Tunnistatko jäsenet? Bändistä eronnut Zayan Malik, Niall Horan, Louis Tomlinson, Liam Payne ja Harry Styles. Kuva: Shutterstock
Tunnistatko jäsenet? Bändistä eronnut Zayan Malik, Niall Horan, Louis Tomlinson, Liam Payne ja Harry Styles. Kuva: Shutterstock
Näin nuorilta pojat näyttivät vielä vuonna 2011. Kuva: Shutterstock
Näin nuorilta pojat näyttivät vielä vuonna 2011. Kuva: Shutterstock

Poikabändi One Directionin ensimmäinen Suomen-keikka aiheuttaa hysteriaa jo hyvissä ajoin ennen keikkaa.

Huh, mitä hypetystä! Poikabändi One Direction esiintyy lauantaina 27.6 ensimmäistä kertaa Suomessa. Jos olet ihmetellyt, mistä tässä kaikessa on oikein kyse, niin näiden faktojen avulla pääset hetkessä ajan tasalle:

1. Bändi tuli tunnetuksi Britannian X-Factor-kilpailusta vuonna 2010. He tulivat kilpailemaan yksilöinä mutta tippuivat kisasta. Tuomarit pitivät heitä liian lahjakkaina lähtemään kotiin, joten heistä koostettiin yhtye. He sijoittuivat kisassa kolmanneksi ja ovat siitä asti pitäneet yhtä.

2. One Directionista on kisan jälkeen tullut yksi maailman suosituimmista bändeistä. He ovat julkaisseet neljä albumia: Up All Night, Take Me Home, Midnight Memories ja FOUR. Niitä on myyty 46 miljoonaa kappaletta.

3. He ovat ensimmäinen yhtye, jonka kolme ensimmäistä albumia ovat nousseet Yhdysvalloissa Billboard 200 -albumilistan kärkeen. Lisäksi pojilla on luonnollisesti omalla nimellä kulkeva elokuva Where We Are, joka sai Suomessa ensi-iltansa elokuvateattereissa viime syksynä. He ovat lanseeranneet myös oman hajuveden.

4. Bändin menestyksen takana on osittain X-factor-tuomari Simon Cowell, joka otti pojat siipiensä suojaan X-factorin päätyttyä. He levyttivät Cowellin omistamalle levy-yhtiölle Syco Musicille. Lisäksi valtaisan suosion syynä ovat tarttuvat pop-biisit ja uskollinen fanikunta, joka pitää yhtyeen pinnalla.

5. One Direction on nyt tekemässä maailmankiertuetta, ja tulee vihdoin myös Suomeen esiintymään. Kiertue kantaa nimeä On the Road Again. Fanit ovat lyhentäneet nimen ytimekkäästi Otraksi. Fanit käyttävät itsestään nimitystä 1D-fanit, joka on lyhenne bändin nimestä.

6. Yksi jäsenistä aiheutti kohun maaliskuussa eroamalla bändistä. Zayn Malikin  kertoi Twitterissä eron syyksi, että hän  "halusi elää normaalia elämää”. Tällä hetkellä bändiin kuuluuvat Niall Horan, Louis Tomlinson, Liam Payne ja Harry Styles.

7. One Directionilla on 109 miljoonaa Twitter-seuraajaa, ja myös Suomessa fanit ovat pitäneet sosiaalisen median ja erityisesti Twitterin kuumana jo pitkään. Bändiin liittyvät #Otrafinland-twiittaukset keikkuvat Pinnalla-palvelun kärkisijalla. Lisäksi twiittejä jaetaan tietysti hashtagilla #1dhelsinki.

8. Bändin edellinen keikka oli tiistaina Ruotsissa. Suomalaiset fanit tviittaavat ahkerasti, miten aikovat olla parempi yleisö kuin naapurimaassa.Yhtyeen oli tarkoitus järjestää Suomessa lisäkeikka sunnuntaina, mutta se peruuntui poikien kiertueen aikataulumuutosten takia.

9. 1D-fanit ovat niin omistautuneita bändille, että he ovat jo pitkään jakaneet Twitterissä lukuisia ohjeita erilaisiin yllätyksiin, joita he aikovat toteuttaa Olympiastadionilla lauantaina keikan aikana. He aikovat esimerkiksi järjestää kukkameren ja huutoesityksiä.

10. Loppuviikosta Olympiastadionin läheisyydessä on odotettavissa ruuhkaa, sillä innokkaimmat fanit jonottavat jo nyt paikan päällä. One Directionia ovat lämmittelemässä suomalainen Isac Elliot ja englantilainen McBusted. One Direction aloittaa klo 20.30 ja keikka päättyy viimeistään iltayhdeltätoista.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

KAURIS

Sinulla on hyvä idea, joka voi avata sinulle ovia. Ole valmis ahkeroimaan asiasi eteen. Yhdistä voimasi hyvän tyypin kanssa.

 

VESIMIES

Katso tarkkaan, keneen luotat. Erityisesti raha-asioissa tulee olla skarppina. Kaiva taustoja, kunnes mikään ei ole enää epäselvää.

 

KALAT

Hoida rahakysymykset pois päiväjärjestyksestä nopeasti. Paperiasioita ei kannata jättää roikkumaan. Valmistaudu yllätyksiin.

 

OINAS

Joku saattaa tarjota apua odottaen vaativia vastapalveluksia. Mielet muuttuvat tänään nopeasti, joten varustaudu yllätyksiin matkan varrella.

 

HÄRKÄ

Voimien yhdistämien on hyvä idea. Joku auttaa sinua ideasi kehittelemisessä, jos vain pyydät hänen apuaan. Pidä tunteesi hallinnassasi.

 

KAKSONEN

Itseluottamuksesi saa tänään nostetta. Saat päivän tapahtumista paremman käsityksen siitä, mihin olet menossa. Romantiikka värittää päivääsi.

 

RAPU

Kekseliäisyydestä saa pisteitä raha-asioissa. Ole tarkkana terveydentilasi kanssa ja selvitä mitä pikimmiten mieltäsi painava yksityiskohta.

 

LEIJONA

Luvassa on tunnemyrskyjä, jos et ole kyllin joustava. Joku loukkaantuu, ellet kuuntele hänen toiveitaan. Tee omaa juttuasi toisia kunnioittaen.

 

NEITSYT

Kiire tekee sinulle hyvää. Haasteet ja tiheä aikataulu ovat juuri sitä, mitä kaipaat pysyäksesi energisenä. Anna romantiikalle tilaisuus.

 

VAAKA

Ota haaste vastaan. Käy läpi viimeaikaisia tapahtumia ja kuulostele tunteitasi. Laadi itsellesi strategia ennen kuin hyppäät seikkailuun.

 

SKORPIONI

Saat vastaasi kovia sanoja, joiden ei pidä antaa lannistaa sinua. Kuuntele sydäntäsi. Löydät etsimäsi vain olemalla rehellinen itsellesi.

 

JOUSIMIES

Pidä ajatuksesi omana tietonasi. Liian aikainen valttiesi paljastaminen ei tiedä hyvää. Kerro joko koko totuus tai vaikene täysin.