Vivian Salon päivitys sai alle vuorokaudessa yli 50 tuhatta tykkääjää. Kuva: Vivian Salo ja Shutterstock
Vivian Salon päivitys sai alle vuorokaudessa yli 50 tuhatta tykkääjää. Kuva: Vivian Salo ja Shutterstock

Anonyymi luovuttaja kantasolurekisterissä pelasti nuoren Vivian Salon hengen.

Facebookissa leviää turkulaisen opiskelijan Vivian Salon päivitys, jossa hän kertoo sairastuneensa täysin yllättäen hengenvaaralliseen verisyöpään. Salo kertoo päivityksessään taudin olevan akuutti leukemia – aggressiivinen tauti tappaisi muutamassa viikossa, jos hän ei saisi kantasolusiirtoa.

Nuori nainen kertoo menneensä lääkäriin ”tavallisissa asioissa verikokeisiin”, mutta saikin pari päivää myöhemmin sokkiuutisen.

– Heti seuraavana päivänä taudin löytymisestä aloitettiin ensimmäinen sytostaattikuuri. Hoito on onneksi mun kohdalla tähän asti toiminut hyvin, mutta mun taudissa pelkät sytostaatit eivät kuitenkaan riitä. Parantuakseni tästä taudista mä tarvitsen kantasolusiirron. Muuten mä kuolen, Salo kirjoittaa päivityksessään.

Kantasolujen luovuttajan löytyminen voi olla vaikeaa. Salon onneksi hänelle löytyi nopeasti luovuttaja kantasolurekisteristä, mutta kaikki sairastuneet eivät ole yhtä onnekkaita. Nyt Salo vetoaakin, että ihmiset liittyisivät rekisteriin, sillä kantasoluluovutus voi olla elintärkeä sairastuneille.

– Kantasolusiirron myötä mun mahdollisuudet parantua tästä sairaudesta pysyvästi nousee aika läheltä nollaa 70-80 prosenttiin. Joku ihan tuntematon ihminen tulee antamaan mulle mahdollisuuden elää. Jakamalla oman kokemukseni Kantasolurekisteristä mä toivon, että voisin auttaa niitä jotka sairastuvat mun jälkeen ja niitä joille ei ole vielä luovuttajaa löytynyt.

Kantasolurekisteriin voi liittyä 18–40-vuotias perusterve henkilö. Luovuttajien kantasoluista 75 prosenttia kerätään verenkierrosta ja 25 prosenttia luuytimestä nukutuksen aikana. Keräystavan valinnan ratkaisee ensisijaisesti potilaan tila. Liittymistä varten tarvitaan vain sylkinäyte posken limakalvolta.

Kantasolurekisteriin voit liittyä täältä: https://www.veripalvelu.fi/kantasolurekisteri

 

Kymmenosaisessa sarjassa selvitellään Suomen hämmentäviä, elämää hankaloittavia ja jopa huvittavia määräyksiä.

IS TV-LEHTI: Ostan baarista tuopin olutta ja haluan juoda sen ravintolan ulkoterassilla, mutta en saa viedä juomaa terassille itse.

Tässä hyvä esimerkki monien ihmeellisten sääntöjen Suomesta.

Nyt näitä erikoisia, hämmentäviä, elämää hankaloittavia ja jopa huvittavia määräyksiä selvitetään uudessa Sääntö-Suomi-ohjelmassa, jota juontaa Jussi Heikelä.

– Ohjelman idea on kertoa suomalaisten sääntöuskovaisuudesta. Meillä saattaa olla jopa vähemmän määräyksiä kuin muualla maailmassa, mutta se, miten me niihin suhtaudumme, on pirun poikkeuksellista, Heikelä sanoo.

– Suomi on ihan kärkimaita – ellei jopa paras – ohjeiden noudattamisessa ilman, että niitä voisi vapaasti soveltaa. Sääntöjen seuraamisessa suomalaiset ovat todella hyviä!

”Meillä säännöt jättävät ihmiskohtalot toissijaisiksi.”

Ohjelmaa suunniteltaessa Heikelä tutustui suomalaisten sääntöjen lisäksi myös muiden maiden määräyksiin, ja huomasi selvän poikkeavuuden.

– Suomessa ohjeita seurataan pilkulleen, vaikka joku kärsisi. Meillä säännöt jättävät ihmiskohtalot toissijaisiksi. Katolisissa maissa taas perhe ja lähimmäiset tulevat ennen sääntöjä ja järjestelmää, Heikelä sanoo.

Kompleksinen suhtautuminen määräyksiin ja lakeihin johtuu pitkälti suomalaisten rehellisyydestä.

– Jossain päin maailmaa saatettaisiin suuttua siitä jääräpäisyydestä, jolla suomalaiset pitävät kiinni säännön noudattamisesta. Meiltä puuttuu tietty pelinlukutaito.

Ohjelmassa tavalliset kansalaiset kertovat kokemuksistaan sääntöviidakossa, ja katugallupeissa kuullaan lisää kansan mielipiteistä kaavoihin ja käytäntöihin.

– Haimme ilmoituksen avulla ihmisten omia kertomuksia, ja tarinoita tulee minulle vieläkin, vaikka kuvaukset olivat jo kesällä. Suomessa riittää näitä keissejä, Heikelä sanoo.

Jaksoissa käsiteltäviä teemoja ovat yrittäjyys, eläimet, terveys, liikkuminen, arki, ruoka, asuminen, yhteisöt, yhteiskunta ja maankäyttö.

– Kiersin ympäri Suomen tapaamassa ihmisiä, jotka kokevat sääntöjen vuoksi vääryyttä. Jaksoissa selvitellään asioita ja ehdotan ratkaisuja. Toivottavasti ohjelma tuo myös painetta päättäjille nyt, kun näitä ongelmia nostetaan esiin, Heikelä toivoo.

Ensimmäisessä jaksossa puhutaan alkoholin tarjoilusta, junalippujen outouksista, mutta myös vakavistakin aiheista.

– Käsittelemme ratsastusonnettomuudessa vaikeasti vammautuneen Saara Auvisen, 23, tapausta. Vakuutusyhtiö ei suostu maksamaan korvauksia. Tällaiset tapaukset ovat sarjan raskaampaa antia.

 Sääntö-Suomi, MTV3 ti klo 21.00

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

SKORPIONI

Älä haaskaa kallisarvoista aikaasi hermostumiseen. Tärkeintä on lähteä liikkeelle. Tee ainoastaan hyvin harkittuja päätöksiä.

 

JOUSIMIES

Jaa aatoksiasi muiden kanssa. Huomaat, että sinulla on enemmän tukijoita kuin arvasitkaan. Laita liikkeelle positiivinen lumipalloefekti.

 

KAURIS

Juttelemalla saat puhdistettua pöytää. On tärkeää, että saat korjattua syntyneet väärinkäsitykset. Näytä, ettei motiiveissasi ole mitään kyseenalaista.

 

VESIMIES

Muutokset ovat sinusta kiinni. Sinun on aika nostaa äänesi kuuluviin ja käyttää vaikutusvaltaasi. Lujasta tahdonvoimasta on tänään apua.

 

KALAT

Vaistosi ei jätä sinua pulaan. Luota sen lähettämiin signaaleihin, vaikka ulkopuoliset neuvoisivat sinua tekemään toisin. Älä unohda päämääriäsi.

 

OINAS

Kerro, mitä sinulla on sydämelläsi, mutta muista myös kuunnella muita. On aika huoltaa ihmissuhteita. Muutokset riippuvat sinusta.

 

HÄRKÄ

Löydät yhteisen sävelen uuden tuttavan kanssa. Kokemuksien jakaminen tekee hyvää. Yhdessä keksitte ratkaisun mieltäsi polttavaan dilemmaan.

 

KAKSONEN

Älä anna kauniiden sanojen tai vetävän myyntipuheen saada päätäsi pyörälle. Ole erityisen tarkkana, jos raha liittyy kuvioon jollain tavalla.

 

RAPU

Kokeile jotain uutta työrintamalla. Höristä korviasi, sillä saat tarkkanäköisiä neuvoja lähipiiristäsi. Viisaat sanat auttavat sinua tärkeän päätöksen tekemisessä.

 

LEIJONA

Mielihalusi vetävät sinua tänään yhteen suuntaan ja velvollisuutesi toiseen. Järjestelmällisyys on avain onnistumiseen. Pidä pää kylmänä kaiken keskellä.

 

NEITSYT

Etsi vaihtoehtoisia ratkaisuja tutun ongelman kohdatessasi. Ota mielikuvituksesi käyttöön. Voit oppia paljon menneisyyden virheistäsi.

 

VAAKA

Älä yritä pakottaa ketään muottiisi. Sinun on taivuttava kompromissiin, jos haluta nähdä tapahtumissa edistystä. Joustavuutesi palkitaan.