Tämä voisi olla jonkun pala onnea. Mikä on sinun? Kirjoita siitä! Kuva: Shutterstock
Tämä voisi olla jonkun pala onnea. Mikä on sinun? Kirjoita siitä! Kuva: Shutterstock

Menetelmä on niin simppeli, että sen on pakko toimia.

Maailma tarvitsee vähän enemmän iloa, onnea ja hyvää elämää. Time-lehti nosti esille vanhan onnellisuusniksin, joka on todistettu toimivaksi lukemattomia kertoja.

Kikka on alunperin Pennsylvanian yliopiston ”positiivisuuden psykologian” professorin Martin Seligmanin käsialaa ja menee jotakuinkin näin:

1. Varaa ennen nukkumaanmenoa 10 minuuttia onnellisuusharjoittelulle.

2. Kirjoita ylös kolme asiaa, jotka ovat menneet tänään hyvin. Perustele (lyhyesti). Voit kirjoittaa ne päiväkirjaan, muistikirjaan, tietokoneelle, minne tahansa. Kunhan kirjoitat! Asioiden ei tarvitse olla maailmaa mullistavia, vaan ne voivat olla arkisiakin. Ei ole kuitenkaan kielletty, etteivätkö havainnot voisi olla suuria ja ihmeellisiäkin.

3. Käy jokainen kolmesta kohdasta läpi. Kysy jokaisen kohdalla: ”Miksi näin tapahtui?” Jos esimerkiksi kirjoitit saaneesi työkaveriltasi maailman makoisimman muffinin, mieti, miksi sait sellaisen. Ehkä työkaverisi halusi ilahduttaa sinua, koska tiesin sinun pitävän herkuista. Tai ehkä vaikutit surkealta ja kaipasit piristystä.

4. Jatka tätä viikon ajan. Vähän outoa ja vaivaannuttavaa, mutta jatkuvasti helpompaa. Puolen vuoden jälkeen olet luultavasti onnellisempi kuin tehtävää aloittaessasi!

Seligman jakoi vinkkinsä vuonna 2012 julkaistussa Flourish-kirjassa, jossa hän opastaa kaikkia onnen ja hyvinvoinnin saloihin. Keinot ovat niin yksinkertaisia, ettei niiden kokeileminen ei maksa paljon vaivaa!

Lähde: Time

Lue myös:

Usko jo! Tätä kadut vanhana – eli maailman selvin vinkki hyvään elämään

8 onnellisen ihmisen tunnusmerkkiä – moniko pätee sinuun?

Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu
Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu

Mika Ronkaisen dokumentissa seurataan konkurssin tehnyttä pariskuntaa, joka yrittää päästä takaisin työelämään verkostomarkkinoinnin avulla.

IS TV-LEHTI: Vuosituhannen vaihteessa 1990-luvun lama oli monien mielikuvissa vaihtunut jo Nokia-vetoiseksi nousukaudeksi, mutta Mika Ronkaisen ohjaaman mainion dokumentin Autobonus (2001) esittämä arki on toisenlainen.

Suomessa lienee tuhansia, jotka jakavat Kaisu ja Viljo Mikkosen kohtalon: takana oli konkurssi omassa rakennusalan firmassa, ja jaloilleen pääseminen vaati sitkeyttä.

Autobonus kuvaa myös toista vuosituhannen lopun ilmiötä: nopean rikastumisen ideaa palvovaa verkostomarkkinointia.

Nykyperspektiivistä huuhaa on helppo tunnistaa, mutta aikoinaan moni fiksukin ihminen lankesi ystävyys- ja sukulaisuussuhteilla rahastaviin pyramidibisneksiin.

Myös Mikkosten haaveissa siintävät verkostomarkkinoinnilla saavutettavat kymppitonnien viikkotienestit tai ainakin luvattu autobonus. Kaksikon suhautellessa ympäri Pohjois-Suomea esittelemässä Amerikasta tuotua liikeideaansa käy katsojalle yhä selvemmäksi, ettei homma tule lyömään leiville.

Ronkaisen tunnetuimmat dokumentit ovat siirtolaisuuden pirstomaa identiteettiä kuvannut Jussi-palkittu Laulu koti-ikävästä (2013) sekä oululaisen rugbyjoukkueen edesottamuksia seurannut Freetime Machos (2010).

Autobonuksessa on jo läsnä ohjaajan myöhemmistä elokuvista tuttu lämmin huumori. Kaisun ja Viljon tarina saa tragikoomisia piirteitä, mutta Ronkainen ei ilkeile. Yritteliään pariskunnan keskinäisessä suhteessa on voimaa ja uskoa, jota tarvitaan vaikeina aikoina.

Dokumenttiprojekti: Autobonus, TV1 ma klo 21.30

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

JOUSIMIES

Viimeistään nyt on aika laittaa koti kuntoon joulua varten. Hoida tekemättä jääneet askareet. Rakkauselämääsi on luvassa iloisia yllätyksiä.

 

KAURIS

Ole hyvä kuuntelija. Pidä matalaa profiilia, sillä nyt on huono hetki huomion herättämiseen. Hoida hommasi kaikessa hiljaisuudessa.

 

VESIMIES

Juttele vaihtoehdoistasi luotettavan ystävän kanssa. Maineesi on suojelemisen arvoinen. Älä tee mitään, mikä voisi vaarantaa sen.

 

KALAT

Luota vaistoosi huhujen sijaan. Valitse tarkkaan, kenen juttuja kuuntelet ja otat todesta. Sinun on tiedettävä, mitä haluat.

 

OINAS

Näytä olevasi tosissasi. Epäröinti voi kostautua nopeasti. Hoida tylsät, mutta pakolliset asiat pois päiväjärjestyksestä ennen kuin siirryt vapaalle.

 

HÄRKÄ

Älä yritä etsiä oikoteitä. Tietyt asiat on hoidettava, vaikka se vaatisi aikaa ja energiaa. Ole erityisen harkitsevainen ostoksilla.

 

KAKSONEN

Rahatilanteeseesi on luvassa jotain uutta ja yllättävää. On hyvä hetki miettiä menojasi. Pienillä muutoksilla saat stressin hallintaan.

 

RAPU

Anna sydämesi näyttää tietä. Ihmissuhteissa voi olla turha hakea loogisia ratkaisuja. Älä aja itseäsi vararikkoon joululahjojen takia.

 

LEIJONA

On suurien suunnitelmien aika. Pidä silmät auki ja tarkkaile, mitä muut aikovat. Älä hulluttele rahan kanssa, vaan pysy kohtuuden rajoissa.

 

NEITSYT

Suuntaa katse kauas tulevaisuuteen. Käy läpi mahdollisuuksiasi ja tekojesi seurauksia. Kuuntele itseäsi ja luota arvostelukykyysi.

 

VAAKA

Älä hidasta tahtia väärässä kohdassa. Leikistä kesken kaiken luopuminen vain kaduttaisi sinua myöhemmin. Perhe ja ystävät tarvitsevat sinua.

 

SKORPIONI

Vuoden lopuksi on hyvä miettiä työelämään ja rahaan liittyviä kysymyksiä. Listaa asiat, jotka haluat muuttaa ensi vuonna. Määrätietoisuus vie sinut pitkälle.