Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

10 vinkkiä, joiden avulla kirjoitat onnistuneen ansioluettelon työhakemukseen.

Tuntuuko siltä, että osaamisestasi huolimatta työpaikat ovat kiven alla? Tai että olisi mukavaa päästä joskus edes työhaastatteluun? Kiinnitä huomiota ansioluetteloosi.

Elite Dailyn mukaan vuonna 2012 tehty tutkimus osoittaa, että rekrytoijat silmäilevät työhakemuksia keskimäärin kuusi sekuntia ennen kuin päättävät, onko hakija sopiva tehtävään.

Hakijan erityistaitojen ja saavutuksien on siis kiinnitettävä rekrytoijien huomio pelkällä silmäyksellä. Sen vuoksi CV:n eli ansioluettelon muodolla ja rakenteella on ratkaiseva merkitys työhaastatteluun pääsemisessä ja unelmien työpaikan saamisessa.

Kiinnitä huomiota erityisesti näihin asiohin:

1. Merkitse otsikoksi nimesi ja ylätunnisteeseen yhteystietosi

Toimivassa ansioluettelossa yhteystiedot, kuten nimi, puhelinnumero, sähköpostiosoite ja kotiosoite löytyvät selkeästi heti hakemuksen yläosasta.

2. Mainitse ammattinikkeesi

Joskus tarkkaa ammattinimikettä voi olla vaikea määritellä, mutta jos sinulla on sellainen, tuo se esiin.

Jos esimerkiksi haet töitä henkilöstöosastolta ja sinulla on kokemusta henkilöstöhallinnosta, huolehdi siitä, että termi on näkyvillä.

3. Esittele faktat tiiviisti, älä maalaa mielikuvia

Työhistoriaasi ja osaamiseesi liittyvät faktat saattavat tuntua sinusta tylsiltä, mutta rekrytoijaa ne kiinnostavat. Karsi pois "olen uusia haasteita etsivä ahkera ja oppimishaluinen ammattilainen" -tyyppiset maalailut, ja esittele sen sijaan ammatilliset taitosi yksityiskohtaisesti mutta napakasti. Maksimissaan noin viiden lauseen mittaisesta esittelytekstistäsi tulisi ilmetä, miksi juuri sinun osaamisesi olisi heille arvokasta.

4. Esittele osaamisalueesi omassa osiossaan

Kirjoita heti esittelytekstin perään oma osionsa, josta ilmenevät eri osaamisalueesi. Vältä tässäkin epämääräisiä ilmaisuja ja kielikuvia.

5. Esittele työkokemuksesi käänteisessä järjestyksessä

Kun listaat työkokemustasi huolehdi siitä, että yritysten nimet, toimenkuvasi ja ajankohdat ovat selkeästi näkyvissä. Merkitse viimeisin työpaikkasi ensimmäiseksi ja luetteloi muut työpaikkat sen alle uusimmasta vanhimpaan.

6. Erittele työnkuvasi ja saavutuksesi toisistaan

Kun esittelet aiempia työtehtäviäsi, erittele toimenkuvaasi kuuluneet tehtävät ja saavutuksesi toisistaan. Kuvaile toimenkuvasi ensin. Lisää perään esimerkiksi ranskalaisin viivoin saavutuksesi tehtävässä, esimerkiksi onnistuneen projektin johtaminen tai uuden toimintamallin kehittäminen. Näin saavutuksesi kiinnittävät helpommin rekrytoijan huomion. Muista tuoda esiin myös saavutustesi tuottamat tulokset.

7. Merkitse koulutustiedot oikeaan kohtaan

Jos sinulla ei ole vielä kovin paljon työkokemusta, mutta koulutustaustasi on vaikuttava, kirjoita tiedot koulutuksestasi ansioluettelon alkupäähän. Jos sen sijaan sinulla on jo runsaasti hyvää työkokemusta, merkitse koulutustiedot ansioluettelon loppuun.

8. Käytä selkeää fonttia

Hassunhauskan fontin käyttäminen työhakemuksessa ei kerro luovuudesta. Esimerkiksi Arial, Calibri ja Books Antique ovat hyväksi havaittuja ja selkeitä fontteja. Älä kikkaile myöskään fontin värillä. Pitäydy mustassa.

9. Älä lisää kuvia

Jollet ole näyttelijä, älä liitä ansioluetteloosi valokuvaasi tai muita kuvia, ellei sitä erikseen pyydetä.

10. Muista asiallinen kirjoitustyyli

Ansioluettelo kirjoitetaan asiallisella ja selkeällä kielellä, jotta se on helppo- ja nopealukuinen. Vältä kikkailua.

Lue myös:

Nainen, näin onnistut urallasi!

Parempi palkka puhumalla

Yhtä häslinkiä? Näin saat työpäivästä tehokkaan


Etkö ymmärtänyt otsikkoa? Snäppi tarkoittaa Snapchattia ja wappi WhatsAppia. Päivitä lyhennesanavarastosi nuorten tasolle tämän lyhyen oppaan avulla. 

Alla on lista teinien käyttämistä lyhenteistä vuonna 2018. 

Ihs = Ihan sama

”Mä sain tänään äidilt kympin”
”No kuule ihs”

Rks = Rakas

”Oot mulle Toooooooooooooooosi RKS<3 Mä RKS:Tan sua<3”

Mp = Mielipide

”Mp mun uusista hiuksista?”

Gn = Hyvää yötä

”Gn valmiiks ja striikit” kun toivotat hyvää yötä etukäteen. 

Gm = Huomenta

”Gm vaa sullekki”

Emt = En mä tiedä

”Mitä teet huomenna?”
”Emt”

Bff = Paras ystävä (Best friends forever) 

"Sä oot mun bff"

"Niin säki mun"

Bf = Poikaystävä

”Mun bf jätti mut eilen”

Vkl = Viikonloppu

”Meen vkl mummol”

Käty = Kämppä tyhjänä

”Porukat lähti viikonlopuks mökille ja meil on nyt käty, vois mennä meille dokaa”

Tnä = Tänään

”Onks meil äikkää tnä?”

Hme = Huomenna

”Mitä teet hme?”

Btw = Muuten

”btw, en tuu huomenna kouluu, koska oon kipee ): ”

Evm = Ei voi muistaa

"Mikä sen pojan nimi olikaa"
"Evm"

Oletko liian vanha katselemaan putkeen kymmeniä Youtube-videoita? Hyvä, sitten olet sopivan ikäinen kuuntelemaan podcasteja!

Podcasteja riittää koko kesäksi, ja tarjonnasta ei ole pulaa. Jotta sinun olisi helpompi haarukoida hyvää kuunneltavaa, tässä täkyiksi muutama mainio kotimainen podcast ja niiden tekijöiden suositukset. Podcastien nimet ovat linkkejä kuuntelunautintoon. Kuulokkeet esiin.

Nokkelointia! Kasper & Mikko: Suomen suosituin podcast

Kasper Strömman ja Mikko Pykäri juovat viikottaisen juoman ja höpöttävät mukavia nokkelasti. Tarinaa riittää, puhe soljuu viihdyttävästi.

Kasperin vinkit:

Lilla drevet

”Satiiripodcast, joka käsittelee ajankohtaisia asioita. Aika paljon ruotsalaista politiikkaa, jota en sinänsä seuraa aktiivisesti – mutta Lilla drevet puhuu siitä niin hauskasti, että tekee mieli kuunnella silti. Poddaamassa neljä lempikoomikkoani/sarjakuvataiteilijaa, yleensä pari-kolme paikalla.”

Alex och Sigge

”Vanhimpia ruotsalaisia podcasteja. Nauhoittaa viikoittain, ja koska tehneet yli 300 jaksoa, tarkoittaa että ovat tehneet noin kuusi vuotta yhdessä. Yllättävän hyvin kestänyt aikaa, vielä riittää juttua. Podcast myös jatkuu vaikka Sigge hiljattain muutti Amerikkaan.”

80 väldigt goda mackor

”'80 oikein hyvää voileipää'. Joka jaksossa tehdään VOILEIPÄ ja puhutaan siitä. Tai no, oikeastaan siinä puhutaan kyllä kaikesta muusta, mutta se voileipä toimii viitekehyksenä. Viihdyttävä puhehan tässäkin on pääosassa, kiitos mielenkiintoisten henkilöiden.”

Kuva: Supla
Kuva: Supla

Naisten juttuja! Lettukestit

Laura Ollilan ja Tiia Heralan Lettukesteissä puhutaan seksistä, parisuhteista, naisista ja miehistä ja vastaillaan aikuisten Dear Eki -henkisiin kysymyksiin. Viime aikoina pohdinnassa esimerkiksi ero sekä pissa/kakkaleikit.

Lauran suositukset:

Juha Vuorisen podcastit

”Elintasopakolaisena tunnetun Vuorisen erinäiset podcast-ohjelmat on tullut kuunneltua. Päällimmäisenä on jäänyt mieleen Kaunokirjallisuuden Karvakuonot, koska tykkään hauskoista ja karvaisista miehistä.”

Rosvoradio

”Suosittelen myös Jete Ollisen juontamaa Rosvoradiota, jossa haastatellaan entisiä rikollisia.”

Puhetta rahasta! #Rahapodi

Jo perinteikäs, paljon kuunneltu talouspuheen vuo Nordnetin Miikka Luukkoselta ja Martin Paasilta: rennohkosti sijoittamisesta, säästämisestä, talouspolitiikasta ja nykyään paljosta muustakin aiheen ympäriltä. 

Miikka vinkkaa:

Motley Foolin podcastit

”Näitä suosittelisimme ulkomaisista talousaiheisista podcasteista.”

Pörssipäivä

”Yle Areenasta löytyvä Pörssipäivä on myös ihan jees, jos vieraat ovat se ykkösjuttu!”

Animal Spirits Podcast

”Eräs kuuntelija vinkkasi tämän jenkkiläisen podcastin. Rahapodin tyyppinen, mutta sisällöltään vähän haastavampi.”

Sivistystä & kirjoja! Sivumennen

Jonna Tapanaisen ja Johanna Laitisen innostunut kirjapodcast, jossa rönsyillään kirjoista mukavasti yhteiskunnallisiin teemoihin. Tätä kuunnellessa päättää aina alkaa lukea hulluna. 

Jonnan vinkit:

Where should we begin? with Esther Perez

”'Kun valitset kumppanin, valitset tarinan.' Belgialaisen parisuhdeterapeutin Esther Perelin podcastissa todelliset pariskunnat kertovat suhteestaan ja sen ongelmakohdista. Perel saa pariskunnat avautumaan ja konsultoi heitä viisaasti hurmaavalla aksentillaan.”

On Being

”Jenkkitoimittaja Krista Tippett on ihana ja älykäs keskustelunvetäjä, joka vieraineen pohdiskelee pelottomasti elämän suuria kysymyksiä. Mietittyä ja ajatuksia herättävä puhetta.”

Omaa luokkaa

Mia Haglund ja Taija Roiha puhuvat feministisessä podcastissaan fiksusti yhteiskunnasta, kulttuurista ja ajan virtauksista.”