Syksyllä ei tarvitse potea paineita siitä, ettei ole ulkona nauttimassa ihanasta auringonpaisteesta. Kuva: Shutterstock
Syksyllä ei tarvitse potea paineita siitä, ettei ole ulkona nauttimassa ihanasta auringonpaisteesta. Kuva: Shutterstock

Kyllä vain, syksystäkin voi nauttia!

On syysihmisiä, ja sitten on niitä, joille syksy tuntuu maailmanlopulta. Jos kuulut jälkimmäiseen joukkoon, tässä muutama lohdullinen ajatus syksystä. Alkava vuodenaika tuo mukanaan myös paljon hyvää.

1. Ei tarvitse odottaa helteitä

Kun syksy tulee, säästä valittamisen voi lopettaa. Jos on nauttinut viileästä kesästä, ei enää tarvitse kuunnella ja katsella muiden kärvistelyä. Kylmyys ja märkyys nyt vain kuuluvat syksyyn, eikä se ole kenellekään epäselvää. Jos sää sattuukin olemaan hyvä, se on vain kiva, odottamaton yllätys.

2. Metsät ovat herkkuja pullollaan

Mustikkakausi on nyt parhaimmillaan, ja sieniä voi kerätä pitkälle syksyyn. Puolukatkin kypsyvät hiljalleen. Metsäretki on myös hyvää liikuntaa, ja luonnon helmassa samoilu on kuin terapiaa: se tuo levollisen mielen.

3. Nukahtaminen on helpompaa

Kun illat pimenevät, nukahtaminenkin helpottuu ja unirytmi muuttuu säännöllisemmäksi kuin itsestään. 

4. Elämä on täynnä uusia mahdollisuuksia

Työväenopistojen esitteet! Liikuntakeskusten ryhmäliikuntauutuudet! Lehtien laihdutusnumerot! Tuore Ikea-kuvasto! Halusi sitten opetella uuden taidon, kohentaa terveyttään tai panna sisustuksen uuteen uskoon, syksy on täynnä uusia mahdollisuuksia ja uusia alkuja. Niistä kannattaa nauttia niin kauan kuin intoa riittää. (Sitä riittää yleensä muutaman ensimmäisen viikon ajan.)

5. Voi lopettaa suorittamisen

Kesä ja lomahan ovat aika stressaavaa aikaa, kun pitäisi ehtiä käydä kaikilla sukulaisilla, kivoilla kesäreissuilla, kotikaupungin nähtävyyksiä katsomassa ja mökilläkin. Syksyllä ei tarvitse. Voi hyvällä omallatunnolla turvautua kliseisiin: villasukkiin, bestselleriin, joka jäi kesällä lukematta ja lasilliseen punaviiniä.

6. Saa taas pukeutua mustaan

Enää ei tarvitse yrittää näyttää pirteän kesäiseltä, vaan vaatekaapin tummat värit ja paksuimmat neuleetkin pääsevät taas käyttöön. Jos vanhat vaatteet tuntuvat nuhjuisilta, vuodenajan vaihtuminen on hyvä perustelu käydä kaupoissa etsimässä uusia ja päivittää hieman tyyliään.

7. Voi tehdä välitilinpäätöksen – ja vielä muuttaa suuntaa

Koska ei tarvitse olla koko ajan menossa, syksyllä voi pysähtyä hetkeksi ja miettiä, mitä on tullut tehtyä. Menneitä on kuitenkin turha jäädä murehtimaan, sillä vielä on loppuvuosi – ja vaikka ensi kesäänkin asti – aikaa korjata kurssia.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.