Pekka. Mikko. Jussi. Tai ehkä Ville? Kuva: Shutterstock
Pekka. Mikko. Jussi. Tai ehkä Ville? Kuva: Shutterstock

Ja näin opettelet muistamaan sen!

”Hauska tutustua! Minä olen Jenni.”

”Hei Jenni! Minä olen Heidi.”

Pari minuuttia myöhemmin Heidi on jo historiaa. Näinhän se uuden ihmisen tapaaminen yleensä menee. Vaikka yrittäisi kuinka pinnistellä, hetken päästä uuden tuttavuuden nimi on jossain tavoittamattomissa.

Minulla on teoria, miksi niin käy. Se menee näin: uuden ihmisen kohtaaminen on sen verran stressaava tilanne, että vaikka kuvittelisi olevansa aivan rento, pitää tsempata niin paljon, että keskittyy lähinnä sanomaan oman nimensä oikein ja olemaan helposti lähestyttävä. Tällaisessa stressissä nimet eivät yksinkertaisesti jää mieleen. Kun ihminen on tutumpi, nimikin saattaa olla helpompi muistaa. Siis ehkä noin kolmen tapaamiskerran jälkeen.

Vaikka teoriani on mielestäni hirveän hyvä, on se palturia. Science of Us -sivusto kirjoitti juuri ”muistiasiantuntijoiden” (heitä minä ainakin uskon mieluummin kuin itseäni) selittäneen, että nimet eivät jää mieleen, koska ne ovat merkityksettömiä. Kun tapaat uuden ihmisen ja hän kertoo sinulle nimensä, ei nimellä ole minkäänlaista merkitystä sinulle. Se on vain nimi.

Jutun alussa Jenni tapasi Heidin, ja Heidihän on vain nimi muiden joukossa. Sille ei ole mitään erityistä syytä, miksi juuri tämä henkilö on Heidi. Jos nimen onnistuu tapaamishetkellä yhdistämään johonkin itselleen tuttuun, voi se jäädä mieleen. Esimerkiksi Jenni voisi ajatella, että Heidi näyttää aivan siltä Heidiltä, joka oli lapsena hänen paras ystävänsä. Myöhemmin tämän voisikin muistaa.

Samassa jutussa kerrotaan, että jos nimi on vaikea muistaa, ammatti sen sijaan usein ei. Tämä johtuu siitä, että jos uusi tuttava kertoo ammattinsa, luo sen kuulija siitä mahdollisesti heti mielikuvia. Jos tämän jutun Heidi olisi tanssija, voisi Jenni ammatin kuultuaan kuvitella Heidin tanssimassa. Myöhemmin Jenni muistaisi, että uusi tuttavuus on tanssija, mutta nimi ei juolahtaisi millään mieleen.

Jos nimien muistaminen tuntuu aivan mahdottomalta eikä merkityksien luominen niille tunnu sujuvan, voi aina yrittää toistoa. Kun tapaat uuden ihmisen ja hän on kertonut sinulle nimensä, toista sitä (mielessäsi) hetki kuin mantraa. Se saattaa auttaa.

Lue myös:

Tämän takia lääkkeiden nimissä on aina z ja x

Vuorotyö vanhentaa aivoja – näin käyt vastaiskuun

Mites se menikään? 10 tilannetta, joissa muisti pettää aina

Pätkiikö? 7 keinoa, joilla voit parantaa muistiasi