Oma sänky, autonkuljettaja, kunnon samppanjaa ja kauniita kukkasia? Kelpaisi. Kuva: Shutterstock
Oma sänky, autonkuljettaja, kunnon samppanjaa ja kauniita kukkasia? Kelpaisi. Kuva: Shutterstock

Ensimmäisessä luokassa matkustaminen on paljon muutakin kuin ekstratila jaloille ja parempi tyyny. Näistä ensimmäisen luokan eduista et ehkä edes tiedä!

Sapuskat julkkiskokilta

Maailman suurin lentoyhtiö, yhdysvaltalainen Delta Airlines tarjoaa yli 2 400 kilometriä lentäville asiakkailleen aterian suoraan julkkiskokin käsistä. Ateriat valmistaa Top Chef -ohjelmaa tuomaroinut Michelle Bernstein.

Henkilökohtainen kuski ja samppanjaa

Taksilla, bussilla tai junalla lentokentälle? Kuinka rahvaanomaista! Australialaisen Qantas-lentoyhtiön ykkösluokkalaiset saavat tietyillä lennoilla käyttöönsä henkilökohtaisen autonkuljettajan, joka hakee matkustajan kotoa lennolle. Päivä ennen lentoa yhtiön edustaja soittaa matkustajalle varmistaakseen, että kaikki on kunnossa.

Qantas on muuten yksi niitä lentoyhtiöistä, joka ei tarjoa ykkösasiakkailleen mitä tahansa kuohujuomaa, vaan Taittinger-samppanjaa.

Oma sviitti ja orkideoja

Dubailaisen Emirates-lentoyhtiön superjumbossa ensimmäisen luokan matkustajilla on pieni avohytti, josta löytyvät minibaari, sängyksi muuttuva penkki ja kukkia.

Yhdysvaltalainen mies kuvasi lentonsa Emirates-lentoyhtiön ensimmäisessä luokassa. Tältä se näytti.

Samanlaista kohtelua saa Singapore Airlines -yhtiön ensimmäisessä luokassa matkustavat. Singaporelaisen lentoyhtiön koneessa ei tosin olla avohyteissä, vaan ranskalaisen luksusjahteja suunnittelevan Jean-Jacques Costen käsialaa olevissa sviiteissä, joissa on liukuovet ja parimetrinen sänky.

Myös abudhabilaisen Etihad-lentoyhtiön koneissa ensimmäisessä luokassa saa käyttöönsä 12 neliön hytin ja kaupanpäällisiksi oman hovimestarin.

Lähteet: Divine Caroline, Ilta-Sanomat, Yahoo Travel, Condé Nast Traveler

Lue myös:

Lentäminen muuttuu: köyhille kidutuspenkit, rikkaille 15 500 euron luksussviitit

Kiihotuitko lentomatkalla? Onnellisuuspeitto kertoo siitä kaikille!

Erikoisleveä perä – pitääkö varata kaksi paikkaa lennolle?

The Telegraph -lehti pyysi asiantuntijoiden arviot siitä, millaisia ihmisiä käytävä- ja ikkunapaikoilla mieluiten istuvat ovat.

Aina istumapaikkaansa lentokoneessa ei pääse valitsemaan, mutta kun pääsee, minkä paikan otat? Brittiläinen The Telegraph pureutuu pitkässä artikkelissaan tähän dilemmaan. 

Lehden mukaan tilastot osoittavat siihen suuntaan, että aavistuksen yli puolet ihmisistä valitsee ikkunapaikan ilot, jos pääsee valitsemaan ikkuna- ja käytäväpaikan välillä. Loput ovat vannoutuneita käytäväpaikkaihmisiä. 

Jos penkkirivillä on kolme rinnakkaista paikkaa, aniharva valitsee keskimmäisen, sillä siinä saa huonot puolet niin ikkuna- kuin käytäväpaikastakin. Keskellä istuvalla ei ole omaa rauhaa eikä ylimääräistä tilaa, ei maisemia eikä mahdollisuutta jaloitella kanssamatkustajia häiritsemättä. 

Lue myös: Kuulutko tietämättäsi heihin? Nämä ovat vihatuimmat lentomatkustajatyypit

Persoonallisuustesti

The Telegraphin mukaan istumapaikan valinta lentokoneessa on pienimuotoinen persoonallosuustesti. Lehti haastatteli peräti kahta psykologia, Becky Spelmania ja Jo Hemmingsiä, siitä, mitä istumapaikan valinta kertoo ihmisestä. Selvisi, että vaikka mitä:

Valitsitko ikkunapaikan? Psykologien mukaan...

  • Olet muita itsekkäämpi – sinua ei haittaa olla muille häiriöksi. 
  • Olet ehkä kokenut matkustaja, jolla on itsevarmuutta pyytää muita väistämään, jotta pääset esimerkiksi vessaan.
  • Pidät siitä, että tilanne on hallinnassasi. 
  • Ärsyynnyt helposti, ja viihdyt siksi parhaiten omassa kuplassasi.

Valitsitko käytäväpaikan? Psykologien mukaan...

  • Olet muita seurallisempi ja sovinnollisempi tyyppi. 
  • Toisaalta saatat olla varautunut luonne. Ainakin olet huomaavainen muita kohtaan etkä ärsyynny helposti.
  • Olet levoton matkustaja, etkä todellakaan mikään lentokoneessa nukkumisen mestari.
  • Voi myös olla, että kärsit pienestä rakosta tai ahtaanpaikankammosta, ja siksi käytäväpaikka miellyttää sinua eniten. 

Kysely

Millä paikalla istut mieluiten lentokoneessa?

Uutuussarja Farang imaisee mukaansa Thaimaan synkkään kuumuuteen.

IS TV-LEHTI: Ola Rapace näyttelee Malin Lind Lagerlöfin ja Stefan Thunbergin uudessa trillerisarjassa ruotsalaista rikollista, joka pakenee kotimaastaan Thaimaan lämpöön.

Koukuttavassa sarjassa Rickard elää Phuketin saarella ja puuhailee laittomuuksia. Perheensä hylännyt, rikostoverinsa kavaltanut mies ei voi palata koskaan enää Ruotsiin. Lomaheilanakin elantoaan ansaitseva mies säikähtää, kun tajuaa, että hänen tyttärensä on saapunut etsintäreissulle.

15-vuotias Thyra (Louise Nyvall) ei ole nähnyt isäänsä kymmeneen vuoteen. Rickard seuraa varjoista Thyran käänteitä, ja kun tytär sotkeutuu huumehankaluuksiin, kuohahtaa isänvaisto.

Tunnelma on synkkä, hikinen ja nuhruinen – siis vahvasti aito. Skandinoirin ja Thaimaan lämmön kontrasti on kiehtova.

Sarjassa katsotaan aurinkoisen lomasaaren pimeälle puolelle ja hämäräkujille. Tunnelma on synkkä, hikinen ja nuhruinen – siis vahvasti aito. Skandinoirin ja Thaimaan lämmön kontrasti on kiehtova.

Näin tumman ei tarinan alun perin tosin pitänyt olla. Tuottaja Anna Wallmark Avelin on kertonut, että Rapacen piti näytellä poliisia, joka ratkoo turistien aurinkorantapulmia kepeään sävyyn ja romanttisessa hengessä.

Ei tullut kepeää sävyä – tuli Farang, jossa paratiisielämä on vain päälle liimattua kulissia. Kahdeksanosaisen sarjan aikana isä ja tytär joutuvat hengenvaaraan. Vangitsevuutta lisää jokaisen jakson lopun cliffhanger, joka usuttaa katsomaan äkkiä lisää.

Farang, MTV3 su klo 22.30