John Knoll näyttää Adoben videolla, millainen ohjelman ensimmäinen demo oli. Muokkauksen kohteena Jennifer in Paradise -kuva. Kuva: Adobe/Photoshop.com
John Knoll näyttää Adoben videolla, millainen ohjelman ensimmäinen demo oli. Muokkauksen kohteena Jennifer in Paradise -kuva. Kuva: Adobe/Photoshop.com

Ottaessaan valokuvaa tyttöystävästään, John Knoll tuskin tiesi, millaisen trendin kuva aiheuttaisi 20 vuodessa.

Vuoden 1987 kuvassa yläosattomissa oleva Jennifer istuu rantahietikossa selkä kameraan päin ja tuijottaa turkoosia vettä. Kuvan otti filmikameralla Jenniferin senhetkinen poikaystävä John Knoll, joka kosi tyttöystäväänsä myöhemmin samana päivänä.

Moneen Hollywood-elokuvaan erikoistehosteita tehnyt Knoll on yksi Adoben Photoshop-kuvankäsittelyohjelman luojista. Jenniferin kuvaa käytettiin kuvankäsittelyohjelma Photoshopin alkuvuosina mallina kuvankäsittelyn mahdollisuuksista. Se näytti hyvältä ja oli helppo käsitellä, joten se sopi oivallisesti demoihin, joilla Photoshopia esiteltiin.

Bora Boralla otettu kuva Jenniferistä tunnetaan nykyään nimellä Jennifer in Paradise. Se on yksi ensimmäisistä värikuvamuokkauksista.

Vaikka kuvankäsittelyä harrastettiin jo kauan ennen Photoshop-ohjelmaa, teki sen kehittäminen kuvankäsittelystä helppoa ja mahdollista kaikille. Nykyään kuvankäsittely ei ole ainoastaan ammattilaisten homma, vaan myös harrastelijat muokkaavat kuviaan Photoshopilla tai yksinkertaisilla älypuhelinsovelluksilla.

Moderni kuvankäsittelybuumi on alkanut herättää vastareaktioita, ja esimerkiksi American Apparelin kaltainen kansainvälisesti tunnettu vaatemerkki on mainostanut käyttävänsä vain vähän muokattuja kuvia.

Photoshopin ensimmäinen julkinen versio julkaistiin vuonna 1989, jonka jälkeen ohjelmaa on kehitetty jatkuvasti. Tuorein Photohop-versio on nimeltään Adobe Photoshop CC 2014.

Katso alkuperäinen Jennifer in Paradise -kuva Designboom-sivustolla.

Lähteet: Guardian, Designboom, Petapixel

Lue myös:

Nicki Minaj suuttui kuvankäsittelystä

Teinitähti Lorde nosti haloon aknearpiensa kuvankäsittelystä

Tumpelon kännykuvaajan apuvälineet – näillä onnistut!

– Olen tehnyt itselleni kylmästi selviytymisstrategian, sillä minulla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Romahtaa tai selvitä, Anne Kukkohovi sanoi Me Naisten haastattelussa ystävänsä Teri Niitin poismenon jälkeen. Kuva: Jouni Harala

Anne Kukkohovi kertoo sosiaalisessa mediassa, että hänen äitinsä on kuollut.

Juontaja ja malli Anne Kukkohovi kertoo Facebookissa, että hänen äitinsä on menehtynyt.

Kukkohovi kirjoittaa, että hänen äitinsä diagnoosista on kulunut kymmenen kuukautta.

– Se sama päivä kuin Teri menehtyi. Syyskuu Pariisissa 2016 olimme yhdessä ensimmäisellä ja viimeisellä matkallamme. Meillä oli kivaa, juoksimme sadetta pakoon ja flirttailimme miesten kanssa. Tänään minusta tuli äiditön tytär. 23.10. kello 8.10. R.I.P. rakas äiti, Kukkohovi suree menetystään Facebookissa.

Hänen ystävänsä, stylisti Teri Niitti kuoli vain 43 vuoden ikäisenä tammikuussa 2017. Kukkohovi kertoi sen jälkeen Me Naisille, kuinka parikymmentä vuotta kestänyt ystävyys Terin kanssa oli hänen henkireikänsä. Tuolloin hän kertoi myös joutuneensa tekemään järjestelyjä, jotta voisi olla kuluvan vuoden aikana sairastuneen omaisensa tukena toisessa kaupungissa.

Kukkohovi kertoi Facebookissa syyskuussa vierailevansa Vaasan keskussairaalassa. Toisessa syyskuisessa päivityksessään hän kertoi vievänsä äidille sairaalaan proteiinilettuja. Lokakuussa hän kertoi vierailleensa Vaasan sairaalan saattohoito-osastolla.

 

On naurettavaa, että vapaaehtoisesti lapsettomia ihmisiä pidetään itsekkäinä. Oikeasti itsekkäitä olemme me perheelliset.

En pidä vastakkainasettelusta, joka vallitsee lapsettomien ja lapsellisten välillä. On naurettavaa, että vapaaehtoisesti lapsettomia ihmisiä pidetään itsekkäinä. Oikeasti itsekkäitä olemme me perheelliset.

Olen aina halunnut lapsia ja heitä myös saanut, kaksi ihanaa. Mutta olen tuntenut valinnastani myös tuskaa. Maailmassa on ihan liikaa ihmisiä, onko minulla oikeus tähän?

Meitä on täällä jo 7,6 miljardia. Tutkijat ovat laskeneet maapallon kestävän maksimissaan 10 miljardia ihmistä. Tämä luku ylittyy näillä näkymin vuonna 2060.

”Kun joku päättää, ettei tee omaa biologista lasta, se antaa jollekin muulle mahdollisuuden tehdä.”

Jonkun on tehtävä jotain ja pian. Mutta kenen? Minä itse en ollut siihen valmis. Ajattelin enemmän itseäni kuin kokonaisuutta.

Tästä syystä vanhempien pitäisikin olla lapsettomuuden valinneita kohtaan kiitollisia. Sen sijaan, että ylenkatsomme heidän elämänvalintojaan, meidän pitäisi antaa heille aplodit. Kärjistäen: kun joku päättää, ettei tee omaa biologista lasta, se antaa jollekin muulle mahdollisuuden tehdä.

Lapsettomien ja lapsellisten välinen kinastelu pitäisi jo vähitellen unohtaa. Kun ajattelemme asiaa tarpeeksi isosti, me olemme kaikki samalla puolella.

Vierailija

Vapaaehtoisesti lapsettomat ansaitsisivat aplodit

Oikein isosti ajateltuna annetaanko siis intialaisten ja afrikkalaisten tehdä lapset? Aivan sama jättäisikö joku suomalainen lapsen tekemättä, se ei oikeasti maailman väkilukua hetkauta. Itsellensä vain tekee hallaa kun vanhuudenpäivinä ei ole ketään joka voisi auttaa. Vaikka miten isosti yrittäisin ajatella, en näe syytä antaa aplodeja vapaaehtoisesti lapsettomille sen vuoksi että he olisivat näin pelastamassa maailmaa. Suomessa syntyy enää niin vähän lapsia, että tätä menoa viimeinen syntyvä...
Lue kommentti
Ehkä mä sitten vanhainkodissa..

Vapaaehtoisesti lapsettomat ansaitsisivat aplodit

Kiitos! Ja olkaa hyvä kaikista niistä veroista, joita teidän jälkikasvuanne varten maksan. Itse käytän julkisista palveluista lähinnä teitä, jotka tunnetusti ovat ala-arvoisessa kunnossa. Ja minun vanhempani maksoivat minun kouluni, joten turha tulla huutamaan. Ainiin, maksoin kyllä itsekin niitä opintolainalla ja vähäisen kelalta saamani opintotuen takaisin maksamalla laittoman suurella korkoprosentilla lisättynä!
Lue kommentti