Klassinen muistisääntö on, että kellon viisareita käännetää kohti kesää. Kuva: Shutterstock
Klassinen muistisääntö on, että kellon viisareita käännetää kohti kesää. Kuva: Shutterstock

Kelloja käännetään tunti eteenpäin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Vuorokausirytmi menee siitä sekaisin jopa viikoksi.

Kesäaikaan sisältyy ihana ajatus kesästä, valosta ja lämmöstä, mutta uusimman Tiede-lehden mukaan kellojen siirtäminen tunnin eteenpäin on terveydelle vain haitaksi.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä tehtävä viisarien siirto sekoittaa vuorokausirytmin jopa viikoksi. Seurauksena on unen laadun huonontumista, tokkuraisuutta päivisin sekä järjenjuoksun hidastumista, lehti kertoo.

Pari vuotta sitten Pennsylvanian yliopiston tutkijat analysoivat ihmisten Google-hakuja, ja kävi ilmi, että kellojen siirron jälkeisenä maanantaina ihmisen keskittymiskyky riittää lähinnä kissanpentuvideoiden katseluun.

Tiede.fi-sivuston käyttäjäkyselyssä 85 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että kellojen siirto kesäaikaan pitäisi lopettaa kokonaan. Sitä ehdottaa myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen viime vuonna ilmestyneessä kirjassaan Lisää unta (Duodecim 2014).

Pari tuntia pelkkää plussaa

Kesäajasta luopumisen lisäksi lehti kertoo, että meidän kannattaisi itse asiassa vaihtaa koko aikavyöhykettä niin, että kello olisi tunnin vähemmän kuin se nyt on. Silloin olisimme Keski-Euroopan kanssa samalla aikavyöhykkeellä. Aamu valkenisi aikaisemmin, eivätkä kesäillatkaan olisi niin valoisia. Siitä olisi terveydelle ja vuorokausirytmille vain hyötyä.

Illan virkuillakin olisi mahdollisuus muuttua aamuihmisiksi, sillä valo virkistää.

– Oli mikä tahansa terveysriski, se on aina tavallisempi iltavirkuilla kuin muilla. Iltaihmiset kuolevatkin nuorempina. Valoisuuden määrää muuttamalla voitaisiin tukea sitä, ettei yhä useampi luiskahtaisi iltavirkun suuntaan, Timo Partonen kertoo lehden haastattelussa.

Vaikka kesäajasta luopumista on vaadittu monta kertaa, sitä ei ole vielä tapahtunut. Jos ihmisten terveys ei kiinnosta, ehkä muutos pitäisi markkinoida eri tavalla. Eikö poliitikoistakin olisi nimittäin mahtavaa, että he voivat leikkiä jumalaa ja oikeasti muuttaa valoisuuden määrää, sitä kuinka aurinko meille paistaa? Aika siistiä, vai mitä?

Lue myös:

Milloin siirrytään talviaikaan? Muista tämä tehokas nyrkkisääntö

Mitä ihmettä: D-vitamiinista ei olekaan hyötyä luustolle?

Tiede: Suomen pitäisi vaihtaa aikavyöhykettä, sanoo unitutkija

Kahdeksan naista kertoo CNN:n artikkelissa Morgan Freemanin kosketelleen heitä ja kommentoineen heidän ulkonäköään. Freeman pahoittelee tapahtunutta. 

Hollywood-tähti toisensa jälkeen on syytettynä seksuaalisesta häirinnästä. Tällä kertaa epämiellyttäviä asioita kerrotaan näyttelijä Morgan Freemanista, 80. 

Kahdeksan naista kertoo uutiskanava CNN:n verkkojutussa, että Freeman on käyttäytynyt heitä kohtaan sopimattomasti tai häirinnyt heitä. CNN haastatteli myös kahdeksaa muuta ihmistä, jotka eivät ole joutuneet häiritsevän käytöksen kohteiksi, mutta ovat todistaneet sitä. 

Haastateltavien mukaan Freeman on muun muassa kosketellut heitä vastoin heidän tahtoaan, tuijottanut heitä häiritsevästi ja kommentoinut toistuvasti heidän ulkonäköään ja vaatteitaan.

Syytökset koskevat ainakin elokuvien Tyylikäs lähtö (kuvattu 2015) ja Suuri puhallus (kuvattu 2012) kuvauksia. Haastateltavat kertoivat välttäneensä esimerkiksi ihonmyötäisiä vaatteita välttyäkseen Freemanin epämiellyttävältä huomiolta. Kaikki eivät olleet kertoneet tapahtuneista asioista eteenpäin, koska pelkäsivät työnsä puolesta. 

”Se ei koskaan ollut tarkoitukseni.”

CNN:n artikkelin julkaisun jälkeen Morgan Freeman julkaisi tiedotteen, jossa pahoittelee tapahtunutta: ”Kaikki, jotka ovat työskennelleet kanssani tietävät, etten ole sellainen, että loukkaisin ketään tarkoituksella tai tietoisesti tekisin kenenkään olon epämukavaksi. Pyydän anteeksi kaikilta, jotka ovat tunteneet olonsa epämiellyttäväksi tai kokeneet tulleensa kohdelluksi epäkunnioittavasti – se ei koskaan ollut tarkoitukseni.”

Selvitys Freemanin käytöksestä sai alkunsa, kun Freeman kommentoi Tyylikäs lähtö -elokuvan mediatilaisuudessa CNN:n toimittaja Chloe Melasin raskausvatsaa muun muassa sanomalla:

– Olisinpa tuolla!

Melas halusi selvittää, olivatko hänen Freemanilta saamansa kommentit vain yksittäistapaus. Kun CNN otti yhteyttä lukuisiin ihmisiin juttua varten, osalla oli vain myönteistä sanottavaa Freemanista, ja osa tiesi heti itse nimetä Freemanin, kun toimittaja kysyi häirinnästä kuvauksissa sanomatta, kenestä on kyse. 

Jari ”Jaajo” Linnonmaa viettää perjantaina syntymäpäiviään. Jostain kumman syystä suosikkijuontaja ei ole vanhentunut 2000-luvulla päivääkään.

Jari Arto Olavi Linnonmaa syntyi Helsingin Kulosaaressa 40 vuotta sitten. Jarista muotoutui r-vian vuoksi Jaajo, joka on vakiintunut viihdetaiteilijan nimeksi. Jaajo otti ensiaskeliaan viihdemaailmassa Räsypokka- ja Jaajon jacuzzi -ohjelmien juontajina.

Jaajo pokeripöydässä vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Laine
Jaajo pokeripöydässä vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Laine

Vuonna 2003 Jaajo osallistui MTV3:n VIP Seikkailu -ohjelmaan. Tavaramerkiksi muodostunut lippalakki on vuosien saatossa muuttanut muotoaan, mutta lakin kantaja ei vaikuta vanhentuneen päivääkään!

Kuva: Sanoma-arkisto / Tea Karvinen
Kuva: Sanoma-arkisto / Tea Karvinen

Jaajo aloitti Radio Suomipopin iltapäiväohjelmissa 2000-luvun alussa. Noina aikoina hän ystävystyi myös kirjailija Juha Vuorisen kanssa. Vuosina 2006–2011 Jaajo juonsi Aamulypsy-ohjelmaa, josta hän jäi parin vuoden sapatille hakemaan voimia radiouralleen. Vuorinen liittyi mukaan Aamulypsyyn, kun ohjelma palasi Radio Suomipopin ohjelmistoon Jaajon luotsaamana vuonna 2013.

Jaajo ja Juha poseerasivat vuonna 2012. Kuva: Antti Hämäläinen / Sanoma-arkisto
Jaajo ja Juha poseerasivat vuonna 2012. Kuva: Antti Hämäläinen / Sanoma-arkisto

Paluun tehneestä Aamulypsystä tuli aamuradioiden suosikki, joka on pokkaillut palkintoja paluustaan lähtien. Jaajo on palkittu Vuoden radiojuontaja -palkinnolla kahdeksan kertaa.

– Toki omasta työstä on aina kiva saada tunnustusta, mutta enemmän iloinen olen itse ohjelman suosiosta, Jaajo kertoi Me Naisten laajassa haastattelussa vuonna 2015.

Vuoden 2014 voiton jälkeen Jaajo latasi Instagram-tililleen jälleen yhden voittoisan kuvan juontajatovereidensa Juha Perälän ja Anni Hautalan kanssa. Kuvatekstissä Jaajo kuvailee kollegoitaan ”parhaiksi ystäviksi ja työkavereiksi”.

 

A post shared by Jaajo Linnonmaa (@pelaaja2) on

Juontaja-Linnonmaa tutussa polkkatukassaan vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen
Juontaja-Linnonmaa tutussa polkkatukassaan vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen

Jaajo on ponkaissut päärooliin myös valkokankaalla. Vuonna 2015 ensi-iltansa saanut Luokkakokous sai kriitikoilta murska-arviot, mutta oli lopulta vuoden katsotuin kotimainen elokuva. Jaajon lisäksi elokuvassa näyttelivät juontajan hyvät ystävät Sami Hedberg ja Aku Hirviniemi.

Jaajo, Aku Hirviniemi ja Sami Hedberg Luokkakokous-elokuvan infotilaisuudessa vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Seppo Solmela
Jaajo, Aku Hirviniemi ja Sami Hedberg Luokkakokous-elokuvan infotilaisuudessa vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Seppo Solmela

Radio- ja elokuvamaailman valloituksen jälkeen Jaajo on nähty myös Haluatko miljonääriksi? -ohjelman juontajana. Menestys on seurannut Jaajoa myös television puolelle. Vuonna 2018 Jaajo pääsi pokkaamaan Kultaisen Venlan, kun Haluatko miljonääriksi? palkittiin parhaan game-show'n palkinnolla.

Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Jäämme odottamaan, mitä koko kansan Jaajo keksii seuraavan kymmenen vuoden aikana. Varmaa on, että ulkonäkö ainakin säilyy tutun nuorekkaana!