Anna huonoille tavoille kyytiä kuudessa viikossa. Kuva: MVPhotos
Anna huonoille tavoille kyytiä kuudessa viikossa. Kuva: MVPhotos

Onko lenkille lähteminen hankalaa, ja herkut maistuvat liiankin hyvin? Tarvitset lisää tahdonvoimaa. Kuudessa viikossa opit uusille, terveellisille tavoille.

"Nyt se alkaa! Tänä syksynä alan urheilla ja juoda porkkanapirtelöitä herkkujen sijaan."

Näinhän me taas vannomme, mutta viimeistään lokakuun pimenevinä iltoina sohva yleensä voittaa. Mitä, jos ei voittaisikaan? Mitä se sellainen vaatisi? No tahdonvoimaa. Siitä terveellisessä elämässä on kyse. Sohvalta on noustava ja telkkari suljettava, vaikka ei yhtään huvittaisi.

Tahdin pitäisi olla kuitenkin sopivan hidas.Pysyviä muutoksia ei yleensä saa tehtyä niin, että aloittaa täysillä kertaheitolla. Simply Well -kirjan kirjoittaneen ­hyvinvointivalmentajan, kiropraktikko Kristian ­Ekströmin kokemuksen mukaan liian vaativan alun seurauksena on usein paluu sohvalle.

– Tahdonvoima on kuin lihas. Se väsyy ja palaa loppuun liian kovassa käytössä. Jos sen rääkkää heti loppuun, taantuu helposti vanhoihin tapoihin.

Siksi tahdonvoiman treenaamisessa ja elämänmuutoksessa kannattaa edetä pienin askelin, viikko kerrallaan.

Tästä se alkaa!

Viikot 1–2 – Päätä tavoite, aloita heti

Uusi elämäntapa kannattaa aloittaa sutjakkaasti, sillä muuten keksit aina syyn lykätä sitä. Mieti, mikä on tavoitteesi. Onko se painonpudotus, entistä
parempi olo, kivan lajin löytäminen vai timmit käsivarret? Hyväksy, että olet aloittaessasi ehkä rapakunnossa. Fiilistele mielessäsi, kuinka mahtavaa on nähdä oma peilikuva kymmenen kiloa hoikempana: pömppömaha on sulanut pois ja pystyt vetämään kolme leukaa.

Aloita maltillisesti yhdellä, helpohkolla muutoksella. Käy vaikka lyhyellä kävelyllä joka ilta tai lisää vedenjuontia viikon ajan. Kun olet tottunut uuteen rutiiniin, lisää mukaan toinen,  esimerkiksi terveellinen aamupala puurosta, marjoista, ruisleivästä ja rahkasta.

Kun teet muutoksia yksi kerrallaan, tahdonvoima kasvaa sopivaa vauhtia ja hankalat asiat muuttuvat miellyttäviksi tavoiksi. Herkkujen kieltolistaa ei kannata tehdä, sillä se luultavasti vain stressaa.

– Stressi kuluttaa tahdonvoimaa, Ekström perustelee.

Viikko 3 – Etsi oma juttusi

Nyt ensimmäinen uusi rutiinisi sujuu luultavasti jo mukavasti.

On hyvä aika lisätä liikuntaa. Kokeile 15 minuutin nyrkkisääntöä. Vaikka ei huvita, lähde silti. Jos uiminen tai kyykkääminen on vielä 15 minuutin jälkeen täyttää tuskaa, lopeta kesken ja satsaa seuraavan päivän treeniin. Vartin treeni on parempi kuin ei treeniä ollenkaan.

Jos olet taipuvainen huijaamaan, eli jättämään vatsalihassarjan kesken tai kävelemään osan lenkistä, kello, sykemittari tai muut apuvälineet auttavat. Ota kännykän kellolla minuutti aikaa ja tee vatsarutistuksia koko ajan tai ajasta kello piippaamaan 25 minuutin päähän ja juokse siihen asti koko ajan.

Mieti, mistä lajista oikeasti tykkäisit. Jos pallopelit tai hiihto tuovat mieleen vain surkeimmat hetket koulun liikuntatunneilta, älä valitse niitä. Käy sen sijaan kokeilemassa muutamaa uutta lajia. Ei kannata maksaa koko syksyn jumppatunteja etu­käteen, jos et yhtään innostu
kyseisestä jumpasta. Alussa on tärkeää, että liikkumiseen liittyy hyvä fiilis.

– Aivojen hermoyhteydet vahvistuvat siihen suuntaan, mihin kiinnittää huomiota ja keskittyy. Positiivinen tunnelataus auttaa muodostamaan voimakkaan yhteyden, Ekström selittää.

Tärkeää on erityisesti se, että harjoitus päättyy hyvin. Vaikka juokseminen tuntuisi alussa tahmealta, se ei haittaa, jos lenkin edetessä askel kevenee ja loppufiilis on hyvä. Tahdonvoiman kasvamisen ja juoksemisen jatkumisen kannalta lenkki on silloin onnistunut treeni.
Vaikka löytäisit jo viikon aikana kivan tuntuisen lajin, liikkumaan lähteminen ei ehkä suju vielä hymyhuulin.

– Muutokset aivoissa vievät aikaa. Voi kulua kuukausi tai kaksi, ennen kuin tavat juurtuvat.

Viikot 4–5 – Opeta aivoja rutiineilla

Neljännellä viikolla on hyvä aika tehdä liikkumisesta rutiinia. Rutiineja kannattaa luoda, sillä ne kuluttavat paljon vähemmän tahdonvoimaa kuin uudet, vaihtuvat asiat. Kun käyt maanantaisin uimassa, keskiviikkoisin kuntosalilla ja perjantaisin juoksemassa viikosta toiseen, aivot oppivat tavan.

Tämä on toki helpommin sanottu kuin tehty. Jos vahvin rutiini on katsoa Salatut elämät ja Boardwalk Empire ja sohva on muutenkin
aivan liian mukava paikka, nousemiseen tarvitaan vielä paria nyrkkisääntöä ja kikkaa.

– Kokeile urheilla heti aamulla tai mennä liikkumaan töiden jälkeen. Urheiluvaatteet kannattaa pakata valmiiksi, jotta lähteminen olisi mahdollisimman helppoa, Ekström neuvoo.

Yksi vaihtoehto on sopia liikuntatreffejä kavereiden kanssa. Yhdessä treenaaminen on hauskempaa kuin yksin puuskuttaminen, ja jo pelkkä kaverin tapaaminen edistää terveyttä.

– On hyvä tiedostaa, onko tapana huijata itseään. Jos on rehellinen, jokainen oppii aika nopeasti sen, onko vain laiska vai oikeasti liian väsynyt treenaamaan.

Viikko 6 – Kohti pysyviä tapoja – mokaillen

Tuliko viikonloppuna retkahdus? Tässä vaiheessa moni saattaa lopettaa kokonaan, mutta sinun ei tarvitse. Ota sitä varten mielikuvat avuksesi. Fiilistele, mitä olet jo saanut aikaan. Kuinka huippua on, kun kuukauden päästä saat lisätä painoja tankoon, mahdut farkkuihisi tai olet oppinut uuden tanssiliikkeen.

Fiilistele tavoitteellasi aina, kun olet mokannut tai tahdonvoimasi kaipaa vahvistusta. Hyväksy myös, että mokia sattuu ja edistyminen aaltoilee. Älä käytä voimiasi repsahdusten harmitteluun.

Kiinnitä huomiota siihen, ettet tee elämänmuutoksesta yhtä stressitekijää lisää elämääsi.

– Stressaantuneena etuaivolohkon toiminta heikkenee ja tietoinen toiminta, kuten myös tahdonvoima, vähenee. Ihminen alkaa toimia entistä enemmän refleksien ja vanhojen tapojen pohjalta, mikä vaikeuttaa uusien tapojen omaksumista ja ylläpitämistä.

Keskity edelleen siihen, että lisäät hyviä asioita eli urheilua, porkkanoita ja nukuttuja tunteja arkeesi. Myös suklaakakut ovat sallittuja silloin tällöin.

Asiantuntijana myös inspiraatiovalmentaja Mia-Maaria Kiiski.

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Paula Vesala kertoi Enbuske, Veitola, Salminen -ohjelmassa oppineensa Yhdysvalloissa, että kohtauksiin voi pyytää turvahenkilön paikalle.

Paula Vesala kertoi torstai-iltana Enbuske, Veitola, Salminen -show'ssa, että on kokenut seksuaalista häirintää urallaan. Hän ei eritellyt, onko ahdistelua tapahtunut liittyen hänen muusikon, näyttelijän vai näytelmäkirjailijan uraansa.

– Ehkä mä voin puhua koko taiteen kentästä, jolla olen operoinut. Olen kokenut kyllä monenlaista ahdistelua. Se on tosi laaja ilmiö, Vesala kertoi ohjelmassa.

”Voi pyytää turvahenkilön paikalle.”

Juontaja Maria Veitola kysyi Vesalalta, miten sellaisista tilanteista voi selvitä.

– Mä olen oppinut Amerikassa koulussa, että on hyvä etukäteen sanoa, että pyytää turvahenkilön paikalle, kun on lähestymässä tällainen kohtaus, jossa kaipaa turvallista ilmapiiriä. Usein kuvausryhmässä on vaikka vanhempi naishenkilö, joka pysyy huoneessa ja varmistaa, ettei mennä asiattomuuksiin.

Lue myös: Ohjaja Heidi Linden kertoo seksuaalisesta ahdistelusta Suomen elokuvapiireissä: ”Moni on niin traumatisoitunut, että on jättänyt alan”

Tällä hetkellä Vesala nähdään valkokankaalla Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntematon sotilas -elokuvassa. Elokuvassa on yksi kohtaus, jossa Vesala on saunassa Rokkaa näyttelevän Eero Ahon kanssa. Vesala otti aikaisemmin Twitterissä kantaa kohtaukseen liittyvään uutisointiin. Esimerkiksi Ilta-Sanomat uutisoi kohtauksesta otsikolla Paula Vesala rohkeassa saunakohtauksessa uudessa Tuntemattomassa sotilaassa.

– Sanokaas mulle, kuka suomalainen saunoo vaatteet päällä puolison kanssa? Ja jos ollaankin saunassa alasti, onko se ”yllättävää ja rohkeaa”? Vesala ihmetteli viime viikolla Twitterissä.

”Olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun.”

Nyt Vesala kertoi EVS-ohjelmassa saamastaan palautteesta.

– Mä olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun, koska olen esiintynyt elokuvassa ilman vaatteita. Toivoisin, ettei siihen liittyisi häpeän tunnetta, mitä siihen liittyy.