ALS-tautiin sairastuneiden miesten aloittamasta tempauksesta on tullut kesän aikana juttu, josta ei voi kieltäytyä.

Facebook-pomo Mark Zuckerberg, Microsoft-guru Bill Gates, poptähti Justin Timberlake, Girls-sarjan Lena Dunham, koko New York Mets -baseball-joukkue ja maailman tunnetuin kotirouva Martha Stewart. Mikä heitä yhdistää? Jokainen on kaatanut niskaansa sangollisen jääkylmää vettä ja videoinut sen koko maailmalle. Niin kuin moni muukin Hollywoodin supertähdistä ja kansainvälisistä vaikuttajista, esimerkiksi Conan O'Brien, Jon Bon Jovi, Robert Downey Jr. ja Oprah Winfrey.

Ice Bucket Challenge -nimellä kulkeva hyväntekeväisyyshaaste on saanut jenkkijulkkikset villeiksi. Ämpärihaastessa omaan niskaan kaadetaan saavillinen jääkylmää vettä. Koko toimenpiteen tarkoituksena on kerätä huomiota ja rahaa liikehermoihin vaikuttavalle ALS-taudille.

Jos haasteeseen mukaan nimetty ei suoriudu tehtävästä vuorokaudessa, hänen pitää lahjoittaa yhdysvaltalaiselle ALS-järjestölle 100 dollaria. Osa mukaan lähteneistä on suorittanut haasteen ja lahjoittanut silti rahaa. ALS-järjestön mukaan haasteen takia hyväntekeväisyyteen on lahjoitettu jo miljoonia.

Ämpärihaasteen aloittajina on pidetty Bostonista kotoisin olevaa Pete Fratesia ja newyorkilaista Partick Quinnia, jotka tapasivat sairastuttuaan ALS-tautiin.

– Haasteen tarkoituksena on nostaa ihmisten tietoisuutta. Jos niin on tapahtunut, teemme jotain oikein, Quinn kertoi Good Morning America -ohjelmassa.

Voit lukea ALS:sta suomeksi Lihastautiliiton sivuilta.

Näin Justin Timberlake taustajoukkoineen suoriutuu Ice Bucket Challengesta. Hän haastoi mukaan Jimmy Fallonin ja hänen ohjelmansa vieraat. Taidonnäytteen näet alla.

Lue myös:

Mies keräsi perunasalaatille yli 40 000 euron rahoituksen – osa hyväntekeväisyyteen

Kiltteys kannattaa – hyväsydämiset ovat muita terveempiä

Tänään Vain elämäässä nähtiin viimeinen artistipäivä. Sanni ja Cheek olivat kovia, mutta kuka oli sinun suosikkisi?

Tänä iltana nähtiin kauden viimeinen artistijakso Vain elämää -ohjelmasta. Jaksossa Kaija Koo puhui harvinaisen avoimesti elämästään, kuten järkyttävästä äidin huolesta ja antropofobiasta eli ihmispelosta. Mutta ennen kaikkea jaksossa kuultiin monia isoja hittejä. Kaksi oli ylitse muiden: Cheekin versio Surulapsi-biisistä ja Sannin versio Kuka sen opettaa -kappaleesta. Ja molemmista tulee takuuvarmasti hittejä.

Kuuntele esitykset kokonaan tästä.

Sanni: Kuka sen opettaa

Ennen esitystä Sannia jännitti, miten Kaija suhtautuu siihen, että hän teki biisistä täysin omannäköisensä.

– Halusin kanavoida biisissä sellaista voimaannuttavuutta, koska kaikki me käydään näitä juttuja läpi, Sanni mietti esitystä.

Sanni oli sen veran innossaan kappaleesta, että innostui tanssimaan esityksensä aikana pöydällä – ja sai muutkin artistit nytkymään.

”Omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan.”

Kaija ja Cheek kehuivat Sannia esityksen jälkeen, miten hienosti hän päivitti biisin.

– Tämä biisi osui mulla sellaiseen elämäntilanteeseen, kun omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan. Tuli se lapsen huoli, että mitenköhän nämä pärjää. Se on ollut mulle vaikeakin paikka, Sanni kertoi.

Cheek: Surulapsi

Cheekin valinta oli Surulapsi. Räppäri sanoitti kappaleen uusiksi ja kertoi, että hän teki siitä isä-poika-kappaleen.

”Olen aina halunnut ansaita faijan kunnioituksen.”

– Olen aina halunnut täyttää toiveet ja ansaita vanhempien ja varsinkin faijan kunnioituksen. Meidän viimeinen puhelu oli, kun faija sanoi, että mä oon ylpee susta. Se on aika levollinen juttu, mutta silti, en koskaan halunnut olla se surulapsi, Cheek kertoi.

Kaija liikuttui Cheekin avoimesta ja voimakkaasta tulkinnasta.

– Aina kun sä vedät, olet niin rehellinen! Se on kova juttu, Kaija kehui esityksen jälkeen.

Oliko Sannin tai Cheekin veto sinun suosikkisi – vai joku muu? Äänestä!

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin. Ensi viikolla Vain elämäässä nähdään Encore-jakso, jossa artistit saavat valita biisin kaikista maailman kappaleista.

Kysely

Mikä biisi oli suosikkisi Kaija Koon Vain elämää -päivänä?

Kaija Koota on tituleerattu esimerkiksi voimaeläimeksi, kansallisaarteeksi ja naiseuden puolestapuhujaksi. Kukapa meistä ei haluaisi olla ainakin himpun verran kuin hän!