Anna huonoille tavoille kyytiä kuudessa viikossa. Kuva: MVPhotos
Anna huonoille tavoille kyytiä kuudessa viikossa. Kuva: MVPhotos

Onko lenkille lähteminen hankalaa, ja herkut maistuvat liiankin hyvin? Tarvitset lisää tahdonvoimaa. Kuudessa viikossa opit uusille, terveellisille tavoille.

"Nyt se alkaa! Tänä syksynä alan urheilla ja juoda porkkanapirtelöitä herkkujen sijaan."

Näinhän me taas vannomme, mutta viimeistään lokakuun pimenevinä iltoina sohva yleensä voittaa. Mitä, jos ei voittaisikaan? Mitä se sellainen vaatisi? No tahdonvoimaa. Siitä terveellisessä elämässä on kyse. Sohvalta on noustava ja telkkari suljettava, vaikka ei yhtään huvittaisi.

Tahdin pitäisi olla kuitenkin sopivan hidas.Pysyviä muutoksia ei yleensä saa tehtyä niin, että aloittaa täysillä kertaheitolla. Simply Well -kirjan kirjoittaneen ­hyvinvointivalmentajan, kiropraktikko Kristian ­Ekströmin kokemuksen mukaan liian vaativan alun seurauksena on usein paluu sohvalle.

– Tahdonvoima on kuin lihas. Se väsyy ja palaa loppuun liian kovassa käytössä. Jos sen rääkkää heti loppuun, taantuu helposti vanhoihin tapoihin.

Siksi tahdonvoiman treenaamisessa ja elämänmuutoksessa kannattaa edetä pienin askelin, viikko kerrallaan.

Tästä se alkaa!

Viikot 1–2 – Päätä tavoite, aloita heti

Uusi elämäntapa kannattaa aloittaa sutjakkaasti, sillä muuten keksit aina syyn lykätä sitä. Mieti, mikä on tavoitteesi. Onko se painonpudotus, entistä
parempi olo, kivan lajin löytäminen vai timmit käsivarret? Hyväksy, että olet aloittaessasi ehkä rapakunnossa. Fiilistele mielessäsi, kuinka mahtavaa on nähdä oma peilikuva kymmenen kiloa hoikempana: pömppömaha on sulanut pois ja pystyt vetämään kolme leukaa.

Aloita maltillisesti yhdellä, helpohkolla muutoksella. Käy vaikka lyhyellä kävelyllä joka ilta tai lisää vedenjuontia viikon ajan. Kun olet tottunut uuteen rutiiniin, lisää mukaan toinen,  esimerkiksi terveellinen aamupala puurosta, marjoista, ruisleivästä ja rahkasta.

Kun teet muutoksia yksi kerrallaan, tahdonvoima kasvaa sopivaa vauhtia ja hankalat asiat muuttuvat miellyttäviksi tavoiksi. Herkkujen kieltolistaa ei kannata tehdä, sillä se luultavasti vain stressaa.

– Stressi kuluttaa tahdonvoimaa, Ekström perustelee.

Viikko 3 – Etsi oma juttusi

Nyt ensimmäinen uusi rutiinisi sujuu luultavasti jo mukavasti.

On hyvä aika lisätä liikuntaa. Kokeile 15 minuutin nyrkkisääntöä. Vaikka ei huvita, lähde silti. Jos uiminen tai kyykkääminen on vielä 15 minuutin jälkeen täyttää tuskaa, lopeta kesken ja satsaa seuraavan päivän treeniin. Vartin treeni on parempi kuin ei treeniä ollenkaan.

Jos olet taipuvainen huijaamaan, eli jättämään vatsalihassarjan kesken tai kävelemään osan lenkistä, kello, sykemittari tai muut apuvälineet auttavat. Ota kännykän kellolla minuutti aikaa ja tee vatsarutistuksia koko ajan tai ajasta kello piippaamaan 25 minuutin päähän ja juokse siihen asti koko ajan.

Mieti, mistä lajista oikeasti tykkäisit. Jos pallopelit tai hiihto tuovat mieleen vain surkeimmat hetket koulun liikuntatunneilta, älä valitse niitä. Käy sen sijaan kokeilemassa muutamaa uutta lajia. Ei kannata maksaa koko syksyn jumppatunteja etu­käteen, jos et yhtään innostu
kyseisestä jumpasta. Alussa on tärkeää, että liikkumiseen liittyy hyvä fiilis.

– Aivojen hermoyhteydet vahvistuvat siihen suuntaan, mihin kiinnittää huomiota ja keskittyy. Positiivinen tunnelataus auttaa muodostamaan voimakkaan yhteyden, Ekström selittää.

Tärkeää on erityisesti se, että harjoitus päättyy hyvin. Vaikka juokseminen tuntuisi alussa tahmealta, se ei haittaa, jos lenkin edetessä askel kevenee ja loppufiilis on hyvä. Tahdonvoiman kasvamisen ja juoksemisen jatkumisen kannalta lenkki on silloin onnistunut treeni.
Vaikka löytäisit jo viikon aikana kivan tuntuisen lajin, liikkumaan lähteminen ei ehkä suju vielä hymyhuulin.

– Muutokset aivoissa vievät aikaa. Voi kulua kuukausi tai kaksi, ennen kuin tavat juurtuvat.

Viikot 4–5 – Opeta aivoja rutiineilla

Neljännellä viikolla on hyvä aika tehdä liikkumisesta rutiinia. Rutiineja kannattaa luoda, sillä ne kuluttavat paljon vähemmän tahdonvoimaa kuin uudet, vaihtuvat asiat. Kun käyt maanantaisin uimassa, keskiviikkoisin kuntosalilla ja perjantaisin juoksemassa viikosta toiseen, aivot oppivat tavan.

Tämä on toki helpommin sanottu kuin tehty. Jos vahvin rutiini on katsoa Salatut elämät ja Boardwalk Empire ja sohva on muutenkin
aivan liian mukava paikka, nousemiseen tarvitaan vielä paria nyrkkisääntöä ja kikkaa.

– Kokeile urheilla heti aamulla tai mennä liikkumaan töiden jälkeen. Urheiluvaatteet kannattaa pakata valmiiksi, jotta lähteminen olisi mahdollisimman helppoa, Ekström neuvoo.

Yksi vaihtoehto on sopia liikuntatreffejä kavereiden kanssa. Yhdessä treenaaminen on hauskempaa kuin yksin puuskuttaminen, ja jo pelkkä kaverin tapaaminen edistää terveyttä.

– On hyvä tiedostaa, onko tapana huijata itseään. Jos on rehellinen, jokainen oppii aika nopeasti sen, onko vain laiska vai oikeasti liian väsynyt treenaamaan.

Viikko 6 – Kohti pysyviä tapoja – mokaillen

Tuliko viikonloppuna retkahdus? Tässä vaiheessa moni saattaa lopettaa kokonaan, mutta sinun ei tarvitse. Ota sitä varten mielikuvat avuksesi. Fiilistele, mitä olet jo saanut aikaan. Kuinka huippua on, kun kuukauden päästä saat lisätä painoja tankoon, mahdut farkkuihisi tai olet oppinut uuden tanssiliikkeen.

Fiilistele tavoitteellasi aina, kun olet mokannut tai tahdonvoimasi kaipaa vahvistusta. Hyväksy myös, että mokia sattuu ja edistyminen aaltoilee. Älä käytä voimiasi repsahdusten harmitteluun.

Kiinnitä huomiota siihen, ettet tee elämänmuutoksesta yhtä stressitekijää lisää elämääsi.

– Stressaantuneena etuaivolohkon toiminta heikkenee ja tietoinen toiminta, kuten myös tahdonvoima, vähenee. Ihminen alkaa toimia entistä enemmän refleksien ja vanhojen tapojen pohjalta, mikä vaikeuttaa uusien tapojen omaksumista ja ylläpitämistä.

Keskity edelleen siihen, että lisäät hyviä asioita eli urheilua, porkkanoita ja nukuttuja tunteja arkeesi. Myös suklaakakut ovat sallittuja silloin tällöin.

Asiantuntijana myös inspiraatiovalmentaja Mia-Maaria Kiiski.

Muun muassa Pihla Viitala, Jessica Grabowsky ja Pamela Tola kertovat Ylelle työskentelystä ohjaaja Aku Louhimiehen kanssa. Louhimies vastaa syytöksiin julkaisemassaan vastineessa.

Ylen mukaan useat näyttelijät syyttävät ohjaaja Aku Louhimiestä, 49, alistavista ohjaustavoista ja metodeista. Yle on haastatellut juttuunsa Pihla Viitalaa, Pamela Tolaa, Matleena Kuusniemeä ja Jessica Grabowskyä. Myös Lotta Lehtikari, Saija Lentonen, Rebecca Viitala ja Manuela Bosco ovat kertoneet Ylelle kokemuksistaan.

Pihla Viitala muistelee artikkelissa Käsky-elokuvan kuvauksia. Viitalan mukaan Louhimies laittoi hänen iholleen torakoita, kuiski korvaan, kuinka huono Viitala oli sekä pakotti hänet syömään ruokaa, johon oli oksennettu. Lisäksi Viitala kertoo Louhimiehen muun muassa sylkeneen hänen tukkaansa.

– Louhimies ei luota siihen, että kärsimystä näytellään. Hän haluaa, että ihmiset oikeasti kärsivät, Pihla Viitala kertoo Ylelle.

Pihla Viitala esitti punavankia vuoteen 1918 sijoittuvassa Käsky-elokuvassa. Kuvassa myös toinen pääosanäyttelijä Samuli Vauramo. Kuva: Helsinki Filmi Oy
Pihla Viitala esitti punavankia vuoteen 1918 sijoittuvassa Käsky-elokuvassa. Kuvassa myös toinen pääosanäyttelijä Samuli Vauramo. Kuva: Helsinki Filmi Oy

Viitalan ikävin muisto elokuvan kuvauksista liittyy lapsinäyttelijään. Viitalan mukaan Louhimies kuiskasi lapsen korvaan, että tämän vanhempi oli juuri kuollut. Tarkoituksena oli saada lapsinäyttelijä itkemään. Kaksi muuta Käskyn työryhmän jäsentä vahvistaa, että Louhimies esitti vanhemman kuoleman totena.

Louhimies sanoo, ettei koskaan tekisi näin lapsinäyttelijälle.

– Lapsille ei saa missään oloissa valehdella. Heille kurjienkin kohtausten pitää olla vain leikkiä, hän sanoo Ylelle.

Louhimies kiistää myös, että muut asiat olisivat tapahtuneet Viitalan kuvaamalla tavalla.

Jessica Grabowsky 8-pallo-elokuvassa.
Jessica Grabowsky 8-pallo-elokuvassa.


Jessica Grabowsky kertoo Ylelle 8-pallo-elokuvan kuvauksista. Elokuvassa on kohtaus, jossa Eero Ahon roolihahmo kuristaa Graboswkyn roolihahmoa. Louhimies oli Grabowskyn mukaan raivonnut: ”Sä et kurista oikeasti, sormet ei mene ihoon, mä näen että te näyttelette!”

– Kun hakataan, niin hakataan, Grabowsky kuvaa Louhimiehen metodia.

Myös Kristo Salminen näytteli 8-pallossa. Hän vahvistaa Ylelle toisen tilanteen, jossa Louhimies oli halunnut Grabowskyn potkaisevan häntä oikeasti rintakehään.

Aku Louhimies vastaa Facebookissa julkaisemassaan vastineessa kollegoidensa syytöksiin.

”Toisen tunteita ja muistoja en voi enkä halua kiistää. Ylen jutussa haastateltujen kokemuksista ja niihin liittyvistä tilanteista tunnistan osan, osasta minulla on hyvin toisenlainen näkemys.”

Hän kirjoittaa olevansa pahoillaan.

”-- koen, että olen ohjaajana epäonnistunut työilmapiirin luomisessa ja tunnen surua siitä, että kunnioittamani ja työni kannalta ratkaisevan tärkeät näyttelijät ovat kokeneet yhteistyömme niin ahdistavana. Toivoisin, että he olisivat voineet puhua minulle aikaisemmin. Ja tietenkin toivon, että olisin nähnyt tarkemmin. Olen vilpittömän pahoillani siitä, että en ole tässä onnistunut.”

Aku Louhimies on palkittu useilla Jussi- ja Venla-palkinoilla sekä elokuvataiteen valtionpalkinnolla. Vuonna 2017 presidentti myönsi hänelle Pro Finlandia -mitalin.

Ylen jutun voit lukea kokonaan täältä. Juttuun on kuultu näyttelijöiden lisäksi myös kuvausryhmien jäseniä. Aku Louhimiehen vastineen voi lukea kokonaisuudessaan hänen Facebook-sivuiltaan.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

KALAT

On aika palata vanhan haaveesi pariin. Tuttu kasvo menneisyydestä ottaa tänään yhteyttä. Ammenna viisautta kokemuksistasi.

 

OINAS

Ota vastuu omiin käsiisi. Sinun on aika näyttää kaikille, mihin pystyt. Omien kykyjesi aliarvioiminen olisi paha virhe.

 

HÄRKÄ

Tarvitset lisää tietoa sinua kiinnostavasta asiasta. Et voi välttyä nyt kilpailuasemaan joutumiselta. Sinun on aika näyttää, mihin pystyt.

 

KAKSONEN

Löydät itsesi tilanteesta, joka saa sinut katsomaan asioita uudessa valossa. On aika kokeilla jotain uutta. Edessäsi on suuritöinen urakka.

 

RAPU

Valitse uudet projektit tarkalla silmällä. Ota asioista selvää, jotta panostuksesi ei valuisi hukkaan. On tärkeää, että pidät huolta jaksamisestasi.

 

LEIJONA

Sinulla on nyt hyvä vauhti päällä. Laita liikkeelle muutoksia. Sinulle on tarjolla lukuisia mahdollisuuksia, joita ei kannata jättää väliin.

 

NEITSYT

Älä ota tarpeettomia riskejä. Pelaa varman päälle etenkin terveyteesi ja rahaan liittyvissä kysymyksissä. Luota maalaisjärkeen ratkaisuissasi.

 

VAAKA

Ole huolellinen rahan kanssa. Päätön sinne ja tänne juoksentelu voi saada aikaan pahaa jälkeä. Ota luovuutesi käyttöön ongelmakohdissa.

 

SKORPIONI

Kääri hihat ja lähde liikkeelle. Ymmärrät tänään jotain tärkeää omista toiveistasi ja odotuksistasi. Tulevaisuus näyttää äkkiä hieman selkeämmältä.

 

JOUSIMIES

Älä vaivaa päätäsi sillä, ovatko kaikki kanssasi samoilla linjoilla. Et voi olla kaikille mieliksi. Luota itseesi ja tee omaa juttuasi.

 

KAURIS

Mieti tarkkaan, mihin olet ryhtymässä. Älä polta itseäsi loppuun tekemällä toisten rästihommia. Auktoriteettihahmojen kanssa on oltava varuillaan.

 

VESIMIES

Käänny luotettavan ihmisen puoleen, kun avun tarve iskee. Tarvitset vaihtoehtoja. Ole realistinen ja aloita pitävän suunnitelman laatimisella.