Kuuntele oloasi. Se kertoo, olisiko syytä mennä töihin vai jäädä kotiin. Kuva: Shutterstock
Kuuntele oloasi. Se kertoo, olisiko syytä mennä töihin vai jäädä kotiin. Kuva: Shutterstock

Yleisestä luulosta huolimatta ihmiset ovat supertunnollisia. Mutta kun on kipeä, pitäisi jäädä ilman syyllisyyttä kotiin lepäämään.

Olo on tahmea. Kurkkuun koskee, päätä särkee ja väsyttää – mutta kuumetta ei ole. Flunssa on ehkä tulossa, mutta pitäisikö vielä sinnitellä töissä?

Mistä tietää, milloin voi hyvällä omallatunnolla jäädä sairauslomalle?

– Ensinnäkin se riippuu tietysti työstä. Jos tekee fyysisesti raskasta työtä, jota saatetaan tehdä vieläpä ulkona, pitää ymmärtää jäädä kotiin jo vähän pienemmistä oireista. Mutta jos kyseessä on kevyt toimistotyö, on oma olo hyvä mittari – sillä reunaehdolla, että kuumeisena ei pidä mennä töihin, sanoo Terveystalon asiantuntijana toimiva työterveyslääkäri Päivi Metsäniemi.

Flunssan parina ensimmäisenä päivänä oireet ovat yleensä rajuimmat, ja silloin kannattaa jäädä lepäämään. Mutta jos kärsii vain lievästä yskästä, limakalvojen pistelystä, nuhasta, kurkkukivusta tai muista lievistä oireista, kannattaa kuulostella, miltä vointi kokonaisuutena tuntuu.

Metsäniemi muistuttaa, ettei kuumeettomuus automaattisesti tarkoita sitä, että on syytä vääntäytyä töihin.

– Jos olo on kurja, olo on kurja. Silloin ei tarvitse odottaa, että kuumemittari värähtää, ennen kuin voi jäädä sairauslomalle. Mutta kuume sen sijaan on aina merkki siitä, että on viimeistään aika jäädä kotiin.

Vatsatautipotilaan tulisi aina pysyä kotona.

– Oksentelevana ja ripuloivana ei voi mennä töihin. Mutta joskus virusperäiset vatsataudit voivat mennä ohi hyvinkin nopeasti. Jos esimerkiksi aamulla on ollut oksentelua, mutta illalla vointi on jo parempi ja ruokakin maistuu, voi seuraavana päivänä mennä jo töihin, paitsi jos on lämpöä.

– Toisin kuin monesti puhutaan, ihmiset ovat supertunnollisia. Silloin kun on kipeä pitäisi malttaa olla pois töistä – ja täysin hyvällä omallatunnolla.

Lue myös:

Joka toinen tkee töitä sairaana, mutta miksi? – 5 syytä

Näin suomalaiset sairastavat – 10 yleisintä syytä lääkärikäyntiin

Kilautatteko kipeälle työntekijälle, Anne Berner ja Saku Tuominen?

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Minka Kuustonen ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon dokumentilla.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.