Muista kymmenen sekunnin sääntö! Kuva: Shutterstock
Muista kymmenen sekunnin sääntö! Kuva: Shutterstock

Tarvitset vain vettä ja saippuaa ja muutaman kymmenen sekuntia aikaa.

Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen esimies Lauri Malkavaara kirjoitti elämää suuremman jutun vuonna 2003.

Siinä hän kertoi, kuinka oli päässyt useita kertoja vuodessa toistuvasta, pitkästä räkätautikierteestä eroon: samassa baaripöydässä istunut lääkäri käski häntä ruveta pesemään käsiään.

Malkavaara ryhtyi noudattamaan neuvoa ja jutunteon aikaan hän oli ollut flunssattomana vuoden.

Jutussa Malkavaaran baarikaverilääkäri kertoo, kuinka 1800-luvulla lääketiede kehittyi valtavan loikan, kun sairaaloissa alettiin pestä käsiä. Tohtorien käsipesulla on ollut esimerkiksi erittäin merkittävä vaikutus naisten synnytyskuolleisuuden vähenemiseen.

Eikä tämä meille tietysti mikään uutinen ole. Jokainen lapsi on viiteen ikävuoteen mennessä kuullut viisi miljoona kertaa: Pese kädet! Sitä on hoettu niin paljon, että alkuperäinen tarkoitus on unohtunut. Kyse ei ole naurettavasta, länsimaisesta ylihygieniasta vaan yksinkertaisesti siitä, että pysyy itse terveempänä.

Ja kuulkaas, lapset, käsienpesu ei tarkoita sitä, että huitaisee kätensä vesisuihkun läpi. Tehtävään on käytettävä muutama kymmenen sekuntia. Eikä mitään käsidesejä vaan vettä ja saippuaa.

Vuonna 2010 Lauri Malkavaara kirjoitti jatkojutun, jossa hän jatkoi käsienpesun ilosanoman ylistämistä: takana oli jo kahdeksan flunssatonta vuotta.

Mikä mahtaa olla tilanne tällä hetkellä?

– Vauva sai kesäkuussa kovan flunssan, eikä siinä enää käsienpesu auttanut, kun sylissä oli koko ajan räkäinen lapsi. Se tarttui sitten minuunkin.

Mutta yksi flunssa 12 vuodessa. Ei paha.

PESKÄÄ NIITÄ KÄSIÄ!

Käsienpesuohjeet löytyvät TÄÄLTÄ.

Pyhimyksenä tunnettu Mikko Kuoppala, 36, ahdistuu tilanteissa, joissa ympärillä on paljon vieraita ihmisiä, joiden kanssa pitäisi small talkata.

Pyhimyksenä tunnettu Mikko Kuoppala, 36, oli varsinkin uransa alussa niin sisäänpäinkääntynyt, että räppäsi lavalla selkä yleisöön päin.

– Vaimokin on sanonut, että olen haastavin hänen tuntemistaan ihmisistä, mutta toisaalta minun kanssani ei ole kuulemma koskaan tylsää.

Mikko on yksi tämän syksyn Vain elämää -tähdistä. Ennen kuvausten alkamista uran alkuajoilta tutut tuntemukset ja jännitys nousivat pintaan.

– Ahdistus tai jännitys eivät liity enää esiintymiseen, vaan ennemmin uusiin sosiaalisiin tilanteisiin. Minulle isot tilaisuudet, joissa pitää moikkailla puolituntemattomia ihmisiä ja käyttäytyä tiettyjen sosiaalisten normien mukaisesti ovat ahdistavia, päivätyönään levy-yhtiön tuotantopäällikkönä työskentelevä Mikko selvittää.

Nuoruudessa ahdistuskohtaukset tuntuivat fyysisinä. Pahimmillaan Mikko pelkäsi saavansa sydänkohtauksen.

– Yritin rauhoittaa mieltä, mutta en saanut fyysisiä oireita kuriin.

Myöhemmin kivikasvoisuudesta ja introverttiydestä on tullut Pyhimyksen tavaramerkkejä. Mikko on pystynyt pysymään tinkimättömänä siinä, että hän pyrkii aina olemaan oma itsensä, vaikka ympäristö asettaisi paineita olla sosiaalinen ja hymyilevä.

– En ole lähtenyt tekemään kaupallista menestyäkseni, enkä esittelemään lavalla itseäni. Kerron tarinoita.

Mies arvelee, että introverttiydestä ei ole ollut läheisimmissä ihmissuhteissa haittaa.

– Olen hyvä ihmistuntija, ja tunnistan kyllä ihmiset, joiden kanssa voin olla oma itseni.

Millainen oli Mikon lapsuus helsinkiläisessä lähiössä? Miten Mikko selätti ahdistuksensa ja miten hän hallitsee sitä nykyään? Mitä Mikko ajattelee isyydestä? Lue Mikon haastattelu kokonaisuudessaan tämän linkin kautta. Voit lukea jutun myös Me Naisten uusimmasta numerosta 38/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Tilaajille
"Ahdistus tai jännitys eivät liity enää esiintymiseen, vaan ennemmin uusiin sosiaalisiin tilanteisiin", Mikko Kuoppala eli Pyhimys kertoo.
"Ahdistus tai jännitys eivät liity enää esiintymiseen, vaan ennemmin uusiin sosiaalisiin tilanteisiin", Mikko Kuoppala eli Pyhimys kertoo.

Räppäri Pyhimys eli Mikko Kuoppala on niin introvertti, että esiintyi uransa alussa selkä yleisöön päin. – Tiedän, että minua tulkitaan väärin. Mutta ei  kenelläkään ole velvollisuutta olla muuta kuin oma itsensä.

Lava on backstagelta katsottuna niin lähellä, mutta samalla niin kaukana. Tästä hetkestä 25-vuotias Mikko Kuoppala, Suomen rap-piirien nouseva lupaus Pyhimys, on haaveillut alakouluikäisestä saakka. Että joku tulisi kuuntelemaan hänen kappaleitaan. Jollain tasolla Mikko ei ole...