Lorenz Backman, Tuija Pehkonen ja Juuso Mäkilähde toimivat ohjelman kirjekuriireina.
Lorenz Backman, Tuija Pehkonen ja Juuso Mäkilähde toimivat ohjelman kirjekuriireina.

Uudessa tv-ohjelmassa kuskataan perille niin rakkaudentunnustuksia kuin kiitoskirjeitäkin.

IS TV-LEHTI: Satoja ja taas satoja kirjeitä. Sinulle on postia -uutuusohjelma sai suomalaiset innostumaan kirjoittamisesta, ja ohjelman tuotantoyhtiö oli hukkua postin tulvaan.

Ohjelman ideana on se, että kuka tahansa sai kirjoittaa kirjeen jollekin lähimmäiselleen ja lähettää sen tuotantoyhtiöön. Lähetysten sisältö vaihteli laidasta laitaan: rakkauden tunnustuksesta tsemppiviestiin ja kiitoskirjeestä ihanaan yllätykseen.

– Postimäärä oli ihan tolkuton, kertoo tuottaja Seija-Liisa Eskola Warnerilta.

– Kirjeitä saapui useampi tuhat. Ihmiset ovat valtavan avoimia kertomaan omia tarinoitaan.

SuomiLove-ohjelmaa tuottanut yhtiö kehitteli uutuusohjelmaa jo pidempään, sillä yhtiö halusi tehdä ohjelman, joka tuottaisi hyvää mieltä. Kuten SuomiLovessa, ihmisten aidot, koskettavat kohtalot liikuttavat.

– Ihmiset haluavat kertoa rankkoja tarinoita, mutta ennen kaikkea he haluavat kertoa läheisilleen, että he välittävät, tuottaja sanoo.

”Ihmiset haluavat kertoa läheisilleen, että he välittävät.”

Sinulle on postia esittelee viikoittain neljä tarinaa, ja kukin kirje toimitetaan vastaanottajalle bussikyydillä. Vastaanottajat vaihtelevat tarinasta riippuen. Se voi olla kirjeen kirjoittajan sisko, isä, naapuri, lähikaupan kauppias tai kuka tahansa muu lähettäjälle tärkeä henkilö.

Bussissa ympäri maata matkaavat juontajat Lorenz Backman, Juuso Mäkilähde ja Tuija Pehkonen, jotka toimivat kirjekuriireina.

Joel Hallikainen kiittää avusta

Ohjelmassa kuullaan koskettavia tarinoita myös julkisuuden henkilöiltä. Yksi heistä on Joel Hallikainen, joka halusi lähettää kirjeen häntä vaikeassa elämäntilanteessa tukeneelle ihmiselle.

Hallikainen kertoo ohjelman toisessa jaksossa 18.10. Lorenz Backmanille, miten alkoholi oli tuhota hänen ja perheen elämän muutama vuosi sitten. Hän sai tuolloin apua ulkopuoliselta taholta, ja nyt on kiitoksen aika.

– Kiitän siitä, että sain uuden mahdollisuuden. Kiitän siitä, että tämä ihminen oli siinä, kun tarvitsin häntä, Hallikainen kertoo lähettämästään kirjeestä.

– Olen ohjelmassa aika haavoittuva ja laitan itseni likoon. Kiitos ei ole helppo ja yksinkertainen sana, kun se liittyy johonkin abstraktiin.

Hallikainen halusi kiitoksen ohella kertoa tarinansa, koska toivoo, että hänen rohkea avautumisensa toimisi esimerkkinä myös muille.

– Sain hyvän mielen, kun kerroin tästä ääneen. Päällimmäisenä tunteena on helpotus ja vapautunut olo. Myös vastaanottaja sai kiitoksen siitä, että on olemassa. Ohjelma toi valoa ja iloa molempien elämään.

Sinulle on postia, MTV3 ti klo 20.05

Pieni palkka, arvostuksen puute, kehnot työolot ja työn rasittavuus ovat saaneet monet lastentarhanopettajat pohtimaan.

Viime viikolla kerroimme opetus- ja kulttuuriministeriön vielä julkaisemattomasta selvityksestä, jonka mukaan yli 40 prosenttia lastentarhanopettajana työskentelevistä harkitsee alan vaihtoa. Selvityksestä uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Kysyimme lastentarhanopettajina työskenteleviltä, minkä takia he ovat harkinneet alanvaihtoa.

Listasimme yleisimmät syyt, joiden takia uusi ura houkuttaa:

1. Palkka on liian pieni

Suurin osa kyselyymme vastanneista lastentarhanopettajista on sitä mieltä, että alan palkkaus ei ole kohdillaan. Suomessa lastentarhanopettajien keskiansio on tällä hetkellä hieman yli 2 600 euroa. Vähimmäispalkka alalla on 2 305 euroa.

Tuoreen OECD-raportin mukaan varhaiskasvatuksen opettajien ansioissa on jopa 40 prosentin ero verrattuna suomalaisten lukion ja peruskoulun opettajiin. Muiden opettajien palkat ovat Suomessa OECD-maiden keskitason yläpuolella, mutta lastentarhanopettajien palkat jäävät meillä keskitason alapuolelle.

”En haluaisi vaihtaa alaa, mutta pian on pakko keksiä tapoja karsia kustannuksia.”

– Olen työskennellyt lastentarhanopettajana vuodesta 1990. Tänä aikana palkka ei ole juuri noussut. Eniten motivaatiota syö työn aliarvostus ja palkka. Kaiken huippu oli lomarahojen pieneneminen, kertoo 27 vuotta alalla työskennellyt Ritva.

Myös vasta alalle valmistunut Hk kertoo, että palkka tuntuu kovin pieneltä.

– Olen ollut lastentarhanopettajana vasta parisen kuukautta ja muita töitä tehneenä olen onnellinen, että olen löytänyt oman alani ja saan tehdä tärkeää, mielekästä työtä. Hyvällä mielellä en tosin maksa vuokraa ja laskuja. En haluaisi vaihtaa alaa, mutta pian on pakko keksiä tapoja karsia kustannuksia. Olen harkinnut muuttoa edullisemmalle asuinalueelle, 25-vuotias vastaaja kertoo. 

2. Työtä ei arvosteta

– Alanvaihto houkuttaa, koska työtä ei arvosteta. Palkka on pieni, työolot huonot ja lisäksi saa aina lukea ja kuulla kommentteja, joiden sisältö on suunnilleen ”kaikkihan osaa vaihtaa vaippoja ja niistää neniä”. Suuret lapsiryhmät ja kiire töissä aiheuttavat sen, että koen, ettei työtä ole mahdollista tehdä hyvin, kertoo 25-vuotias Lto.

3. Työolot ovat huonot

Monet vastaajat kertovat yhdeksi työn parhaista puolista lapset. Ritvan mielestä työssä parasta on esimerkiksi sen vaihtelevuus, lasten vilpitön palaute ja oppimisen ilo.

”Työssäni pahinta on kiire ja huonosti käyttäytyvät lapset sekä vanhemmat.”

Samaan aikaan ympäristö tuottaa vastaajille tuskaa. Liian suuret lapsiryhmät, pienet tilat ja melu ovat monelle syitä harkita alanvaihtoa.

– Työn vaativuustaso nousee koko ajan, ja haasteellisia lapsia on yhä enemmän. Työssäni pahinta on kiire ja huonosti käyttäytyvät lapset sekä vanhemmat, kertoo 28-vuotias Msn-, joka on työskennellyt lastentarhanopettajana 8 vuotta.

Nimimerkki Jaksaa, jaksaa!, 38, on kyllästynyt jatkuviin paperitöihin ja ympäröivään meluun.

– Koko ajan tulee lisää paperihommaa: lappua sinne, lappua tänne. Itse työn tekoon ja suunnitteluun ei ole tarpeeksi aikaa. Myös kasvaneet lapsiryhmät ovat tuoneet tullessaan lisää levottomuutta ja melua, hän kertoo.

4. Jaksaminen mietityttää

Työolot, palkka ja arvostuksen puute ovat saaneet Ritvan miettimään, jaksaako työtä tehdä vielä vuosien vieriessä.

”Olen miettinyt pystynkö nauttimaan työstäni vielä 60-vuotiaana.”

– Olen miettinyt pystynkö nauttimaan työstäni vielä 60-vuotiaana – saati onko minulla voimia työskennellä 65-vuotiaaksi saakka, hän kertoo.

Mikä saa alalla työskentelevät kuitenkin pysymään lastentarhanopettajina? Ensimmäisenä kaikki kyselyn vastaajat mainitsevat lapset ja työkaverit.

– Lasten energia tarttuu. Oppimisen ilo on upea kokea yhdessä heidän kanssaan, 25-vuotias vastaaja kertoo.

Sunrise Avenue -laulaja Samu Haber kertoo Instagramissaan lopettaneensa tupakanpolton.

Muusikko Samu Haber, 41, julkaisi viime yönä Instagramissaan kuvan itsestään savuke kädessä. Kuvan alla hän kirjoittaa vivahteikkain sanakääntein suhteestaan tupakointiin.

Kirjoituksen perusteella voisi sanoa, että Samun suhde tupakointiin on ollut varsin rakkaudellinen.

– Jään kaipaamaan sinua. Sinä olet aina ollut kanssani, kirjoittamassa kappaleita ja keikkojen jälkeen. Rakastelun jälkeen, rikkinäisenä ja vihatessa maailmaa, Samu kirjoittaa sauhutteluhistoriastaan.

Nyt hän on kuitenkin päättänyt hylätä pitkäaikaisen ”rakkautensa”.

– Kukaan ei tunne minua paremmin ja syvemmin kuin sinä, mutta nyt on aika päästää sinusta irti. En tarvitse sinua enää, Samu kirjoittaa.

– Ajattelen sinua luultavasti elämäni loppuun saakka, mutta en päästä sinua enää koskaan elämääni. Kiitos sinulle. Se oli mahtavaa, mutta oikeasti sinä haiset ällöttävältä ja satutat ihmisiä, Samu kirjoittaa.

Monet Samun seuraajista tsemppaavat muusikkoa päätöksessä. Hän on saanut esimerkiksi tällaisia kommentteja:  

– Päätös ei ollut varmaan helppo, mutta se oli oikea. Pystyt siihen!

– Rehellisiä sanoja hienolta runoilijalta. Pysy vahvana.

– Koska rakastamiani ihmisiä on kuollut keuhkosyöpään, kunnioitan todellakin päätöstäsi lopettaa tupakointi.

Mekin olemme Samusta ylpeitä!

Kuten yleisesti tiedetään, tupakoinnin lopettaminen todellakin kannattaa.

Jos lopetat tupakoinnin jo tänään, vuoden kuluttua sydänkohtauksen riski on puolittunut tupakoiviin verrattuna. 5 vuoden kuluttua sydänkohtauksen riski on laskenut tupakoimattomien tasolle.

Lue täältä vinkit siihen, kuinka huonosta tavasta voi päästä eroon.