Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

10 vinkkiä, joiden avulla kirjoitat onnistuneen ansioluettelon työhakemukseen.

Tuntuuko siltä, että osaamisestasi huolimatta työpaikat ovat kiven alla? Tai että olisi mukavaa päästä joskus edes työhaastatteluun? Kiinnitä huomiota ansioluetteloosi.

Elite Dailyn mukaan vuonna 2012 tehty tutkimus osoittaa, että rekrytoijat silmäilevät työhakemuksia keskimäärin kuusi sekuntia ennen kuin päättävät, onko hakija sopiva tehtävään.

Hakijan erityistaitojen ja saavutuksien on siis kiinnitettävä rekrytoijien huomio pelkällä silmäyksellä. Sen vuoksi CV:n eli ansioluettelon muodolla ja rakenteella on ratkaiseva merkitys työhaastatteluun pääsemisessä ja unelmien työpaikan saamisessa.

Kiinnitä huomiota erityisesti näihin asiohin:

1. Merkitse otsikoksi nimesi ja ylätunnisteeseen yhteystietosi

Toimivassa ansioluettelossa yhteystiedot, kuten nimi, puhelinnumero, sähköpostiosoite ja kotiosoite löytyvät selkeästi heti hakemuksen yläosasta.

2. Mainitse ammattinikkeesi

Joskus tarkkaa ammattinimikettä voi olla vaikea määritellä, mutta jos sinulla on sellainen, tuo se esiin.

Jos esimerkiksi haet töitä henkilöstöosastolta ja sinulla on kokemusta henkilöstöhallinnosta, huolehdi siitä, että termi on näkyvillä.

3. Esittele faktat tiiviisti, älä maalaa mielikuvia

Työhistoriaasi ja osaamiseesi liittyvät faktat saattavat tuntua sinusta tylsiltä, mutta rekrytoijaa ne kiinnostavat. Karsi pois "olen uusia haasteita etsivä ahkera ja oppimishaluinen ammattilainen" -tyyppiset maalailut, ja esittele sen sijaan ammatilliset taitosi yksityiskohtaisesti mutta napakasti. Maksimissaan noin viiden lauseen mittaisesta esittelytekstistäsi tulisi ilmetä, miksi juuri sinun osaamisesi olisi heille arvokasta.

4. Esittele osaamisalueesi omassa osiossaan

Kirjoita heti esittelytekstin perään oma osionsa, josta ilmenevät eri osaamisalueesi. Vältä tässäkin epämääräisiä ilmaisuja ja kielikuvia.

5. Esittele työkokemuksesi käänteisessä järjestyksessä

Kun listaat työkokemustasi huolehdi siitä, että yritysten nimet, toimenkuvasi ja ajankohdat ovat selkeästi näkyvissä. Merkitse viimeisin työpaikkasi ensimmäiseksi ja luetteloi muut työpaikkat sen alle uusimmasta vanhimpaan.

6. Erittele työnkuvasi ja saavutuksesi toisistaan

Kun esittelet aiempia työtehtäviäsi, erittele toimenkuvaasi kuuluneet tehtävät ja saavutuksesi toisistaan. Kuvaile toimenkuvasi ensin. Lisää perään esimerkiksi ranskalaisin viivoin saavutuksesi tehtävässä, esimerkiksi onnistuneen projektin johtaminen tai uuden toimintamallin kehittäminen. Näin saavutuksesi kiinnittävät helpommin rekrytoijan huomion. Muista tuoda esiin myös saavutustesi tuottamat tulokset.

7. Merkitse koulutustiedot oikeaan kohtaan

Jos sinulla ei ole vielä kovin paljon työkokemusta, mutta koulutustaustasi on vaikuttava, kirjoita tiedot koulutuksestasi ansioluettelon alkupäähän. Jos sen sijaan sinulla on jo runsaasti hyvää työkokemusta, merkitse koulutustiedot ansioluettelon loppuun.

8. Käytä selkeää fonttia

Hassunhauskan fontin käyttäminen työhakemuksessa ei kerro luovuudesta. Esimerkiksi Arial, Calibri ja Books Antique ovat hyväksi havaittuja ja selkeitä fontteja. Älä kikkaile myöskään fontin värillä. Pitäydy mustassa.

9. Älä lisää kuvia

Jollet ole näyttelijä, älä liitä ansioluetteloosi valokuvaasi tai muita kuvia, ellei sitä erikseen pyydetä.

10. Muista asiallinen kirjoitustyyli

Ansioluettelo kirjoitetaan asiallisella ja selkeällä kielellä, jotta se on helppo- ja nopealukuinen. Vältä kikkailua.

Lue myös:

Nainen, näin onnistut urallasi!

Parempi palkka puhumalla

Yhtä häslinkiä? Näin saat työpäivästä tehokkaan


Manuelalla ja Tuurella on kummallakin lapsia edellisistä liitoistaan.

Muusikko Tuure Kilpeläinen, 47, ja taitelija Manuela Bosco, 35, seurustelevat, kertoo Voice.

– Ollaan yhdessä. Kyllä, Manuela kertoo Voicen mukaan.

Manuela erosi entisestä puolisostaan Kasmir Baltzarista kesäkuussa. Manuelalla ja Kasmirilla on kaksi yhteistä lasta Sahara-tytär ja Otava-poika. Sahara on syntynyt vuonna 2014 ja Otava vuonna 2016.

Myös Tuure on eronnut ja hänellä on ex-puolisonsa kanssa kaksi lasta.

Manuela ja Kasmir antoivat Me Naisille yhteishaastattelun keväällä 2016. Pääset lukemaan sen tämän linkin kautta.

Britannian prinssi William saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen marraskuun viimeisinä päivinä. Presidentti Sauli Niinistö isännöi vierailua, mutta on Williamilla muutakin odotettavaa!

  1. Oh dear! Prinssi William on varmasti tottunut päivittelemään surkeaa säätä kotisaarellaankin. Suomi lienee kuitenkin yksi säävoivottelun paratiiseista. Jos tässä lajissa kisattaisiin, olisimme aina MM-finaalissa. Liity siis huokailumittelöön! 
  2. Marraskuisessa viimassa jokainen järki-ihminen käyttää päähinettä, mikä on loistouutinen kaikille hiusongelmien kanssa kamppaileville. Syyspipo korville vedettynä ei tarvitse murehtia lättänästä kuontalosta – tai aatelisesti nousevasta hiusrajasta. Kröhöm.
  3. Pimeässä jokainen näyttää hyvältä. Jokainen. 
  4. Pimeässä Helsingissä saattaa törmätä muihinkin prinsseihin! Marraskuun viimeisinä päivinä alueen prinssitiheys on maksimissaan, sillä myös Ruotsin prinssi Daniel saapuu kaksipäiväiselle vierailulle.
  5. Prinssi Daniel aikoo käydä kasvuyritystapahtuma Slushissa. Lähde imuun, niin saat kokea ikäkriisivuoristoradan koko kierroksen. Jos presidentti Sauli Niinstön seurassa tunnet itsesi kovin nuoreksi, lupaamme, että Slushissa 35-vuotias saa mukavan tönäisyn takaisin todellisuuteen. Ei sitä sittenkään ihan untuvikkoja enää olla.
  6. Prinssi William saapuu Suomeen ilman perhettään. Kyllähän se tiedetään, että elämä pienten lasten (ja vielä raskaana olevan, jatkuvasti pahoinvoivan kumppanin) kanssa voi välillä olla rankkaa. Hengailu Sauli Niinistön seurassa voi siis tuntua ihan lepolomalta. Sale ei varmasti paisko ruokaa lattialle tai saa raivareita kättelyjonossa. Jos kuopuksen syntymän jälkeen kaipaat irtiottoa, tervetuloa uudelleen!

Suomessa ei tarvitse siristellä silmiä auringossa tai tarvitse huolehtia UV-vaatteista. Olet saapunut migreenivapaalle vyöhykkeelle! Kuva: Sanomien arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Suomessa ei tarvitse siristellä silmiä auringossa tai tarvitse huolehtia UV-vaatteista. Olet saapunut migreenivapaalle vyöhykkeelle! Kuva: Sanomien arkisto / Pete Aarre-Ahtio