Amerikkalainen valokuvaaja Annie Leibovitz kuvasi maailman kuuluisimman tyttökalenterin. Kuva: Reuters
Amerikkalainen valokuvaaja Annie Leibovitz kuvasi maailman kuuluisimman tyttökalenterin. Kuva: Reuters

Annie Leibovitz kuvasi Pirellille uuden kalenterin, jossa rintojen ja timmien mallivartaloiden sijaan esitelläänkin urallaan menestyneitä, vahvoja naisia.

Pirellin kuuluisa kalenteri julkaistaan vuonna 2016 jo 46. kerran. Mutta tällä kertaa moni asia on toisin kuin aikaisemmin.

Italialaisen rengasvalmistajan Pirellin kalenterissa on totuttu näkemään varsin rohkeita alastonkuvia huippumalleista. Paljasta pintaa löytyy tälläkin kertaa – mutta varsin eri lähtökohdista esitettynä. Uuden kalenterin on uumoiltu heijastavan kokonaista kulttuurista muutosta.

Kalenterin kuvannut legendaarinen valokuvaaja Annie Leibovitz sanoo Harpers Bazaarin haastattelussa italialaisyrityksen antaneen hänelle vapaat kädet.

"Halusin kuvien esittelevän naiset juuri sellaisena kuin he ovat."

– He antoivat minulle täydet valtuudet sanoen ainoastaan sen, että haluaisivat tänä vuonna jotain aivan erilaista kuin ennen. Kun aloitin kuvaukset, en enää päästänyt heitä studioon.

Leibovitz päätyi kuvaamaan eri aloilla menestyneistä naisista vahvoja, klassisisia mustavalkoisia muotokuvia.

– Halusin kuvien esittelevän naiset juuri sellaisena kuin he ovat ilman mitään teeskenneltyä, Leibovitz kertoo Pirellin tiedotteessa.

Naiset eivät esiinny kuvissa provosoivissa tai eroottisesti virittyneissä asennoissa, ja heidät on valittu puhtaasti ammatillisten saavutustensa takia – ensimmäistä kertaa kalenterin historiassa. Leibovitzin kuvissa poseeraavat muun muassa tennistähti Serena Williams, rock-legenda Patti Smith, John Lennonin leski Yoko Ono ja koomikko Amy Schumer.

– Olen naiskoomikkojen suuri ihailija. Amy Schumerin kuva lisäsi kokonaisuuteen hauskuutta. Näyttää siltä, kuin hän ei olisi saanut tietoa siitä, että kuvissa saa tällä kertaa esiintyä vaatteet päällä, Leibovitz sanoo.

Toisin kuin valtaosa kalenterin naisista, Amy Schumer esiintyy kuvassaan pelkissä alushousuissa, korkokengissä ja kertakäyttömuki kädessään.

"Kaunis, ällöttävä, vahva, laiha, lihava, soma, ruma, seksikäs, vastenmielinen, virheetön, nainen. Kiitos Annie Lebovitz", Amy kirjoittaa Twitterissä jakamansa kuvan yhteydessä.

Amyn kuva on saanut innostuneen vastaanoton. Sosiaalisessa mediassa Amya kiitetään erityisesti hänen rohkeudestaan ja siitä, kuinka hän uskaltaa haastaa ja kyseenalaistaa nykyajan kauneusihanteita.

– Olet kaunis! Tämä kuva osoittaa naisille ja tytöille, ette olipa minkä kokoinen tahansa, jokainen on erilainen ja kaunis omalla tavallaan, kommentoi eräs Amyn kuvaa Instagramissa.

Toinen taas ihailee koomikon kauniita sääriä ja sanoo, ettei tämä ole ruma tai lihava vaan upea, älykäs ja hauska.

Daily Mailin mukaan Amy Schumer totesi kuvien julkistamistilaisuudessa, ettei ole koskaan tuntenut itseään yhtä kauniiksi tai enemmän omaksi itsekseen.

Annie Leibovitzin mukaan koomikkoa ei tarvinnut edes suostutella kuvaan.

– Amy sanoi rakastavansa vartaloaan. Hetki, jolloin hän nosti kahvimukin käteensä oli täysin aito, kuvaaja kertoo.

 

Katso videolta, mitä kalenterin kuvauksissa tapahtui!

 

 

On aika hemmetin vaikeaa rakastaa kroppaa, joka paisuu yhden syksyn aikana lähes seitsemän kiloa.

Kuten useimmat tuntemani naiset, olen ollut ulkonäkööni tyytymätön noin kahdeksanvuotiaasta. Nyt olen oppinut, etten saisi olla. Olisi trendikkäämpää syleillä näitä ainutkertaisia muotojani ja arvostaa sitä, mihin kehoni pystyy, ei sitä, miltä se näyttää.

Kanankakat. Siitä on kehopositiivisuus kaukana, kun yhden syksyn aikana lihoo lähes seitsemän kiloa. Yhtään ei tee mieli syleillä näitä entisten kurvien päälle kasvaneita uusia kurveja. Ne tarkoittavat, että saan kantaa taas läjän lempifarkkuja ja hintavia ulkovaatteita kirppiskeräykseen.

Paisuminen tuntui lisäksi epäreilulta. Syksyn ajan olin treenannut enemmän kuin ikinä, noin neljästi viikossa. En mässäillyt, mutta ehkä juoksukoulu kasvatti ruokahaluani samaan tahtiin kuin lähestyvät nelikymppiset hidastivat aineenvaihduntaani. (Vai hidastivatko sittenkään? Taas yksi asia, josta niillä mokomilla on kiistanalaisia näkemyksiä.)

Hetken sain kyllä uskoteltua itselleni, että lisäkilot ovat vain lihasmassaa. Ehkä viidesosa niistä onkin.

 

”Muinoin, kun vielä verhouduimme mammutinnahkoihin, 38-vuotias nainen oli lähinnä biojätettä. Minun kehoni ei ole.”

Ironista on, että biologian puolesta voisin olla kehooni aika tyytyväinen. Muinoin, kun vielä verhouduimme mukavasti väljiin mammutinnahkoihin emmekä pillifarkkuihin, 38-vuotias nainen oli lähinnä biojätettä. Minun kehoni ei ole.

Se jaksaa juosta kympin ja hiihtää kaksi. Se kyykkää neljä tuntia putkeen (suppilovahveroiden perässä, ei muuten), kiipeää leikkipuistossa hämähäkinverkon huipulle ja nostaa kymmeniä kiloja suorille käsille. Se on tehnyt lähes tyhjästä, synnyttänyt ja ruokkinut kolme uutta ihmistä. Loistokapine oikeastaan.

Saan kai silti vähän surra sitä, minkä olen menettänyt? Nimittäin luottamukseni siihen, että reippaasti liikkumalla ja fiksusti syömällä pysyn sen näköisenä kuin toivon.

”En aio olla loppuelämääni pussikeittodieetillä tai tuplata treenimäärääni nykyisestä, joten näillä mennään.”

Kun kehopositiivisuus tuntuu liian vaikealta, treenaan kehorealismia. En aio olla loppuelämääni pussikeittodieetillä tai tuplata treenimäärääni nykyisestä 3-4 kerrasta viikossa, joten näillä mennään. En ehkä enää koskaan mahdu siihen 38-kokoiseen ruusumekkoon, jossa muutama vuosi sitten juhlin veljeni häitä, mutta voin ostaa uuden ja yhtä kauniin, kokoa 42.

Ei kehoaan tarvitse joka päivä niin ylenpalttisesti rakastaa, mutta sen kanssa kannattaa tulla toimeen. Tämän minäkin yritän muistaa – myös sitten, kun (yllättävän pian) kroppani lakkaa olemasta biologinen loistokapine.

Kysely

Oletko tyytyväinen ulkomuotoosi?

Jos selviää!

Tuntuuko siltä, että vaalikeskustelut eivät paljasta tarpeeksi eroja presidenttiehdokkaiden välillä? Haluaisitko tehdä äänestyspäätöksesi mieluummin höpöhöpöjuttuihin ja mutu-tuntumaan nojaten? Hyvä! Tässä on sinulle sopiva vaalikone, joka paljastaa sielunkumppanuutesi asteen eri ehdokkaiden kanssa. Vastaukset on koottu Helsingin Sanomien, Ilta-Sanomien ja Ylen artikkeleista sekä omasta päästä.