Kofeiinin ja sokeristen leivonnaisten lisäksi kahvilassa työskentelyä siivittää sopiva melutaso. Kuva: Shutterstock
Kofeiinin ja sokeristen leivonnaisten lisäksi kahvilassa työskentelyä siivittää sopiva melutaso. Kuva: Shutterstock

Jos haluat saada enemmän aikaan, hälyinen kahvilakin saattaa olla avokonttoria parempi työympäristö.

Avokonttorit keksittiin, jotta ideat saisivat pulputa vapaina ja asiat hoituisivat sukkelasti, mutta soraääniä on kuultu vuosien saatossa liuta jos toinenkin. Joku on koko ajan keskeyttämässä, ja meteli haittaa keskittymistä.

Melun laadulla on kuitenkin väliä. Cambridge Sound Managementin kyselyn mukaan 30 prosenttia työntekijöitä häiriintyy kollegoidensa keskusteluista. Miehiä rupattelu häiritsee enemmän kuin naisia, mutta naisistakin joka neljäs kertoi äänten häiritsevän.

Cambridge Sound Managementin akustiikkaekspertti Justin Stout kertoo Fast Companylle, että nimenomaan ymmärrettävät keskustelut ovat kaikkein pahimpia tuottavuuden tuhoajia. Kahden työkaverin keskustelun kuulemista ärsyttävämpää on kuulla vain osa keskustelusta, esimerkiksi vieressä istuvan kollegan puhelu. Ajatus harhautuu, kun kuulee lauseen sieltä ja toisen täältä, ja aivot yrittävät yhdistellä niistä järkeviä kokonaisuuksia parhaansa mukaan. Ai niin, olihan tässä ruudulla tämä Excel-taulukkokin.

Kahvila konttoriin?

Hiljaisuuden retriitiksi muutettu konttorikaan ei ole paras ratkaisu. Esimerkiksi päällä olevan television äänet tai ilmastoinnin käynnistyminen erottuvat selvästi hiljaisessa huoneessa ja häiritsevät keskittymistä. Sen sijaan hälyisessä kahvilassa desibelejä saattaa olla paljonkin, mutta tasaisesta mökästä on hankalaa erottaa sanoja tai lauseita. Kahvilassa työskentely on siksi sujuvampaa.

Kaikki eivät voi kuitenkaan siirtää työpisteitään lähimpään kuppilaan, joten Justin Stout neuvoo esimerkiksi luomaan tasaisen taustamelun kuuntelemalla klassista tai elektronista musiikkia kuulokkeilla. Kun musiikissa ei ole sanoja, ajatus pysyy paremmin kasassa.

Tasaista melutasoa on vaikea saada aikaan, sillä työnantaja tuskin innostuu kahvilan perustamisesta avokonttoriin, joten akustiikkaekspertti ehdottaa erilaisten tilojen perustamista työpaikalle: omaa koppia puhelinkeskusteluille ja hiljaisia työpisteitä keskittymistä vaativiin hommiin.

Lue myös:

Viihdy töissä paremmin

Kun yksi työ ei riitä – Sirpa ja Satu tekevät kahta työtä, jotta palkka riittää elämiseen

Kehuja, kehuja! Miksi työstä pitää saada kiitosta?