Me Naiset
|
Outi Pippuri
Kuuntele oloasi. Se kertoo, olisiko syytä mennä töihin vai jäädä kotiin. Kuva: Shutterstock
Kuuntele oloasi. Se kertoo, olisiko syytä mennä töihin vai jäädä kotiin. Kuva: Shutterstock

Yleisestä luulosta huolimatta ihmiset ovat supertunnollisia. Mutta kun on kipeä, pitäisi jäädä ilman syyllisyyttä kotiin lepäämään.

Olo on tahmea. Kurkkuun koskee, päätä särkee ja väsyttää – mutta kuumetta ei ole. Flunssa on ehkä tulossa, mutta pitäisikö vielä sinnitellä töissä?

Mistä tietää, milloin voi hyvällä omallatunnolla jäädä sairauslomalle?

– Ensinnäkin se riippuu tietysti työstä. Jos tekee fyysisesti raskasta työtä, jota saatetaan tehdä vieläpä ulkona, pitää ymmärtää jäädä kotiin jo vähän pienemmistä oireista. Mutta jos kyseessä on kevyt toimistotyö, on oma olo hyvä mittari – sillä reunaehdolla, että kuumeisena ei pidä mennä töihin, sanoo Terveystalon asiantuntijana toimiva työterveyslääkäri Päivi Metsäniemi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Flunssan parina ensimmäisenä päivänä oireet ovat yleensä rajuimmat, ja silloin kannattaa jäädä lepäämään. Mutta jos kärsii vain lievästä yskästä, limakalvojen pistelystä, nuhasta, kurkkukivusta tai muista lievistä oireista, kannattaa kuulostella, miltä vointi kokonaisuutena tuntuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Metsäniemi muistuttaa, ettei kuumeettomuus automaattisesti tarkoita sitä, että on syytä vääntäytyä töihin.

– Jos olo on kurja, olo on kurja. Silloin ei tarvitse odottaa, että kuumemittari värähtää, ennen kuin voi jäädä sairauslomalle. Mutta kuume sen sijaan on aina merkki siitä, että on viimeistään aika jäädä kotiin.

Vatsatautipotilaan tulisi aina pysyä kotona.

– Oksentelevana ja ripuloivana ei voi mennä töihin. Mutta joskus virusperäiset vatsataudit voivat mennä ohi hyvinkin nopeasti. Jos esimerkiksi aamulla on ollut oksentelua, mutta illalla vointi on jo parempi ja ruokakin maistuu, voi seuraavana päivänä mennä jo töihin, paitsi jos on lämpöä.

– Toisin kuin monesti puhutaan, ihmiset ovat supertunnollisia. Silloin kun on kipeä pitäisi malttaa olla pois töistä – ja täysin hyvällä omallatunnolla.

Lue myös:

Joka toinen tkee töitä sairaana, mutta miksi? – 5 syytä

Näin suomalaiset sairastavat – 10 yleisintä syytä lääkärikäyntiin

Kilautatteko kipeälle työntekijälle, Anne Berner ja Saku Tuominen?

Sisältö jatkuu mainoksen alla