Surevat hukutetaan kukkiin. Miksi? Kuihtuessaan ne muistuttavat vain kuolleesta. Monessa muussa kulttuurissa surevilla tuodaan ruokaa. Kuva: Shutterstock
Surevat hukutetaan kukkiin. Miksi? Kuihtuessaan ne muistuttavat vain kuolleesta. Monessa muussa kulttuurissa surevilla tuodaan ruokaa. Kuva: Shutterstock

Vuosi on pitkä aika, mutta surevalle se on vasta alku. Tässä pieni ja henkilökohtainen opas kuoleman ensikertalaisille.

Vuosi sitten menetin elämäni tärkeimmän ihmisen, äidin. Surun ollessa syvintä minua lohdutti työkaverini viisaus: ”Nyt olet pohjalla, tästä suru ei enää pahene.”

Ensin olin ihan sekaisin, sitten vuorotellen lamaantunut, välinpitämätön ja katkera ja lopulta ihan okei. Vuodessa ja menetyksen ensikertalaisena opin paljon kuolemasta, muun muassa seuraavat asiat. Kunpa joku olisi kertonut ne minulle etukäteen.

”Äiti kuoli, mitä teen nyt?” Tämän googlasin (tietenkin), kun äitini oli kuollut. Google kertoo kyllä, kuinka saadaan sairauslomaa, säästetään rahaa tai louhitaan bitcoineja, mutta kuolemaan liittyvissä käytännönasioissa se ei auta. Minut se ohjasi Vauva-palstalle, Kaksplussalle ja Suomi24-keskusteluihin. Miksi petit minut Google, miksi juuri silloin?

Osanotto ei tunnukaan enää tyhmältä. Ennen läheisen menetystä osanottojen ja surunvalitteluiden kirjoittaminen tuntui tyhmältä. Auttaako ontto ja puhki kulunut fraasi ”otan osaa” ketään, mietin. Nyt tiedän, että surevalle se ei ole sanahelinää.

Ruumis ei ole pelottava. Se on vain hetki sitten eläneen rakkaan kuori. Eikä se tule painajaisiin. Lohduton näky se kuitenkin on.

Seuraa byrokratiaa! Kuolintodistus. Perukirjat. Lukemattomat laskut ja mainokset, joita syytää peruutuksista, soitoista ja muka automaattisesti saatavista tiedoista huolimatta kaikista ovista ja ikkunoista. Hautajaiskutsut. Kuolinilmoitukset. Hautajaisjärjestelyt itse hoitaneena ymmärrän, miksi hautaustoimistoja käytetään: kuolema on kovaa paperityötä jälkeen jääneille.

Kahvinkeitin porisee. Surijat kestittävät aamusta iltaan vieraita: sukulaisia, tuttavia, tukijoita. Kuolema pitää kerrata uudestaan ja uudestaan jokaiselle ovikelloa soittavalle. Jossain vaiheessa se alkaa rasittaa. Jokainen surevaa tukemaan tullut vieras haluaa kertoa oman tarinansa, kuinka hänkin on kokenut kuolemaa. Sekin rasittaa. Mutta silti vieraat ovat kultaakin kalliimpia.

Vain kuolemaa kokenut ymmärtää. Sellainen, joka ei ole koskaan menettänyt ketään rakasta, oman elämänsä tukipilaria, ei voi ymmärtää, mitä se tarkoittaa. Jokainen kokee sen ajallaan.

Itkemiseen tottuu. Vaikka itkemistä olisi arastellut koko ikänsä, surressa se ei tunnu miltään. Surija itkee kaupassa, pankissa, apteekissa, töissä, kotona, kahvilla, kavereilla, elokuvissa. Hautajaisissa ei ehkä edes itketä, kun kyynelkanavat on tyhjennetty jo satoja kertoja.

Asiat tärkeysjärjestykseen. Suuri suru avaa silmät. Tuttujen turhanpäiväiset ongelmat tuntuvat naurettavilta, työ merkityksettömältä. Surussa eläminen on oikeastaan aika vapauttavaa. Silloin kaiken näkee rehellisesti. Vuosi menetyksen jälkeen voin kirjoittaa olevani kiitollinen, että koin jotain näin suurta, vaikka en läheistäni olisikaan halunnut menettää.

Mutta se menee nopeasti ohi. Valitettavasti arkinen oravanpyörä imaisee surevan nopeasti. Asiat eivät enää olekaan niin selkeitä, tyhmät murheet valtaavat taas pinta-alaa omasta elämästä. Surussa velloessa oppii paljon elämästä, mutta eihän siihen tilaan voi ikuisuudeksi jäädä.

Ensimmäinen on vaikein. Kukapa tätä ei olisi kuullut? Siis että ensimmäinen äitienpäivä/joulu/syntymäpäivä/mikä tahansa on vaikein. No ei ole. Ensimmäisen vuoden aikana ensimmäinen mikä tahansa menee sumussa. Surutyö on vasta lapsenkengissä, eikä menetystä välttämättä edes vielä oikein tajua.

Välillä kuolema on kuin Kummelista. Surijat käyttäytyvät niin oudosti, että elämä on välillä kuin sarja sketsiohjelman kohtauksia. Pappi saarnaa ateistille tuonpuoleisesta ja pyytää veisaamaan virsiä. Sopimaton nauruntyrskähdys keskeyttää hautajaiset. Tapauskovainen hurahtaa himouskovaiseksi. Kuoleman satuttua mitä tahansa voi tapahtua, mutta ajan mittaan kaikki palautuu kuitenkin normaaliksi.

Kysy elävältä. Kuolleelta et enää voi. Jos aikaa olisi ollut enemmän, olisin kysynyt äidin lempireseptiä, sitä kätevää tapaa korjata napit, miten lankaa vaihdetaan neuloessa, mistä tietää, että valkuaisvaahto on sopivaa, missä joulukoristeita säilytetään lapsuudenkodissa.

Kerro. Ja kun olet kysynyt, kerro asioita ja anna toiselle uteluvuoro. Jaa elämäsi, älä salaa murheita, suruja, pelottavia asioita, tapahtuneita.

Suru voi myös lähentää. Tai erottaa. Kun kuolema koskettaa, kaikki muurit murtuvat. Silloin sisaruksistaan, vanhemmistaan, sukulaisestaan tai ystävästään voi oppia jotain uutta, hyvässä tai pahassa.

Jokainen kuolema on erilainen, joten oikeastaan kuolema ei kai opeta mitään yleispätevää. Anteeksi. Se on koettava itse, jotta tietää, mitä siitä oppii. Mitä se opetti sinulle? Kerro se kommenteissa.

Yle Fem näytti juuri ruotsalaisen kuolemaa käsittelevän sarjan Kuoleman monet kasvot, jossa toimittaja Anna Lindman tapasi kuolevia ja menetyksen kokeneita ja pohti, miksi kuolema pelottaa. Kahdeksanosaisen sarjan kolme viimeistä jaksoa ovat vielä katsottavissa Areenassa.

Lue myös:

Tiesitkö tämän elinluovutuksesta?

Hautajaisiin osallistutaan kohta etänä

Näin perintövero vaikuttaa taviksen elämään

Jos haluat oppia kuolemasta, kuuntele heitä:

Miltä tuntuu, kun tietää kuolevansa kohta?

Mitä tekee nainen, joka on saanut muutaman vuoden elinaikaa?

Vanhat lääkkeet aiheuttavat yksilöllisiä sivuvaikutuksia. Jotkin tropit saattavat olla vanhentuessaan jopa hengenvaarallisia.

Allergiakausi pahimmillaan ja lääkkeet ostamatta. Onneksi lääkekaapissa lojuu vielä silmätippoja ja antihistamiineja viime vuodelta – päiväys on tosin mennyt jo kuukausi sitten.

Mitä tapahtuisi, jos ottaisin niitä?

Töölön Yliopiston Apteekin proviisori Elina Lammi ei suosittele vanhentunutta lääkettä kenenkään käytettäväksi. Vaikka parasta ennen -päiväys olisi mennyt vain muutama päivä sitten, voivat lääkeaineet pilaantua nopeastikin. Sivuvaikutukset ovat yksilöllisiä.

– Yleisimmät haittavaikutukset on lueteltu pakkausselosteessa, mutta siinä ei kerrota, mitä tapahtuu, jos käyttää vanhentunutta lääkettä. Sitä tietoa on todella paljon vaikeampi löytää, ja vastuu on kuluttajalla itsellään, Lammi kertoo.

Käsilaukku on huono lääkekaappi

Lääkkeet saavat päiväysmerkintänsä säilyvyystestien kautta. Lääkkeen valmistaja kantaa vastuun aineen toimivuudesta tähän merkintään asti. Lammi muistuttaa, että parasta ennen -päiväystä määritettäessä on otettu huomioon, että lääkettä säilytetään oikeissa olosuhteissa. Suurin osa lääkeaineista säilyy huoneenlämmössä auringonvalolta ja kosteudelta suojassa.

Siksi lääkkeiden kuljettaminen hellepäivänä esimerkiksi käsilaukussa tai kuumassa autossa heikentää lääkeaineen säilymistä. Kostea kylpyhuone ei myöskään ole lääkkeille oikea säilytysympäristö.

Aspiriini on sellainen, jossa kipua lievittävän vaikutuksen loppumisen varmasti huomaa.

Vanhentumisesta koituu lääkkeille erilaisia haittoja. Tyypillisimmin lääkkeen teho heikkenee, mutta päiväyksen ylittäminen voi synnyttää myös haitallisia yhdisteitä. Lammin mukaan esimerkiksi tetrasykliinia sisältävät antibiootit ovat sellaisia, joista tulee haitallista hajoamistuotetta. Tällaisia antibiootteja käytetään infektioiden ja aknen hoidossa.

– Silmätipoissa puolestaan pakkausmateriaalin vuoksi voi tapahtua haihtumista eli aineen pitoisuus ei ole enää oikeanlainen. Tyypillisesti nestemäisissä lääkkeissä säilyvyys on keskimäärin lyhyempi kuin tableteissa, Lammi sanoo.

Mitä tehdä, jos syö pilaantuneen lääkkeen?

Lammi uskoo, että moni on ottanut vanhentuneita lääkkeitä tietoisesti. Tässä on kuitenkin vaaransa.

– Jos käyttäjä on syönyt vaikka vanhentunutta verenpainelääkettä, niin eihän hän tiedä, onko verenpaine pysynyt sillä tasolla, jolla se olisi ollut toimivalla lääkkeellä.  Särkylääkkeissä puolestaan esimerkiksi aspiriini on sellainen, jossa lääkeaine muuttuu ajan kuluessa etikkahapoksi, jolloin kipua lievittävän vaikutuksen loppumisen varmasti huomaa, Lammi kertoo.

Lammi ohjeistaa viemään vanhentuneet lääkkeet apteekkiin.

Hengenvaaraa voi aiheuttaa sivuvaikutusten lisäksi lääkkeen tehon heikkeneminen, jolloin toimivuus lakkaa. Tällaisia lääkkeitä ovat vanhentuessaan esimerkiksi yliherkkyysreaktioihin käytettävä adrenaliinikynä sekä nitrotabletit. Lammi ohjeistaa viemään vanhentuneet lääkkeet apteekkiin, josta ne toimitetaan turvallisesti hävitettäväksi.

Mutta mitä tulisi tehdä, jos huomaa syöneensä vanhentuneen tabletin? Lammi ei lietso turhaa paniikkia, mutta muistuttaa kuluttajan vastuusta.

– Silloin täytyy tietenkin ottaa yhteyttä lääkäriin, jos oireita ilmenee, asiantuntija neuvoo.

– Ei ole olemassa mitään aikarajaa, että tätä lääkettä voisit syödä vielä kuukauden päästäkin. Niissä on vain se yksi päiväys, hän painottaa.

Nuoren Hannahin itsemurhan jälkipyykki jatkuu Kolmetoista syytä  -sarjan kakkoskaudella. Kasetit olivat vain alkua – nyt tiedossa on polaroid-kuvia.

IS TV-LEHTI: Kohuttu 13 syytä jatkaa Hannahin (Katherine Langford) itsemurhan jälkipyykin läpikäyntiä. Ykköskausi kävi läpi Hannahin kavereilleen jälkeen jättämiä kasetteja, joilla hän avasi tekonsa syitä.

Kauden mittaa paljastui, mikä suhdesoppa lukiossa oli ja mitä ihmiset ovat valmiita tekemään varmistaakseen oman selustansa.

Rajussa sarjassa käsiteltiin huumekauppaa, väkivaltaa ja nuorten välisiä suhteita. Erityisesti kuohuttivat suora ja realistinen kuvaus raiskauksesta ja itsemurhasta.

”Kausi tulee käsittelemään, miten kasvatamme poikia miehiksi ja miten kohtelemme tyttöjä ja naisia kulttuurissamme.”

Kasetit olivat vain alkua – nyt tiedossa on polaroid-kuvia.

– Kausi tulee käsittelemään, miten kasvatamme poikia miehiksi ja miten kohtelemme tyttöjä ja naisia kulttuurissamme – ja mitä voisimme tehdä paremmin molemmissa tapauksissa, Netflix on kertonut kakkoskaudesta.

Ykköskausi sai osakseen paljon kritiikkiä muun muassa siitä, miten itsemurhaa romantisoitiin ja miten vähälle mielenterveysongelman käsittely jäi. Suositun sarjan on pelätty kannustavan nuoria itsemurhiin.

Netflix on koonnut nettiin tukipaketin nuorille ja keskusteluohjeita vanhemmille.

13 syytä, toinen kausi katsottavissa Netflixissä