Vähän yli viikko jouluaattoon. Selvitimme, milloin ostoksille kannattaa suunnata, jotta säästyy hermoromahdukselta.

Ruoka- vai lahjaostoksille?

Jouluruokaostokset: Paras aika on arkiaamuna heti avaamisen jälkeen. Tänä vuonna moni hoitaa viimeiset ruokaostoksensa maanantaina 23. päivä, mutta myös edeltävä viikonloppu on vilkas. Suurten kauppakeskusten ruokakaupoissa on ruuhkaisinta sunnuntaisin puolenpäivän jälkeen.

Paras päivä: Perjantai 20.12. heti aamulla tai alkuillasta. Huomioi ruokaa ostaessasi parasta ennen -päivämäärä!

Jos suunnistat viime hetken lahjaostoksille, voi alkuviikon päivien lisäksi kokeilla viikonloppua ennen aatonaattoa. Yleensä viimeisinä päivinä ostetaan paljon jouluruokia, joten lahjojen kimpussa voi hääriä rauhassa.

Vilkkaimmat ruuhkatunnit alkavat kello neljän jälkeen iltapäivisin ja jatkuvat seitsemään asti illalla. Tänä vuonna joululahjahankintojen ruuhkia voi helpottaa se, että moni lähtee joulunviettoon jo hyvissä ajoin perjantaina.

Paras päivä: Tiistai 17.12. klo 9–11 tai 19–21.

Pidä myös nämä mielessä

– Ostospaikat, joihin osuu työpaikkojen läpikulkuliikenne, ovat todennäköisesti ruuhkaisia. Helsingissä esimerkiksi Kamppi on tällainen.

– Oletko varmistanut kauppasi aukioloajat, ettet ylläty aikaisesta sulkemisajankohdasta tai myöhäisestä avaamisesta?

– Minne parkkeeraat, jos kuljet autolla? Kaupunkien keskustassa parkkitilaa voi olla vaikea löytää.

– Joulu on vuoden kiireisin sesonki, eikä ruuhkaa voi aina välttää. Varaudu lehmän hermoilla ja syö hyvin ennen ostoksille lähtemistä.

Juttua varten haastateltiin Stockmannin viestintäpäällikköä Anna Bjardlandia, Helsingin keskustan Sokoksen tavaratalojohtajaa Tellervo Uotilaa, Kannelmäen Prisman Kaj Grahnia, Leppävaaran Sellon kauppakeskusjohtajaa Marjo Kankaanrantaa ja Lempäälän Ideaparkin Olli Gestraniusta.

Lue myös:

Unohda joulustressi! – 22 viime hetken lahjavinkkiä

Glögitesti: Tässä ovat joulun parhaat glögit

Näin annat lahjaksi aikaa – maailmalla tunnettu suomalaisbloggaaja vinkkaa

Ruotsin kruununprinsessa Victorian joulutervehdys on täydellistä katsottavaa.

No niin, unohdetaanpas Harry ja Meghan -huuma hetkeksi. On nimittäin perinteisen, ruotsalaisen joulutervehdyksen aika.

Kuten monena aiempana jouluna, hovi julkaisi myös tänä vuonna iloisen jouluiset videoterveiset kruununprinsessa Victorian perheeltä.

Videolla Victoria, prinssi Daniel sekä aina suloiset lapset Oscar, 1, ja Estelle, 5, koristelevat kuusta, laskevat mäkeä kotinsa, Hagan linnan pihalla ja riemuitsevat talvesta. Pikkuprinssi Oscar istuu haltioituneena Stigan kyydissä. Heillä on jopa idyllinen, luminen talvi. Täydellistä!

Eihän tästä voi tulla kuin hyvälle tuulelle. Todella hyvää joulua myös teille, rakkaat länsinaapurimme!

Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu
Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu

Mika Ronkaisen dokumentissa seurataan konkurssin tehnyttä pariskuntaa, joka yrittää päästä takaisin työelämään verkostomarkkinoinnin avulla.

IS TV-LEHTI: Vuosituhannen vaihteessa 1990-luvun lama oli monien mielikuvissa vaihtunut jo Nokia-vetoiseksi nousukaudeksi, mutta Mika Ronkaisen ohjaaman mainion dokumentin Autobonus (2001) esittämä arki on toisenlainen.

Suomessa lienee tuhansia, jotka jakavat Kaisu ja Viljo Mikkosen kohtalon: takana oli konkurssi omassa rakennusalan firmassa, ja jaloilleen pääseminen vaati sitkeyttä.

Autobonus kuvaa myös toista vuosituhannen lopun ilmiötä: nopean rikastumisen ideaa palvovaa verkostomarkkinointia.

Nykyperspektiivistä huuhaa on helppo tunnistaa, mutta aikoinaan moni fiksukin ihminen lankesi ystävyys- ja sukulaisuussuhteilla rahastaviin pyramidibisneksiin.

Myös Mikkosten haaveissa siintävät verkostomarkkinoinnilla saavutettavat kymppitonnien viikkotienestit tai ainakin luvattu autobonus. Kaksikon suhautellessa ympäri Pohjois-Suomea esittelemässä Amerikasta tuotua liikeideaansa käy katsojalle yhä selvemmäksi, ettei homma tule lyömään leiville.

Ronkaisen tunnetuimmat dokumentit ovat siirtolaisuuden pirstomaa identiteettiä kuvannut Jussi-palkittu Laulu koti-ikävästä (2013) sekä oululaisen rugbyjoukkueen edesottamuksia seurannut Freetime Machos (2010).

Autobonuksessa on jo läsnä ohjaajan myöhemmistä elokuvista tuttu lämmin huumori. Kaisun ja Viljon tarina saa tragikoomisia piirteitä, mutta Ronkainen ei ilkeile. Yritteliään pariskunnan keskinäisessä suhteessa on voimaa ja uskoa, jota tarvitaan vaikeina aikoina.

Dokumenttiprojekti: Autobonus, TV1 ma klo 21.30