Pekka. Mikko. Jussi. Tai ehkä Ville? Kuva: Shutterstock
Pekka. Mikko. Jussi. Tai ehkä Ville? Kuva: Shutterstock

Ja näin opettelet muistamaan sen!

”Hauska tutustua! Minä olen Jenni.”

”Hei Jenni! Minä olen Heidi.”

Pari minuuttia myöhemmin Heidi on jo historiaa. Näinhän se uuden ihmisen tapaaminen yleensä menee. Vaikka yrittäisi kuinka pinnistellä, hetken päästä uuden tuttavuuden nimi on jossain tavoittamattomissa.

Minulla on teoria, miksi niin käy. Se menee näin: uuden ihmisen kohtaaminen on sen verran stressaava tilanne, että vaikka kuvittelisi olevansa aivan rento, pitää tsempata niin paljon, että keskittyy lähinnä sanomaan oman nimensä oikein ja olemaan helposti lähestyttävä. Tällaisessa stressissä nimet eivät yksinkertaisesti jää mieleen. Kun ihminen on tutumpi, nimikin saattaa olla helpompi muistaa. Siis ehkä noin kolmen tapaamiskerran jälkeen.

Vaikka teoriani on mielestäni hirveän hyvä, on se palturia. Science of Us -sivusto kirjoitti juuri ”muistiasiantuntijoiden” (heitä minä ainakin uskon mieluummin kuin itseäni) selittäneen, että nimet eivät jää mieleen, koska ne ovat merkityksettömiä. Kun tapaat uuden ihmisen ja hän kertoo sinulle nimensä, ei nimellä ole minkäänlaista merkitystä sinulle. Se on vain nimi.

Jutun alussa Jenni tapasi Heidin, ja Heidihän on vain nimi muiden joukossa. Sille ei ole mitään erityistä syytä, miksi juuri tämä henkilö on Heidi. Jos nimen onnistuu tapaamishetkellä yhdistämään johonkin itselleen tuttuun, voi se jäädä mieleen. Esimerkiksi Jenni voisi ajatella, että Heidi näyttää aivan siltä Heidiltä, joka oli lapsena hänen paras ystävänsä. Myöhemmin tämän voisikin muistaa.

Samassa jutussa kerrotaan, että jos nimi on vaikea muistaa, ammatti sen sijaan usein ei. Tämä johtuu siitä, että jos uusi tuttava kertoo ammattinsa, luo sen kuulija siitä mahdollisesti heti mielikuvia. Jos tämän jutun Heidi olisi tanssija, voisi Jenni ammatin kuultuaan kuvitella Heidin tanssimassa. Myöhemmin Jenni muistaisi, että uusi tuttavuus on tanssija, mutta nimi ei juolahtaisi millään mieleen.

Jos nimien muistaminen tuntuu aivan mahdottomalta eikä merkityksien luominen niille tunnu sujuvan, voi aina yrittää toistoa. Kun tapaat uuden ihmisen ja hän on kertonut sinulle nimensä, toista sitä (mielessäsi) hetki kuin mantraa. Se saattaa auttaa.

Lue myös:

Tämän takia lääkkeiden nimissä on aina z ja x

Vuorotyö vanhentaa aivoja – näin käyt vastaiskuun

Mites se menikään? 10 tilannetta, joissa muisti pettää aina

Pätkiikö? 7 keinoa, joilla voit parantaa muistiasi

– En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna, 26, kommentoi isänsä järjestämää yllätystä.

Suomi Love -ohjelman toisessa jaksossa nähtiin ja kuultiin lauantaina taas koskettavia tarinoita ja esityksiä. Yksi jakson liikuttavimmasta hetkistä oli, kun kempeleläinen Simo halusi ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Hennan ja hänen perheensä elämä ei ole ollut helppoa viime vuosina. Vuonna 2014 Hennan raskausoireet paljastuivat kallonpohjan syöpäkasvaimeksi. Lue lisää:

Jaksossa Simo-isä järjesti tyttärelleen yllätyksen: Henna pääsi kuuntelemaan livenä suosikkibiisinsä, Haloo Helsingin Vapaus käteen jää.

”Nyt kun on jaksamista sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena, Simo kertoi jaksossa.

Haloo Helsingin Ellin tekemät sanat sopivat Hennan elämään, jossa on ollut niin ala- kuin ylämäkiäkin.

Kun elämässä kaiken menettää
silloin vapaus on ainut mitä käteen jää
on ylämäki raskas askeltaa
mutta alamäkeen liian usein katoaa
jos se ei tapa niin se todellakin hajottaa
ei muistojen päälle kulta kerrosta saa
hymyile tai itket kuinka vaan
ole hetki niin kuin huomista ei olisikaan,
kertosäkeessä lauletaan.

Henna liikuttui isänsä järjestämästä yllätyksestä.

– Ihan meni sanattomaksi, ja itku pääsi. En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna kertoi esityksen jälkeen.

Jos et nähnyt Simon yllätystä ja Haloo Helsingin esitystä, katso se tästä:

 

 

Kun entiset kommunistit tapaavat ruokakurssilla selviää, että kaikki nuoruuden ihanteet ovat hävinneet.

IS TV-LEHTI:  Alkukesän aurinkoisena päivänä lehti on koivussa kauneimmillaan, ja ilmassa leijailee alkavan suven toivo. Rauhallisessa suomalaisessa maalaismaisemassa kulkee venäläisen ajoneuvovalmistajan vanha auto. Se kulkee hitaasti, mutta vie määränpäähän kaksi nauravaa matkaajaa.

Maailmalla asustelleen Natalian (Kaija Pakarinen) ja porvarillisen rouvan Veeran (Riitta Havukainen) perässä huomattavasti paremmalla ja uudemmalla kulkupelillä kruisailee Veeran aviomies, rahalle arvoa antava Tom (Antti Virmavirta).

Kolmikko on matkalla nuoruuden toverinsa Katjan (Heidi Herala) kartanohotellille. Heitä odottavat nuorena musiikkitaidoillaan naisia hurmannut, sittemmin rauhan löytänyt Ilja (Taneli Mäkelä), salaisuutta kantava Miska (Sari Mällinen) ja suorapuheinen Juri (Erkki Saarela).

He näkivät toisensa viimeksi kesälukiossa 70-luvulla ollessaan vasemmistoaatteen omaavia nuoria.

Venäläisen ruoan kurssi kokoaa heidät yhteen nyt, 40 vuotta myöhemmin elokuvassa Nuoruustango. Nopeasti ruokaperinteet unohtuvat, kun muistot ja nuoruuden kiihko tulevat pintaan. On aika selvittää asioita ja paljastaa salaisuuksia.

Nuoruustango pohjautuu Heidi Köngäksen ja Taina Westin Kalliolle kukkulalle -tv-elokuvaan (1993). Yle Areenassa katseltavissa oleva Kalliolle kukkulalle sijoittuu 70-luvulle, jolloin valveutunut nuoriso tiesi, kenen joukoissa seistään.

”Tajusin, ettei Suomesssa ole juurikaan puhuttu, mitä meille tapahtui 90-luvun alussa, kun koko sosialistinen maailmanleiri romahti.”

Kun Heidi ja Taina kirjoittivat kommunistipoliitikon elämästä kertovaa Punainen kolmio -draamasarjaa (2015), heille tuli samalla idea tehdä elokuva siitä, mitä Kalliolle kukkulalle -nuorille kuuluu nyt kuusikymppisinä.

– Tajusin, ettei Suomesssa ole juurikaan puhuttu, mitä meille tapahtui 90-luvun alussa, kun koko sosialistinen maailmanleiri romahti. Huomasin, että ihmiset ovat jääneet vähän hämmennyksen valtaan, koska on käsittelemättömiä asioita, Nuoruustangon ohjaaja Heidi Köngäs sanoo.

Elokuvassa 70-luvun vasemmistoaatteen nuoret pohtivat Neuvostoliiton hajoamisen merkitystä. merkityksellisempiä ovat kuitenkin vuosikymmenien henkilökohtaiset asiat.

Kiertolaisena maailmalla elänyt Natalia on yksi, jolla on selvittämättömiä juttuja menneisyydestä.

– Selvittämättömät asiat ovat suuri taakka. Ei pitäisi odottaa, vaan ottaa ratkaiseva askel, kun on vielä aikaa, Kaija Pakarinen miettii.

”Oli viitekehyksenä kommunismi tai mikä tahansa, loppupeleissä ihmiset kaipaavat rakkautta ja hyväksytyksi tulemista.”

Elokuva pisti näyttelijät pohtimaan monenlaista.

– Iän myötä on tajunnut, mitkä asiat ovat oikeasti tärkeitä. Oli viitekehyksenä kommunismi tai mikä tahansa, loppupeleissä ihmiset kaipaavat rakkautta ja hyväksytyksi tulemista, Riitta Havukainen sanoo.

Kaija kertoo olevansa onnellinen roolihenkilönsä puolesta.

– Natalia on itseäni pidemmällä siinä, että on päässyt turhasta eroon. Mitä kevyemmillä materialistisilla kantamuksilla elämäänsä elää, sitä enemmän voi tulla oikeasti tärkeää sisältöä. Se juuri ratkaisee näillä kilometreillä, Kaija muistuttaa.

”Kroppa vanhenee, mutta sielu käy aina vaan rippikoulua”

Hurtin huumorin avulla Nuoruustango on oiva muistutus, että niin kauan kuin henki pihisee, on toivoa.

– Ei ole syytä ajatella, että elämä loppuisi tietyn ikäisenä. Kroppa vanhenee, mutta sielu käy aina vaan rippikoulua, ohjaaja nauraa.

Kotikatsomo: Nuoruustango, TV1 su klo 21.05