Kofeiinin ja sokeristen leivonnaisten lisäksi kahvilassa työskentelyä siivittää sopiva melutaso. Kuva: Shutterstock
Kofeiinin ja sokeristen leivonnaisten lisäksi kahvilassa työskentelyä siivittää sopiva melutaso. Kuva: Shutterstock

Jos haluat saada enemmän aikaan, hälyinen kahvilakin saattaa olla avokonttoria parempi työympäristö.

Avokonttorit keksittiin, jotta ideat saisivat pulputa vapaina ja asiat hoituisivat sukkelasti, mutta soraääniä on kuultu vuosien saatossa liuta jos toinenkin. Joku on koko ajan keskeyttämässä, ja meteli haittaa keskittymistä.

Melun laadulla on kuitenkin väliä. Cambridge Sound Managementin kyselyn mukaan 30 prosenttia työntekijöitä häiriintyy kollegoidensa keskusteluista. Miehiä rupattelu häiritsee enemmän kuin naisia, mutta naisistakin joka neljäs kertoi äänten häiritsevän.

Cambridge Sound Managementin akustiikkaekspertti Justin Stout kertoo Fast Companylle, että nimenomaan ymmärrettävät keskustelut ovat kaikkein pahimpia tuottavuuden tuhoajia. Kahden työkaverin keskustelun kuulemista ärsyttävämpää on kuulla vain osa keskustelusta, esimerkiksi vieressä istuvan kollegan puhelu. Ajatus harhautuu, kun kuulee lauseen sieltä ja toisen täältä, ja aivot yrittävät yhdistellä niistä järkeviä kokonaisuuksia parhaansa mukaan. Ai niin, olihan tässä ruudulla tämä Excel-taulukkokin.

Kahvila konttoriin?

Hiljaisuuden retriitiksi muutettu konttorikaan ei ole paras ratkaisu. Esimerkiksi päällä olevan television äänet tai ilmastoinnin käynnistyminen erottuvat selvästi hiljaisessa huoneessa ja häiritsevät keskittymistä. Sen sijaan hälyisessä kahvilassa desibelejä saattaa olla paljonkin, mutta tasaisesta mökästä on hankalaa erottaa sanoja tai lauseita. Kahvilassa työskentely on siksi sujuvampaa.

Kaikki eivät voi kuitenkaan siirtää työpisteitään lähimpään kuppilaan, joten Justin Stout neuvoo esimerkiksi luomaan tasaisen taustamelun kuuntelemalla klassista tai elektronista musiikkia kuulokkeilla. Kun musiikissa ei ole sanoja, ajatus pysyy paremmin kasassa.

Tasaista melutasoa on vaikea saada aikaan, sillä työnantaja tuskin innostuu kahvilan perustamisesta avokonttoriin, joten akustiikkaekspertti ehdottaa erilaisten tilojen perustamista työpaikalle: omaa koppia puhelinkeskusteluille ja hiljaisia työpisteitä keskittymistä vaativiin hommiin.

Lue myös:

Viihdy töissä paremmin

Kun yksi työ ei riitä – Sirpa ja Satu tekevät kahta työtä, jotta palkka riittää elämiseen

Kehuja, kehuja! Miksi työstä pitää saada kiitosta?

Ei omena kauas puusta putoa – vai miten se nyt meni?

Monilla Putous-näyttelijöillä on kuuluisat vanhemmat. Ja on useilla entisillä Putous-näyttelijöillä myös taiteilijapuoliso.

Pihla Penttinen – isä Pertti Sveholm

Pertti ja Pihla vuonna 2015. Kuva: Mikko Hannula
Pertti ja Pihla vuonna 2015. Kuva: Mikko Hannula

Pihla Penttinen, 39, on kokenut näyttelijä, mutta Putouksesta hänet nähdään tällä kaudella ensimmäistä kertaa. Pihlan isä on näyttelijä Pertti Sveholm. Pertti on ollut mukana yli sadassa televisiosarjassa ja elokuvassa, ja hänet on palkittu Jussi-patsaalla kahdesti.


 

Kiti Kokkonen – isä Ere Kokkonen ja äiti Titta Jokinen

Kiti ja Titta vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuukka Ylönen
Kiti ja Titta vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuukka Ylönen

Myös Kiti Kokkonen, 43, on mukana Putouksessa ensimmäistä kertaa. Hänen isänsä on vuonna 2008 kuollut ohjaaja Ere Kokkonen, jonka luona Kiti myös vietti lapsuutensa. Kitin äiti on näyttelijä Titta Jokinen.

 

Roope Salminen – isä Eppu Salminen, äidit Minna Turunen, Riitta Havukainen

Roope Salmisen, 28, isä on näyttelijä Eppu Salminen ja biologinen äiti näyttelijä Minna Turunen. Roope vietti lapsuutensa isänsä Eppu Salmisen ja tämän silloisen puolison, näyttelijä Riitta Havukaisen kanssa. Uusperheeseen kuuluivat Riitan aiemmassa suhteessa syntynyt tytär Katariina Havukainen sekä Epun ja Riitan yhteinen lapsi, Santtu.

 

Myös joidenkin vanhojen Putous-näyttelijöiden isä tai äiti on taiteilija. Lisäksi monella ohjelmassa nähdyllä näyttelijällä on taiteilijapuoliso.

Iina ja Minka Kuustonen – isä Mikko Kuustonen

Mikko ja Iina Kuustonen vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto
Mikko ja Iina Kuustonen vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto

Sekä Iina että Minka Kuustonen ovat molemmat vanhoja Putous-näyttelijöitä. Heidän isänsä on muusikko, tv-kasvo Mikko Kuustonen. Iinan ja Minkan serkku on stand up -koomikko Sami Hedberg.

 

Näillä vanhoilla Putous-näyttelijöillä on näyttelijä- tai ohjaajapuolisot:

Pirjo Lonka (1. kausi) on naimisissa näyttelijä-ohjaaja Jani Volasen kanssa. Jani on Putouksen entinen pääkäsikirjoittaja ja ohjaaja. Jani on ollut naimisissa myös Mari Perankosken kanssa. Mari oli mukana Putouksessa 

Elina Knihtilä (1. kausi) on naimisissa näyttelijä Tommi Korpelan kanssa.

Krista Kososen (1., 2., 3. ja 4. kausi) avopuoliso on ohjaaja Antti Jokinen.

Joanna Haartti (2. kausi) seurustelee näyttelijä Minna Haapkylän kanssa.

Ville Tiihosen kumppani on näyttelijä Kreeta Salminen. Kreetan isä on puolestaan Esko Salminen.

Kaisa Hela (o.s. Mattila) (8. kausi) aviopuoliso on muusikko-näyttelijä Heikki Hela.

Minka Kuustosen (8. kausi) avopuoliso on näyttelijä Aku Sipola.

Essi Hellén (6. kausi) aviopuoliso on näyttelijä Mikko Virtanen.

 

 

Ewan McGregorin huhutaan jättäneen vaimonsa kanssanäyttelijä Mary Elizabeth Winsteadin vuoksi. 

Skottinäyttelijä Ewan McGregor on yhysvaltalaisen viihdesivusto TMZ:n mukaan jättänyt avioerohakemuksen. McGregor on ollut vaimonsa Eve Mavrakisin kanssa naimisissa vuodesta 1996.

Avioerohakemus ei ole suoranainen yllätys, sillä McGregor ja Mavrakis ilmoittivat jo viime vuoden lokakuussa eronneensa. Avioerohakemuksessa on TMZ:n mukaan vielä sitäkin aikaisempi eropäivämäärä, 28.5.2017. 

Lokakuun 2017 eroilmoituksen aikoihin McGregorin ja näyttelijä Mary Elizabeth Winsteadin nähtiin suutelevan toisiaan lontoolaisessa kahvilassa ja poistuvan sen jälkeen McGregorin moottoripyörällä. Winstead, 33, ja McGregor, 46, näyttelevät yhdessä Fargo-sarjassa.

Winstead on eronnut entisestä aviomiehestään toukokuussa 2017, siis samaan aikaan kuin Ewan McGregor ja Eve Mavrakis, 51, ovat avioerohakemuksen mukaan tehneet eropäätöksen.

Rikosdraama Fargon näyttelijät Carrie Coon, Olivia Sandoval, Ewan McGregor ja Mary Elizabeth Winstead poseeraavat viime toukokuussa otetussa kuvassa yhdessä. 

Vaikuttaa siltä, että McGregorin ja Winsteadin suhde ei jäänyt vain lokakuiseen suuteloon Lontoossa. People-lehden mukaan pariskunta nähtiin kävelemässä käsi kädessä Los Angelesissa marraskuussa. 

Golden Globe -gaalan palkintopuheessaan McGregor kiitti sekä vaimoaan että Winsteadia – tosin hän jakoi kiitosta myös muille kanssanäyttelijöilleen. 

Ewan McGregorilla ja Eve Mavrakisilla on neljä yhteistä lasta, joista yksi on jo aikuinen. TMZ:n mukaan McGregor on hakenut yhteishuoltajuutta, ja Mavrakis puolestaan toivoo saavansa lapset itselleen niin, että McGregorilla säilyisi tapaamisoikeus.