Klassinen muistisääntö on, että kellon viisareita käännetää kohti kesää. Kuva: Shutterstock
Klassinen muistisääntö on, että kellon viisareita käännetää kohti kesää. Kuva: Shutterstock

Kelloja käännetään tunti eteenpäin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Vuorokausirytmi menee siitä sekaisin jopa viikoksi.

Kesäaikaan sisältyy ihana ajatus kesästä, valosta ja lämmöstä, mutta uusimman Tiede-lehden mukaan kellojen siirtäminen tunnin eteenpäin on terveydelle vain haitaksi.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä tehtävä viisarien siirto sekoittaa vuorokausirytmin jopa viikoksi. Seurauksena on unen laadun huonontumista, tokkuraisuutta päivisin sekä järjenjuoksun hidastumista, lehti kertoo.

Pari vuotta sitten Pennsylvanian yliopiston tutkijat analysoivat ihmisten Google-hakuja, ja kävi ilmi, että kellojen siirron jälkeisenä maanantaina ihmisen keskittymiskyky riittää lähinnä kissanpentuvideoiden katseluun.

Tiede.fi-sivuston käyttäjäkyselyssä 85 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että kellojen siirto kesäaikaan pitäisi lopettaa kokonaan. Sitä ehdottaa myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen viime vuonna ilmestyneessä kirjassaan Lisää unta (Duodecim 2014).

Pari tuntia pelkkää plussaa

Kesäajasta luopumisen lisäksi lehti kertoo, että meidän kannattaisi itse asiassa vaihtaa koko aikavyöhykettä niin, että kello olisi tunnin vähemmän kuin se nyt on. Silloin olisimme Keski-Euroopan kanssa samalla aikavyöhykkeellä. Aamu valkenisi aikaisemmin, eivätkä kesäillatkaan olisi niin valoisia. Siitä olisi terveydelle ja vuorokausirytmille vain hyötyä.

Illan virkuillakin olisi mahdollisuus muuttua aamuihmisiksi, sillä valo virkistää.

– Oli mikä tahansa terveysriski, se on aina tavallisempi iltavirkuilla kuin muilla. Iltaihmiset kuolevatkin nuorempina. Valoisuuden määrää muuttamalla voitaisiin tukea sitä, ettei yhä useampi luiskahtaisi iltavirkun suuntaan, Timo Partonen kertoo lehden haastattelussa.

Vaikka kesäajasta luopumista on vaadittu monta kertaa, sitä ei ole vielä tapahtunut. Jos ihmisten terveys ei kiinnosta, ehkä muutos pitäisi markkinoida eri tavalla. Eikö poliitikoistakin olisi nimittäin mahtavaa, että he voivat leikkiä jumalaa ja oikeasti muuttaa valoisuuden määrää, sitä kuinka aurinko meille paistaa? Aika siistiä, vai mitä?

Lue myös:

Milloin siirrytään talviaikaan? Muista tämä tehokas nyrkkisääntö

Mitä ihmettä: D-vitamiinista ei olekaan hyötyä luustolle?

Tiede: Suomen pitäisi vaihtaa aikavyöhykettä, sanoo unitutkija

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Koira selviää talvesta itsetehdyn lämpimän takin avulla. Se syntyy vaikkapa vanhan villapaidan hihasta!

Suomessa on hurja määrä koiria, Kennelliiton mukaan noin 800 000, mutta silti lemmikkiliikkeiden takkivalikoima on melko suppea ja väritön. Kovilla pakkasilla harva koira pärjää enää ilman talvitakkia.

Onneksi karvaiselle kaverille voi tehdä talvitakin myös itse vanhasta villapaidasta leikkaamalla.  

Helpot ohjeet pienen koiran takkiin:

  1. Leikkaa vanhan villapaidan hiha irti niin, että saat siitä koiran selän pituisen palan. Jos haluat, että koiran takin selkäosa on pidempi ja vatsan puoli lyhyempi, leikkaa hiha hieman viistoon. Hiha-aukosta tulee koiran paidan kaula-aukko.
  2. Mallaa palaa koiran selkää vasten, jotta näet, mihin kohtaan voit leikata jalkojen mentävät aukot. 
  3. Tadaa, paita on valmis! Varmistathan, että takki on turvallinen käyttää: se ei saa kiristää mistään, eikä siitä saa roikkua lankoja tai muita osia, mistä koira voisi jäädä kiinni. 
 

😳 #genius #diy #diydogsweater

Henkilön Savin' like Jesus🙏🏽 (@modernbettyrubble) jakama julkaisu

Tee ison koiran takki näin:

  1. Valitse koiralle sopivan iso paita ja varmista, että koiran pää mahtuu kaula-aukosta sisään. Voit tarvittaessa leikata kaula-aukkoa suuremmaksi.
  2. Helpointa on leikata paita viittamaisesti niin, että koiran selkä ja rinta peittyvät.

Koiran talvitakin kuosin voi valita koiran luonteen mukaan. Tässäpä hieman inspiraatiota maailmalta!

TYYLITIETOISELLE

Instatähti poochofync näyttää, miten trenssi puetaan karvakaverille.

HIPPIHAUVALLE

Hippihauva ilahtuu psykedeelisestä kasarifleecestä tehdystä takista.

 

Bailey's newest sweater #tiedye #dogsweater #diydogsweater #imadeitmyself

Henkilön Kate (@katelitaker) jakama julkaisu

HIENOHELMALLE

Elegantille edustuskoiralle askarrellaan takki helmenharmaasta tai beigestä villapaidasta. Koristeeksi voi ommella rusetin hauvan lempiväriä kunnioittaen.

 

Dog sweater! #diy #handmade #dogsweater #diydogsweater #lambwool #purplebow

Henkilön Peony&Wildflower (@peonyandwildflowercrafts) jakama julkaisu

HUPSULLE

Hupsulle ja rämäpäiselle koiralle ommellaan takki lasten vanhasta värikkäästä paidasta.

UNIIKILLE

Uniikin turren paita koristellaan kangasmerkeillä, napeilla tai helmillä. Taitava kirjoo takkiin koiran nimen.