Uusi vaihtoehto kesänviettoon? Kuva: Shutterstock
Uusi vaihtoehto kesänviettoon? Kuva: Shutterstock

Monterey Pop pidettiin tasan viisikymmentä vuotta sitten. Samoja artisteja ei nyt pääse oikein näkemään, mutta ehkä vuoden 1967 tunnelman voi jotenkin silti tavoittaa?

Tasan viisikymmentä vuotta sitten oli jenkkinuorilla San Franciscossa sellainen festarikesä, että he eivät muista siitä varmasti yhtään mitään, jos ovat enää hengissäkään! Sekoilua! Vapaata rakkautta! Tajuntaa laajentavia huumeita!

Hippejä oli kyllä pyörinyt maisemissa jo jonkin aikaa, mutta vuonna 1967 mediakin huomasi värikkäät ihmiset, joilla oli asiaa rakkaudesta ja rauhasta. San Franciscosta tuli itseään etsivän nuorison keskuspaikka: 100 000 nuorta suuntasi sinne vapautumaan, yöpymään puistoissa ja bilettämään.

Suomalainen. Älä anna estää pienen matalapaineen lannistaa. Vietä oma Rakkauden kesä 2017. Tässä ohjeet vuoden 1967 rekonstruoimiseen.

Musiikki

USA 1967: Monterey Pop Festival 16.–18.6.1967
Maailman ehkä ensimmäiset rockfestarit! Se syy, joka sai hipit ympäri USA:ta vaeltamaan San Franciscoon päin. Esiintyjiä: Jimi Hendrix, Simon & Garfunkel, Big Brother & The Holding Company, Jefferson Airplane, Otis Redding, The Who jne.

Suomi 2017: LappeeFest 15.–18.6.2017.
Aivan hyvä kattaus kotimaisia kärkiartisteja: Eppu Normaali, JVG, Kaija Koo, Kotiteollisuus, Hevisaurus, Mimi ja Kuku sekä Taikuri Luttinen!

Tunnelman luominen

USA 1967: LSD:tä jaettiin ilmaiseksi. Maailma muuttui väräjäväreunaiseksi.

Suomi 2017: Kokeile tummapaahtoisinta Kulta Katriinaa. Hyvää, voi myös vapisuttaa jännästi tottumatonta.

Seksuaalinen vapautuminen

USA 1967: Uutuustuote E-pillerit!
Uusi, irtonainen vapaus kyllä tarkoitti monelle naiselle myös pakkoa harrastaa seksiä aina, kun joku muu halusi. Loppukesästä kävi ilmi paljon raiskauksia.

Suomi 2017: Asennon vaihto.
Osmo Kontulan mukaan suomalaisten seksiasennot ovat monipuolistuneet, joten alapa monipuolistaa vaan sitten.

Värikäs kukkaishabitus

USA 1967: Psykedeeliset kuviot paitsi näkökentässä myös vaatteiden kuoseissa. Oli mahdollista jättää myös vaatteet kokonaan pois.

Suomi 2017: Kevytuntuvatakkeja saa tänäkin kesänä useissa iloisissa väreissä.

Tunnuslause

USA 1967: Make love, not war. 

Suomi  2017: Suomi100 – yhdessä.

Kesähitti

USA 1967: Scott McKenzie: San Francisco (Flowers in your hair). Tehtiin Monterey Popin mainosbiisiksi.

Suomi 2017: Robin: Hula Hula. Tehtiin kuumaksi kesähitiksi. Vuonna 1967 alkukesän listaykkönen oli Suomessa muuten Aikamiesten Iltatuulen viesti, joka on jännästi melkein yhtä kuuma kuin Hula Hula.

Miten se loppui

USA 1967: Syksyllä hippiaate alkoi näyttää enemmän huumeongelmaiselta mediaspektaakkelilta kuin miltään kauniilta ja rakkaudelliselta. Puistot notkuivat kodittomia, rikollisuus rehotti. Kunnollinen nuoriso palasi töihin ja kouluun. Lokakuussa jäljellä olevat järjestivät symbolisen Hipin kuolema -performanssin.

Suomi 2017:  Ei se välttämättä lopu! Jos joskus loppuu, voi johtua vaikka näistä syistä: a) Jaakko heittää kylmän kiven järveen, b) hippi käy kesäteatterissa katsomassa Tuntemattoman sotilaan, c) Sauli Niinistö valitaan uudelleen presidentiksi.

Cheek suunnittelee parhaillaan jäähyväiskiertuettaan, joka päättyy elokuussa Lahteen.

Cheekin eli Jare Tiihosen, 36, elämästä kertova Veljeni vartija -elokuva saa ensi-iltansa ensi viikolla. Tarinassa on vahvasti mukana veljeys ja Antti Holma näyttelee räppärin lisäksi tämän kaksoisveljeä Jereä.

– Jere ei ole vielä nähnyt elokuvaa, eikä äiti. Yleisesti elokuvan vastaanoton tietää, kuten tietää kaiken mikä liittyy muhun. Kriitikoilta pukkaa varmaan yhtä tähteä, mutta toivottavasti yleisö diggaa. Tämä on se kaava, mikä urallani on ollut, Jare naurahti elokuvan ennakkonäytöksessä.


Läheiset ymmärtävät

Jare suunnittelee parhaillaan jäähyväiskiertuettaan, joka päättyy elokuussa Lahteen. Kun Suomen suosituin räppäri kertoi 2014 loppuvuodesta lähipiirilleen lopetusaikeista, he suhtautuivat ajatukseen ymmärtäväisesti.

– Ne, jotka ovat minua lähellä ymmärtävät miksi lopetan. Muille olen sanonut, että ette voi tietää, mitä mä tunnen.  

– Pääpointti lopettamiselle on se, että Cheekinä en keksi mitään uutta. Moni sanoo, että voithan sä tehdä kesäksi biisin tosta tai tosta. Mutta olen tehnyt biisit jo monta kertaa kaikesta Cheekille olennaisesta tematiikasta. Rakkaudesta tietysti voi aina laulaa.

Elokuvassa kuvataan myös Jaren suhdetta mallina työskentelevään yliopisto-opiskelijaan. Suhde kariutuu siihen, että rauhallisempaa kotielämää eläessä Jare ei keksi Cheekille mitään uutta kirjoitettavaa.

”Cheekinä en keksi mitään uutta.”

– Voin ihan hyvin kuvitella, että elän kymmenen vuoden kuluttua rauhallista perhe-elämää. Moni on sanonut, että voihan sulla sitten olla uusia ideoita. Mutta en mä sellaisesta halua edelleenkään tehdä musaa, Jare selventää.

Jare ei vielä tiedä, mitä tekee elokuun jäähyväiskeikkojen jälkeen.

– Ostin kotiin pienen kosketinsoittimen. Ehkä minusta tulee pianisti!

Onnea etsimässä

Cheekin viimeinen albumi kuvasi myös artistin syvempiä tuntoja ja elämää kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa.

– Nyt kuuntelen levyä, että olenpa ollut aika maassa. Tällä hetkellä minun olisi mahdotonta aloittaa noin tummanpuhuvan albumin kirjoittamista.

Mikä Jaren tekee sitten onnelliseksi?

– Sitä mietin yhä. Minulla on aina ollut kaipuu johonkin muuhun ja aika näyttää, mitä se jokin muu tulee olemaan. Mulla on hieno ja laaja kaveripiiri, josta olen onnellinen.

”Minulla on aina ollut kaipuu johonkin muuhun.”

Viime kesänä Jare päätti ostaa vuosien harkinnan jälkeen koiran. Otus on sulattanut myös miehen äidin sydämen.

– Käyn yleensä vähän enemmän Lahdessa moikkaamassa äitiä. Asun kauempana kuin Jere, enkä ole aina siinä vieressä tukemassa, mutta mulla on halu auttaa. Nyt mutsi on käynyt useammin täällä Helsingissä, kun on tuo Otus. Se on hyvä vetonaula!

Kuka sanoi, että perusruuan pitäisi olla mautonta? Pipsa ja Meri-Tuuli haluavat alentaa kansalaisten kokkailukynnystä.

IS TV-LEHTI: Samassa liemessä -uutuusohjelmassa kokit Pipsa Hurmerinta ja Meri-Tuuli Väntsi tekevät ruokaa rennolla otteella ja vastaavat katsojakysymyksiin.

– Ollaan huomattu, että meillä on paljon annettavaa ja helppoja reseptejä. Viime aikojen tv-ruokaohjelmissa on tehty paljon ravintolatyylistä ruokaa tai lautasannoksia. Haluttiin palata perinteeseen, jossa tehdään arkiruokaa. Haluamme alentaa kynnystä kokkailuun, tarjota vaikka maustamisidean. Tärkeää oli myös, että ohjelma on visuaalisesti kaunis, Meri-Tuuli Väntsi kuvailee.

Pipsa Hurmerinta on luonnehtinut Samassa liemessä olevan erityinen myös kaksikon läpänheiton takia.

– Kommunikointimme on rentoa ja luontevaa. Pipsa ei hienostele enkä minäkään, Väntsi komppaa.

He tapasivat catering-firmojensa kautta, kun katuruokabuumi rantautui Suomeen.

– Ymmärsin vihdoin löytäneeni kollegan, joka ymmärtää, mitä mun duuni on; osa sitä on siivota ja tiskata.

Alkujakso on nimeltäåän Ruuanlaiton ABC, ja toinen Juhlat. Siinä annetaan näyttelijä Sinikka Sokalle vinkkejä helposti tehtäviin tarjoiluihin ja synttäreillä Anna Puu laulaa.

– Vieraiksi otimme mukaan julkkiksia, joihin meillä on suhde – Sinikka on seinänaapurini, Anna Pipsan hyvä ystävä – sekä tavallisia ihmisiä.

Vastaatte katsojakysymyksiin. Mihin et itse osaisi vastata?

– Ananaksen leikkaamiseen ja kuorimiseen ei ole oikotietä. Pipsalla oli vastaus, johon totesin, että ”Ai, tuota en ole tajunnut”, paljastaa Väntsi.

 Samassa liemessä, AVA ke klo 20.00