Vielä hetken näyttää tältä. Koittakaa kestää. Kuva: Juhani Niiranen / Sanoma-arkisto
Vielä hetken näyttää tältä. Koittakaa kestää. Kuva: Juhani Niiranen / Sanoma-arkisto

Mutta kohta pitää taas suojautua katupölyltä – toimi näin.

Kevään piti jo koittaa, mutta ei. Sen sijaan saimme lisää lunta ja pienen takatalven, joka pakotti viemään kevättakit ja -kengät takaisin varastoon ainakin vielä toviksi. Yksi ihmisryhmä on kuitenkin onnessaan lumisesta käänteestä: allergikot!

– Tämä on selvä helpotus allergikoille. Nyt on helpompi hengittää, koska kosteus sitoo katupölyn ja osittain myös siitepölyn. Yöpakkaset viivästyttävät norkkojen aukeamista, Allergialiiton allergianeuvoja, koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa hehkuttaa.

Hengityssuojain käyttöön

Allergikot ovat ehtineet kärsiä jo Etelä-Suomessa kukkivasta lepästä ja katupölystä. Vuorenmaa on nähnyt tänä vuonna ihmisten taistelevan katupölyä vastaan jopa hengityssuojaimin.

– Tänä vuonna olen nähnyt hengitysmaskeja vähän enemmän. Olen jo monta vuotta ihmetellyt sitä, miksei niitä näy Suomessa. Hengitysmaskia käyttävän pitää kuitenkin muistaa, että perinteinen ”siivousmaski” ei pidä katupölyhiukkasia poissa, vaan suojaimen pitäisi olla P2-luokan hengityssuojain. Jotta siinä olisi hyvä hengittää, kannattaa valita sellainen, jossa on uloshengitysventtiili. Astmaatikkojen taas kannattaa jättää suojaimet kauppaan, sillä niitä käyttäessä on välillä vähän raskas hengittää.

Astmaatikotkin voivat välttää katupölyä ihan yksinkertaisella kikalla: pysyttelemällä poissa ulkona.

– Vältä turhaa käymistä ulkona äläkä käytä vilkkaimmin liikennöityjä katuja, vaan kierrä korttelin tai parin päästä, Vuorenmaa listaa.

Tunnista allergia ja flunssa

Entäs jos ei ole ihan varma, onko oma aivastelu allergiaa vai ihan perinteistä flunssaa?

– Niiden erottaminen on haasteellista ja hankalaa, mutta allerginen nuha on vetistävää ja flunssanuha taas sitkeämpää. Allergisen nuhan kanssa joutuu kulkemaan koko ajan nenäliina kourassa. Flunssa taas oireilee tukkoisuutena. Kokeile ottaa allergialääkettä. Jos se auttaa, kyse on mitä luultavimmin allergiasta. Siihen liittyy myös kurkun, korvien ja nenän kutiseminen.

Allergikonkin on hyvä tunnistaa nopeasti, kummasta on kyse, jotta oloa helpottaa oikeanlaisilla lääkkeillä nopeasti.

Suomessa vietetään 23.–29.5. Allergiaviikkoa. Lisää viikosta täällä.

Lue myös:

Allergian siedätyshoito pelotti ja väsytti – mutta kannatti!

Näitä kasveja NASA suosittelee kotiisi

Nytkö se löytyi? Täydellinen tapa nujertaa flunssa

Kiusaako katupöly? Helpotus löytyy rautakaupasta