Rouva, olette näemmä vanha. Taidattekin siis olla noita? Kuva: Shutterstock
Rouva, olette näemmä vanha. Taidattekin siis olla noita? Kuva: Shutterstock

Nähdään roviolla, siskot.

Ei ole helppoa olla nainen. Vielä vähemmän helppoa se oli noitavainojen aikaan. Vuonna 1692 käydyt Salemin noitaoikeudenkäynnit osoittavat, että oikeastaan mikä tahansa kelpasi syyksi nimetä nainen noidaksi.

Oikeudenkäyntien lopputulemana 20 ihmistä teloitettiin ja useita vangittiin. Salemin noitavainojen alkamisen syynä on pidetty kylän pastorin tyttären sairastumista – hänen väitettiin olevan noiduttu. Kiihkouskovaisten kyläläisten oli helppo löytää keskuudestaan syntipukkeja, sillä noituuden merkiksi kelpasi melkein mikä tahansa.

Olisitko sinäkin ollut epäiltyjen listalla? Katso, mitkä kaikki Salemin oikeudenkäyntien noituuden määritelmistä sopivat sinuun!

Olet nainen

Lienet yksi paholaisen morsiamista. Nainenhan on muutoinkin alttiimpi lankeamaan syntiin. Salemissa neljäsosa noidiksi tuomituista oli miehiä.

Olet köyhä

Niin se on: köyhimpiä ja haavoittuvimpia aina kiusataan. Myöhäiskeskiajalla köyhimmät saatettiin tuomita noidiksi.

Olet rikas

Jos nainen pystyi huolehtimaan itsestään taloudellisesti, hänessä oli pakko olla jotain epäilyttävää. Esimerkiksi noituutta.

Sinulla on yksi tai useampi naispuolinen ystävä

Jos naisporukka liikkui ulkona ilman miessaattajaa, heidät saatettiin katsoa noidiksi. Hyvästi, tyttöjen illat!

Olet riidellyt naispuolisen ystäväsi kanssa

Kina kaverin kanssa ei ole koskaan kivaa, mutta erityisen kurjaa se on, jos kaveri kostaa sinulle ilmiantamalla sinut noitana. Ehkä roviolla voi sitten sopia.

Olet riidellyt jonkun kanssa

Nämä salemilaiset taisivat olla hieman ylireagoivaa sakkia. Tai sitten heille oli opetettu kotona todella huonot konfliktinkäsittelytaidot. Jos kahden kyläläisen välille tuli eripuraa, toinen saattoi syyttää toista noituudesta. Ja voi pojat, sitä tapahtui paljon.

Olet hyvin vanha

Vanha nainen, naimisissa tai naimaton, oli noitakiihkoilijoiden silmissä hyvin, hyvin epäilyttävä.

Sinulla on luomi tai syntymämerkki

Melanoomaepäilyt ovat pientä tämän rinnalla. Kaikenlaiset läiskät ihossa olivat merkkejä yhteyksistä paholaiseen.

Kotonasi on pilaantunutta maitoa

Kukapa ei olisi joskus löytänyt jääkaapistaan maitopurkkia, jonka sisältä on muuttunut kokkareiksi? Kaada se HETI viemäriin. Äläkä kerro asiasta kellekään.

Lähteet: Mental Floss, Wikipedia

Tee Me Naisten eeppinen kaupunkivisa ja selvitä, oletko karavaanaritason Suomi-tietäjä.

Viihdytkö tutuissa nurkissa vai tunnetko jokaisen niemennokan ja notkelman? Olemme koonneet kymmenen kuvaa suomalaisista ikoneista ja monumenteista, jotka liittyvät johonkin tiettyyn suomalaiseen kaupunkiin.

Osaatko yhdistää kuvan oikeaan kaupunkiin?

 

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.