Saataisiinko samat ohjeet vihdoin myös koko kantaväestön tietoisuuteen?

Keskustelu turvapaikanhakijoiden tekemistä rikoksista on käynyt kuumana tällä viikolla, kun 17-vuotias ulkomaalaistaustainen mies vangittiin epäiltynä 14-vuotiaan tytön raiskauksesta Kempeleessä.

Kymmenessä tämän vuoden aikana poliisin tietoon tulleessa raiskausepäilyssä on epäiltynä turvapaikanhakija. Helsingin Sanomien perjantaina julkaistun jutun mukaan Suomessa tulee poliisin tietoon vuosittain noin tuhat raiskausta, ja uhreista 70–100 on 10–14-vuotiaita. Valtaosa näistä raiskauksista on kantasuomalaisten miesten tekemiä. Moni kysyikin loppuviikosta, miksi vasta nyt raiskaus on Suomessa kriisikeskustelun paikka. Miksi tuhannet muut raiskaukset menevät kohutta ohi?

"Miten tekopyhää on yhtäkkiä kiinnostua Suomessa naisiin kohdistuvasta seksuaalisesta väkivallasta vain, koska sen avulla voidaan puskea muukalaisvihaisia poliittisia päämääriä", kirjoitti Nettles & Slime -blogi.  Samasta aiheesta kirjoitti Bluestocking-blogi.

Keskiviikkona Maahanmuuttovirasto ilmoitti, että se lisää Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden valistusta. Yksi osa laajaa koulutusmateriaalia on seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvät ohjeet. Ehkä ne tulevat nyt turvapaikanhakijoiden lisäksi myös kantasuomalaisen väestön tietoon.

Ohjeet on koostettu Maahanmuuttoviraston koulutusmateriaalin lisäsi Väestöliitön Youtube-kanavalla olevalta videolta.

Suomenkielinen osuus alkaa 4.17 minuutin kohtalta.

– Seksuaalisuus on eri asia kuin seksi. Seksi on toimintaa yksin tai yhdessä, kun molemmat osapuolet sitä haluavat.

– Suomessa pariskunnat voivat asua yhdessä ennen kuin he menevät naimisiin.

– Kaikki saavat vapaasti valita, kenen tahansa kanssa he seurustelevat ja avioituvat. Kaikki eivät mene naimisiin ollenkaan ja se on tavallista Suomessa.

– Myös samaa sukupuolta olevat parit voivat olla avoimesti yhdessä ja perustaa perheen.

– Kolme tärkeää ohjetta ovat: tasa-arvo, turvallisuus ja terveys. Kaikkiin liittyy yksi yhteinen tekijä: kunnioitus toista ihmistä kohtaan.

– Suomessa tasa-arvo ja yhdenvertaisuus koskevat kaikkia ihmisiä sukupuolesta, seksuaalisuudesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, vammasta tai sairaudesta, uskonnosta, etnisestä taustasta ja vakaumuksesta riippumatta.

– Suomen laki koskee jokaista täällä oleskelevaa ihmistä.

– Kaikilla ihmisillä on oikeus kieltäytyä seksistä.

– Seksiin ja koskettamiseen tulee aina kysyä lupa ja saada hyväksyntä. Luvaton koskettelu ja sopimattomien kuvien ja viestien levittäminen sekä seksistä, kehosta tai vaatteista huutelu on Suomessa kiellettyä.

– Seksiin pakottaminen on vakava rikos. Se vaikuttaa myös turvapaikanhakuprosessiin.

– Seksiin ei saa pakottaa vaikka olisi naimisissa kumppanin kanssa.

– Suomessa seksi alle 16-vuotiaan kanssa on kiellettyä. Täysi-ikäiset eli 18-vuotiaat ja sen ylittäneet ovat aina vastuussa teoistaan.

– Käytä seksin aikana kondomia, joka suojaa sinua ja kumppaniasi raskaudelta ja seksitaudeilta.

– Seksitautien ja raskauden ehkäisy on sallittua, tavallista ja hyväksyttyä Suomessa. Kondomeja voit ostaa vapaasti kaupasta, kioskeista tai apteekeista.

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...