Rodrigo Borgia on kaikkea muuta kuin siveellinen paavi.

Hälytys kaikki te, jotka olette viime vuosina viettäneet tv-orgioita sellaisten sarjojen parissa kuin Rooma, Tudorit ja Taivaan pilarit. Luvassa on lisää samaa herkkua eli vallanhimoa, seksiä, juonittelua, seksiä, murhia ja seksiä. Ja ai niin, seksiä.

Edellä mainituille sarjoille on yhteistä sekin, että ne kertovat oikeista historiallisista tapahtumista ja ihmisistä, mutta yksityiskohdiltaan juonet ovat kuvitteellisia tai ainakin melkoisesti väritettyjä. Saammeko siis esitellä Borgiat, 1400–1500-lukujen vaihteessa vaikuttaneen paaviperheen.

Hetkinen. Paavi ja perhe, eikö yhtälössä ole jotain outoa? Ei ilmeisesti tuohon aikaan, jolloin monet katolisen kirkon papit antoivat piut paut selibaattilupauksille ja pitivät avoimesti rakastajattaria. Borgian suvun päämiehellä, paaviksi nousevalla Rodrigollakin niitä piisasi, samoin lapsia. Tv-sarjassa heistä tärkeäksi nousee lähes vaimon asemaa pitävä Vanozza sekä pariskunnan neljä lasta.

Vaikka historian korruptoituneimpana paavina tunnettu Aleksanteri VI ei olisikaan koulun historiantunneilta jäänyt mieleen, osa sarjassa vilahtavista muista tosielämän henkilöistä soittaa varmasti kelloja. Heihin kuuluvat esimerkiksi munkki Savonarola, kirjailija Niccolo Machiavelli ja Piero de' Medici.

Niin kuin näihin isoihin, paheellisuutta tihkuviin historiasarjoihin kuuluu, päärooliin on kiinnitetty joku televisiossa ja elokuvissa kannuksensa ansainnut tunnettu kasvo. Tällä kertaa se on ihanaääninen britti Jeremy Irons.

Kyllä tätä katsomalla oppii historiasta paljonkin. Ja seksistä.

Borgiat, maan ja taivaan valtiaat, TV2 su klo 21.00

Kadonnut-sarjan toinen kausi sukeltaa vanhan lapsikaappaustapauksen syövereihin.

IS TV-LEHTI: Kehutun brittiläisen Kadonnut-rikosdraaman toisella kaudella selvitellään kaappaustapausta yli vuosikymmenen takaa. 11-vuotias Alice Webster katosi jäljettömiin vuonna 2003 Saksassa, missä hänen isänsä oli komennuksilla brittien sotilastukikohdassa. Alice (Abigail Hardingham) palaa takaisin aikuisena ja kertoo olleensa vangittuna yhdessä ranskalaisen Sophie Giroux -nimisen tytön kanssa. 

Eläkkeellä oleva poliisi Julien Baptiste (Tchéky Karyo) alkaa tutkia tapausta uusien johtolankojen ilmestyttyä. Poliisi aloittaa rajat ylittävän yhteistyön löytääkseen Sophien. Julien Baptiste matkustaa Saksaan ja Irakiin löytääkseen vastauksia.

Karyon lisäksi pääosissa nähdään David Morrissey ja Keeley Hawes.

Sarjan ovat luoneet kirjoittajaveljekset Harry Williams ja Jack Williams, jotka ovat muun muassa Liar-sarjan takana.

Kadonnut, 2. kausi (kokonaan) C More -kanavalla

 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

JOUSIMIES

Saat päivän haasteista energiaa. Mikään ei nyt saa sinua säikkymään. Johtajan rooli lankeaa tänään todennäköisesti sinulle.

 

KAURIS

Valitse sanasi tarkasti välttääksesi tarpeettoman draaman. Älä yritä pakottaa ketään muottiisi. Anna jokaiselle tilaa.

 

VESIMIES

Järjestelmällisyys ja suunnitelmallisuus pelastavat sinut kaaokselta. Pidä jalat maan pinnalla, sillä nyt ei ole aika haihatella.

 

KALAT

Pidä pää kylmänä. Päivä vaatii tilannetajua ja nopeaa toimintaa. Puhu totta, sillä valkoinen valhe saattaa saada ikävää jälkeä aikaan.

 

OINAS

Tee arkeasi helpottava ratkaisu. Sinun on aika päästää itsesi vähemmällä. Stressin hiipuminen nostaa huomattavasti elämänlaatuasi.

 

HÄRKÄ

Hoida tekemättömiä asioita pois alta. Kyseessä voi olla rahaan tai terveyteesi liittyvä kysymys. Kääri hihat hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta.

 

KAKSONEN

Kuuntele kaikkien mielipiteitä tuputtamatta omiasi. Joku, joka ei jaa näkemyksiäsi saattaa heittäytyä hankalaksi. Ole kärsivällinen.

 

RAPU

Älä päästä tunteitasi niskan päälle. Pidä rauha maassa ja vältä kytevä konflikti diplomatialla. Kompromissi tuo tilanteeseen ihmepelastuksen.

 

LEIJONA

Kaunista kotiasi tulevia pyhiä varten. Vietä laatuaikaa perheen kanssa ja päivitä kuulumisia. Valmistaudu tulevaan juhlakauteen.

 

NEITSYT

Joudut turvautumaan puheenlahjoihisi tänään. Saatat jumittua pitkään väittelyyn, jossa vahvat persoonat ottavat toisistaan mittaa.

 

VAAKA

Lähde tutustumaan uusiin maisemiin. Pitkä keskustelu ystävän tai perheenjäsenen kanssa avartaa näkökulmaasi. Haaveesi on askeleen lähempänä.

 

SKORPIONI

Ota keskenkeräiset rahakysymykset käsittelyyn. On aika hoitaa pois alta ne asiat, jotka eivät voi odottaa ensi vuoteen. Ole tehokas.