Klassinen muistisääntö on, että kellon viisareita käännetää kohti kesää. Kuva: Shutterstock
Klassinen muistisääntö on, että kellon viisareita käännetää kohti kesää. Kuva: Shutterstock

Kelloja käännetään tunti eteenpäin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Vuorokausirytmi menee siitä sekaisin jopa viikoksi.

Kesäaikaan sisältyy ihana ajatus kesästä, valosta ja lämmöstä, mutta uusimman Tiede-lehden mukaan kellojen siirtäminen tunnin eteenpäin on terveydelle vain haitaksi.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä tehtävä viisarien siirto sekoittaa vuorokausirytmin jopa viikoksi. Seurauksena on unen laadun huonontumista, tokkuraisuutta päivisin sekä järjenjuoksun hidastumista, lehti kertoo.

Pari vuotta sitten Pennsylvanian yliopiston tutkijat analysoivat ihmisten Google-hakuja, ja kävi ilmi, että kellojen siirron jälkeisenä maanantaina ihmisen keskittymiskyky riittää lähinnä kissanpentuvideoiden katseluun.

Tiede.fi-sivuston käyttäjäkyselyssä 85 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että kellojen siirto kesäaikaan pitäisi lopettaa kokonaan. Sitä ehdottaa myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen viime vuonna ilmestyneessä kirjassaan Lisää unta (Duodecim 2014).

Pari tuntia pelkkää plussaa

Kesäajasta luopumisen lisäksi lehti kertoo, että meidän kannattaisi itse asiassa vaihtaa koko aikavyöhykettä niin, että kello olisi tunnin vähemmän kuin se nyt on. Silloin olisimme Keski-Euroopan kanssa samalla aikavyöhykkeellä. Aamu valkenisi aikaisemmin, eivätkä kesäillatkaan olisi niin valoisia. Siitä olisi terveydelle ja vuorokausirytmille vain hyötyä.

Illan virkuillakin olisi mahdollisuus muuttua aamuihmisiksi, sillä valo virkistää.

– Oli mikä tahansa terveysriski, se on aina tavallisempi iltavirkuilla kuin muilla. Iltaihmiset kuolevatkin nuorempina. Valoisuuden määrää muuttamalla voitaisiin tukea sitä, ettei yhä useampi luiskahtaisi iltavirkun suuntaan, Timo Partonen kertoo lehden haastattelussa.

Vaikka kesäajasta luopumista on vaadittu monta kertaa, sitä ei ole vielä tapahtunut. Jos ihmisten terveys ei kiinnosta, ehkä muutos pitäisi markkinoida eri tavalla. Eikö poliitikoistakin olisi nimittäin mahtavaa, että he voivat leikkiä jumalaa ja oikeasti muuttaa valoisuuden määrää, sitä kuinka aurinko meille paistaa? Aika siistiä, vai mitä?

Lue myös:

Milloin siirrytään talviaikaan? Muista tämä tehokas nyrkkisääntö

Mitä ihmettä: D-vitamiinista ei olekaan hyötyä luustolle?

Tiede: Suomen pitäisi vaihtaa aikavyöhykettä, sanoo unitutkija