Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

10 vinkkiä, joiden avulla kirjoitat onnistuneen ansioluettelon työhakemukseen.

Tuntuuko siltä, että osaamisestasi huolimatta työpaikat ovat kiven alla? Tai että olisi mukavaa päästä joskus edes työhaastatteluun? Kiinnitä huomiota ansioluetteloosi.

Elite Dailyn mukaan vuonna 2012 tehty tutkimus osoittaa, että rekrytoijat silmäilevät työhakemuksia keskimäärin kuusi sekuntia ennen kuin päättävät, onko hakija sopiva tehtävään.

Hakijan erityistaitojen ja saavutuksien on siis kiinnitettävä rekrytoijien huomio pelkällä silmäyksellä. Sen vuoksi CV:n eli ansioluettelon muodolla ja rakenteella on ratkaiseva merkitys työhaastatteluun pääsemisessä ja unelmien työpaikan saamisessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kiinnitä huomiota erityisesti näihin asiohin:

1. Merkitse otsikoksi nimesi ja ylätunnisteeseen yhteystietosi

Toimivassa ansioluettelossa yhteystiedot, kuten nimi, puhelinnumero, sähköpostiosoite ja kotiosoite löytyvät selkeästi heti hakemuksen yläosasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Mainitse ammattinikkeesi

Joskus tarkkaa ammattinimikettä voi olla vaikea määritellä, mutta jos sinulla on sellainen, tuo se esiin.

Jos esimerkiksi haet töitä henkilöstöosastolta ja sinulla on kokemusta henkilöstöhallinnosta, huolehdi siitä, että termi on näkyvillä.

3. Esittele faktat tiiviisti, älä maalaa mielikuvia

Työhistoriaasi ja osaamiseesi liittyvät faktat saattavat tuntua sinusta tylsiltä, mutta rekrytoijaa ne kiinnostavat. Karsi pois "olen uusia haasteita etsivä ahkera ja oppimishaluinen ammattilainen" -tyyppiset maalailut, ja esittele sen sijaan ammatilliset taitosi yksityiskohtaisesti mutta napakasti. Maksimissaan noin viiden lauseen mittaisesta esittelytekstistäsi tulisi ilmetä, miksi juuri sinun osaamisesi olisi heille arvokasta.

4. Esittele osaamisalueesi omassa osiossaan

Kirjoita heti esittelytekstin perään oma osionsa, josta ilmenevät eri osaamisalueesi. Vältä tässäkin epämääräisiä ilmaisuja ja kielikuvia.

5. Esittele työkokemuksesi käänteisessä järjestyksessä

Kun listaat työkokemustasi huolehdi siitä, että yritysten nimet, toimenkuvasi ja ajankohdat ovat selkeästi näkyvissä. Merkitse viimeisin työpaikkasi ensimmäiseksi ja luetteloi muut työpaikkat sen alle uusimmasta vanhimpaan.

6. Erittele työnkuvasi ja saavutuksesi toisistaan

Kun esittelet aiempia työtehtäviäsi, erittele toimenkuvaasi kuuluneet tehtävät ja saavutuksesi toisistaan. Kuvaile toimenkuvasi ensin. Lisää perään esimerkiksi ranskalaisin viivoin saavutuksesi tehtävässä, esimerkiksi onnistuneen projektin johtaminen tai uuden toimintamallin kehittäminen. Näin saavutuksesi kiinnittävät helpommin rekrytoijan huomion. Muista tuoda esiin myös saavutustesi tuottamat tulokset.

7. Merkitse koulutustiedot oikeaan kohtaan

Jos sinulla ei ole vielä kovin paljon työkokemusta, mutta koulutustaustasi on vaikuttava, kirjoita tiedot koulutuksestasi ansioluettelon alkupäähän. Jos sen sijaan sinulla on jo runsaasti hyvää työkokemusta, merkitse koulutustiedot ansioluettelon loppuun.

8. Käytä selkeää fonttia

Hassunhauskan fontin käyttäminen työhakemuksessa ei kerro luovuudesta. Esimerkiksi Arial, Calibri ja Books Antique ovat hyväksi havaittuja ja selkeitä fontteja. Älä kikkaile myöskään fontin värillä. Pitäydy mustassa.

9. Älä lisää kuvia

Jollet ole näyttelijä, älä liitä ansioluetteloosi valokuvaasi tai muita kuvia, ellei sitä erikseen pyydetä.

10. Muista asiallinen kirjoitustyyli

Ansioluettelo kirjoitetaan asiallisella ja selkeällä kielellä, jotta se on helppo- ja nopealukuinen. Vältä kikkailua.

Lue myös:

Nainen, näin onnistut urallasi!

Parempi palkka puhumalla

Yhtä häslinkiä? Näin saat työpäivästä tehokkaan


Sisältö jatkuu mainoksen alla