Mitä vetoa, että hänkin käyttää Sanaa?! Kuva: Shutterstock
Mitä vetoa, että hänkin käyttää Sanaa?! Kuva: Shutterstock

Ota sinäkin se käyttöösi, niin saat kognitiivista terapiaa halvalla!

– Tämä taikasana auttaa taistelemaan toivottomuutta vastaan ja kääntää huonosti alkaneen päivän paremmaksi, mainostaa jenkkipsykologi Stanley Hibbs keksimäänsä tee-se-itse-terapiasanaa.

Mikä sana? Kerro, Stanley! Onko se ”pizza”? Vai ”vielä yhdet”? Vanha kunnon ”stiiknafuulia”? ”Irtisanoudun”? Vai jokin tylsä ”kiitos”?

Ei mikään näistä. Stanley jatkaa vielä:

– Sana tekee hyvää terveydelle, itsetunnolle ja voi muuttaa sinut aikaansaavaksi ihmiseksi.

No kerrotaan sitten: oikea vastaus on ”silti”, tai ”siitä huolimatta”, ihan kumpi nyt tuntuu paremmalta. Englannin ”nevertheless” on alkuperäinen taikasana.

Ja tästä esimerkkilauseet! Nyt siltittelemään

Kuulostaa vähän jenkkein rahastushöpinältä, mutta tuloksia on raportoitu. Siltin käyttö on vähän kuin kognitiivista terapiaa, jolla opetellaan vähitellen muuttamaan omaa ajattelutapaa. Sanaa pitää vain käyttää oikein ja sen tehoon pitää uskoa, jotta se toimisi. Näin ”silti” sijoitetaan lauseeseen oikean vaikutuksen aikaansaamiseksi:

”Väsyttää, laiskottaa, ottaa päähän, olen ansainnut päikkärit. SILTI voin tehdä vielä tämän yhden aloittamani homman loppuun ja rentoutua vasta sitten.”

”Ulkona on kylmä, ei huvita lähteä kävelemään. SILTI illalla on parempi fiilis, jos teen lenkin, joten kävelen säästä huolimatta.”

”En varmasti pääse ensi viikon tentistä läpi. SILTI aloitan nyt opiskelemisen ja suoritan sen tentin niin hyvin kuin pystyn.”

Tohtori Hibbs toteaa, että ”silti” antaa miettimisaikaa ja auttaa hahmottamaan, että aina on vaihtoehtoja. Aina on myös hyviä ja huonoja syitä antaa periksi ja tehdä jotain epäterveellistä, moraalisesti arveluttavaa tai muuten vaan tyhmää. Silti! Voi valita paremman vaihtoehdon, eikä aikaakaan kun sädekehä pään yläpuolella alkaa kimmeltää.

Uskoisiko tuota?

Voi kyllä ihan aiheellisesti kysyä, auttaako yksi ”silti” vähentämään ahdistusta ja arkipäivän ongelmia. Mutta jospa silti antaisi tällekin hömpsötykselle mahdollisuuden. Ei kai siitä haittaakaan ole.

Stanley Hibbs muuten näyttää aika paljon siltä yhdeltä Ally McBealin kollegalta. Mistä tulikin mieleen, että auttaisiko myös vanha kunnon teemabiisi vähentämään ahdistusta? Täytyypä kokeilla. Barry Whitella on hyvä aloittaa.

Lähde: Psychology Today

Lue myös:

7 luonnollista tapaa vähentää ahdistusta

Kukista enkeleihin – näin hoidat itseäsi erilaisin terapiamenetelmin

Testissä neljä kikkaa, joilla huijaat elämästäsi heti paremman

– Olen tehnyt itselleni kylmästi selviytymisstrategian, sillä minulla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Romahtaa tai selvitä, Anne Kukkohovi sanoi Me Naisten haastattelussa ystävänsä Teri Niitin poismenon jälkeen. Kuva: Jouni Harala

Anne Kukkohovi kertoo sosiaalisessa mediassa, että hänen äitinsä on kuollut.

Juontaja ja malli Anne Kukkohovi kertoo Facebookissa, että hänen äitinsä on menehtynyt.

Kukkohovi kirjoittaa, että hänen äitinsä diagnoosista on kulunut kymmenen kuukautta.

– Se sama päivä kuin Teri menehtyi. Syyskuu Pariisissa 2016 olimme yhdessä ensimmäisellä ja viimeisellä matkallamme. Meillä oli kivaa, juoksimme sadetta pakoon ja flirttailimme miesten kanssa. Tänään minusta tuli äiditön tytär. 23.10. kello 8.10. R.I.P. rakas äiti, Kukkohovi suree menetystään Facebookissa.

Hänen ystävänsä, stylisti Teri Niitti kuoli vain 43 vuoden ikäisenä tammikuussa 2017. Kukkohovi kertoi sen jälkeen Me Naisille, kuinka parikymmentä vuotta kestänyt ystävyys Terin kanssa oli hänen henkireikänsä. Tuolloin hän kertoi myös joutuneensa tekemään järjestelyjä, jotta voisi olla kuluvan vuoden aikana sairastuneen omaisensa tukena toisessa kaupungissa.

Kukkohovi kertoi Facebookissa syyskuussa vierailevansa Vaasan keskussairaalassa. Toisessa syyskuisessa päivityksessään hän kertoi vievänsä äidille sairaalaan proteiinilettuja. Lokakuussa hän kertoi vierailleensa Vaasan sairaalan saattohoito-osastolla.

On naurettavaa, että vapaaehtoisesti lapsettomia ihmisiä pidetään itsekkäinä. Oikeasti itsekkäitä olemme me perheelliset.

En pidä vastakkainasettelusta, joka vallitsee lapsettomien ja lapsellisten välillä. On naurettavaa, että vapaaehtoisesti lapsettomia ihmisiä pidetään itsekkäinä. Oikeasti itsekkäitä olemme me perheelliset.

Olen aina halunnut lapsia ja heitä myös saanut, kaksi ihanaa. Mutta olen tuntenut valinnastani myös tuskaa. Maailmassa on ihan liikaa ihmisiä, onko minulla oikeus tähän?

Meitä on täällä jo 7,6 miljardia. Tutkijat ovat laskeneet maapallon kestävän maksimissaan 10 miljardia ihmistä. Tämä luku ylittyy näillä näkymin vuonna 2060.

”Kun joku päättää, ettei tee omaa biologista lasta, se antaa jollekin muulle mahdollisuuden tehdä.”

Jonkun on tehtävä jotain ja pian. Mutta kenen? Minä itse en ollut siihen valmis. Ajattelin enemmän itseäni kuin kokonaisuutta.

Tästä syystä vanhempien pitäisikin olla lapsettomuuden valinneita kohtaan kiitollisia. Sen sijaan, että ylenkatsomme heidän elämänvalintojaan, meidän pitäisi antaa heille aplodit. Kärjistäen: kun joku päättää, ettei tee omaa biologista lasta, se antaa jollekin muulle mahdollisuuden tehdä.

Lapsettomien ja lapsellisten välinen kinastelu pitäisi jo vähitellen unohtaa. Kun ajattelemme asiaa tarpeeksi isosti, me olemme kaikki samalla puolella.

Vierailija

Vapaaehtoisesti lapsettomat ansaitsisivat aplodit

Oikein isosti ajateltuna annetaanko siis intialaisten ja afrikkalaisten tehdä lapset? Aivan sama jättäisikö joku suomalainen lapsen tekemättä, se ei oikeasti maailman väkilukua hetkauta. Itsellensä vain tekee hallaa kun vanhuudenpäivinä ei ole ketään joka voisi auttaa. Vaikka miten isosti yrittäisin ajatella, en näe syytä antaa aplodeja vapaaehtoisesti lapsettomille sen vuoksi että he olisivat näin pelastamassa maailmaa. Suomessa syntyy enää niin vähän lapsia, että tätä menoa viimeinen syntyvä...
Lue kommentti
Ehkä mä sitten vanhainkodissa..

Vapaaehtoisesti lapsettomat ansaitsisivat aplodit

Kiitos! Ja olkaa hyvä kaikista niistä veroista, joita teidän jälkikasvuanne varten maksan. Itse käytän julkisista palveluista lähinnä teitä, jotka tunnetusti ovat ala-arvoisessa kunnossa. Ja minun vanhempani maksoivat minun kouluni, joten turha tulla huutamaan. Ainiin, maksoin kyllä itsekin niitä opintolainalla ja vähäisen kelalta saamani opintotuen takaisin maksamalla laittoman suurella korkoprosentilla lisättynä!
Lue kommentti