Miksi Suomessa on hyvä olla? Kerro omat perustelusi jutun lopussa kommenteissa! Kuva: Shutterstock
Miksi Suomessa on hyvä olla? Kerro omat perustelusi jutun lopussa kommenteissa! Kuva: Shutterstock

Tilastokeskuksen mukaan Suomi on maailman kärjessä monessa asiassa. Myös suomalaiset on sitä mieltä, katso vaikka!

Suomessa on maailman vähiten järjestäytynyttä rikollisuutta. Suomi on maailman turvallisin maa. Suomi on maailman viidenneksi onnellisin maa. Suomi on maailman toiseksi tasa-arvoisin maa. Suomessa on OECD-maiden neljänneksi alhaisin köyhyysaste. Suomi on maailman lukutaitoisin maa

Nämä ja 36 muuta Tilastokeskuksen listaamaa asiaa todistavat, että Suomi on monessa asiassa maailman huippu. Listan kaikista 42 mahtavasta asiasta näet täältä. Presidentti Sauli Niinistö ilahtui listasta, ja niin ilahduimme mekin. Siksi kysyimme ihmisiltä lisää perusteluja, miksi Suomessa on todellakin ihmisen hyvä olla.

1. ”Ei hurrikaaneja, hirmumyrskyjä, maanjäristyksiä eikä hengenvaarallisia ötököitä.”

2. ”Meillä on äitiyspakkaus. On myös mahtavaa, että itse olen voinut hoitaa molempia lapsia vuoden kotona, ja mies vielä toisen vuoden perään.”

3. ”Vettä voi juoda hanasta, ja se maistuu hyvältä.”

4. ”Kadulla voi kulkea yksin turvallisin mielin mihin kellonaikaan ja missä tahansa.”

5. ”Ravintolassa ei tarvitse miettiä, paljonko olisi hyvä antaa tippiä tai miten paljon laskuun tulee veroja.”

6. ”Hengitysilma on puhdasta.”

7. ”On tilaa ja rauhaa, kun ihmisiä on niin vähän.”

8. ”Neljä vuodenaikaa. Sää voi olla ihan sama, oli sitten joulu tai juhannus. Tai sitten se voi olla jotain ihan muuta. Se on aina mukava yllätys.”

9. ”Byrokratiaa on vähän verrattuna esimerkiksi Saksaan.”

10. ”Lapsen voi jättää vaunuissa kahvilan ikkunan taakse nukkumaan. Lapset voivat myös kävellä itsekseen koulusta kotiin.”

11. ”Poliisi ei hakkaa eikä ammu.”

12. ”Ehkäisyä on helposti saatavilla.”

13. ”Katuvalot on pienilläkin paikkakunnilla.”

14. ”Ihmiset osaavat jonottaa.”

15. ”Kaupungissakin luonto on lähellä.”

16. ”Ei tarvitse puhua small talkia. Saa olla ihan vaan rennosti hiljaa, jos huvittaa.”

17. ”Ei ole pakko menestyä eli olla oman onnensa seppä. Saa ihan vaan olla.”

18. ”Maailman parhaimmat karkit – ja keksit ja kakut. Miten ihmiset selviävät muualla?”

19. ”Vaikka terveydenhoitoa usein haukutaan, Suomessa saa kuitenkin esimerkiksi syöpään hoitoa, vaikka ei itsellä olisi rahaa. Amerikassa kuolee pois, jos ei ole vakuutusta. Erikoissairaanhoito on loistavaa.

20. ”Ulkoiluvaatteet ovat maailman parhaita. Siis tavalliset tuulipuvutkin ovat laadukkaita, saati sitten lastenvaatteiden kura/vesi/hankaus/leikki/lumi/loskakestävyys.”

21. ”Naisilla on mahdollisuus sellaiseen riippumattomuuteen, johon monessa maassa ei päästä.”

Tämä selviää myös Tilastokeskuksen listasta. Sen mukaan Suomi on maailman toiseksi paras maa olla tyttö.

Lue myös: 10 syytä: tämän takia suomalaiset naiset ovat ylivertaisia

22. ”Ruoka on puhdasta verrattuna esimerkiksi Jenkkeihin, jossa antibioottikanaa, hormonilihaa ja glyfosaattiviljaa.”

23. ”Vesi tulee kunnon paineella ja ikkunoissa on hyvä eristys.”

24. ”Lämmin vesi ei yleensä lopu.”

25. ”Kunnon ulko-ovet ja niiden lukot.”

25. ”Astiankuivauskaappi parantaa elämänlaatua.”

26. ”Otimme euron käyttöön. Nykyään ketuttaa mennä maihin, joihin pitää vaihtaa rahaa. Ja kaikkialla voi maksaa kortilla, sekin on mahtavaa.”

27. ”Musta ja roisi huumori. Kuolemastakin saa vitsailla!”

28. ”Suomalaiset osaavat puhua suoraan. Ei tarvitse arvailla, mitähän toinen tarkoitti.”

29. ”Autoa ei ole yleisesti hyväksyttyä ajaa humalassa – esimerkiksi Espanjassa ja Italiassa se on valitettavan yleistä.”

30. ”Vähän ruuhkia verrattuna moniin muihin maihin.”

31. ”Koirille on lottovoitto syntyä Suomeen.”

32. ”Karjalanpiirakat!”

33. Meillä on tällä hetkellä Patrik Laine, Saara Aalto, Henri Kontinen (ja Nico Rosberg).

suorasuu

Täällä on ihmisen hyvä olla! 33 syytä rakastaa Suomea

Realisti kirjoitti: Tällä menolla täällä ihmisen OLI hyvä olla. Täältä voi muutta pois senkun lähtee sinne missä on paremmat olot..jos siltä tuntuu ..älytöntä ruikutusta lehdisssä mutta jännä pikkuisen ennen itsenäisyyspäivää alkaa kehuminen ja vuoden haukut saavat siirtyä syrjään ennenkuin alkavat taas7pv joulukuuta..tämä maa olisi hyvä kun ruikuttajat muuttaisivat muualle kitisemään..Veteraaneille kunnia ja kiitos tästä maasta kyllä nuo urputtajat joskus tulee toisiin ajatuksiin kun käyvät...
Lue kommentti
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...