Olet varmasti huomannut tämän ilmiön: hampaiden pesun jälkeen kulaus appelsiinimehua maistuu kamalalta. Tiedätkö, mistä se johtuu?

Jos harjaat hampaasi ennen aamiaista ja aamupalaasi kuuluu lasi appelsiinimehua, olet luultavasti jo törmännyt yhteen maailman inhottavimmista mauista. Raikas hammastahna ja makea appelsiinimehu saavat suussa aikaan makusekamelskan, joka on kaukana raikkaudesta ja herkullisuudesta.
 
Syy vastenmieliseen makuun on hammastahnan sisältämässä natriumlauryylisulfaatissa, kerrotaan The Daily Californian -lehden blogissa. Sulfaatti saa hammastahnan vaahtoamaan kivasti, mutta samalla se vaientaa makeaa aistivat makunystyrät ja hajottaa suusta molekyylejä, jotka suojaavat kieltä liian happamilta mauilta. Hammaspesun jälkeen kieli siis aistii happamuuden todella voimakkaasti, mutta ei maista makeaa. Tuloksena on karvas kulaus appelsiinimehua.
 
Karmaisevasta mausta ei pidä hankkiutua eroon aamurutiinien järjestystä vaihtamalla. Hampaat kannattaa pestä ennen aamupalaa juuri appelsiinimehun ja muiden happamien elintarvikkeiden takia. Happokkuuden pehmentämä kiille on altis kulumaan ja vaurioitumaan, jos hammaspesun tekee heti syömisen jälkeen.  
 
Varmin keino inhottavan maun selättämiseen on valita hammastahna, jossa ei ole natriumlauryylisulfaattia. Pakkausselosteissa sulfaatti on yleensä nimellä sodium lauryl sulfate tai sodium lauryl ether sulfate.
 
Jos pakkausselosteiden syynääminen ei innosta tai et halua luopua suosikkihammastahnastasi, kannattaa ainakin haukata hammastahnan ja appelsiinimehun välissä leipää tai jotakin muuta neutraalin makuista. Muutkin ruuat ja juomat kuin appelsiinimehu tosin saattavat maistua hammastahnan jäljiltä puistattavilta.

Ananas turruttaa

Hammastahnan lisäksi viattoman herkulliselta vaikuttava tuore ananas saattaa pilata päivän makuelämykset. Ananas ei hammastahnan tapaan saa muita ruokia maistumaan pahalta, vaan muuttaa makunystyrät suorastaan tunnottomiksi.
 
Ananas sisältää bromelaiini-nimistä entsyymiä, jonka tarkoitus on pilkkoa proteiinia. Valitettavasti entsyymi ei erota ihmisen kieltä muista proteiinipitoisista aineista, vaan käy makunystyröiden kimppuun. Ihmisen herkkyydestä riippuen tuore ananaspala saattaa jättää kielelle muita makuelämyksiä häiritsevän polttelun ja kirvelyn pitkäksikin aikaa.

Lue myös:

Pilaako korianteri ruokanautintosi? Selitys löytyy geeneistäsi!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla