ALS-tautiin sairastuneiden miesten aloittamasta tempauksesta on tullut kesän aikana juttu, josta ei voi kieltäytyä.

Facebook-pomo Mark Zuckerberg, Microsoft-guru Bill Gates, poptähti Justin Timberlake, Girls-sarjan Lena Dunham, koko New York Mets -baseball-joukkue ja maailman tunnetuin kotirouva Martha Stewart. Mikä heitä yhdistää? Jokainen on kaatanut niskaansa sangollisen jääkylmää vettä ja videoinut sen koko maailmalle. Niin kuin moni muukin Hollywoodin supertähdistä ja kansainvälisistä vaikuttajista, esimerkiksi Conan O'Brien, Jon Bon Jovi, Robert Downey Jr. ja Oprah Winfrey.

Ice Bucket Challenge -nimellä kulkeva hyväntekeväisyyshaaste on saanut jenkkijulkkikset villeiksi. Ämpärihaastessa omaan niskaan kaadetaan saavillinen jääkylmää vettä. Koko toimenpiteen tarkoituksena on kerätä huomiota ja rahaa liikehermoihin vaikuttavalle ALS-taudille.

Jos haasteeseen mukaan nimetty ei suoriudu tehtävästä vuorokaudessa, hänen pitää lahjoittaa yhdysvaltalaiselle ALS-järjestölle 100 dollaria. Osa mukaan lähteneistä on suorittanut haasteen ja lahjoittanut silti rahaa. ALS-järjestön mukaan haasteen takia hyväntekeväisyyteen on lahjoitettu jo miljoonia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ämpärihaasteen aloittajina on pidetty Bostonista kotoisin olevaa Pete Fratesia ja newyorkilaista Partick Quinnia, jotka tapasivat sairastuttuaan ALS-tautiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Haasteen tarkoituksena on nostaa ihmisten tietoisuutta. Jos niin on tapahtunut, teemme jotain oikein, Quinn kertoi Good Morning America -ohjelmassa.

Voit lukea ALS:sta suomeksi Lihastautiliiton sivuilta.

Näin Justin Timberlake taustajoukkoineen suoriutuu Ice Bucket Challengesta. Hän haastoi mukaan Jimmy Fallonin ja hänen ohjelmansa vieraat. Taidonnäytteen näet alla.

Lue myös:

Mies keräsi perunasalaatille yli 40 000 euron rahoituksen – osa hyväntekeväisyyteen

Kiltteys kannattaa – hyväsydämiset ovat muita terveempiä

Sisältö jatkuu mainoksen alla