Häät – mikä mahtava syy seota ihanaan turhamaisuuteen.

Joidenkin mielestä avioliitto on taantumuksellinen ja epätasa-arvoisia rakenteita ylläpitävä instituutio. Tänään on kuitenkin juhlapäivä, koska tasa-arvoinen avioliittolaki on astunut voimaan. Sen kunniaksi: yhdeksän yllättävää syytä mennä naimisiin.

1. Polttarit

Onhan sitä kaikenlaisia hulppeita syntymäpäiväkemuja ja muita pirskeitä, mutta ainoastaan häissä saa juhlien lisäksi kaupan päälle toiset juhlat. Eikä nyt puhuta mistään kuivista kakkukahveista vaan koko päivän tai jopa koko viikonlopun kestävistä kemuista, joiden ainoa tarkoitus on olla mahdollisimman ihanat, yllätykselliset ja mielettömät päivänsankarille. 

Aiemmin morsian joutui kärsimään polttarihumusta kekkaloimalla kaupungilla ilotytöksi pukeutuneena tai muuten nolaamalla itsensä. Nykypolttareissa painopiste on hemmottelussa: kuohuvassa ja liikuttavissa puheissa ei säästellä. Kaiken lisäksi lysti on yleensä ilmaista morsiamelle. 

2. Hyvä syy seota

Jos häähumussa tulee törttöiltyä tai tiuskittua, kaiken voi laittaa häästressin piikkiin. 

Lautasliinojen väristä vauhkoaminen Facebook-ryhmissä tai kaiken vapaa-ajan viettäminen Pinterestissä kuulostaa hupaisalta, mutta on morsiamelle täysin normaalia ja sallittua. Hääjärjestelyissä saa kiinnittää huomiota yksityiskohtiin, ja sosiaalisen median kanssa jokaisesta pikkuasiasta voi vaahdota muiden samassa tilanteissa olevien kanssa.

Parhaassa tapauksessa morsianten vertaistukiryhmästä löytää ystäviä, huonoimmassakin tapauksessa edullista häätavaraa ja puhuttavaa kahvipöytään. 

3. Kihlautuminen

Häät ovat ihanat, mutta kalliit ja vaivalloiset. Kihlautuminen sen sijaan on edullista eikä vaadi minkäänlaisten juhlien järjestämistä. Silti kihlautuessaan saa kokea pienoiskoossa naimisiinmenon mahtavuuden: kotona rakkaus räiskyy, ja kodin ulkopuolella saa joka paikassa kuulla onnitteluja. Joillakin ihmisillä on jopa tapana lähettää lahjoja kihlaparille, ihan vain onnitellakseen. 

”Joillakin ihmisillä on jopa tapana lähettää lahjoja kihlaparille, ihan vain onnitellakseen.”

4. Päivä keskipisteenä – mutta ei yksin

Jotkut ihmiset rakastavat huomion keskipisteenä olemista, toiset eivät. Häät ovat hyvät juhlat kummallekin ihmistyypille. Huomiota rakastava morsian saa olla päivän tähti, ja ujosteleva morsian taas voi piiloutua puolisonsa olan taakse tai ainakin rutistaa tätä tiukasti kädestä koko ajan. 

5. Ihana turhamaisuus

Ei kenties ole rationaalista laittaa tuhatta euroa kolttuun, jota käyttää kerran. Mutta jos on yhtään turhamainen luonne, on aivan mahtavaa saada ainakin kerran elämässään viettää päivä unelmiensa puvussa, ammattilaisen kaunistamana ja varpaiden kynsiä myöten pyntättynä. Päivään prinsessana voi palata myöhemmin valokuvaajan otoksista. 

6. Häämatka

Harva menee nykyään naimisiin niin, että asuu yhä vanhempiensa luona ja suunnittelee vasta muuttoa puolison kanssa yhteen. Siksi hääpareilla on yleensä jo valmiiksi niin paljon lakanoita, mokkamastereita ja koriste-esineitä, että rahan pyytäminen lahjaksi on muuttunut hyväksyttäväksi ja normaaliksi. 

Rahat voi ohjata esimerkiksi häämatkaan. Jos matkalle lähtiessään vihjailee hotelleille sun muille tahoille olevansa kuherruskuukautta viettämässä, saa hetken tuntea itsensä VIP:ksi. Ruusun terälehdillä koristellut vuoteet, täältä tullaan!

7. Karkkibuffet, hodarikärry ja muut valinnat

Häistä voi tehdä juuri sellaiset kuin haluaa – sillä varauksella, että jos haluaa esimerkiksi yksityislentokoneella kirkolta hääpaikalle ja Madonnan hääbändiksi, tarvitaan aika paljon rahaa ja vähän suhteitakin. 

”Karkkibuffet vai hodarikärry vai molemmat? Kimaltavat tennarit vai korkkarit, joiden pohjassa lukee ”I do”?”

Jos vain tulevan puolisonsa kanssa pääsee sopuun, voi valita kaiken mieleisekseen: Millainen paikka olisi kiva? Karkkibuffet vai hodarikärry – vai molemmat? Kimaltavat tennarit vai korkkarit, joiden pohjassa lukee ”I do”? Heviä alttarille asteluun ja rockia häävalssin sijaan? Omat vihkivalat? Hempeitä luonnonkukkia vai upea kestokimppu?

Mikäli valintojen tekeminen ahdistaa, voi apinoida koko hoidon joistakin netissä näkemistään kemuista. 

8. Tasa-arvoinen avioliittolaki

Tästä lähin kaikilla halukkailla on mahdollisuus mennä naimisiin rakkaansa kanssa seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta. Sitä kelpaa juhlia, esimerkiksi nyt vaikka menemällä naimisiin.

9. Sukunimi 

Naimisiinmeno ilmainen tapa päästä eroon omasta sukunimestään, mikäli oma nimi ei sattumoisin miellytä. Tai, jos oma sukunimi on kerrassaan mahtava, sitä voi ehdottaa puolisollekin. Jos taas molemmilla on tylsä nimi, on mahdollista keksiä päästään ihan oma, uusi sukunimi ja ottaa se häiden yhteydessä. 

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaani personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne oli hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavotteita, jotka saavutettua repsahdan. 

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensiviikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.

 

Seitsemän sinkkumiestä ja -naista muuttaa kahdeksaksi viikoksi saman katon alle. Tavoitteena on tietysti löytää Se Oikea. Vaikka väkisin.

IS TV-LEHTI:  Spouse House on talo, jonne kutsutaan seitsemän naista ja seitsemän miestä avioitumaan. Kihlat ja häät ovat tavoite, joka houkuttelee naimahaluisia paikalle tositarkoituksella.

Tämä realitysarja on hivenen inhimillisempi kuin Ensitreffit alttarilla, sillä tutustumiseen on aikaa 8 viikkoa.

Siihen inhimillisyys loppuukin. Kosiminen on nimittäin pakollista tai joku saa talosta potkut.

Mitä pidempään talossa majailee ja altistuu kolmio- ja neliödraamoille, sitä vaikeampaa on haluta kenenkään kanssa naimisiin.

Toisaalta aidot tunteet palkitaan! Jos kaikesta huolimatta lempi leiskuu, on televisioshow läpikotainen testi rakkaudelle.

Tosi-tv:n tapaan ohjelmaa on tekemässä joukko ”asiantuntijoita”. On psykologia ja tunneterapeuttia, ja itse sinkut on poimittu mukaan huolellisella käsityöllä ja tieteellisiin todennäköisyyslaskelmiin pohjautuvilla match-menetelmillä.

”Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!”

Suhteiden pysyvyyttä helpotetaan myös sillä, että Los Angelesissa kuvatun sarjan kaikki sinkut ovat kotoisin samalta seudulta – tällä kaudella Chigacosta.

Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan ja jo ihastutaankin. Sinkut ovat keskimäärin 30-vuotiaita, hyvissä ammateissa ja tarpeeksi hyvän näköisiä, jotta kukin saisi tasaisesti huomiota. Mukana on totta kai myös ärsyttäviä henkilöitä.

Ei paljasteta, kuinka kävi palomies Jimmy Breretonille, yhdelle lemmentalon asukkaista, mutta jälkeenpäin hän on kuvaillut talon tunnelmaa hyvin stressaavaksi.

– Kamerat olivat vieressä koko ajan, samoin mikrofonit. Emme saaneet käyttää puhelinta tai internetiä. Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!

Salamarakkauden talo, Frii pe klo 20.00