Ihan helppoa. Kuva: Shutterstock
Ihan helppoa. Kuva: Shutterstock

Liian helppoa ollakseen totta? Yli 300 000 ihmisen tutkimukseen on vaikea olla uskomatta.

Ikuinen elämä taitaa olla myytti, jota tavoitellaan ainoastaan elokuvissa ja kirjoissa, mutta entäs vähän pidempi elämä? Tai edes ennenaikaisen kuoleman välttäminen? Jos se onnistuisi helposti, yhdellä yksinkertaisella kikalla tai tavalla, eikö se olisi tavoittelemisen arvoista?

Tuore tutkimus tarjoaa työkalun heille, jotka haluavat yrittää. Pidempi elämä on naurettavan yksinkertaisen tavan takana: kävele joka päivä 20 minuuttia. Ja? Ei mitään muuta. Siinä se oli.

Brittiyliopiston tuoreen yli 300 000 ihmistä kattavan tutkimuksen mukaan 20 minuutin rivakka kävely päivittäin vähentää 30 prosenttia ennenaikaisen kuoleman riskiä. Jopa ylipainoisilla todennäköisyys siihen laski 16 prosenttia.

Tutkijoiden arvioiden mukaan eurooppalaisten naisten ja miesten kuolemista 337 000 johtuu ylipainosta, mutta jopa 676 000 saattaa johtua fyysisestä epäaktiivisuudesta. Eikä 20 minuutin kävelyn tarvitse olla pelkkää kävelyä, vaan mikä tahansa käy. Pyöräily, uinti, hiihto, luistelu! Jalat liikkeelle, elät todennäköisesti pidempään, vaikka ylipainoa olisikin kertynyt.

Tutkimuksessa ei tosin pystytty määrittelemään sitä, kuinka paljon aktiivisuus pitkittää elämää. Ei kai sillä niin väliä olekaan? Lupaus riittää.

Lähde: BBC

Lue myös:

Näillä pienillä asioilla saat paremman parisuhde-elämän

Tämä yksinkertainen kikka toimii: ei flunssaa yli kymmeneen vuoteen!

Tavoitteena elämänmuutos? Miniaskelin onnistut varmasti

Kaikki tietävät Suomen oman jäämiehen, F1-mestari Kimi Räikkösen. Mutta kuinka hyvin sinä hänet tunnet? Tee testi!

Jutun lähteenä käytetty 16.8. ilmestynyttä Kari Hotakaisen kirjoittamaa Tuntematon Kimi Räikkönen -kirjaa (Siltala).

Hyllyjen välissä on helppo uppoutua omaan maailmaan, Sari Laulaja kertoo.

Sari Laulaja, 36, työskentelee ruokakaupan myyjänä, joka hyllyttää tavaroita.

– Monet ihmettelevät, miten viihdyn työssäni, mutta en vaihtaisi sitä toiseen. Työni on yksipuolista ja hyvä niin, Sari sanoo.

Tyypilliseen työpäivään kuluu ”sitä peruskauraa”, Sari kertoo. Muun muassa rullakoiden purkamista hyllyyn, tavaroiden järjestelemistä ja hyllyjen siivousta.

– Työssäni minun ei tarvitse ajatella oikein mitään, kun olen oppinut tuotteiden paikat. Riittää, kun osaan kävellä, lukea ja olen fyysisesti hyvässä kunnossa, sillä työni on tavaroiden nostelua. Jos haluan vaihtelua työhöni, niin otan sekalaisen rullakon. Kassalle minun ei tarvitse mennä, koska työskentelen isossa marketissa.

Onko työ sitten pitkäveteistä? Toisinaan se on sitäkin, Sari sanoo.

– En koe työtäni kuitenkaan liian tylsäksi. Vaihtelevuutta siihen tuo asiakaspalvelu ja satunnaiset muut tehtävät. Työajat ovat vaihtelevat ja kahta samanlaista työpäivää ei ole. 

Sari päätyi kaupan alan töihin alun perin opiskeluaikoinaan, sillä pienellä paikkakunnalla oli tarjolla ainoastaan niitä. Kauppakoulussa opiskelevalle Sarille työt kaupassa sopivat kuitenkin jo silloin.

– Nykyäänkin on tarjolla paljon kaupan alan töitä, jopa ilman koulutusta – tosin naurettavan pienillä tunneilla. Joten en ihmettele, jos jossain vaiheessa tulee eteen se, että työvoimaa ei enää ole saatavilla.

Sari on työskennellyt 16 vuotta samassa kaupassa. Sinä aikana kauppiaat ja työkaverit ovat vaihtuneet. Esimiesasema ei kiinnosta Saria. Hän ei haaveile paremmasta tittelistä.

– Sellainen ei ole minua varten, sillä olen niin kutsuttu alisuoriutuja, Sari sanoo.

Hän kuitenkin haluaa työskennellä ihmisten parissa, eikä lähtisi mielellään esimerkiksi tehdastyöhön. Se on jo täysin erilaista hommaa ruokakauppaan verrattuna.

”Monesti esimies joutuu huomauttamaan minulle, että  työvuoro päättyi, kun olen niin omassa maailmassani.”

Kaupan vaihtelevat työajat väsyttävät Saria toisinaan. Jos iltavuorosta pitää tulla seuraavana päivänä aikaiseen aamuun ja yöunet jäävät alle seitsemän tunnin, niin päivä on helposti pilalla. Joskus hän huomaa, että selkäkin on kipeä, mutta se johtuu huonoista työasennoista ja venyttelyn puutteesta – ei pitkäveteisestä työstä.

– Jos työ on tylsää, niin silloin ihminen on yleensä vain väärässä paikassa töissä. Itse ainakin olen melko usein omissa ajatuksissani, kun puran kuormaa. Aamuisin, kun kauppa on vielä kiinni, kuuntelen joskus musiikkiakin. Kaupassa voin onneksi niin tehdä, sillä työskentelen hyllyjen välissä. Monesti esimies joutuu kyllä huomauttamaan minulle, että työvuoro päättyi ja on aika lähteä kotiin, kun olen niin omassa maailmassani.

Me Naiset etsii pitkäveteisen työn tekijöitä

Millaista on pitkäveteisessä työssä? Miten tylsistä työtehtävistä selviää ilman, että pää hajoaa?

Me Naiset on tänä syksynä selvittänyt, missä ovat Suomen pitkäveteisimmät työt. Aiemmassa jutussamme 11 alansa ammattilaista, muun muassa it-alalta ja kirjastosta, kertovat, miten he selviävät päivästä toiseen tylsässä työssä.

Merimieheksi opiskellut Nina Saurén, 56, sanoi haastattelussaan, että hänen ainoa vaihtoehtonsa oli lähteä pitkäveteisestä asiakaspalvelutyöstä ja palata merille.

Tylsistytkö sinä työssäsi? Oletko valmis kertomaan pitkäveteisestä työstä omalla nimelläsi?

Kerro itsestäsi sähköpostilla annakaisa.vaaraniemi@sanoma.com