Yksinäisyys on arkipäivää 400 000 suomalaiselle. Minna, 51, on yksi heistä. Hän tietää, miltä tuntuu, kun ei ole ketään, jolle olisi tärkein.

Työpaikalla Minna, 51, on aurinkoinen asiakaspalvelija, mutta vapaalla hän tekee lähes kaiken yksin. Minna ei ole hänen oikea nimensä: yksinäisyys on hänelle niin arka asia, ettei hän halua esiintyä jutussa omalla nimellään.

”Joskus mietin, kuinka moni huomaisi, jos katoaisin. Kauankohan voisin olla kadoksissa, ennen kuin joku tajuaisi? Jos on oikein paha tilanne, mietin, että puolet avioliitoista päättyy eroon. Minä olen säästynyt siltä.

Harrastan yksin, olen kotona yksin, menen leffaan yksin, teen käytännössä kaiken yksin. Minulla ei ole ketään, jonka kanssa keskustelisin päätöksistä, asunnon­ostosta tai sähkösopimuksesta.

Jos jotain sattuisi, en tiedä kenelle soittaisin. Yritän aina pähkäillä asiat yksin, ja silloin ne voivat tuntua isoilta. Yön yli nukuttuani huomaan, etteivät ne niin vakavia olleetkaan.

Minulla on joitakin lapsuudenystäviä, mutta vuorotyö rajoittaa näkemistä hirveästi. Joidenkin kanssa olemme Facebook-kavereita, mutta emme ole nähneet kahteenkymmeneen vuoteen.

Kun muut menevät perjantai-iltana jonnekin, minä menen töihin. Olen ollut pitkään samassa työpaikassa ja asunut pitkään samassa talossa. Se piiri ei muutu.

Työkavereita ei kiinnosta yksinäisen ihmisen elämä, koska ajatellaan, ettei yksinäisellä voi olla elämää. Harvemmin minulta kysytään, miten viikonloppu meni. Sinä voit olla joulun töissä, kun sinulla ei ole perhettä, sanotaan. Se loukkaa, vaikkei ehkä pitäisi.

Tykkään matkustaa, ja matkoilla on kiva tavata ihmisiä. Siellä sovitaan, että nähdään matkan jälkeen, mutta koskaan ei nähdä. Naimisissa olevat kysyvät, miten uskallan matkustaa yksin. Se ei ole minulle uskallusta – se on pakon sanelema juttu.

Pentuna olin perheen ujoin, ja alaluokilla minua nimiteltiin. En muista, soitinko kellekään läksyistä, jos olin kipeä. Kun pesäpallokausi alkoi, minut valittiin viimeisenä joukkueeseen. Nuo joutuivat ottamaan minut, ajattelin. Siihen tottui sitten.

"Muut alkoivat seurustella, mutta se ei sopinut minulle. Jäin siitä junasta."

Kun lähdin opiskelemaan, keskityin opintoihin. Joka viikonloppu lähdin kotipaikkakunnalle töihin. Muut alkoivat seurustella, mutta se ei sopinut minulle. Jäin siitä junasta. Se on pakko hyväksyä.

Opin tekemään päätökset itse ja aloin ajatella, etten halua viereen ketään, joka määrää. Toiset sanovat, että olen vapaaehtoisesti yksin. Oikeasti olen vain tottunut pitämään huolen itsestäni.

Usein mietin, miksi juuri minä. Siihen ei ole vastausta.

Mietin, miten joku voi hypätä heti suhteen rikkoutumisen jälkeen toiseen suhteeseen. Onko se yksinolon vaikeutta vai pelkoa? Emmekö osaa surra rikkoutunutta suhdetta? Pitääkö kaiken näyttää ulospäin hyvältä? Miten toisille nämä asiat ovat niin helppoja ja itse en vain ymmärrä?

Aikuisena olen aina ollut ulospäin­suuntautunut ja puhelias. Ulkokuori näyttää hyvältä, mutta sisältä olen yksinäinen. Töissä keskustelen asiakkaiden kanssa, mutta kun työpaikan ovi sulkeutuu, en tapaa niitä ihmisiä enää.

"Yksinäisyys on kuin umpio, josta ei ole ulospääsyä."

Vaikka ulkona paistaisi aurinko, valo ei näy sisälle. Yksinäisyys on kuin umpio, josta ei ole ulospääsyä.

Minut nähdään hirveän vahvana, ja luulen, että se pelottaa ihmisiä. Se on suojakuori, minulla aika paksu. Yritän ohentaa sitä, kertoa itsestäni enemmän ja olla avoin.

Yksinäisyyden unohtaa, kun on hyvässä seurassa: luokkakokouksessa, jumpassa tai katsomassa peliä. Kun vieruskaveri kannustaa samaa joukkuetta, olemme yhtä, vaikka emme tiedä, kuka viereinen ihminen on.

En enää etsi uusia ystäviä. Olen saanut ihmissuhteissa näpeilleni ja ajatellut, että anti olla. Palat loksahtelevat kohdalleen, jos niin on tarkoitettu.

Odotan sitä seuraavaa elämää. Siellä olen kuninkaallinen.”

Yhtä vaikeeta

Tältä tuntuu yksinäisyys: ”Odotan sitä seuraavaa elämää”

Äläpä höpise mies! Ihan yhtä vaikeeta on naisen löytää mukava, luotettava, rehellinen miesystävä. Yleensä miehet haluavat vain seksiä nyt heti ja mielellään vielä kertapanoja tai muunlaista vakipanoa. Vakituiseen seurustelusuhteeseen heistä ei ole, kun haluavat olla sinkkuja ja vapaita. Nuoremmat miehet haluavat missin näköisen fitness-pimun, joka asuu salilla, ja vanhemmat miehet taas nuoren naisen, kun he ovat usein toisella kierroksella ja pelkäävät hekin sitoutumista. Eivät halua...
Lue kommentti

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

JOUSIMIES

Kuuntele itseäsi. On tärkeää, että olet rehellinen peilikuvallesi tunne-elämääsi koskevissa kysymyksissä. Älä sulkeudu kuoreesi.

                

KAURIS

Anna muiden puuhata omiaan. Pidä huolta läheisistäsi ja kotiin liittyvistä asioista. Sinun on keskityttävä yhteen asiaan kerrallaan.

 

VESIMIES

Pysyttele totuudessa. Onnistut välttämään tunnerikkaan konfliktin, jos et vääristele tapahtumia. Älä sekaannu asioihin, jotka eivät kuulu sinulle.

 

KALAT

Tunteesi karkaavat herkästi käsistä, jos et ole tarkkana. Valitse sanasi tarkkaan. Oikea ajoitus voi säästää sinut monilta harmeilta.

 

OINAS

Pidä henkilökohtaiset asiat yleisöltä piilossa. Huhut lähtevät tänään leviämään pienestä sytykkeestä. Älä anna kenenkään jyrätä ylitsesi.

 

HÄRKÄ

Älä usko kaikkea, mitä sinulle kerrotaan. Terve ennakkoluuloisuus pelastaa sinut hankaluuksilta. Luota vaistoosi tiukan paikan tullen.

 

KAKSONEN

Vietä laatuaikaa rakkaan ihmisen seurassa. On hyvä hetki miettiä sitoutumista. Ihmissuhteissa puhaltavat uudet tuulet.

 

RAPU

Tarjoa apuasi sitä tarvitseville. Voit oppia päivän tapahtumista paljon. Panoksesi saa aikaan merkittäviä muutoksia.

 

LEIJONA

Suunnittele tulevia reissuja. On aika ottaa yhteyttä vanhoihin ystäviin ja muistella menneitä. Taaksepäin palaaminen tekee hyvää.

 

NEITSYT

Satsaa kaikkesi ihmissuhteisiin. Voit saada aikaan positiivisia muutoksia ympäristössäsi. Pelastat perheenjäsenen tai sukulaisen päivän.

 

VAAKA

On aika puhua suoraan. Jaa tuntemuksesi läheisesi kanssa. Perhe ja ystävät menevät tänään kaiken muun edelle.

 

SKORPIONI

Pieni muutos saa aikaan jotain merkittävää. Päivän tapahtumat auttavat sinua hahmottamaan asioiden tärkeysjärjestyksen. Raha-asioissa on luvassa yllätyksiä.

 

 

Joillakin niitä ei ole ollenkaan ja joillakin vaikka muille jakaa. Arvaatko hiusten perusteella, ketkä julkisuuden henkilöt ovat kuvissa?