Turhauttaako? Käännä se voitoksesi. Kuva: Shutterstock
Turhauttaako? Käännä se voitoksesi. Kuva: Shutterstock

Huono pomo – sellaiseen ovat törmänneet varmasti kaikki. Kehnoltakin esimieheltä voi kuitenkin oppia paljon.

Siellä se vaanii, omassa kuutiossaan – esimies, jonka alaisena työskentelystä luulee oppivansa vain ketutuksenhallintaa.

Vaikka pomo herättäisi negatiivisia tuntemuksia,
Refinery29:n
artikkeli muistuttaa, että huonoistakin johtamiskokemuksista voi ottaa opiksi. Ne ominaisuudet, jotka huonoina pidettyjä esimiehiä yhdistävät, ovat hyviä muistutuksia asioista, jotka omassa työssään kannattaa tehdä toisin – oli sitten alainen tai jossain vaiheessa itsekin pomo.

1. Tiedon jakaminen on välittämistä

Pomon velvollisuus on antaa alaisilleen kaikki tarvittava tieto, jota tarvitaan työn suorittamiseen kunnolla. Jos niin ei tapahtu, koko tiimi tai yritys saattaa olla tuuliajolla, vaikka pomolla olisi ratkaisun avaimet.

Vaikka kaikkien yksityiskohtien kertaaminen tuntuu joskus puuduttavalta, se on tarpeellista. Kun kaikki ovat tilanteen tasalla, kuka tahansa voi keksiä, miten hommat kannattaisi hoitaa tehokkaammin tai paremmin. Siksi kaikkien kannattaa olla aktiivisia palavereissa – hoiti pomo homman hyvin tai ei.

2. Kukaan ei ole pinnalta teflonia

Parhaat johtajat haluavat tiimiinsä itseään viisaampia alaisia. Hyvä pomo on sellainen, joka ei pelkää ottaa ongelmia esille – teflon-pomo ei anna pulmien tarttua pintaansa, jolloin ne vain kimmahtavat takaisin sinne, mistä tulivatkin ja jäävät ratkaisematta. Älä sinä ole teflonia, vaan tartu ongelmiin ennen kuin ne alkavat kasaantua.

3. Määrä ei tarkoita laatua

Ylimääräiset tunnit toimistolla tai päätteen ääressä voivat olla täysin turhia ja tuottamattomia, jos silloin ei tee mitään oikeasti merkittävää. Mutta jos esimies pyytää ylitöihin konkreettista projektia varten, ei kannata kieltäytyä. Hyvä esimies osaa arvostaa tehokasta ajankäyttöä, ja projekti voi olla tilaisuutesi näyttää kykysi. Kiinnostavan ja käytännönläheisen työtehtävän parissa aika myös kuluu kuin siivillä – toisin kuin vain odottaessa, että kello näyttää kotiinlähtöä.

4. Unohda sanahelinä

Haaste. Asiakasrajapinta. Laatikon ulkopuolelta ajattelu. Osaamisen kehittämisen ratkaisut. Osaamattomuutensa voi yrittää piilottaa bisnesjargonin trenditermien taakse, mutta harvoin se kannattaa. Fiksumpaa on olla ajan tasalla ja kysyä, jos ei ymmärrä. Käytäntö ja selkeys ovat edelleen ne asiat, joiden avulla asiat oikeasti etenevät.

5. Luota itseesi

Esimieskin voi olla epävarma ja lykätä sen vuoksi päätöksiä, mikä on alaisen mielestä turhauttavaa. Epäonnistumisen pelon ei kuitenkaan kannata estää päätöksentekoa. Kun olet tehnyt tarvittavat taustatyöt, kyseenalaistanut päätökset ja tiedät tarpeeksi, kannattaa vain luottaa itseensä ja päätökseensä. Suuntaa voi aina vaihtaa, jos päätös osoittautuu kehnoksi!

6. Keskity intohimoon, älä valtaan

Pomon pestistä haaveilevan kannattaa muistaa, että parhaat pomot suhtautuvat intohimoisesti alaansa tai työpaikkaansa. Heidän tavoitteensa ei ole valta, vaan se, että yritys ja kaikki sen työntekijät pystyisivät parhaisiin mahdollisiin suorituksiin. Tähtää siis pomoksi, koska rakastat alaa ja haluat saada yrityksen menestymään.

Lue myös:


Pomo, älä häiriköi työntekijöitä kuuden jälkeen!


Käytä viimeiset 10 minuuttia työpäivästä näin


Näitä asioita uusi pomo jännittää

Suomalaisia kiinnostaa, miten tehdä limaa sekä miten saada unta ja rahaa.

10 miljardia. Sen verran Suomessa tehdään Google-hakuja vuodessa. Nyt Google on julkaissut tämän vuoden haetuimmat ihmiset ja asiat. Miten/kuinka-kategoriassa suomalaisia askarrutti eniten kysymys siitä, miten tehdä limaa. Toiseksi eniten googlattiin sitä, miten saada poikaystävä, ja kolmanneksi eniten sitä, miten saada unta. 

10 googlatuinta asiaa miten/kuinka-kategoriassa

  1. miten tehdä limaa
  2. miten saada poikaystävä
  3. miten saada unta
  4. miten laihtua nopeasti
  5. kuinka laihtua
  6. miten saada rahaa
  7. kuinka monta prosenttia
  8. miten selvitä erosta
  9. miten säästää rahaa
  10. kuinka nopeasti raskaaksi

Jotta säästyisit googlaamiselta, päätimme etsiä vastaukset googlatuimpiin asioihin puolestasi. Kas tässä, olkaa hyvät!

1. Miten tehdä limaa?

Vauva.fi:n toimitus on tehnyt helpot ja selkeät ohjeet liman valmistukseen. Vauvan ohjeilla liman saa valmistettua vain kahdesta raaka-aineesta – ja kaiken lisäksi vieläpä ilman partavaahtoa, liimaa ja piilolinssinestettä. Katso ohje:


2. Miten saada poikaystävä?

Sinkkuna olemisessa on ainakin 20 hyvää puolta. Mutta jos silti kaipaa kultaa kainaloonsa, maailman hauskimmalla naisella Amy Schumerilla on vinkki: kokeile deittisovellusta – mutta ole rehellinen.

Kun Amy itse oli ollut kolme vuotta sinkkuna, hän päätti kokeilla ystävän suosittelemaa ”luoville ihmisille suunnattua” deittisovellusta. Hän latasi sinne kaksi kuvaa: toinen oli lenkillä otettu meikitön räpsy, jossa hän irvistelee kuin olisi kuolemaisillaan, ja toinen oli kuva Tyttökultien Sophie-mummosta. Ding! 40 minuutin päästä häneen otti yhteyttä Ben Hanisch, chicagolainen huonekalusuunnittelija ja puuseppä. Kun pari tapasi ensimmäisen kerran, Amy oli tulossa akupunktiosta tukka öljyisenä ja kasvot punaisina. Siitä huolimatta – tai sen takia – pariskunta on seurustellut vuoden päivät.

3. Miten saada unta?

Aineenvaihdunta menee sekaisin. Mielialat vaihtelevat omituisesti. Herkuttelu lähtee käsistä. Muisti pätkii. Jatkuva univaje aiheuttaa monia vaivoja. Prisma Studion ja Helsingin yliopiston teettämän Väsy-kyselyn mukaan suomalaisten yöunet ovat lyhentyneet ja valtaosa kärsiikin univajeesta. Siksi ei ole ihme, että muutkin kuin kroonisesta unettomuudesta kärsivät ovat googlanneet uneen liittyviä kysymyksiä.

Olemme koonneet 14 + 8 vinkkiä, mitä kannattaa kokeilla, jos uni ei tahdo tulla.


4. Miten laihtua nopeasti? + 5. Kuinka laihtua?

Koomikko-poliitikko Lotta Backlund laihtui 30 kiloa ottamalla rennosti. Muusikko-kirjailija Kauko Röyhkä laihtui puolestaan 12 kiloa 5:2-dieetillä. Maskeeraaja-meikkaaja Mariela Sarkiman paino putosi 12 kiloa, kun hän teki pysyvän elämänmuutoksen. Laihdutukseen liittyvissä asioissa suomalaisia kiinnosti sekä se, miten laihtua nopeasti että miten ylipäätänsä voi laihtua.

Vastaukset näihin kysymyksiin löydät seuraavista jutuista.

 

Artikkeli jatkuu alapuolella
Näin selätät tunnesyömisen
Hyvä olo
Näin selätät tunnesyömisen

 

 

6. Miten saada rahaa? + 9. Miten säästää rahaa?

Heidi tienasi kuukaudessa lähes 2000 euroa nettikirppiksillä. Julia sai taas vuodessa säästöön lähes kymppitonnin. Mutta on niitä muitakin tapoja saada rahaa ja panna se poikimaan:

 

 


7. Kuinka monta prosenttia...?

Jos prosenttilaskut ovat hakusessa, esimerkiksi laskurit.fi-sivustolta löytyy apua.

8. Miten selvitä erosta?

Ero on tunnevuoristorata, josta selviät parhaiten ja nopeiten noudattamalla yhtä neuvoa: pysy mahdollisimman kaukana entisestä puolisostasi. Lue lisää:


10. Kuinka nopeasti raskaaksi?

Tästä google-hausta ei täysin selviä, mihin kysymyksellä on haettu vastausta. Mutta jos sillä tarkoitetaan sitä, miten nopeasti yhdynnän jälkeen voi tulla raskaaksi, vastaus löytyy esimerkiksi tästä jutusta:

Mikä on erikoisin asia, mitä sinä olet googlannut? Kerro kommenteissa!

Pysäyttävä brittidokumentti paljastaa, miten rajua elämä amerikkalaisyliopistojen veljeskunnissa on.

IS TV-LEHTI:  BBC:n This World -sarjaan kuuluva Veljeskuntien rajut huvit (Frat Boys: Inside America's Fraternities, 2016) on pysäyttävä dokumentti amerikkalaisyliopistojen vanhasta perinteestä. 1700-luvun lopulla alkaneisiin järjestöihin on kuulunut suuri määrä merkkihenkilöitä. Veljeskunnissa luodaan elinikäisiä ystävyyssuhteita, joista on hyötyä tulevalla uralla.

Brittidokumentti tarkastelee veljeskuntien pimeämpää puolta, tyttöjen hyväksikäyttöä ja salaisia rituaaleja, joiden seurauksena opiskelijoita on loukkaantunut, useita myös kuollut.

Ovelasti rakennettu ohjelma kulkeekin kunniasta häpeään. Moniääniseen ja objektiiviseen dokumenttiin poimitut kuvat opiskelijakämpissä roikkuvista rintaliiveistä, tanssitangolle ripustetuista alastomista barbie-nukeista ja humalassa heiluvista nuorukaisista kertovatkin omaa kieltään veljeskuntien kulttuurista.

Dokumentissa seurataan Gazoni-perheeseen pyrkivää brittiläistä Jordania. Veljeskunnan pomo Ben ja Jordanin ”isoveli” Raymond kertovat kokelaille asetettavista vaatimuksista. Salaisen rituaalin kohdalla kuvaaminen kielletään.

Marissa kertoo omakohtaisen kokemuksensa yhden veljeskunnan juhlissa tapahtuneesta raiskauksesta.

Kowiakin perhe kertoo Harrison-pojastaan, joka kuoli 19-vuotiaana siirtymäriitissä. Terrence puolestaan loukkaantui hengenvaarallisesti. Hänen asianajajansa Doug Firebaugh on ollut 20 vuotta kiusattujen opiskelijoiden asialla ja kongressiedustaja Frederica S. Wilson ajaa lakialoitetta simputuksen kieltämiseksi.

 Veljeskuntien rajut huvit, TV2 ke klo 22.10