Onko selkänoja ylhäällä? Kuva: Shutterstock
Onko selkänoja ylhäällä? Kuva: Shutterstock

Ullatuus! He eivät vihaakaan meitä, mutta heillä on joitakin toiveita. Nimettömänä esiintyvä lentoemäntä kertoo, mikä ärsyttää ja mikä ei.

Millainen on ärsyttävä lentomatkustaja?

”Aika usein matkustaja tuntuu luulevan, että minä saan jotain sairasta mielihyvää siitä, että pyydän tai komennan noudattamaan jotain sääntöä.

Isoin harmi on yleensä laukun laittaminen edessä olevan istuimen alle nousun ja laskun ajaksi. Siitä kitistään eniten tyyliin ’mihin mä mun jalat sitten laitan’. Mutta kun laukun paikka saattaa olla juuri se juttu, joka joko mahdollistaa tai estää sujuvan evakuoinnin pakkotilanteessa.

Monen on vaikea sisäistää sitä, että koneeseen ei voi tuoda liikaa tavaraa. Kaiken pitää mahtua johonkin, ja kaikista laukuista pitäisi itse pystyä huolehtimaan. Ei me olla siellä laukkujuhtina, se on työturvallisuusasia.

Superärsyttäviä ovat myös ne vanhemmat, jotka pitävät lapsensa käyttäytymistä täysin meidän vastuualueenamme. Vanhemmilla on monesti se meininki, että on ihan kamalaa jos lapsi itkee silloin, kun turvavyön pitää olla kiinni. Sitten he availevat niitä vöitä. Olen joutunut selittämään, että itku ei vahingoita lasta, mutta se mitä voi käydä ilman vyötä varmasti vahingoittaa. Kovassa turbulenssissa isokin mies lentää kattoon ilman vyötä, puhumattakaan äkkijarrutuksesta kiitotiellä.

Kerran siirsin yhden tytön äitinsä vierestä muualle istumaan kun äiti oli jo ’antanut luvan’ istua ilman vöitä, eikä tyttö sitten meidän käskyistä huolimatta suostunut laittamaan vyötä kiinni vaan heittäytyi kaarelle. Toinen vaihtoehto olisi ollut ulos koneesta.”

Millainen on kiva lentomatkustaja?

”Kivoja ovat ne, jotka osaavat ihan peruskäytöstavat! Että katsotaan tullessa silmiin ja tervehditään, muistetaan sanoa kiitos, voisitko ja anteeksi, ja lähtiessä sama. Suurin osa asiakkaista on juuri näitä kivoja.

Siitä tulee hyvä mieli, jos joku ottaa kontaktia silleen ystävällisesti. Mun mielestä on kiva jutella ja nauraa ihmisten kanssa.”

Millainen on superärsyttävä lentomatkustaja?

”Paljon matkustavat besserwisser-liikemiehet ovat oma lajinsa. Heitä eivät säännöt koske. Kerran yksi istui alas, jätti ison laukkunsa käytävälle ja sanoi katsomatta päin, että ’sä varmaan viet tän jonnekin’ ja heilautti kättä. En muuten vienyt.

Aika monella poliitikolla on käytöstavat hallussa. Ärsyttävyys ei ole sidoksissa puoluekantaan, kaikissa puolueissa on sekä kivoja ja että ärsyttäviä. Joillakin on vain viimeiseen asti paperit ja tavarat siinä levällään, joku taas ei koskaan tervehdi tai sano kiitos. Jonkun avustaja keskustelee meidän kanssamme itse poliitikon puolesta.

Yksi horror-tyyppi on suomalainen ’upgrade business’ -matkustaja eli sellainen, joka on siirretty turistista bisnesluokkaan portilla syystä tai toisesta. He vaativat enemmän passausta kuin kukaan muu ja juovat kärryn tyhjäksi viinoista. Siis suomalaiset. Eivät muut.”

Onko kansallisuuksien kivuus/ärsyttävyysasteessa eroja?

”Japanilaiset ovat kaikkein helpoimpia. He nukkuvat koko ajan, ovat kohteliaita, eivät vaadi erikoispalveluja.

Kiinalaiset erottuvat. Heillä on niin erilainen kulttuuri kaikkeen liittyen. Paljon nyssäköitä ja riisinkeittimiä, ei yhteistä kieltä, ja he saattavat ottaa itsenäisesti kärryistä tavaraa.

Joskus myös venäläiset ovat hankalia: he sanovat ’it’s okay’ eivätkä tee elettäkään, kun pyytää jotain.

Suomalaiset ja britit ovat yleensä tosi ok.”

Miten toimin, etten mokaa kahvintarjoilu- ja roskienkeruuvaiheessa ja saa lentoemännältä mulkaisuja?

”Kahvin kaato ja roskien keruu ovat kyllä meidän vastuulla, ei matkustajan, että hän ei siinä voi mokata!”

Saako lentoemäntää pyytää painamalla sitä nappia vai hermostuuko hän?

”Saa pyytää napilla, mutta mielellään ei turhaan. EIKÄ AINAKAAN hakemaan jotain yhtä tyhjää pahvimukia. Jotkut soittelevat tosi paljon, ja se on ärsyttävää. Jos kello soi koko ajan turhista asioista, niin reagoiko sitä enää tarpeeksi nopeasti sitten, kun joku soittaa kertoakseen, että naapurilla on sydänkohtaus menossa.”

Lue myös:

Hymy ja muut hyvän asiakaspalvelun niksit

Finnairin lentoemännät tempaisivat: tanssiesitys kesken työpäivän

Nyt se on tutkittu: näin saat palvelua baaritiskillä

Frida Kahlo -elokuva ei sitten ollutkaan kertomus mahtavan taiteilijan elämästä, vaan yhden pervertikon raivoisa metsästysretki.

Hollywood-tähti Salma Hayek julkaisi eilen The New York Timesissa mielipidekirjoituksen, jonka rinnalla oikeastaan kaikki muut mielipidekirjoitukset kalpenevat. Se on kirjoitettu aiheesta Harvey Weinstein oli minunkin hirviöni. Hayek kertoo elokuvatuottaja Weinsteinin vainonneen häntä sinnikkäästi Fridan kuvauksissa vuonna 2002. 

– En suostunut menemään suihkuun hänen kanssaan. En antanut hänen tulla katselemaan, kun käyn suihkussa. En antanut hänen nuolla minua. En suostunut riisuutumaan toisen naisen kanssa, Hayek kirjoittaa. 

Tiedämme jo aivan liikaa avonaisista kylpytakeista ja viherkasveihin masturboinneista.

Hayek veikkaa, että Weinstein ei kehdannut raiskata häntä sen takia, että Hayek tunsi turhan monta miehen kaveria. Sanattomaksi tuottaja ei silti jäänyt.

– Tapan sinut. Etkö usko, että pystyn siihen? Hayek kertoo Weinsteinin raivonneen tultuaan torjutuksi.

Yli sata naista on tähän mennessä syyttänyt Weinsteinia ahdistelusta, häirinnästä ja raiskauksista. Sinänsä Salma Hayekin, 51, kertomus ei siis ole mitään uutta. Tiedämme jo aivan liikaa avonaisista kylpytakeista, makuuhuoneisiin raahaamisista ja viherkasveihin masturboinneista.

Mikä tässä nimenomaisessa mielipidekirjoituksessa sitten kuristaa kurkkua? Se, että jopa Salma Hayekin on pitänyt kestää moista. Edes hänellä ei ole ollut aseita Hollywoodin voimahahmoa vastaan. Hänen on pitänyt hymyillä ahdistelijansa vieressä yhteiskuvissa ja vaieta kaikesta. Koska muuten ura olisi ollut sitten siinä. Kiva kun kävit!

Weinstein tuottamat elokuvat saivat nyt ihan uuden jälkimaun.

Ja toki riipii myös se, että kerrankin kun naisohjaaja on tehnyt vaikuttavan elämäkertaelokuvan legendaarisesta naistaiteilijasta, selviää, että kuvaukset ovat olleet yhtä naistenvihaajan märkää unta. Weinstein muun muassa pakotti Hayekin alastonkohtaukseen toisen naisen kanssa ja Hayek sai hermoromahduksen kameran edessä. 

– En pystynyt lopettamaan itkemistä, oksensin ja kuvaukset jouduttiin keskeyttämään. Otin rauhoittavia. Niiden avulla itku loppui, mutta oksentaminen ei. 

Kerrassaan viehättävää! Ainakin nämä Weinstein tuottamat elokuvat saivat nyt ihan uuden jälkimaun: Pulp Fiction (1994), Smoke (1995). Englantilainen potilas (1996), Will Hunting (1997), Jackie Brown (1997). Rakastunut Shakespeare (1998), Taru sormusten herrasta (2001–2003), Chicago (2002), Lukija (2008), Nine (2009), Kunniattomat paskiaiset (2009) ja Kuninkaan puhe (2011).

Mukavaa elokuvailtaa!

Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg
Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg

Voice of Finlandin uusi tähtivalmentaja Toni Wirtanen on viettänyt syksyn koti-isänä, kun vaimo Jannika B kilpaili Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Apulanta-muusikko Toni Wirtanen on pitänyt syksyn aikana sosiaalisessa mediassa yllä näkyvää kampanjaa Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailleen vaimonsa Jannika B:n puolesta. Joka viikko hän on ylistänyt ylpeänä vaimoaan ja kannustanut häntä eteenpäin.

Ja sitä Wirtanen todella on – ylpeä. Jannika kertoi kesällä kamppailleensa uupumusta ja väsymystä vastaan. Siitä huolimatta hän päätti lähteä haastamaan itsensä vaativiin suoriin lähetyksiin – ja tuli kilpailussa lopulta toiseksi.

”Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois,”

– Pidän häntä sen ohjelman ehdottomana kaikkien aikojen henkisenä voittajana juuri siksi, että hän voitti itsensä niin monin kerroin siinä. Toivon, että ihmiset, jotka käyvät samoja asioita läpi, ottaisivat sen ikään kuin majakaksi. Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois, Wirtanen kuvailee.

Jannikan keskittyessä kilpailuun Toni vietti aikaa pariskunnan kaksivuotiaan Martta-tyttären koti-isänä. Seuraavaksi on kuitenkin isän vuoro hypätä jälleen television maailmaan, kun hän aloittaa yhtenä tammikuussa alkavan uuden Voice of Finland -kauden tähtivalmentajista.

Ottaako Jannika nyt roolin perheen somevastaavana?

– Jonkinlaista roolinvaihtoa tässä varmasti tapahtuu. Sen näkee sitten livelähteyksissä. Uskon kyllä, että saan hyvin Twitter-tukea, sillä rouva on kova twiittaamaan, Wirtanen pohdiskeli ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Hän kertoo löytäneensä itse television katselun uudestaan sosiaalisen tv:n nousun myötä.

– Vitsi, miten paljon enemmän sai esimerkiksi Vain elämäästä irti, kun kävi vetojen välissä katsomassa Twitteristä, mitä niistä puhuttiin. Onhan se tavallaan sellaista oman egon buustausta, mutta toisaalta siellä voisi olla myös jotain ihan muuta. Se on kaksiteräinen miekka, hän miettii.