Nyt kyllä tympii niin, ettei veri kierrä. Kuva: Shutterstock
Nyt kyllä tympii niin, ettei veri kierrä. Kuva: Shutterstock

Takana huonosti nukuttu yö ja aamupalaksi pelkkää kahvia. Tiedetään: siitä ei hyvää tuulta seuraa. Mutta kärttyisyyden taustalla voi olla myös yllättäviä tekijöitä.

Pahantuulisuus on raivostuttava tunne, joka tarttuu helposti myös ruttunaaman lähipiiriin. Kärttyisyyteen ei kuitenkaan tarvitse tuudittautua, vaan sitä kannattaa ennemminkin ennaltaehkäistä.

Psychology Today -sivusto listaa pahantuulisuutta aiheuttavia asioita ja antaa keinot niiden hallintaan.

1. Tunnet syyllisyyttä

Unohtuiko kummilapsen synttäripäivä? Jäikö roskapussi haisemaan eteiseen, vaikka lupasitkin puolisollesi hoitaa asian? Jo pienikin syyllisyydentunne vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka huono fiilis voi olla.

Ratkaisu: Paras keino lievittää syyllisyyden taakkaa on hyvittää teko tai tekemättä jättäminen. Hemmottelemalla kummilasta oikein kunnolla ja siivoamalla pikkuisen tavallista enemmän saa kummasti kevyemmän mielen.

2. Sinulla on paljon tekemättömiä hommia

Takaraivossa pyörivä tekemättömien töiden lista jurppii. Mitään ei saa aikaiseksi, vaikka sata asiaa odottaa huomiotasi.

Ratkaisu: Kannattaa muistaa, ettei kaikkia asioita voikaan hoitaa yhdellä kädenheilautuksella. Helpotat työtaakkaasi, kun kirjaat muistilapulle, milloin aiot hoitaa minkäkin työn. Tutkimusten mukaan jo takeltelevien tehtävien suunnittelu ja aikatauluttaminen auttaa kohottamaan mielialaa.

3. Vellot huonoissa fiiliksissä

Monella on taipumus kelata ikäviä tapahtumia läpi uudelleen ja uudelleen. Sehän ei kuitenkaan auta mitään, vaan päinvastoin mehustaa jo entisestään kökköä oloa.

Ratkaisu: On tutkittu, että ikävät tunteenpuuskat voi harhauttaa keskeyttämällä ajatuksenjuoksun esimerkiksi täyttämällä hetken ristikoita tai pelaamalla nettipeliä.

4. Pelkäät epäonnistumista

Lähestyvä esiintymistilanne tai ensimmäinen puolimaraton jännittävät ja kiristävät mieltä. Tuleva haaste pyörii alitajunnassa koko ajan.

Ratkaisu: Jottei jännitykselle ja huonoille fiiliksille antaisi valtaa, kannattaa keskittyä asioihin, joita omalla käytöksellään voi hallita. Luo työyhteisöön kannustavaa ilmapiiriä, ja saat itsekin osasi tsemppaamisesta. Myös suunnittelu ja aikataulutus tuovat varmuuden tunnetta.

5. Erakoidut suorittamisen keskellä

Arki on joskus niin kiireistä, että paikasta toiseen ryntäilystä ja erinäisten tehtävien suorittamisesta tuleekin huomaamatta koko elämän keskiö. Kun erakoituu omiin nurkkiinsa, on yleisfiilis myös sen mukainen: ankea.

Ratkaisu: Sosiaalista elämää ei kannattaisi unohtaa hektisyydenkään keskellä. Tutkimusten mukaan jopa lyhyetkin hetket ihmisten tai lemmikkien seurassa nostattavat fiilistä. Puhelu ystävälle ja leikkihetki koiran kanssa piristää.

6. Ärsyynnyt pienistä asioista

Puhjennut pyöränkumi tai kahvin loppuminen eivät ehkä ole asioita, joiden vuoksi kannattaa kulkea naama rullalla.Vai?

Ratkaisu: Ota hieman perspektiiviä asioihin: muistatko todella vuoden päästä, kuinka merkittävä oli se hetki, kun jouduit jälleen kerran kävelemään lähikauppaan ostamaan kahvipaketin? Kiukkuuntumisen sijaan listaa mielessäsi viisi asiaa, jotka ovat hyvin juuri nyt. Hyvä fiilis saapuu kuin huomaamatta!

Lue myös:

Oletko pahalla tuulella? Näin se näkyy Facebookissa

Huono päivä? 8 tapaa tehdä siitä parempi

Ottaako päähän?

Marjaana Lehtisen parisuhde on kestänyt 12 vuotta. – Ei nainen ole mikään miehen patja, vaan myös naisen nautinto on tärkeää.

Entinen Miss Plus Size Marjaana Lehtinen, 35, julkaisi elokuussa Varpu Tavin kanssa kirjoittamansa kirjan Minä – plus size, jossa hän puhuu myös seksin tärkeydestä parisuhteessaan.

– Koen itseni naisen nautinnon puolesta puhujaksi. Jokainen meistä päättää omasta kehosta, enkä voi sanoa kenellekään, että tee makuuhuoneessa niin tai näin. Voin vain puhua omasta kokemuksesta.

Marjaanan oma parisuhde on kestänyt 12 vuotta. Hän oli saman painoinen kuin nyt, kun hän kohtasi miehensä Tomin. Lasten myötä paino kuitenkin nousi kolmessa vuodessa viisikymmentä kiloa. Lopulta hän painoi 169 kiloa.

– Ensimmäinen lapsi ei nukkunut ensimmäiseen puoleen vuoteen, ja hain lohtua herkuista.

Reilu kolme vuotta sitten hän aloitti elämäntapamuutoksen, jonka aikana hän pudotti painoa 80 kiloa.

Marianne kiittelee miestään siitä, että tämä on aina nähnyt kilojen taakse.

– Mieheni kirjoitti tekstin kirjaani, jossa hän kertoo, että on aina nähnyt vain hymyni. Itkeä pillitin, kun luin sitä.

Marjaana painottaa, että parisuhde on kahden kauppa myös makuuhuoneessa.

”Vinkkaankin aina miehelleni, että sun paikkaas on kyselty. Hän yleensä toteaa vain, että ei tuossa ulkona mitään jonoa näy.”

– Jos oikeasti, siis oikeasti on päänsärky ja olet kipeä, ei kenenkään kannata lähteä harrastamaan seksiä. Mutta jos kumppanin kanssa lähtee muuten lakanoita heiluttelemaan, niin yleensä sen jälkeen on hymy korvissa molemmilla.

Se, että joskus seksiä voi harrastaa myös puolison mieliksi, on Mariannen mielestä ymmärretty väärin.

– Tärkeä on, että myös nainen saa sessiosta silti yhtä paljon. Ei meillä mies ole mikään macho, joka sanoo, että nainen nyt makuuhuoneeseen. Ei nainen ole mikään miehen patja, vaan myös naisen nautinto on tärkeää.

Marjaana sanoo, että heille parisuhteessa tärkeitä yhteen sitovia asioita ovat myös luottamus ja hyvä huumori.

– Minulle on julkisuuden myötä tullut paljon kaikenlaisia kyselyitä miehiltä. Vinkkaankin aina miehelleni, että sun paikkaas on kyselty. Hän yleensä toteaa vain, että ei tuossa ulkona mitään jonoa näy, Marjaana totesi Specsaversin hyväntekeväisyysillassa Radisson Blu Plaza Hotellissa.

Jes, Eva, Noora, Sana, Isak ja kaikki muut Skamin suosikkityypit ovat taas täällä!

Jäitkö sinäkin pari vuotta sitten koukkuun Skamiin? Et ole todellakaan ainoa.

Megasuosittu teinisarja puhutti vuonna 2017 kaikenikäisiä suomalaisia, ja sarjan neljäs kausi keräsi miljoonia katseluita Yle Areenassa. Luonnollisesti, kun sarjan ilmoitettiin päättyvän, moni pettyi.

Nyt jokaiselle sarjaa ikävöimään jääneelle on kuitenkin luvassa hyviä uutisia. Sarjan ihanien tyyppien maailmaan pääsee pian uppoutumaan kirjasarjan muodossa!

Sarjaa kustantava WSOY kertoo tiedotteessaan, että kirjasarja sisältää SKAM:in alkuperäiset käsikirjoitukset, poisleikattuja kohtauksia sekä käsikirjoittaja–ohjaaja Julie Andemin kommentteja näyttelijöille ja tekijäryhmälle. Lisäksi Andem on kirjoittanut kirjasarjaa varten jokaiseen kauteen uuden johdannon ja lopetuksen.

– SKAM:in vaikutus ylettyy maailmanlaajuisesti paitsi eri-ikäisiin katsojiin myös käsikirjoittajiin ja tuottajiin yli mediarajojen. Kirjasarja jättää aikamme merkittävimmästä mediailmiöstä fyysisen jäljen historiaan ja on Evan, Nooran, Sanan ja Isakin faneille todellinen aarre, kertoo WSOY:n lasten- ja nuortenkirjojen kustantaja Paula Halkola tiedotteessa.

Miksi teineille suunnattu Skam onnistui hurmaamaan aikuisetkin? Lue lisää tästä: