Vielä hetken näyttää tältä. Koittakaa kestää. Kuva: Juhani Niiranen / Sanoma-arkisto
Vielä hetken näyttää tältä. Koittakaa kestää. Kuva: Juhani Niiranen / Sanoma-arkisto

Mutta kohta pitää taas suojautua katupölyltä – toimi näin.

Kevään piti jo koittaa, mutta ei. Sen sijaan saimme lisää lunta ja pienen takatalven, joka pakotti viemään kevättakit ja -kengät takaisin varastoon ainakin vielä toviksi. Yksi ihmisryhmä on kuitenkin onnessaan lumisesta käänteestä: allergikot!

– Tämä on selvä helpotus allergikoille. Nyt on helpompi hengittää, koska kosteus sitoo katupölyn ja osittain myös siitepölyn. Yöpakkaset viivästyttävät norkkojen aukeamista, Allergialiiton allergianeuvoja, koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa hehkuttaa.

Hengityssuojain käyttöön

Allergikot ovat ehtineet kärsiä jo Etelä-Suomessa kukkivasta lepästä ja katupölystä. Vuorenmaa on nähnyt tänä vuonna ihmisten taistelevan katupölyä vastaan jopa hengityssuojaimin.

– Tänä vuonna olen nähnyt hengitysmaskeja vähän enemmän. Olen jo monta vuotta ihmetellyt sitä, miksei niitä näy Suomessa. Hengitysmaskia käyttävän pitää kuitenkin muistaa, että perinteinen ”siivousmaski” ei pidä katupölyhiukkasia poissa, vaan suojaimen pitäisi olla P2-luokan hengityssuojain. Jotta siinä olisi hyvä hengittää, kannattaa valita sellainen, jossa on uloshengitysventtiili. Astmaatikkojen taas kannattaa jättää suojaimet kauppaan, sillä niitä käyttäessä on välillä vähän raskas hengittää.

Astmaatikotkin voivat välttää katupölyä ihan yksinkertaisella kikalla: pysyttelemällä poissa ulkona.

– Vältä turhaa käymistä ulkona äläkä käytä vilkkaimmin liikennöityjä katuja, vaan kierrä korttelin tai parin päästä, Vuorenmaa listaa.

Tunnista allergia ja flunssa

Entäs jos ei ole ihan varma, onko oma aivastelu allergiaa vai ihan perinteistä flunssaa?

– Niiden erottaminen on haasteellista ja hankalaa, mutta allerginen nuha on vetistävää ja flunssanuha taas sitkeämpää. Allergisen nuhan kanssa joutuu kulkemaan koko ajan nenäliina kourassa. Flunssa taas oireilee tukkoisuutena. Kokeile ottaa allergialääkettä. Jos se auttaa, kyse on mitä luultavimmin allergiasta. Siihen liittyy myös kurkun, korvien ja nenän kutiseminen.

Allergikonkin on hyvä tunnistaa nopeasti, kummasta on kyse, jotta oloa helpottaa oikeanlaisilla lääkkeillä nopeasti.

Suomessa vietetään 23.–29.5. Allergiaviikkoa. Lisää viikosta täällä.

Lue myös:

Allergian siedätyshoito pelotti ja väsytti – mutta kannatti!

Näitä kasveja NASA suosittelee kotiisi

Nytkö se löytyi? Täydellinen tapa nujertaa flunssa

Kiusaako katupöly? Helpotus löytyy rautakaupasta

Raskaus oli yllätys lapsettomuudesta kärsineille Satu Taiveaholle ja Antti Kaikkoselle.

Suvanto ry:n toiminnanjohtaja Satu Taiveaho, 41, kertoo Ilta-Sanomissa, että tuli syksyllä yllättäen raskaaksi. Satu oli ihmetellyt erikoisia oireitaan ja mietti ensin, ovatko vaihdevuodet alkamassa. Raskaus oli yllätys, sillä Satu ja hänen kansanedustajapuolisonsa Antti Kaikkonen, 43, ovat kärsineet lapsettomuudesta vuosia. Syksyllä raskaus päättyi kuitenkin keskenmenoon jo aikaisessa vaiheessa. 

”Se oli erittäin hämmentävä ja yllättävä asia.”

– Se oli erittäin hämmentävä ja yllättävä asia. Ja totta kai myös surullinen. Olen kuitenkin yrittänyt kääntää asian mielessäni iloiseksi ja ajatellut, että olen ainakin kerran elämässäni ollut vähän aikaa raskaana, Satu kertoo IS:ssa.

Satu ja Antti ovat puhuneet lapsettomuudesta avoimesti julkisuudessa ja kertoneet, ettei hedelmöityshoidoistakaan ole ollut apua. Syytä lapsettomuuteen ei ole löytynyt. Myös adoptioprosessi kariutui aivan viime metreillä syksyllä 2011 Antin vaalirahakohun takia.

”Ehkä on pientä toiveekkuuttakin.”

– Meidän kohdalla asia (keskenmeno) ei varmasti ollut kauhean iso suru sen takia, että emme ole osanneet tai edes uskaltaneet ajatella asiaa. Sen jälkeen asia on kuitenkin pyörähdellyt mielessä. Ehkä on pientä toiveekkuuttakin, Satu kertoo IS:ssa.

Tällä hetkellä Satu ja Antti ovat kahden pienen lapsen sijaisvanhempia. Syksyllä 2014 heistä tuli pienen pojan sijaisvanhempia ja vuonna 2015 perheeseen saapui kolmevuotias tyttö.

Sadun ja Antin tie vanhemmiksi on ollut pitkä ja raskas. Lue parin yhteishaastattelu parin vuoden takaa:

 

Peter von Baghin viimeiseksi jäänyt Lauluja utopiasta – Agit Prop -dokumenttielokuva kertoo sosialistisia aatteita tarmokkaasti edistäneen yhtyeen tarinan.

IS TV-LEHTI:  Suomen musiikkihistorian yksi mielenpainuvimmista yhtyeistä on kommunistisia työväenlauluja esittävä Agit Prop. Se perustettiin vuonna 1971 Berliinin poliittisen laulun festivaalia varten, ja nykyinen kokoonpano on ollut koossa vuodesta 1972: Martti Launis, Monna Kamu, Sinikka Sokka ja Pekka Aarnio.

Tämän sosialistisia aatteita tarmokkaasti edistävän yhtyeen tarinan dokumentointi oli Peter von Baghin pitkäaikainen haave. Etenkin elokuvahistorioitsijana ja Sodankylän elokuvajuhlien johtajana elämäntyönsä tehnyt von Bagh teki haastattelut kesällä 2014, mutta menehtyi kesken elokuvan teon. Jouko Aaltonen ohjasi elokuvan loppuun.

 Lapsuudenystävät Pekka Aarnio (vas.) ja Martti Launis lauloivat yhdessä jo poikina. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Lapsuudenystävät Pekka Aarnio (vas.) ja Martti Launis lauloivat yhdessä jo poikina. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Lauluja utopiasta – Agit Prop (2017) kertoo yhtyeen tarinan ja sisältää ennen julkaisematonta kuvamateriaalia. Agit Prop kiersi ahkerasti maailmalla ja tapasi muun muassa Chilen sosialistisen presidentin Allenden hänen 1960-vuotissyntymäpäivillään. Kun vuonna 1973 sotilasjuntta kaappasi vallan ja presidentti teki itsemurhan, järkytti se kaikkia perinpohjaisesti. Aatteeseen tukeuduttiin entistä vahvemmin.

Virheettömän suomen kielen artikuloinnin lisäksi Agit Prop kiehtoi ideologiallaan. Mutta myös Eero Ojasen vetävä loistava bändi ja hyvät sovitukset houkuttelivat yleisöä. Tämä on yhtye, jota Ultra Bra piti esikuvanaan.

Vaikka 1980-luvulla Neuvostoliiton vavistessa illuusiot paremmasta maailmasta heikkenivät, 1990-luvulla nousi laman myötä jälleen tarve poliittisille lauluille eikä loppua näy. Jäähyväiskonserttia ei tule, sillä vaikka he ovat laulaneet jo 40 vuotta, maailmassa on edelleen samat ongelmat. Lauluja paremmasta huomisesta tarvitaan edelleen.

Lauluja utopiasta – Agit Prop, Teema & Fem la klo 20.00