Anna huonoille tavoille kyytiä kuudessa viikossa. Kuva: MVPhotos
Anna huonoille tavoille kyytiä kuudessa viikossa. Kuva: MVPhotos

Onko lenkille lähteminen hankalaa, ja herkut maistuvat liiankin hyvin? Tarvitset lisää tahdonvoimaa. Kuudessa viikossa opit uusille, terveellisille tavoille.

"Nyt se alkaa! Tänä syksynä alan urheilla ja juoda porkkanapirtelöitä herkkujen sijaan."

Näinhän me taas vannomme, mutta viimeistään lokakuun pimenevinä iltoina sohva yleensä voittaa. Mitä, jos ei voittaisikaan? Mitä se sellainen vaatisi? No tahdonvoimaa. Siitä terveellisessä elämässä on kyse. Sohvalta on noustava ja telkkari suljettava, vaikka ei yhtään huvittaisi.

Tahdin pitäisi olla kuitenkin sopivan hidas.Pysyviä muutoksia ei yleensä saa tehtyä niin, että aloittaa täysillä kertaheitolla. Simply Well -kirjan kirjoittaneen ­hyvinvointivalmentajan, kiropraktikko Kristian ­Ekströmin kokemuksen mukaan liian vaativan alun seurauksena on usein paluu sohvalle.

– Tahdonvoima on kuin lihas. Se väsyy ja palaa loppuun liian kovassa käytössä. Jos sen rääkkää heti loppuun, taantuu helposti vanhoihin tapoihin.

Siksi tahdonvoiman treenaamisessa ja elämänmuutoksessa kannattaa edetä pienin askelin, viikko kerrallaan.

Tästä se alkaa!

Viikot 1–2 – Päätä tavoite, aloita heti

Uusi elämäntapa kannattaa aloittaa sutjakkaasti, sillä muuten keksit aina syyn lykätä sitä. Mieti, mikä on tavoitteesi. Onko se painonpudotus, entistä
parempi olo, kivan lajin löytäminen vai timmit käsivarret? Hyväksy, että olet aloittaessasi ehkä rapakunnossa. Fiilistele mielessäsi, kuinka mahtavaa on nähdä oma peilikuva kymmenen kiloa hoikempana: pömppömaha on sulanut pois ja pystyt vetämään kolme leukaa.

Aloita maltillisesti yhdellä, helpohkolla muutoksella. Käy vaikka lyhyellä kävelyllä joka ilta tai lisää vedenjuontia viikon ajan. Kun olet tottunut uuteen rutiiniin, lisää mukaan toinen,  esimerkiksi terveellinen aamupala puurosta, marjoista, ruisleivästä ja rahkasta.

Kun teet muutoksia yksi kerrallaan, tahdonvoima kasvaa sopivaa vauhtia ja hankalat asiat muuttuvat miellyttäviksi tavoiksi. Herkkujen kieltolistaa ei kannata tehdä, sillä se luultavasti vain stressaa.

– Stressi kuluttaa tahdonvoimaa, Ekström perustelee.

Viikko 3 – Etsi oma juttusi

Nyt ensimmäinen uusi rutiinisi sujuu luultavasti jo mukavasti.

On hyvä aika lisätä liikuntaa. Kokeile 15 minuutin nyrkkisääntöä. Vaikka ei huvita, lähde silti. Jos uiminen tai kyykkääminen on vielä 15 minuutin jälkeen täyttää tuskaa, lopeta kesken ja satsaa seuraavan päivän treeniin. Vartin treeni on parempi kuin ei treeniä ollenkaan.

Jos olet taipuvainen huijaamaan, eli jättämään vatsalihassarjan kesken tai kävelemään osan lenkistä, kello, sykemittari tai muut apuvälineet auttavat. Ota kännykän kellolla minuutti aikaa ja tee vatsarutistuksia koko ajan tai ajasta kello piippaamaan 25 minuutin päähän ja juokse siihen asti koko ajan.

Mieti, mistä lajista oikeasti tykkäisit. Jos pallopelit tai hiihto tuovat mieleen vain surkeimmat hetket koulun liikuntatunneilta, älä valitse niitä. Käy sen sijaan kokeilemassa muutamaa uutta lajia. Ei kannata maksaa koko syksyn jumppatunteja etu­käteen, jos et yhtään innostu
kyseisestä jumpasta. Alussa on tärkeää, että liikkumiseen liittyy hyvä fiilis.

– Aivojen hermoyhteydet vahvistuvat siihen suuntaan, mihin kiinnittää huomiota ja keskittyy. Positiivinen tunnelataus auttaa muodostamaan voimakkaan yhteyden, Ekström selittää.

Tärkeää on erityisesti se, että harjoitus päättyy hyvin. Vaikka juokseminen tuntuisi alussa tahmealta, se ei haittaa, jos lenkin edetessä askel kevenee ja loppufiilis on hyvä. Tahdonvoiman kasvamisen ja juoksemisen jatkumisen kannalta lenkki on silloin onnistunut treeni.
Vaikka löytäisit jo viikon aikana kivan tuntuisen lajin, liikkumaan lähteminen ei ehkä suju vielä hymyhuulin.

– Muutokset aivoissa vievät aikaa. Voi kulua kuukausi tai kaksi, ennen kuin tavat juurtuvat.

Viikot 4–5 – Opeta aivoja rutiineilla

Neljännellä viikolla on hyvä aika tehdä liikkumisesta rutiinia. Rutiineja kannattaa luoda, sillä ne kuluttavat paljon vähemmän tahdonvoimaa kuin uudet, vaihtuvat asiat. Kun käyt maanantaisin uimassa, keskiviikkoisin kuntosalilla ja perjantaisin juoksemassa viikosta toiseen, aivot oppivat tavan.

Tämä on toki helpommin sanottu kuin tehty. Jos vahvin rutiini on katsoa Salatut elämät ja Boardwalk Empire ja sohva on muutenkin
aivan liian mukava paikka, nousemiseen tarvitaan vielä paria nyrkkisääntöä ja kikkaa.

– Kokeile urheilla heti aamulla tai mennä liikkumaan töiden jälkeen. Urheiluvaatteet kannattaa pakata valmiiksi, jotta lähteminen olisi mahdollisimman helppoa, Ekström neuvoo.

Yksi vaihtoehto on sopia liikuntatreffejä kavereiden kanssa. Yhdessä treenaaminen on hauskempaa kuin yksin puuskuttaminen, ja jo pelkkä kaverin tapaaminen edistää terveyttä.

– On hyvä tiedostaa, onko tapana huijata itseään. Jos on rehellinen, jokainen oppii aika nopeasti sen, onko vain laiska vai oikeasti liian väsynyt treenaamaan.

Viikko 6 – Kohti pysyviä tapoja – mokaillen

Tuliko viikonloppuna retkahdus? Tässä vaiheessa moni saattaa lopettaa kokonaan, mutta sinun ei tarvitse. Ota sitä varten mielikuvat avuksesi. Fiilistele, mitä olet jo saanut aikaan. Kuinka huippua on, kun kuukauden päästä saat lisätä painoja tankoon, mahdut farkkuihisi tai olet oppinut uuden tanssiliikkeen.

Fiilistele tavoitteellasi aina, kun olet mokannut tai tahdonvoimasi kaipaa vahvistusta. Hyväksy myös, että mokia sattuu ja edistyminen aaltoilee. Älä käytä voimiasi repsahdusten harmitteluun.

Kiinnitä huomiota siihen, ettet tee elämänmuutoksesta yhtä stressitekijää lisää elämääsi.

– Stressaantuneena etuaivolohkon toiminta heikkenee ja tietoinen toiminta, kuten myös tahdonvoima, vähenee. Ihminen alkaa toimia entistä enemmän refleksien ja vanhojen tapojen pohjalta, mikä vaikeuttaa uusien tapojen omaksumista ja ylläpitämistä.

Keskity edelleen siihen, että lisäät hyviä asioita eli urheilua, porkkanoita ja nukuttuja tunteja arkeesi. Myös suklaakakut ovat sallittuja silloin tällöin.

Asiantuntijana myös inspiraatiovalmentaja Mia-Maaria Kiiski.

Radiopersoona Kimmo Vehviläinen poseerasi Instagram-kuvassaan ilman vihkisormusta jo huhtikussa. Nyt hän on vahvistanut, että avioliitto Johannan kanssa on päättynyt eroon. 

Kimmo Vehviläisen avioliitto vaimonsa Johanna Vehviläisen kanssa on päättynyt eroon. Pari oli yhdessä 10 vuotta. Naimisiin he menivät vuonna 2016. Jo ennen naimisiinmenoa pari erosi kahdesti. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Seiska

Kimmo vahvistaa Me Naisille tiedon pitävän paikkansa. 

– Kyllä tieto erosta pitää paikkansa. Olen jo sanonut kaiken sanottavan, minulla ei ole enempää tästä aiheesta, Kimmo kommentoi Me Naisille. 

Seiskalle Kimmo paljasti, että pariskunta oli eronnut jo kevättalvella.

– Nyt alkukesän aikana asioita laitetaan käytäntöön, Kimmo kertoi Seiskalle. 

Kimmo oli yksi suosikeista tuoreessa Selviytyjät Suomi -julkkisversioissa. Kimmo pääsi kilpailussa finaaliin. Kun Selviytyjissä kilpailijat saivat kirjeet kotoa, Kimmo ei pystynyt tunteidensa vallassa lukemaan rakkaudentäyteistä kirjettä Johannalta.

Kimmo kertoi Seiskalle kokeneensa itsensä yksinäiseksi Selviytyjien kuvauksissa. Hän kävi kuvausten aikana puhumassa pahasta olostaan psykologi Laura Stenroosin kanssa. 

Johanna-vaimon Selviytyjät-ohjelman kuvauksiin lähetetystä kirjeestä välittyi rakkaus ja ikävä aviomiestään kohtaan.

Päivitetty 10:39 Oikea naimisiinmenoaika 

Maarit Feldt-Ranta on sairastanut mahasyövän kahteen otteeseen. Nuorempana hyvin kilpailuhenkinen nainen liikkuu nyt ennen kaikkea pysyäkseen terveenä.

Joka aamu kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta, 50, astuu vaa’alle. Sitten hän katsoo alastonta peilikuvaansa ja toteaa itselleen: Olenpa aika simpsakka viisikymppinen!

– Tykkään itsestäni ja olen onnellinen ihan siitä, että olen kasassa, mahasyövän kaksi kertaa sairastanut Maarit sanoo.

Oman painon tarkkailu ei ole ulkonäkökeskeisyyttä. Painon heittely on yksi ensimmäisistä oireista, jos syöpä olisi uusinut taas. Siksi se on Maaritille välttämättömyys.

– Se on ihan hyvä rutiini eikä ahdista, koska tunnen oloni kotoisaksi kropassani. Voin oikein hyvin, Maarit sanoo.

Maarit painaa 30 kiloa vähemmän kuin ennen sairastumistaan. Painon putoamiseen vaikuttivat vaikeat syöpähoidot ja se, että ensimmäisessä leikkauksessa ruoansulatuskanavasta otettiin osa pois. Maarit pystyi syömään aluksi vain lusikallisia soppaa.

Toipumista nopeutti Maaritin hyvä peruskunto. Lääkäri totesi, että jos kävelet sairaalan käytäviä, pääset vielä nopeammin kotiin.

– Ja minähän kävelin. Kun pääsin kotiin, laahustin ulkona potkukelkan kanssa, jotta pääsin liikkeelle. Siitä se lähti.

Viime kesänä Maarit juoksi Jukolan viestissä reilun kymmenen kilometrin matkan.

– Se meni melko helposti. Se kertoo siitä, että minulla on edelleen hyvä kunto, vaikka sisuskaluja on lähtenyt.

”Minun on liikutettava kehoani väkisin, jotta se pysyy kunnossa tässä iässä.”

Maarit on ollut aina hyvin liikunnallinen. Nuorempana hän oli hyvin kilpailuhenkinen ja harrasti tosissaan muun muassa uintia ja myöhemmin käsipalloa.

Nykyään Maarit vannoo arkiliikunnan nimeen: hän polkee kaupunkifillarilla kokouksesta toiseen tai jää kaksi pysäkkiä liian aikaisin pois bussista, koska joukkueurheilu tai jumppatunnit ovat nykytilanteessa mahdottomia.

Myös syy liikkua on muuttunut. Jos ennen liikkeeseen ajoi voitontahto, nykyään Maarit liikkuu, jotta pysyisi terveenä.

– Minulla ei ole mitään suurta liikunnanhimoa, vaan olen rationaalinen ja ymmärrän, että minun on pakko liikkua. Istuminen tutkitusti tappaa, ja minun on liikutettava kehoani väkisin, jotta se pysyy kunnossa tässä iässä.

Maaritilta on syöpähoitojen yhteydessä poistettu kokonaan vatsalaukku. Miten se on vaikuttanut syömiseen? Entä mitkä ovat Maaritin Top 3 -liikuntalajia? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 21/18. Digilehden voit lukea täältä.