Muista kymmenen sekunnin sääntö! Kuva: Shutterstock
Muista kymmenen sekunnin sääntö! Kuva: Shutterstock

Tarvitset vain vettä ja saippuaa ja muutaman kymmenen sekuntia aikaa.

Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen esimies Lauri Malkavaara kirjoitti elämää suuremman jutun vuonna 2003.

Siinä hän kertoi, kuinka oli päässyt useita kertoja vuodessa toistuvasta, pitkästä räkätautikierteestä eroon: samassa baaripöydässä istunut lääkäri käski häntä ruveta pesemään käsiään.

Malkavaara ryhtyi noudattamaan neuvoa ja jutunteon aikaan hän oli ollut flunssattomana vuoden.

Jutussa Malkavaaran baarikaverilääkäri kertoo, kuinka 1800-luvulla lääketiede kehittyi valtavan loikan, kun sairaaloissa alettiin pestä käsiä. Tohtorien käsipesulla on ollut esimerkiksi erittäin merkittävä vaikutus naisten synnytyskuolleisuuden vähenemiseen.

Eikä tämä meille tietysti mikään uutinen ole. Jokainen lapsi on viiteen ikävuoteen mennessä kuullut viisi miljoona kertaa: Pese kädet! Sitä on hoettu niin paljon, että alkuperäinen tarkoitus on unohtunut. Kyse ei ole naurettavasta, länsimaisesta ylihygieniasta vaan yksinkertaisesti siitä, että pysyy itse terveempänä.

Ja kuulkaas, lapset, käsienpesu ei tarkoita sitä, että huitaisee kätensä vesisuihkun läpi. Tehtävään on käytettävä muutama kymmenen sekuntia. Eikä mitään käsidesejä vaan vettä ja saippuaa.

Vuonna 2010 Lauri Malkavaara kirjoitti jatkojutun, jossa hän jatkoi käsienpesun ilosanoman ylistämistä: takana oli jo kahdeksan flunssatonta vuotta.

Mikä mahtaa olla tilanne tällä hetkellä?

– Vauva sai kesäkuussa kovan flunssan, eikä siinä enää käsienpesu auttanut, kun sylissä oli koko ajan räkäinen lapsi. Se tarttui sitten minuunkin.

Mutta yksi flunssa 12 vuodessa. Ei paha.

PESKÄÄ NIITÄ KÄSIÄ!

Käsienpesuohjeet löytyvät TÄÄLTÄ.