Kuuntele oloasi. Se kertoo, olisiko syytä mennä töihin vai jäädä kotiin. Kuva: Shutterstock
Kuuntele oloasi. Se kertoo, olisiko syytä mennä töihin vai jäädä kotiin. Kuva: Shutterstock

Yleisestä luulosta huolimatta ihmiset ovat supertunnollisia. Mutta kun on kipeä, pitäisi jäädä ilman syyllisyyttä kotiin lepäämään.

Olo on tahmea. Kurkkuun koskee, päätä särkee ja väsyttää – mutta kuumetta ei ole. Flunssa on ehkä tulossa, mutta pitäisikö vielä sinnitellä töissä?

Mistä tietää, milloin voi hyvällä omallatunnolla jäädä sairauslomalle?

– Ensinnäkin se riippuu tietysti työstä. Jos tekee fyysisesti raskasta työtä, jota saatetaan tehdä vieläpä ulkona, pitää ymmärtää jäädä kotiin jo vähän pienemmistä oireista. Mutta jos kyseessä on kevyt toimistotyö, on oma olo hyvä mittari – sillä reunaehdolla, että kuumeisena ei pidä mennä töihin, sanoo Terveystalon asiantuntijana toimiva työterveyslääkäri Päivi Metsäniemi.

Flunssan parina ensimmäisenä päivänä oireet ovat yleensä rajuimmat, ja silloin kannattaa jäädä lepäämään. Mutta jos kärsii vain lievästä yskästä, limakalvojen pistelystä, nuhasta, kurkkukivusta tai muista lievistä oireista, kannattaa kuulostella, miltä vointi kokonaisuutena tuntuu.

Metsäniemi muistuttaa, ettei kuumeettomuus automaattisesti tarkoita sitä, että on syytä vääntäytyä töihin.

– Jos olo on kurja, olo on kurja. Silloin ei tarvitse odottaa, että kuumemittari värähtää, ennen kuin voi jäädä sairauslomalle. Mutta kuume sen sijaan on aina merkki siitä, että on viimeistään aika jäädä kotiin.

Vatsatautipotilaan tulisi aina pysyä kotona.

– Oksentelevana ja ripuloivana ei voi mennä töihin. Mutta joskus virusperäiset vatsataudit voivat mennä ohi hyvinkin nopeasti. Jos esimerkiksi aamulla on ollut oksentelua, mutta illalla vointi on jo parempi ja ruokakin maistuu, voi seuraavana päivänä mennä jo töihin, paitsi jos on lämpöä.

– Toisin kuin monesti puhutaan, ihmiset ovat supertunnollisia. Silloin kun on kipeä pitäisi malttaa olla pois töistä – ja täysin hyvällä omallatunnolla.

Lue myös:

Joka toinen tkee töitä sairaana, mutta miksi? – 5 syytä

Näin suomalaiset sairastavat – 10 yleisintä syytä lääkärikäyntiin

Kilautatteko kipeälle työntekijälle, Anne Berner ja Saku Tuominen?

Uusi sarja Yliopistollinen eläinsairaala näyttää erilaisia hoitotoimenpiteitä lemmikeille, joista omistajat haluavat pitää hyvää huolta. Ensimmäisessä jaksossa selvitellään koiraneidin kiusallista vaivaa.      

IS TV-LEHTI: Leikkauspöydällä on tiibetinspanieli, jolta otetaan koepalaa maksasta. Jos ei ole itse terveydenhoidon ammattilainen, niin leikkauksen katsominen on usein vaikeaa, oli operaation kohteena ihminen tai eläin – kuten tässä tapauksessa.

Uusi sarja Yliopistollinen eläinsairaala näyttää erilaisia hoitotoimenpiteitä lemmikeille, joista omistajat haluavat pitää hyvää huolta.

– Omistajan kannattaa luottaa itseensä. Osa lemmikeistä osaa peittää huonon kunnon, mutta jos eläimen kanssa tulee olo, ettei kaikki ole niin kuin pitää, on asia hyvä tutkituttaa. Ja vaikka eläin ei valita, mutta esimerkiksi ontuu, niin onhan se oire jostain, sisätauteihin erikoistunut eläinlääkäri Jenni Sukura sanoo.

Alkujaksossa eläinsairaalaan tuodaan weimarinseisoja Elsa, jolla on virtsaamisongelmaa. Vaikka omistaja tietää sen voivan olla ohimenevää, hän tahtoo, että nuori koira tutkitaan kunnolla vakavan taudin poissulkemiseksi.

Ohjelmassa mukana oleva Jenni Sukura on ollut töissä Viikin Yliopistollisessa eläinsairaalassa vuodesta 2012. Sitä ennen hän työskenteli pienemmillä klinikoilla.

– Eläinsairaalassa on runsaasti erityisosaajia, joiden kanssa on hyvä neuvotella eri potilastapauksista. Omaan alaan keskittyminen on myös helpompaa kuin pienellä vastaanotolla, hän kuvailee.

”Viikissä huomasin, että sisätautien selvittäminen ja niiden hoito ovat salapoliisityötä melkein kuin House-sarjassa.”

Pieneläinlääkäriksi Sukura halusi, sillä hän on koiraihminen. Kotona on kaksi parsonrussellinterrieriä.

– Viikissä huomasin, että sisätautien selvittäminen ja niiden hoito ovat salapoliisityötä melkein kuin House-sarjassa, ja ala alkoi kiinnostaa erikoistumismielessä.

Jenni Sukura kertoo, että hänen eksoottisimpia hoidokkejaan ovat olleet joutsenet. Hänen aviomiehensä, eläinlääkäri Okko Sukura puolestaan sai viime joulun alla hoidettavakseen todellisen erityistapauksen, kun Helsingin Sea Lifen sähköankerias Raipe nielaisi taskulampun. Raipen hoito vaati melko erikoisia toimenpiteitä, sillä sen tuottama sähkövirta on hyvin voimakas. Okko Sukura on vaimonsa tavoin mukana uudessa ohjelmassa.

Suomalaisessa eläinsairaalasarjassa meno on ulkomaisiin versioihin verrattuna asiallista, eivätkä tilanteet kuohu. Maallikko voi ihmetellä, miten eläinlääkäri pysyy rauhallisena, kun esimerkiksi pitää lopettaa lemmikin elämä.

– Ilman tunteita ei kukaan eläinlääkäri selviä työstään. Mutta jos eläin on vakavasti sairas, ja ennuste kertoo kärsimyksestä, on sillä oikeus saada lähteä elämästä rauhassa. Eläin ei osaa suunnitella tulevaisuutta ja toivoa, että jospa tästä vielä paranisi. Sillä on rajattu todellisuus, ja se voi olla pelkkää kipua.

Yliopistollinen eläinsairaala, TV2 klo 20.00

Ilmeisesti 2000-luvun Suomessa vain nainen haluaa naimisiin ja järjestää häät.

”Alkuruualle ja pääruualle annan kahdeksan, kakulle seitsemän. Toivottavasti omissa häissä kakku ei ole yhtä kuiva.”

Hääpuku taas on vähän liikaa kaikkea, liikaa ruusua, rypytystä ja nauhaa.

”Se näytti roolipuvulta. Prinsessapuvulta jostain näytelmästä.”

”Ehkä olisi ollut järkevämpi valita itselle sopiva puku eikä ottaa toisen valitsemaa ja itselle sopimatonta pukua.”

Armoa ei anneta, vaikka morsian on päättänyt mennä naimisiin edesmenneen serkkunsa hääpuvussa ja kunnioittaa eleellä tämän muistoa.

Livin Neljät häät Suomi -ohjelmassa neljä naista kiertää vieraina toistensa häissä ja pisteyttää tarjoilut, hääpuvun ja ohjelman.  Häissä vain puitteilla on väliä, ei sisällöllä. Ei, vaikka suuri osa suomalaisista avioliitoista päättyy eroon hulppeista hääjärjestelyistä huolimatta.

”Livin Neljät häät Suomi -ohjelman häissä vain puitteilla on väliä, ei sisällöllä.”

Asetelma on niin kulunut ja vanhanaikainen kuin voi olla. Morsiamille häät ovat esitys ja koko siihenastisen elämän huipennus, naispuolisille vieraille mahdollisuus päästä koulukiusaajamaiseen sävyyn arvostelemaan ja vertailemaan omaa prinsessapäivää muiden suoritukseen.

Ja sitten sulhaset. Mitä niistä? Ai niin, hekin liittyvät jotenkin häihin ja avioliittoon. Formaatin keksijöiden mielestä kuitenkin vain hyvin etäisesti, sillä heitä ei ohjelmassa huomioida juuri mitenkään.  Ilmeisesti 2000-luvun Suomessa vain morsian haluaa ehdoin tahdoin naimisiin ja järjestää häät. Hääjuhla on morsiamen ja ylipäänsä naisten show, sulhaset ja miehet ovat häissä mukana lähinnä pakotettuina statisteina.

Ohjelma on toki viihdettä ja tosi-tv:tä puhtaimmillaan, mutta ei ole ihme, jos avioliitto vaikuttaa fiksuista nykynaisista melko kulahtaneelta touhulta.