Muista kymmenen sekunnin sääntö! Kuva: Shutterstock
Muista kymmenen sekunnin sääntö! Kuva: Shutterstock

Tarvitset vain vettä ja saippuaa ja muutaman kymmenen sekuntia aikaa.

Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen esimies Lauri Malkavaara kirjoitti elämää suuremman jutun vuonna 2003.

Siinä hän kertoi, kuinka oli päässyt useita kertoja vuodessa toistuvasta, pitkästä räkätautikierteestä eroon: samassa baaripöydässä istunut lääkäri käski häntä ruveta pesemään käsiään.

Malkavaara ryhtyi noudattamaan neuvoa ja jutunteon aikaan hän oli ollut flunssattomana vuoden.

Jutussa Malkavaaran baarikaverilääkäri kertoo, kuinka 1800-luvulla lääketiede kehittyi valtavan loikan, kun sairaaloissa alettiin pestä käsiä. Tohtorien käsipesulla on ollut esimerkiksi erittäin merkittävä vaikutus naisten synnytyskuolleisuuden vähenemiseen.

Eikä tämä meille tietysti mikään uutinen ole. Jokainen lapsi on viiteen ikävuoteen mennessä kuullut viisi miljoona kertaa: Pese kädet! Sitä on hoettu niin paljon, että alkuperäinen tarkoitus on unohtunut. Kyse ei ole naurettavasta, länsimaisesta ylihygieniasta vaan yksinkertaisesti siitä, että pysyy itse terveempänä.

Ja kuulkaas, lapset, käsienpesu ei tarkoita sitä, että huitaisee kätensä vesisuihkun läpi. Tehtävään on käytettävä muutama kymmenen sekuntia. Eikä mitään käsidesejä vaan vettä ja saippuaa.

Vuonna 2010 Lauri Malkavaara kirjoitti jatkojutun, jossa hän jatkoi käsienpesun ilosanoman ylistämistä: takana oli jo kahdeksan flunssatonta vuotta.

Mikä mahtaa olla tilanne tällä hetkellä?

– Vauva sai kesäkuussa kovan flunssan, eikä siinä enää käsienpesu auttanut, kun sylissä oli koko ajan räkäinen lapsi. Se tarttui sitten minuunkin.

Mutta yksi flunssa 12 vuodessa. Ei paha.

PESKÄÄ NIITÄ KÄSIÄ!

Käsienpesuohjeet löytyvät TÄÄLTÄ.

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Minka Kuustonen ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.