John Knoll näyttää Adoben videolla, millainen ohjelman ensimmäinen demo oli. Muokkauksen kohteena Jennifer in Paradise -kuva. Kuva: Adobe/Photoshop.com
John Knoll näyttää Adoben videolla, millainen ohjelman ensimmäinen demo oli. Muokkauksen kohteena Jennifer in Paradise -kuva. Kuva: Adobe/Photoshop.com

Ottaessaan valokuvaa tyttöystävästään, John Knoll tuskin tiesi, millaisen trendin kuva aiheuttaisi 20 vuodessa.

Vuoden 1987 kuvassa yläosattomissa oleva Jennifer istuu rantahietikossa selkä kameraan päin ja tuijottaa turkoosia vettä. Kuvan otti filmikameralla Jenniferin senhetkinen poikaystävä John Knoll, joka kosi tyttöystäväänsä myöhemmin samana päivänä.

Moneen Hollywood-elokuvaan erikoistehosteita tehnyt Knoll on yksi Adoben Photoshop-kuvankäsittelyohjelman luojista. Jenniferin kuvaa käytettiin kuvankäsittelyohjelma Photoshopin alkuvuosina mallina kuvankäsittelyn mahdollisuuksista. Se näytti hyvältä ja oli helppo käsitellä, joten se sopi oivallisesti demoihin, joilla Photoshopia esiteltiin.

Bora Boralla otettu kuva Jenniferistä tunnetaan nykyään nimellä Jennifer in Paradise. Se on yksi ensimmäisistä värikuvamuokkauksista.

Vaikka kuvankäsittelyä harrastettiin jo kauan ennen Photoshop-ohjelmaa, teki sen kehittäminen kuvankäsittelystä helppoa ja mahdollista kaikille. Nykyään kuvankäsittely ei ole ainoastaan ammattilaisten homma, vaan myös harrastelijat muokkaavat kuviaan Photoshopilla tai yksinkertaisilla älypuhelinsovelluksilla.

Moderni kuvankäsittelybuumi on alkanut herättää vastareaktioita, ja esimerkiksi American Apparelin kaltainen kansainvälisesti tunnettu vaatemerkki on mainostanut käyttävänsä vain vähän muokattuja kuvia.

Photoshopin ensimmäinen julkinen versio julkaistiin vuonna 1989, jonka jälkeen ohjelmaa on kehitetty jatkuvasti. Tuorein Photohop-versio on nimeltään Adobe Photoshop CC 2014.

Katso alkuperäinen Jennifer in Paradise -kuva Designboom-sivustolla.

Lähteet: Guardian, Designboom, Petapixel

Lue myös:

Nicki Minaj suuttui kuvankäsittelystä

Teinitähti Lorde nosti haloon aknearpiensa kuvankäsittelystä

Tumpelon kännykuvaajan apuvälineet – näillä onnistut!