Kuuntele oloasi. Se kertoo, olisiko syytä mennä töihin vai jäädä kotiin. Kuva: Shutterstock
Kuuntele oloasi. Se kertoo, olisiko syytä mennä töihin vai jäädä kotiin. Kuva: Shutterstock

Yleisestä luulosta huolimatta ihmiset ovat supertunnollisia. Mutta kun on kipeä, pitäisi jäädä ilman syyllisyyttä kotiin lepäämään.

Olo on tahmea. Kurkkuun koskee, päätä särkee ja väsyttää – mutta kuumetta ei ole. Flunssa on ehkä tulossa, mutta pitäisikö vielä sinnitellä töissä?

Mistä tietää, milloin voi hyvällä omallatunnolla jäädä sairauslomalle?

– Ensinnäkin se riippuu tietysti työstä. Jos tekee fyysisesti raskasta työtä, jota saatetaan tehdä vieläpä ulkona, pitää ymmärtää jäädä kotiin jo vähän pienemmistä oireista. Mutta jos kyseessä on kevyt toimistotyö, on oma olo hyvä mittari – sillä reunaehdolla, että kuumeisena ei pidä mennä töihin, sanoo Terveystalon asiantuntijana toimiva työterveyslääkäri Päivi Metsäniemi.

Flunssan parina ensimmäisenä päivänä oireet ovat yleensä rajuimmat, ja silloin kannattaa jäädä lepäämään. Mutta jos kärsii vain lievästä yskästä, limakalvojen pistelystä, nuhasta, kurkkukivusta tai muista lievistä oireista, kannattaa kuulostella, miltä vointi kokonaisuutena tuntuu.

Metsäniemi muistuttaa, ettei kuumeettomuus automaattisesti tarkoita sitä, että on syytä vääntäytyä töihin.

– Jos olo on kurja, olo on kurja. Silloin ei tarvitse odottaa, että kuumemittari värähtää, ennen kuin voi jäädä sairauslomalle. Mutta kuume sen sijaan on aina merkki siitä, että on viimeistään aika jäädä kotiin.

Vatsatautipotilaan tulisi aina pysyä kotona.

– Oksentelevana ja ripuloivana ei voi mennä töihin. Mutta joskus virusperäiset vatsataudit voivat mennä ohi hyvinkin nopeasti. Jos esimerkiksi aamulla on ollut oksentelua, mutta illalla vointi on jo parempi ja ruokakin maistuu, voi seuraavana päivänä mennä jo töihin, paitsi jos on lämpöä.

– Toisin kuin monesti puhutaan, ihmiset ovat supertunnollisia. Silloin kun on kipeä pitäisi malttaa olla pois töistä – ja täysin hyvällä omallatunnolla.

Lue myös:

Joka toinen tkee töitä sairaana, mutta miksi? – 5 syytä

Näin suomalaiset sairastavat – 10 yleisintä syytä lääkärikäyntiin

Kilautatteko kipeälle työntekijälle, Anne Berner ja Saku Tuominen?

Laulaja Tomi Metsäketo kertoo tuoreessa Facebook-päivityksessään olleensa vauhtisokea ja stressaantunut.

Laulaja Tomi Metsäketo on suljettu pois huomenna televisiossa nähtävästä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksestä. 

– Tämän hetkisillä tiedoilla päädyimme ohjelman tuotantorauhan takaamiseksi ratkaisuun, että Tomi Metsäketo ei jatka Tähdet, tähdet -ohjelmassa, sisältöjohtaja Marko Karvo toteaa MTV:n tiedotteessa.

Seiska uutisoi torstaina, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä. 

Metsäketo kommentoi väitteitä Facebook-sivullaan. Laulaja kertoi, että hänestä kirjoitetaan ikävään sävyyn naisten Facebook-ryhmässä ja että ryhmää sekä siihen kuuluvia kirjoittajia vastaan on tehty rikosilmoituksia. Samalla hän myös pyysi anteeksi.

Myöhemmässä päivityksessään Metsäketo toivoi malttia somekeskusteluun ja jatkoi pahoittelua.

”Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa.”

”Pyydän samalla anteeksi kaikilta niiltä, joita olen omalla ajattelemattomalla käytökselläni joskus loukannut. Se ei ole ollut tarkoitukseni,” hän kirjoitti.

Stressiä, vauhtisokeutta ja juhlimista

Tieto Metsäkedon poisjäämisestä Tähdet, tähdet -ohjelmasta tuli tänään lauantaina. MTV:n sisältöjohtaja Karvon mukaan ohjelmassa jatkaa yhdeksän artistia. 

Tomi Metsäketo kommentoi poisjääntiään Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Pitkässä kirjoituksessaan hän kertoo viime vuosien työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä. 

Hän kuvailee olleensa vuosia poikamies ja hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla”.

”Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon.”

”Olen ollut öykkärimäinen”

Ei ole julkisesti tiedossa, millaisista teoista Metsäkedon väitetyssä epäasiallisessa käytöksessä tarkalleen ottaen on kyse. 

”Olen käyttäytynyt elämässäni typerästi ja ollut monille ihmisille öykkärimäinen. En lähde näitä tosiasioita kiistämään,” Metsäketo itse kuvailee tapahtunutta Facebookissa.

Joonas ja Vesa-Matti Loiri kertovat Harkimot-ohjelmassa, että heidän suhteensa on täysin kaverillinen.

Näyttelijälegenda Vesa-Matti Loirin poika Joonas Loiri sai varsinkin lapsena kuulla kuuluisasta sukunimestään. Joonas ja Vesku ovat sunnuntaina toisen kuuluisan isä-poikaparin vieraina Hjallis ja Joel Harkimon uudessa tv-ohjelmassa Harkimot.

Loirit kertovat ohjelmassa, että heidän suhteensa oli Joonaksen lapsuudessa vuosia katkolla Veskun erottua Joonaksen äidistä. Joonas oli kuusivuotias, kun näki Veskun lähtevän kotoa taksilla.

Sen jälkeen kuudesta seitsemään vuotta meni niin, että Vesku ei ollut lainkaan yhteydessä Joonakseen ja Jenni-tyttäreensä. Näin Vesa-Matti kuvaili ajanjaksoa Loirinuotiolla-ohjelmassa kaksi vuotta sitten:

– Mä en saanut muutamaan vuoteen Jenniin ja Joonakseen yhteyttä. Aina kun soitin, ne oli jossain muualla. Mutta sitten lapset tulivat itse määrätyssä iässä soittelemaan mun ovikel.loa, ja asia hoitui sillä tavalla.

Sovinto kymmenessä minuutissa

Isä ja poika tekivät aikanaan sovinnon laivalla konjakin ääressä – kymmenessä minuutissa. 

– Emme oikeastaan puhuneet siitä, mistä kaikki lähti, vaan siitä, miten nyt jatketaan, Joonas kertoo Harkimoissa. 

”Sä oot saanut anteeksi jo kauan sitten.”

Loirit kertovat, että nyt heidän välinsä ovat hyvät, mutta suhde on täysin kaverillinen. Vesku esittää kuitenkin ohjelmassa pojalleen anteeksipyynnön:

– Haluan pyytää anteeksi sitä, etten ollut aktiivisempi.

– Sä oot saanut anteeksi jo kauan sitten, Joonas vakuuttaa.

Harkimot sunnuntaisin 22.10. alkaen TV5:llä klo 21.