Me Naiset
|
Heidi Heino
Mitä vetoa, että hänkin käyttää Sanaa?! Kuva: Shutterstock
Mitä vetoa, että hänkin käyttää Sanaa?! Kuva: Shutterstock

Ota sinäkin se käyttöösi, niin saat kognitiivista terapiaa halvalla!

– Tämä taikasana auttaa taistelemaan toivottomuutta vastaan ja kääntää huonosti alkaneen päivän paremmaksi, mainostaa jenkkipsykologi Stanley Hibbs keksimäänsä tee-se-itse-terapiasanaa.

Mikä sana? Kerro, Stanley! Onko se ”pizza”? Vai ”vielä yhdet”? Vanha kunnon ”stiiknafuulia”? ”Irtisanoudun”? Vai jokin tylsä ”kiitos”?

Ei mikään näistä. Stanley jatkaa vielä:

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Sana tekee hyvää terveydelle, itsetunnolle ja voi muuttaa sinut aikaansaavaksi ihmiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

No kerrotaan sitten: oikea vastaus on ”silti”, tai ”siitä huolimatta”, ihan kumpi nyt tuntuu paremmalta. Englannin ”nevertheless” on alkuperäinen taikasana.

Ja tästä esimerkkilauseet! Nyt siltittelemään

Kuulostaa vähän jenkkein rahastushöpinältä, mutta tuloksia on raportoitu. Siltin käyttö on vähän kuin kognitiivista terapiaa, jolla opetellaan vähitellen muuttamaan omaa ajattelutapaa. Sanaa pitää vain käyttää oikein ja sen tehoon pitää uskoa, jotta se toimisi. Näin ”silti” sijoitetaan lauseeseen oikean vaikutuksen aikaansaamiseksi:

”Väsyttää, laiskottaa, ottaa päähän, olen ansainnut päikkärit. SILTI voin tehdä vielä tämän yhden aloittamani homman loppuun ja rentoutua vasta sitten.”

”Ulkona on kylmä, ei huvita lähteä kävelemään. SILTI illalla on parempi fiilis, jos teen lenkin, joten kävelen säästä huolimatta.”

”En varmasti pääse ensi viikon tentistä läpi. SILTI aloitan nyt opiskelemisen ja suoritan sen tentin niin hyvin kuin pystyn.”

Tohtori Hibbs toteaa, että ”silti” antaa miettimisaikaa ja auttaa hahmottamaan, että aina on vaihtoehtoja. Aina on myös hyviä ja huonoja syitä antaa periksi ja tehdä jotain epäterveellistä, moraalisesti arveluttavaa tai muuten vaan tyhmää. Silti! Voi valita paremman vaihtoehdon, eikä aikaakaan kun sädekehä pään yläpuolella alkaa kimmeltää.

Uskoisiko tuota?

Voi kyllä ihan aiheellisesti kysyä, auttaako yksi ”silti” vähentämään ahdistusta ja arkipäivän ongelmia. Mutta jospa silti antaisi tällekin hömpsötykselle mahdollisuuden. Ei kai siitä haittaakaan ole.

Stanley Hibbs muuten näyttää aika paljon siltä yhdeltä Ally McBealin kollegalta. Mistä tulikin mieleen, että auttaisiko myös vanha kunnon teemabiisi vähentämään ahdistusta? Täytyypä kokeilla. Barry Whitella on hyvä aloittaa.

Lähde: Psychology Today

Lue myös:

7 luonnollista tapaa vähentää ahdistusta

Kukista enkeleihin – näin hoidat itseäsi erilaisin terapiamenetelmin

Testissä neljä kikkaa, joilla huijaat elämästäsi heti paremman

Sisältö jatkuu mainoksen alla