Trond Espen Seim on pökerryttävän komea vakavanakin. Kuvat: Yle
Trond Espen Seim on pökerryttävän komea vakavanakin. Kuvat: Yle

Hieno tv-draama Perilliset esittelee katsojille kaksi uutta kiinnostavaa – ja komeaa – pohjoismaista kasvoa.

Tämän syksyn hienoa Perilliset -tv-draamaa  katsoessa ei voi kuin ihmetellä, mistä näitä lahjakkuuksia tulee. Tai sitä, missä näin komeat miehet ovat luuranneet aikaisemmin.

Alexander Skärsgårdin (True Blood), Joel Kinnamanin  (The Killing), Ola Rapacen (Wallander, Anna Pihl) ja Mads Mikkelsenin (kaikkea Casino Royalista Hannibal-tv-sarjaan) vanavedessä kuuluisuuteen nousee koko ajan lisää kiinnostavia pohjoismaisia näyttelijöitä.

Onko jompikumpi näistä komistuksista seuraava Hollywood-tähti?

Edes komistuksen (Trond Espen Seim) lähentely ei ole aina toivottua.

Trond Espen Seim on tuttu vannoutuneimmille poliisisarjojen ystäville norjalaisesta Varg Veum -dekkarista.

Perillisissä hän esittää norjalaista galleristia Robertia, jolla on jo vuosia ollut salasuhde taiteilijansa Veronikan tyttären Gron kanssa. Robertilla on perhe Saksassa, mutta paljon taidekontakteja maailmalla, ja hän pistäytyy tämän tästä itsevarman mutta ehkä yksinäisen Gron luona Tanskanmaalla. Tässä vaiheessa sarjaa näyttää, että alun perin kepeäksi aiottu suhde on saamassa vakavampia sävyjä.

Oikeassa elämässä Trond Espen on naimisissa ja kunnollinen perheenisä, joka on sanonut, että lapset ovat tehneet hänestä paremman ihmisen.

Kenneth M. Christensenin kanssa pelailisi mielellään.

Kenneth M. Christensenilläkin on Perillisissä sivurooli, mutta hänen jylhän komeaa olemustaan ei voi olla huomaamatta. Käsipallotähti Andreas asuu avoliitossa Veronikan lehtolapsen Signen kanssa. Kun Veronika kuolee ja Signe saa kuulla perineensä tämän, alkaa neljän sisaruksen juonittelu. Andreas ja Signe ovat eläneet vaatimatonta elämää, ja Andreas on kaikessa tyttöystävänsä tukena.

Myös siviilissä Kenneth on varattu mies: hän asuu rakkaansa kanssa Kööpenhaminassa.

Perilliset keskiviikkoisin Yle Fem, klo 21.00.

Lue lisää:

Jos rakastit Siltaa ja Vallan linnaketta. älä missaa tätä sarjaa

Nyt on korkea aika tutustua suositun rikossarjan pääosamieheen

Ruotsin ykkösnäyttelijät vaativat kovempia rangaistuksia lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä

 

Osaatko sanoa, mitä tarkoittavat infomania ja locavore?

Viime perjantaina pidettyä englannin ylioppilaskoetta moitittiin vaatimustasoltaan vaikeaksi lukion oppimäärään verrattuna. Ihmetystä herätti esimerkiksi kirjoituksissa kysytty sana fey, jota ei tunnu löytyvän edes sanakirjoista. 

Kieli kehittyy jatkuvasti, ja uudissanoja lisätään tiuhaan tahtiin sanakirjaankin. Mentalfloss listasi noin 600 000 sanaa käsittävään The Oxford Dictionary Online -sanakirjaan lisätyt uudissanat. Tiesitkö, että screenager tarkoittaa teini-ikäistä tai parikymppistä, joka hallitsee hyvin tietokoneen ja internetin salat? Entä käytätkö jo uusimpia ilmaisuja, kuten whatevs, eli whatever, ihan sama?

Testaa Me Naisten leikkimielisessä kielivisassa, miten hyvin sinä tunnet englannin uudissanat!

 

”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg

Alina Tomnikoville taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki.

Elokuva-alan ihmiset kokoontuivat eilen The Guardian Angel – Suojelusenkeli -elokuvan kutsuvierasensi-iltaan.

Perjantaina järjestettävään Jussi Gaalaan valmistautuvat näyttelijät kommentoivat hyvin varovasti Aku Louhimiehen käytöksestä noussutta kohua ja me too -keskustelua.

Putouksen myötä koko kansan tähdeksi noussut Alina Tomnikov sanoo, että on kuullut tapahtuneista alan sisäpiirissä.

– Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa. Minusta oli todella tärkeää, että tämä tematiikka nousi nyt esille.

– Minulle itselleni taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki. Siihen tarvitaan turvallisuuden tunne. Jos pelottaa syntyy vain keskinkertaista kakkaa.

”Toivoisin, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.”

Pamela Tola oli yksi näyttelijöistä, jotka kertoivat maanantaina Ylellä Louhimiehen ohjausmetodeista. Ensi-illassa hän ei halunnut kommentoida asiaa.

– Haluaisin keskittyä tänään juhlistamaan tätä elokuvaa, pienen roolin Arto Halosen ohjaamassa, kansainvälisessä elokuvassa tekevä Tola totesi ystävällisesti.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi puolestaan kertoi, että hänellä on tapahtuneista syytöksistä vain toisen käden tietoa.

– Olen yhtä lailla samojen tietojen varassa kuin moni muukin. Yleisesti toivon, että tämä tilanne johtaisi siihen, ettei tällaista enää tapahtuisi. Toivoisin, että koko elokuva-alalla ja yhteiskunnassa olisi sellainen tilanne, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.