Kyllä, kasviksia. Vaikka sitten välimerelliseen malliin. Kuva: Shutterstock
Kyllä, kasviksia. Vaikka sitten välimerelliseen malliin. Kuva: Shutterstock

Nyt on aika palata perusasioiden äärelle.

Tämän vuoden trendidieettejä ovat vuosia vanhat helmet, jotka on löydetty uudelleen.

Välimeren dieetti. Jo muinaiset kreikkalaiset… Vanha juttu toimii yhä, koska dieetin kaava on simppeli: paljon tuoreita kasviksia ja hedelmiä, pähkinöitä, monipuolisesti viljoja, öljyä ja kalaa. Punainen liha on sallittua vain pari kertaa kuussa.

Fleksaus. Fleksaajan ruokavalio koostuu pääasiassa kasvisruuasta, mutta kerran tai kaksi viikossa voi syödä lihaa. Myös kananmunat ja maitotuotteet ovat sallittujen listalla. Esimerkiksi Dalai Laman sanotaan olleen fleksaaja.

DASH. Ei nopeaa painonpudotusta vaan pitkäpiimäistä ja pysyvää hyvää oloa. DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) on ruokavalio, jonka tarkoitus on laskea veren huonoa kolesterolia. DASHissa saa lappaa lautaselleen kokojyvätuotteita, hedelmiä ja vihanneksia. Punaisen lihan, liian suolan, rasvan ja sokerin syöntiä rajoitetaan. US News on nimennyt dieetin vuoden parhaaksi laihdutus-menetelmäksi.

Lähde: Thenewdaily.com

Lue myös:

Kyllä, se on totta! Vedenjuonti laihduttaa

Haluatko laihtua? Kokeile näitä uusia kikkoja!

Se ei olekaan niin simppeliä kuin luulit! Näin tulkitset vaa'an lukemia

18 tapaa polttaa enemmän ja tehokkaammin rasvaa

Pääskysestä päivää! On oikea hetki tarkistaa, tunnistatko aivan tavalliset pikkulinnut.


 

Ei, se ei ole sama asia kuin päänsärky.

Migreeni on mahdollisesti kaikista vaarattomista vaivoista maan päällä se pirullisin. Sen kourissa kärvistelee Terveyskirjaston mukaan yksi kymmenestä aikuisesta. Riesa on kolme kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä.

Migreenittömien voi olla mahdotonta ymmärtää, millaista rajujen kipukohtausten kanssa on elää. Tiede on kantanut kortensa kekoon, esimerkiksi tällä migreenin oireita havainnollistavalla videolla.

Jotta rinnakkaiselo migreenistä kärsivien ja siltä välttyneiden välillä sujuisi sutjakkaammin, on tiettyjä lausahduksia parempi välttää.

Pyysimme migreenipotilaita kokoamaan listan asioista, joiden heille ei kannata sanoa:

1. ”Tuo sinun päänsärkysi…”

Tehdäänpä yksi asia selväksi heti kättelyssä: päänsärky on ikävää. Migreeni on pikemminkin visiitti Tuonelaan ja takaisin.

2. ”Ärsyttävää! Päätä särkee jo toista tuntia. Onkohan minullakin se migreeni?”

Tällä repliikillä keräät sympatian sijaan katseita, jotka säikäyttäisivät hunnilauman hiljaiseksi.

3. ”Ei kai se nyt oikeasti voi tuosta johtua...”

Kyllä voi. Migreenin voi laukaista melkein mikä vain. Kynttilänvalo, lumesta heijastuva aurinko, stressaava palaveri. Lista on loputon.

4. ”Mikset ota särkylääkettä?”

Migreeniä sairastava toverisi on luultavasti aihepiirin ekspertti ja käynyt läpi kaikki mahdolliset lääkkeet, meditaatiotekniikat ja kuppaukset helpotusta etsiessään. Emme suosittele ehdottamaan Buranaa.

5. ”Onneksi se on vain migreeni. Ajattelepa niitä, joilla on…”

Aina voisi olla pahemmin, tiedetään. Migreenikohtauksen uhrille on kuitenkin turha puhua motivaatiojulisteiden iskulauseita. Suosittelemme kokeilemaan uudestaan vähemmän tulenarkana ajankohtana.