Jos vuosi 2016 olikin kirottu, taian pitäisi raueta vuoden vaihtuessa. Sittenpä nähdään. Kuvat: Reuters
Jos vuosi 2016 olikin kirottu, taian pitäisi raueta vuoden vaihtuessa. Sittenpä nähdään. Kuvat: Reuters

Olisi helppo vain syyttää vuotta 2016, mutta vasta tilastot kertovat totuuden.

Tätä vuotta on vielä muutama päivä jäljellä, eikä tilinpäätös näytä kovin hyvältä. Kulunut vuosi on vienyt monta merkkihenkilöä hautaan, viimeisimpänä näyttelijä Carrie Fisherin, Star Wars -elokuvien ikonisen prinsessa Leian.

Viimeisen vuoden aikana maailma on menettänyt musiikin legendat David Bowien, Princen, Leonard Cohenin ja George Michaelin sekä useita muita kulttuurivaikuttajia.

Sosiaalisessa mediassa moni onkin kironnut pahaa vuotta 2016 ja toivonut, että kuolemat loppuisivat. Eikä siinä vielä kaikki! Vuodessa on mennyt pieleen moni muukin asia, yhtenä merkittävimmistä Yhdysvaltain presidentinvaalit.

Vuoden 2016 ylle ei kuitenkaan ole langetettu minkäänlaista kirousta.

Kuolleita kulttuurin merkkihenkilöitä jutussaan listannut Helsingin Sanomat kirjoittaa, että yksi merkittävä syy kuolemiin on aika. Toisen maailmansodan jälkeen syntyneet suurten ikäluokkien edustajat ovat nyt 60–70-vuotiaita, ja etenkin moni kulttuuriväen edustaja on viettänyt villiä elämää.

Refinery29-sivusto puolestaan kirjoittaa, että kauheita asioita on tapahtunut muinakin vuosina, mutta vasta sosiaalinen media on nostanut kuolemat jalustalle.

Suurten ikäluokkien edustajat ovat nyt 60–70-vuotiaita.

Esimerkiksi karmeana taantumavuonna 2009 kuolivat ainakin Michael Jackson, Farrah Fawcett, Brittany Murphy ja Patrick Swayze. Sinä vuonna sosiaalisen median käyttö oli kuitenkin nykyiseen verrattuna vielä lapsenkengissä. Refinery29:n mukaan Facebookilla oli 360 miljoonaa kuukausittaista käyttäjää, kun tänä vuonna käyttäjiä on 1,79 miljardia kuukaudessa. Nokkelien havaintojen esittäjiä riittää, ja niiden näkyvyydestä kilpaillaan.

Hölynpölytutka puuttuu

On kuitenkin luonnollista ajatella, että ei taas, johan tässä on kuollut monta muutakin. Ihminen nimittäin etsii mielellään ympäristöstään kaavoja, syitä ja seurauksia. Niiden havaitsemisesta oli hyötyä etenkin metsästäjä-keräilijöille, jotka tajusivat myrkkykasvien ja vatsakivun tai hengenlähdön välisen yhteyden, mutta toisaalta aivot eivät osaa erottaa tosia ja epätosia syy-yhteyksiä toisistaan. Esimerkki siitä voisi olla vaikkapa se, että juuri oksennustaudin alla nautittu ruoka ei välttämättä maistu vuosiin, vaikka syötävässä ei mitään vikaa olisikaan.

Puhumattakaan salaliittoteorioista, kummituksista tai uskonnoista. Michael Shermer kirjoitti Scientific American -tiedelehdessä vuonna 2008, että vaikka syiden ja seurauksien yhdistämisestä on hyötyä, ihmisaivoista puuttuu niin sanottu hölynpölytutka, koska vääristä uskomuksista ei ole varsinaisesti haittaakaan. Merkitysten näkemistä siellä, missä niitä ei ole, kutsutaan myös apopheniaksi.

Sittenkin huono meininki?

Mutta jos haluaa tietää, onko vuosi 2016 ollut poikkeuksellisen tappava, täytyy odottaa virallisten tilastojen valmistumista – oma perstuntuma saattaa johtaa harhaan.

Tai sitten ei.

Npr kirjoitti joulukuun alussa, että tilastojen perusteella elinajanodote on laskenut Yhdysvalloissa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1993, etenkin alle 65-vuotiaiden ikäryhmässä. Se kuulostaa hurjalta, ja kyseessä saattaakin olla vain yksittäinen piikki tilastossa. Kyseinen havainto perustuu vuoden 2015 lukuihin, ja vasta tämän vuoden valmiit luvut antavat paremman kokonaiskuvan tilanteesta.

Vuoden 1993 pudotus johtui aids- ja flunssakuolemista, henkirikoksista ja onnettomuuksista. Nyt tilastoissa näkyvät sydänkohtaukset ja aivoinfarktit sekä Alzheimerin tauti, hengityselinsairaudet, munuaissairaudet ja diabetes. Syitä niiden taustalla ovat esimerkiksi väestön ikääntyminen ja lihavuus. Myös onnettomuudet ja itsemurhat ovat olleet syynä aiempaa useamman amerikkalaisen kuolemaan. Kymmenestä yleisimmästä kuolinsyystä kahdeksan lukumäärät olivat nousseet.

Npr:n jutussa asiantuntija nostaa esille myös opiaattien ja heroiinin käytön, mikä osuu kaikkein lähimmäksi ”julkkiskuolemien sarjaa”. Huumausaineet sekä vahvat, riippuvuutta aiheuttavat kipulääkkeet tappavat ihmisiä, myös julkkiksia, ja ne saattavat olla syynä onnettomuuksista aiheutuneiden kuolemien määrän kasvuun. Princen kuolinsyy oli opiaattien yliannostus. Joulupäivänä kuolleen George Michaelin kerrotaan menehtyneen sydänkohtaukseen, ja yhdeksi syyksi hänen terveysongelmiinsa on spekuloitu huumausaineita.

”Jos olisin ollut koukussa viinaan, olisin nyt kuollut.”

Myös 60-vuotiaana sydänkohtaukseen kuollut Carrie Fisher on kertonut julkisuudessa huumeriippuvuudestaan. Nuorempana hänen onnekseen koitui se, ettei aineita ollut jatkuvasti saatavilla.

– Kamaa, josta tykkäsin, oli hyvin vaikea saada. Jos olisin ollut koukussa viinaan, olisin nyt kuollut, koska vain menet ja haet sitä, hän kertoi elämäkertansa julkistuksen yhteydessä vuonna 2010.

Monelle kuitenkin riittää se, mitä on saatavilla. Päihteiden pariin ihmisiä ei ehkä kuitenkaan aja pelkästään vuosiluku, vaan esimerkiksi pitkään jatkunut heikko taloudellinen tilanne. Sillä ja julkisuuden henkilöiden kuolemilla on hyvin vähän yhteistä.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

                   

VESIMIES

Älä anna pikkujuttujen häiritä onneasi. Etsi yksinkertaista keinoa asioiden ratkaisemiseen. Liian monimutkaiseen kuvioon ei kannata lähteä mukaan.

 

KALAT

Kanavoi energiasi luovaan tekemiseen. Älä anna takaiskujen lannistaa sinua ja harhauttaa sinua polultasi. Määrätietoisuus vie sinut pitkälle.

 

OINAS

Älä tee merkittäviä muutoksia ottamatta taustoista selvää. Olisi virhe pitää ihmisiä tai sinulle tarjottuja mahdollisuuksia itsestäänselvyyksinä.

 

HÄRKÄ

Ota opiksi näkemästäsi. Lähde mukaan sinua kiinnostavaan hankkeeseen. On hyvä hetki uusien taitojen opettelemiseen.

 

KAKSONEN

Älä anna tunteiden sekoittaa päätäsi. Tee ratkaisusi vasta sitten, kun olet päässyt tilanteen tasalle. Joku johtaa sinua harhaan tarkoituksella.

 

RAPU

Mielikuvituksesi laukkaa ja vie sinua vauhdilla eteenpäin. Antaudu sen valtaan ja ylläty iloisesti lopputuloksesta. Kerää ympärillesi innostavaa seuraa.

 

LEIJONA

Hermosi voivat olla tänään pinnassa. Kysy lisää sinua askarruttavasta asiasta. Varmista, että jokainen ympärilläsi saa tasa-arvoisen kohtelun.

 

NEITSYT

Tee kotiisi piristäviä muutoksia. Pidä rahanmeno kurissa ja siivoa nurkkia turhista tavaroista. Eteesi avautuu uusia mahdollisuuksia.

 

VAAKA

Saat tietoosi salaisuuksia, joita voi olla hankala sulattaa. Palaa menneisiin ja käsittele vaikea asia pois päiväjärjestyksestä. Rehellisyys kannattaa.

 

SKORPIONI

Päästä itsesi helpommalla. Muutama muutos arkeesi saa ihmeitä aikaan. Terveytesi tulisi kiilata nyt tärkeysjärjestyksen kärkeen.

 

JOUSIMIES

Sinisilmäisyydestä sakotetaan tänään. Älä ole naiivi, vaan suodata kuulemasi jutut huolella. Ole skarppina, niin et tule pettymään.

 

KAURIS

Nyt ei ole aika hullutella rahan kanssa. Pidä elämäsi yksinkertaisena. Älä anna kauniiden sanojen viedä sinua väärälle polulle.

 

 

”Olen varma, että älykkyyden lasku näkyisi yhteiskunnassamme monella tavalla, jos se olisi totta”, Mensan psykologi sanoo.

Oletko sinäkin välillä miettinyt, että ai kauhea, miten nykyihmiset ovat niin tyhmiä?

Kukaan ei enää jaksa keskittyä sekuntia pidempää mihinkään, vaan kaikki pläräävät aivottomina puhelimiaan. Enää ei osata ajatella järjellä, ja populistiset öykkärit vievät tunteiden sokaisemaa kansaa kuin pässiä narussa. Kouluissakin homma ajautuu kohti takalistoa – eiväthän ne nykynuoret tiedä mistään mitään!

Siinä tapauksessa on ehkä voimaannuttavaa kuulla, että jotkut muutkin väittävät samoin. Tutkijoiden James R. Flynnin ja Michael Shayerin tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisten älykkyysosamäärä saattaa olla ihan oikeasti laskussa.

Tutkijoiden mukaan muutos ei ole vielä kovin suuri. Pitkällä tähtäimellä laskuvauhti alkaa kuitenkin huolestuttaa: jos se säilyy samana, suomalaisten älykkyysosamäärä heikkenisi seuraavan 30 vuoden aikana 7,49 pistettä. Eli siis melko paljon.

Mutta pitääkö tulos todella paikkansa? Tyhmenevätkö suomalaiset – ja tutkimuksen mukaan myös tanskalaiset sekä norjalaiset?

Kysyimme asiasta Suomen Mensa ry:n testaustoimintaa valvovalta psykologilta Marja-Leena Haavistolta. Haavisto on väitöstyötä tekevä tutkija. Mensassa hänen vastuullaan on älykkyystestaustoiminnan valvominen ja kehittäminen. Päivätyökseen hän vastaa kansainvälisten testien tuomisesta Suomeen ja suomalaisten testien kehittämisestä Hogrefe Psykologien Kustannuksessa.

– Flynnin ja Shayerin tutkimuksesta uutisoiminen Suomessa ilman kritiikkiä on ollut mielenkiintoista. Tutkimus on varsinkin Suomen kohdalta epäluotettavaa.

Plagiointia, vääristelyä ja hämäriä vertailuja

Haavistolla on näkemykselleen vakuuttavia perusteita. Pidempi katsaus tutkimukseen todellakin herättää useita kysymyksiä monestakin syystä. Ensinnäkin:

– Tutkimuksessa eri maita koskevia älykkyystutkimuksia verrataan kuin lintuja ja kaloja, että kumpi lentäisi pidemmälle, Haavisto toteaa.

Tutkimuksen Suomen tulevaa älykatoa perustellaan tutkimustuloksilla, jossa käsitellään ainoastaan varusmiesten tuloksia ja testeinä on ainoastaan heidän valinnoissaan käytettäviä älykkyystestejä. Tulokset eivät siis edusta koko kansaa.

”Tutkimuksessa eri maita koskevia älykkyystutkimuksia verrataan kuin lintuja ja kaloja.”

– Varusmiehet ovat suurimmaksi osaksi 18-vuotiaita miehiä. Se ei ole missään nimessä koko kansan ikäluokkia edustava otanta. Myös testejä voi kritisoida. Varusmiehiä testaavat testit sisältävät kielellisiä, matemaattisia ja kuvion täydentämiseen liittyviä pulmia. Erityisesti kielellisen osion tulokset ovat vuosien varrella heikentyneet. Epäilen sen johtuvan siitä, että kielelliset tehtävät saattavat olla osittain vanhentuneita kieliasultaan.

Tutkimuksen mukaan pohjoismaat typertyvät vuosi vuodelta, mutta samaan aikaan Yhdysvalloissa, Saksassa ja Hollannissa älykkyys näyttäisi yhä nousevan. Tämä johtuu Haaviston mukaan siitä, että näistä maista on vertailussa on käytetty testejä, joissa on huomioitu koko väestö: eri ikäryhmät, koulutus ja sukupuolijakauma.

– Myös Flynnin ja Shayerin mukaan Suomessa ja muissa Pohjoismaissa tällä tavalla tehtyjen vertailujen mukaan väestön älykkyystestien tulokset hyvin suurella todennäköisyydellä paranisivat, Haavisto kertoo.

Toisekseen tutkimuksessa käytetty Suomen aineisto herättää myös itsessään isoja epäilyksiä. Sen alkuperä on läpikotaisin hämärä.

Tutkijat Flynn ja Shayer eivät ole keränneet tutkimuksessaan vertailemiaan aineistoja itse. He vetävät johtopäätöksensä muiden tekemien tutkimusten avulla. Suomen kohdalla tutkijat viitataan Edward Duttonin ja Richard Lynnin (2013) tutkimukseen.

– Dutton sai tutkimuksesta viime vuonna Oulun yliopistolta plagiointipäätöksen. Tutkimuksessa käytetty data on peräisin Salla Koivusen pro gradu -työstä. Puolustusvoimat on vahvistanut, etteivät he ole antaneet tietoja Duttonille ja Lynnille. Tutkijat eivät ole voineet saada tuloksia siis muualta kuin Koivusen tutkimuksesta, Haavisto kertoo.

”Tutkijoiden ennustus älykkyyden laskusta perustuu keksittyihin tai vähintään väärillä keinoilla saatuihin laskelmiin.”

Kaiken päälle vaikuttaisi siltä, että Suomen kohdalla Flynnin ja Shayerin tutkimuksessa on ihan suoraan tekaistuja tuloksia. Duttonin ja Lynnin plagioimassa gradussa on tuloksia ainoastaan vuosilta 1988–2001.

– Flynnin ja Shaynerin tutkimuksen viimeinen tarkastelupiste on kuitenkin vuodelta 2009, mihin myös perustuu heidän laskelmansa älykkyyden laskusta. Tutkijoiden ennustus älykkyyden laskusta perustuu siis täysin keksittyyn tai vähintään väärillä keinoilla saatujen pistemäärien laskelmiin.

Idioluutio saa odottaa

Jätetään siis Flynnin ja Shayerin tutkimus sikseen. Voidaanko muiden tutkimusten perusteella sanoa, että suomalaiset tyhmentyvät?

– Siitä ei ole tutkimusnäyttöä, Haavisto sanoo.

– Enkä usko siihen muutenkaan. Olen varma, että älykkyyden lasku näkyisi yhteiskunnassamme monella tavalla, jos se olisi totta. Emme me pärjäisi Pisa-tutkimuksissa, jos se pitäisi paikkansa.

Mutta hei, viime aikoinahan menestys niissäkin on laskenut! Eikö sekään kerro siitä, että suomalaiset olisivat tyhmentyneet?

– Sanoisin, että Pisa-tutkimusten tulosten laskussa on pitkälti kyse koulujärjestelmien ja luokkakokojen muutoksesta. En usko, että lasku on älykkyydestä tai sen puutteesta johtuvaa.

”Olen varma, että älykkyyden lasku näkyisi yhteiskunnassamme monella tavalla, jos se olisi totta.”

Viime vuosina ihmiskunnan typertyminen on noussut tasaisin väliajoin puheenaiheeksi. Yksi syy on Donald Trumpin kaltaisten populistien valtaannousu, jota moni pitää todisteena älyn köyhtymisestä. Toinen syy piilee teknologiassa, joka myös Flynnin ja Shayerin tutkimuksen mukaan on yksi ihmisiä tyhmentävä tekijä.

Pelkoa älyn katoamisesta on käsitelty myös taiteessa. Esimerkiksi kulttimaineeseen noussut amerikkalaiselokuva Idioluutio (2006) kuvaa kammottavaa tulevaisuutta, jossa typerykset hallitsevat maailmaa ja äly on kadonnut yltäkylläisen laiskuuden jalkoihin. Vuonna 2016 leffan käsikirjoittaja Etan Cohen totesi tarinan olevan pelottavan lähellä todellisuutta.

Totuus on kuitenkin taidetta, mielikuvia ja mutua mielenkiintoisempaa. Edes Flynnin ja Shayerin tutkimuksen mukaan yhdysvaltalaiset eivät ole mihinkään tyhmentyneet – tai edes erityisemmin tyhmentymässä. Eikä Suomessakaan idioluutiosta ole syytä murehtia, sanoo Haavisto.

– En todellakaan olisi huolissani siitä, että suomalaiset muuttuvat tyhmiksi. Sen sijaan olen kyllä huolissani Flynnin ja Shayerin tutkimuksen luotettavuudesta.