Kaiken nähneet matkailijat vaativat nyt erikoispalvelua ja haluavat tutustua paikalliskulttuuriin. Kuva: Shutterstock
Kaiken nähneet matkailijat vaativat nyt erikoispalvelua ja haluavat tutustua paikalliskulttuuriin. Kuva: Shutterstock

Ravintolaruokailu ja viiden tähden hotellit on niin nähty. Nämä 10 ilmiötä houkuttavat matkaajia tulevana vuonna.

1. Poshtels

Luksushotellien lumo hiipuu. Todelliset matkailun edelläkävijät buukkaavat majoituksen nyt poshtellista, joka on hotellin ja hostellin välimuoto. Erinomainen vaihtoehto, jos etsit edullista mutta puitteiltaan siistiä ja tyylikästä huoneistoa.

2. Turisti ruokapöydässäni

Airbnb aloitti jo monta vuotta sitten buumin, jossa yksityiset vuokraavat kotejaan matkailijoille. Nyt sama trendi on leviämässä ruokaturismiin. EatWith- ja BookaLokal -sivustojen kautta kuka tahansa voi kutsua turisteja kotiinsa syömään.

3. Pyöräily päihittää golfin

Golf-turistien määrä on tippunut 2000-luvun aikana 25 miljoonasta 19 miljoonaan pelaajaan. Tilalle on tullut uusi himoliikkujaryhmä: kilpapyöräilijät.

4. Lennä halvalla tai ökyillen

Halpalentoyhtiöiden kiivas kilpailu jatkuu yhä. Lentotarjouksia metsästävät joutuvat tyytymään myös entistä huonompiin palveluihin koneissa. Vastaiskuksi markkinoille nousee luksustaso: privaattijeteillä lentävät luksusmatkaajat, jotka ovat valmiit maksamaan lentomukavuudesta.

5. Maksullinen tai hidas wifi

Moni matkailija on jo vuosia tuskaillut hotellien hitaiden nettiyhteyksien kanssa. Nyt luvassa on ratkaisu: jatkossa moni hotelli tarjoaa hitaan (3MB) wifin ilmaiseksi, mutta veloittaa nopeasta nettiyhteydestä (6 MB).

6. Hiljaiset hotellit

Kiivaassa oravanpyörässä tempoilevat ihmiset toivovat lomaltaan rauhaa. Lapsivapaat hotellit tulivat markkinoille jo muutama vuosi sitten. Nyt hotelleista halutaan hiljaisia myös huoneiden äänieristystä ja sijoittelua parantamalla.

7. Avaruusturismia Kanadassa

Kanada on keksinyt uuden käyttökohteen tyhjille metsämaille. Nova Scotiasta löytyy hotelli, jossa on saatavana teleskooppeja ja kiikareita tähtien tarkkailuun. Tähän liittyy myös toinen trendi, sillä matkailijat arvostavat luontoelämyksiä. Syrjäkylien hotellit ovat selvässä nosteessa!

8. Huonepalvelu mobiilina

Hotellit haluavat palvella asiakkaitaan yhä nopeammin, joten sisään- ja uloskirjautuminen on jo nyt mahdollista tehdä kännykällä. Kiireiset turistit voivat jatkossa tilata huoneeseen mobiilisovelluksen kautta 30 minuutin hierontoja ja aamiaispaketteja.

9. Robottipalvelija

Uupuiko huoneestasi taas pyyhkeet tai hammastahna? Ei hätää, edistyksellisissä hotelleissa voit kilauttaa respaan ja saada tavaratoimituksen robotilta.

10. Surffarit suuntaavat Afrikkaan

Suosituimmat surffauskohteet ovat tähän saakka sijainneet Australiassa tai Yhdysvalloissa. Seuraavaksi kaiken nähneet matkailijat ratsastavat aalloilla Afrikassa.

Lue lisää:

Väittävät, että lomalla halutaan nykyään myös jumpata

Seuraava trendi: hiljaisuuslomalle korpeen

Naisystävä Katja ei aio esiintyä suuremmin miehensä rinnalla julkisuudessa.

Laulaja Ressu Redford, 56, esitteli torstai-iltana uuden naisystävänsä Katjan ravintola Pincho Nationin avajaisissa Turussa.

– Hyvin menee ja kesää vietetään yhdessä. Kesän kohokohta on nyt, kun aurinko paistaa, Ressu jutteli.

Silminnähden rakastunut pariskunta on seurustellut jo jonkin aikaa. Katja on käynyt miehensä keikoilla ja myönsi ihastuneensa tämän huumorintajuun.

– Muun muassa siihen, hän virnisti.

Katja totesi myös, ettei aio esiintyä julkisuudessa isommin, vaan aikoo pysytellä yksityishenkilönä. Hän kertoi työskentelevänsä ”aivan eri alalla” kuin Ressu.

– Minä olen syntyperäinen turkulainen, ja Katja on tästä läheltä, Ressu lisäsi.

Ressu Redford oli naimisissa lähes 20 vuotta Nina Björkfeltin kanssa. Pari erosi virallisesti joulukuussa 2016. Heillä on kaksi poikaa: vuonna 1998 syntynyt Frans ja vuonna 2000 syntynyt Elliot.

Tasa-arvotyön tavoite ei voi olla se, että kaikilla on asiat yhtä päin prinkkalaa.

”Mulla on pahemmat tasa-arvo-ongemat!” ”Ei kun mulla! Itsemurhatilastot hei!” ”Eikä, mieti palkkatasa-arvoa!”

Tältä keskustelu sukupuolten välisestä tasa-arvosta toisinaan kuulostaa – sekä henkilökohtaisella että valtakunnallisella tasolla.

Valitettavaa kyllä, naiset ovat miehiä huonommassa asemassa monessa asiassa, miehet ovat naisia huonommassa asemassa monessa muuassa asiassa, ja sukupuolivähemmistöjen kohtaamasta syrjinnästä en edes aloita. 

Kun ongelmia kerran piisaa, voi erehtyä, että ratkaisu on sen keksiminen, kenellä asiat ovat huonoiten. Todellista tasa-arvotyötä on kuitenkin yritys parantaa heikomman osapuolen tilannetta, ei huonontaa paremmin pärjäävän elämää. 

Eroon syrjivästä asepalveluksesta

Viimeisin esimerkki vanhasta keskustelusta pulpahti pintaan, kun Elisabeth Rehnin johtama ajatushautomo esitti Suomeen mallia, jossa koko ikäluokka sukupuolesta riippumatta suorittaisi jonkinlaisen kansalaispalveluksen. 

”Kyllä ainainen luuttuaminen, pyykkääminen ja vauvojen pullauttelu onkin raskasta!”

Kansalaispalveluksessa olisi epäilemättä omat ongelmansa, mutta toteutuessaan se olisi ratkaisu yhteen maamme räikeimmistä tasa-arvoepäkohdista. Ehkä sukupuoleen perustuvan asevelvollisuuden jättäminen historiaan voisi avata tietä muillekin tasa-arvoparannuksille.

Jos siis pystyisimme nielemään sen, että tasa-arvon saavuttaminen tässä asiassa ei tule olemaan naisille yhtään kivaa, eikä syrjivän asepalveluksen räjäyttäminen johda yhtäkkiä naisten ongelmien katoamiseen. 

Imurointi ei ole kansalaisvelvollisuus

Kulttuurintutkimuksen apulaislehtori ja tohtorikoulutettava Siri Lindholm kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidesivuilla, että vaatimus yleisestä kansalaispalveluksesta on naisille kohtuuton, sillä naisilla on muutakin hommaa: tilastollisesti katsoen meillä naisilla on tapana synnyttää uusia veronmaksajia ja käyttää kotitöihin joka viikko peräti kahdeksan tuntia enemmän aikaa kuin keskivertomies. 

Kyllä ainainen luuttuaminen, pyykkääminen ja vauvojen pullauttelu onkin raskasta! Silti se ei ole sama asia kuin asepalvelus tai siviilipalvelus, joista jompaankumpaan suomalaismiehet ovat sukupuolensa perusteella pakotettuja.

Synnyttäminen ei – ainakaan vielä – ole naisille laissa säädetty kansalaisvelvollisuus, eikä imuroidakaan tarvitse vankilan uhalla.

Jakomerkki

Vauvojen pullauttelu voi olla raskasta – mutta ei se silti ole sama asia kuin armeijaan pakottaminen

Suurin ongelmahan tuossa kansalaisvelvollisuuksien suorittamisessa tuntuu olevan eläkekertymän pieneneminen (x * 9 kk + 6 kk). Ehdottaisin tähän ratkaisuksi yhteistä eläkekertymää rekisteröidyssä parisuhteessa (miksei perheessäkin). Eli lasketaan tulot yhteen, jaetaan tasan ja kummallekin siitä sitten se varsinainen eläke.
Lue kommentti