Olet varmasti huomannut tämän ilmiön: hampaiden pesun jälkeen kulaus appelsiinimehua maistuu kamalalta. Tiedätkö, mistä se johtuu?

Jos harjaat hampaasi ennen aamiaista ja aamupalaasi kuuluu lasi appelsiinimehua, olet luultavasti jo törmännyt yhteen maailman inhottavimmista mauista. Raikas hammastahna ja makea appelsiinimehu saavat suussa aikaan makusekamelskan, joka on kaukana raikkaudesta ja herkullisuudesta.
 
Syy vastenmieliseen makuun on hammastahnan sisältämässä natriumlauryylisulfaatissa, kerrotaan The Daily Californian -lehden blogissa. Sulfaatti saa hammastahnan vaahtoamaan kivasti, mutta samalla se vaientaa makeaa aistivat makunystyrät ja hajottaa suusta molekyylejä, jotka suojaavat kieltä liian happamilta mauilta. Hammaspesun jälkeen kieli siis aistii happamuuden todella voimakkaasti, mutta ei maista makeaa. Tuloksena on karvas kulaus appelsiinimehua.
 
Karmaisevasta mausta ei pidä hankkiutua eroon aamurutiinien järjestystä vaihtamalla. Hampaat kannattaa pestä ennen aamupalaa juuri appelsiinimehun ja muiden happamien elintarvikkeiden takia. Happokkuuden pehmentämä kiille on altis kulumaan ja vaurioitumaan, jos hammaspesun tekee heti syömisen jälkeen.  
 
Varmin keino inhottavan maun selättämiseen on valita hammastahna, jossa ei ole natriumlauryylisulfaattia. Pakkausselosteissa sulfaatti on yleensä nimellä sodium lauryl sulfate tai sodium lauryl ether sulfate.
 
Jos pakkausselosteiden syynääminen ei innosta tai et halua luopua suosikkihammastahnastasi, kannattaa ainakin haukata hammastahnan ja appelsiinimehun välissä leipää tai jotakin muuta neutraalin makuista. Muutkin ruuat ja juomat kuin appelsiinimehu tosin saattavat maistua hammastahnan jäljiltä puistattavilta.

Ananas turruttaa

Hammastahnan lisäksi viattoman herkulliselta vaikuttava tuore ananas saattaa pilata päivän makuelämykset. Ananas ei hammastahnan tapaan saa muita ruokia maistumaan pahalta, vaan muuttaa makunystyrät suorastaan tunnottomiksi.
 
Ananas sisältää bromelaiini-nimistä entsyymiä, jonka tarkoitus on pilkkoa proteiinia. Valitettavasti entsyymi ei erota ihmisen kieltä muista proteiinipitoisista aineista, vaan käy makunystyröiden kimppuun. Ihmisen herkkyydestä riippuen tuore ananaspala saattaa jättää kielelle muita makuelämyksiä häiritsevän polttelun ja kirvelyn pitkäksikin aikaa.

Lue myös:

Pilaako korianteri ruokanautintosi? Selitys löytyy geeneistäsi!

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Minka Kuustonen ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.