Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

10 vinkkiä, joiden avulla kirjoitat onnistuneen ansioluettelon työhakemukseen.

Tuntuuko siltä, että osaamisestasi huolimatta työpaikat ovat kiven alla? Tai että olisi mukavaa päästä joskus edes työhaastatteluun? Kiinnitä huomiota ansioluetteloosi.

Elite Dailyn mukaan vuonna 2012 tehty tutkimus osoittaa, että rekrytoijat silmäilevät työhakemuksia keskimäärin kuusi sekuntia ennen kuin päättävät, onko hakija sopiva tehtävään.

Hakijan erityistaitojen ja saavutuksien on siis kiinnitettävä rekrytoijien huomio pelkällä silmäyksellä. Sen vuoksi CV:n eli ansioluettelon muodolla ja rakenteella on ratkaiseva merkitys työhaastatteluun pääsemisessä ja unelmien työpaikan saamisessa.

Kiinnitä huomiota erityisesti näihin asiohin:

1. Merkitse otsikoksi nimesi ja ylätunnisteeseen yhteystietosi

Toimivassa ansioluettelossa yhteystiedot, kuten nimi, puhelinnumero, sähköpostiosoite ja kotiosoite löytyvät selkeästi heti hakemuksen yläosasta.

2. Mainitse ammattinikkeesi

Joskus tarkkaa ammattinimikettä voi olla vaikea määritellä, mutta jos sinulla on sellainen, tuo se esiin.

Jos esimerkiksi haet töitä henkilöstöosastolta ja sinulla on kokemusta henkilöstöhallinnosta, huolehdi siitä, että termi on näkyvillä.

3. Esittele faktat tiiviisti, älä maalaa mielikuvia

Työhistoriaasi ja osaamiseesi liittyvät faktat saattavat tuntua sinusta tylsiltä, mutta rekrytoijaa ne kiinnostavat. Karsi pois "olen uusia haasteita etsivä ahkera ja oppimishaluinen ammattilainen" -tyyppiset maalailut, ja esittele sen sijaan ammatilliset taitosi yksityiskohtaisesti mutta napakasti. Maksimissaan noin viiden lauseen mittaisesta esittelytekstistäsi tulisi ilmetä, miksi juuri sinun osaamisesi olisi heille arvokasta.

4. Esittele osaamisalueesi omassa osiossaan

Kirjoita heti esittelytekstin perään oma osionsa, josta ilmenevät eri osaamisalueesi. Vältä tässäkin epämääräisiä ilmaisuja ja kielikuvia.

5. Esittele työkokemuksesi käänteisessä järjestyksessä

Kun listaat työkokemustasi huolehdi siitä, että yritysten nimet, toimenkuvasi ja ajankohdat ovat selkeästi näkyvissä. Merkitse viimeisin työpaikkasi ensimmäiseksi ja luetteloi muut työpaikkat sen alle uusimmasta vanhimpaan.

6. Erittele työnkuvasi ja saavutuksesi toisistaan

Kun esittelet aiempia työtehtäviäsi, erittele toimenkuvaasi kuuluneet tehtävät ja saavutuksesi toisistaan. Kuvaile toimenkuvasi ensin. Lisää perään esimerkiksi ranskalaisin viivoin saavutuksesi tehtävässä, esimerkiksi onnistuneen projektin johtaminen tai uuden toimintamallin kehittäminen. Näin saavutuksesi kiinnittävät helpommin rekrytoijan huomion. Muista tuoda esiin myös saavutustesi tuottamat tulokset.

7. Merkitse koulutustiedot oikeaan kohtaan

Jos sinulla ei ole vielä kovin paljon työkokemusta, mutta koulutustaustasi on vaikuttava, kirjoita tiedot koulutuksestasi ansioluettelon alkupäähän. Jos sen sijaan sinulla on jo runsaasti hyvää työkokemusta, merkitse koulutustiedot ansioluettelon loppuun.

8. Käytä selkeää fonttia

Hassunhauskan fontin käyttäminen työhakemuksessa ei kerro luovuudesta. Esimerkiksi Arial, Calibri ja Books Antique ovat hyväksi havaittuja ja selkeitä fontteja. Älä kikkaile myöskään fontin värillä. Pitäydy mustassa.

9. Älä lisää kuvia

Jollet ole näyttelijä, älä liitä ansioluetteloosi valokuvaasi tai muita kuvia, ellei sitä erikseen pyydetä.

10. Muista asiallinen kirjoitustyyli

Ansioluettelo kirjoitetaan asiallisella ja selkeällä kielellä, jotta se on helppo- ja nopealukuinen. Vältä kikkailua.

Lue myös:

Nainen, näin onnistut urallasi!

Parempi palkka puhumalla

Yhtä häslinkiä? Näin saat työpäivästä tehokkaan


Konservatiivinen seksikomedia – kuulostaa, eh, ei kovin hauskalta.

Ystävykset (Leslie Mann, John Cena ja Ike Barinholtz) tekevät kaikkensa, että heidän tytärtensä (Kathryn Newton, Geraldine Viswanathan ja Gideon Adlon) neitsyys säilyy koskemattomana vanhojentanssibileissä.

Pitch Perfect -komediatrilogian käsikirjoittajan Kay Cannonin esikoisohjaus on konservatiivinen seksikomedia, jonka arvomaailma on perua 1950-luvulta.

Onhan näitä nähty: elokuvia, joissa isät haluavat tytärtensä olevan ikuisia pikkutyttöjä. Asetelmaa on sentään hieman päivitetty. Yksi tytöistä on lesbo eikä isä halua hänen harrastavan ryhmäpaineen painostamana heteroseksiä.

Pojat eivät jahtaa tyttöjä, vaan tytöt ovat aktiivisia toimijoita ja päättävät itse, kenen kanssa haluavat sänkyyn.

Käsikirjoittajat ovat myös kirjoittaneet henkilöhahmoille repliikkejä, joissa ilmaistaan kriittisen katsojan ajatuksia. Yksi vanhemmista esimerkiksi huomauttaa, että elämme vuotta 2018, joten heidän asenteensa eivät ole ihan tätä päivää.

Mainosten perusteella luulisi, että elokuva on tehty teini-ikäisille. Vanhempien kyttääminen ja stalkkaaminen tuskin sen ikäisiä naurattaa. Leffa sopii paremmin vanhemmille, jotka voivat nauraa omille peloilleen ja ennakkoluuloilleen, joita elokuvan vanhempien ylilyövä käytös heijastelee.

Blockers **

 

Maaret Kallio on nelilapsisesta perheestä. Kuva: Satu Kemppainen
Maaret Kallio on nelilapsisesta perheestä. Kuva: Satu Kemppainen

”Olihan se karmeaa tulla pikkusiskona perässä keskinkertaisin paperein, kun toinen oli kirjoittanut jotain 15 ällää”, Maaret Kallio muistelee kouluaikojaan Kodin Kuvalehdessä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio kertoo Kodin Kuvalehdessä, ettei ollut koululaisena mikään kympin oppilas. Toisin oli hänen isoveljensä Jarno Limnéllin laita. Jarno on kyberturvallisuuden professori Aalto-yliopistossa, sotatieteiden tohtori, valtiotieteiden maisteri ja upseeri. 

Maaretin ja Jarnon lapsuudenperheessä oli neljä sisarusta, joista Jarno on vanhin ja Maaret toiseksi vanhin. He kertovat jutussa, että Jarno nosti keskiarvonsa kymppiin lukion alussa. Maaret keskittyi koulun sijaan kavereihin ja teatteriharrastukseen.

– Toisaalta tunsin myös huonommuutta ja kateutta. Olihan se karmeaa tulla pikkusiskona perässä keskinkertaisin paperein, kun toinen oli kirjoittanut jotain 15 ällää. Kun sain kutosia matematiikan kokeista, vanhempani lohduttivat, että heilläkin on huono matikkapää, Maaret toteaa jutussa.

Sisarukset kertovat jutussa olevansa erilaisia, mutta läheisiä. Lempeydestään tunnettu Maaret kertoo, että Jarno on aina ollut suorittaja.

– Jarno oli itseään kohtaan armoton jo lapsena. Muistan yhdet hiihtokisat, joissa hän hiihti niin kovaa, että oksensi maalissa. 

”Minulla on sellainen periaate, että yritän unohtaa ikävät ajatukset.”

Jarno puolestaan kertoo Kodin Kuvalehdessä, että Maaretista on ollut hänelle tukea ja apua esimerkiksi avioeron jälkeen. Psykoterapeutilla ja kyberturvallisuuden professorilla on kylläkin hyvin erilaiset käsitykset siitä, miten tunteita käsitellään.

– Minulla on sellainen periaate, että yritän unohtaa ikävät ajatukset. En käsittele niitä vaan laitan aivoissani niiden päälle rastin ja jätän ne sinne, Jarno toteaa. 

Maaretin mukaan vaikeat asiat pitää avata, jakaa ja selittää. Kuten kaikki psykoterapeutit, hänkin on käsitellyt lapsuuttaan terapiassa. Maaret on aiemmin kertonut, että lapsuudenperhe oli puuhakas ja tavallinen.