HIIT-treenin jälkeen pitää tuntua siltä, että on antanut kaikkensa. Astu epämukavuusalueelle ja anna rasvan palaa.

Hiki valuu norona jo parin minuutin puserruksen jälkeen. Kahvakuula nousee korkeuksiin vain hampaat irvessä. Pahalta tuntuu, mutta HIIT-treeni painetaan täysillä.

HIIT tulee sanoista high intensity interval training ja tarkoittaa nopeatempoista intervalliharjoittelua. Treeni siis tehdään mahdollisimman tehokkaasti. Taukoa pidetään vain sen verran, että vaihdetaan liikkeestä toiseen. Yksinkertaiset liikkeet tehdään kuntopiirissä, joka oikein suoritettuna on erittäin rankka.

Kärsimys kestää kuitenkin yhdellä kertaa vain vartista puoleen tuntiin!
Treenin jälkeen aineenvaihdunnan sanotaan käyvän vilkkaana ja kehon polttavan rasvaa vielä muutaman tunnin ajan. Treenaajien puheissa pyörivät hurjat arviot siitä, kuinka aineenvaihdunta kuhisee kiivaana jopa pari vuorokautta treenin jälkeen.

Liikuntatutkija, dosentti Kari Kalliokoski Turun yliopistosta suhtautuu puheisiin epäillen.

– Pari vuorokautta kuulostaa liioitellulta, Kalliokoski sanoo.

Mieluummin hän vertaa HIIT-harjoittelun vaikutuksia aerobisen, 45 minuuttia kestävän kovatehoisen treenin tuloksiin.

American college of sports medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan aineenvaihdunta pysyy kova­tehoisen ponnistelun jälkeen vilkkaana jopa 14 tuntia. Kalliokoski ei ole kuullut, että HIITistä olisi tehty vastaavaa tutkimusta.

Silti sen tehoon luotetaan: kuntoilijat ovat innostuneet ammattiurheilijoiden suosimasta tehotreenistä.

Sohvalta supermieheksi

Suosion salaisuus lienee tässä: HIIT on tehokas monella mittarilla mitattuna. Se parantaa nopeasti sekä lihas- että kestävyyskuntoa.

Kanadalaistutkimuksen mukaan HIIT-harjoitus kolmena päivänä viikossa paransi kuntoa ja verisuonten toimintaa yhtä paljon kuin viitenä päivänä viikossa tehty aerobinen tunnin treeni, kuten reipas lenkki.

Lajin suosio on huomattu myös Suomen urheiluopistossa Vierumäellä.

– Pikatreeni vetää innostuneita, ja asiakkaat kyselevät kovan puristuksen hyödyistä ja haitoista, kertoo liikunnanohjaaja Maikki Prusila.

HIIT sopii myös huonokuntoisille. Treeniä ei kuitenkaan suositella, jos perusterveydessä on ongelmia. Kovassa puristuksessa esimerkiksi sydämen on syytä olla terve.

On parasta treenata oman kunnon mukaan, aluksi vaikka ilman painoja ja vähemmillä toistoilla. Prusilan mielestä epämukavuusalueelle meneminen on kuitenkin välillä hyvästä.

– Kunnon kohottaminen vaatii rohkaistumista ja kehon herättelyä. Kunto ei nouse, jos jauhaa samalla tahdilla samoja liikeratoja kuukaudesta toiseen, Prusila sanoo.

Rajansa treenilläkin

Intervallirallia ei kannata vetää  päivittäin, sillä kehon täytyy palauta rasituksesta. Neljä kertaa viikossa on maksimi, kovakuntoisellekin.

Kaikkea liikuntaa ei HIITilläkään pääse kuittaamaan. Viikkoon pitäisi sisällyttää myös peruskestävyyttä parantavia harjoituksia, kuten matalatehoisia lenkkejä. Pitkät hitaat lenkit pitävät huolta hyvästä peruskunnosta.

Moni ”hiittaa” personal trainerin ohjauksessa. Treenata voi myös yksin, tosin silloin sortuu helposti lepsuiluun. Kotihiittaajalle vinkki: muista ottaa aikaa.

– Sitä tehokkaampi treeni, mitä nopeammin sen tekee. Kuitenkin oikean tekniikan säilyttäen, Prusila neuvoo.

Omaa edistymistään voi mitata painojen avulla. Kun tuntuu, että voisit tarttua isompiin painoihin, on kuntosi selvästi parantunut. Treeni on liian kevyt, jos hikoilun jälkeen tietää, että pystyisi tekemään saman setin uudestaan ja jopa samalla vauhdilla.

HIITin jälkeen pitää olla kaikkensa antanut olo.

Katso HIIT-treenivideot ja tee kotona. Videoihin pääset TÄSTÄ.

Lue myös:

Vartin tehotreeni HIIT vastaa tunnin lenkkiä

Olli Lindholm kertoo elämäkerrassaan, että isä katosi hänen elämästään kokonaan 80-luvun puolivälissä. – Ihan hyvä, että lähti, Olli sanoo.

Yö-muusikko Olli Lindholm, 53, kertoo vaikeasta isäsuhteestaan tuoreessa elämäkerrassaan Olli – Yhden miehen varietee (Docendo).

– Olen siitä erikoinen lapsi, että mulla on kantapäässä jännä viilto. Se kertoo, että isyystesti on tehty. Isä ei halunnut tunnustaa, että olen sen lapsi, Olli kertoo Arno Kotron kirjoittamassa kirjassa.

”Ihan hyvä, että lähti.”

Ainoana lapsena Olli eli käytännössä kahden äitinsä kanssa, sillä isä oli paljon pois kotoa töiden takia. 80-luvun puolivälissä isä katosi Ollin elämästä kokonaan.

– Ihan hyvä, että lähti, Olli toteaa kirjassa. 

Ollin mukaan hänen isänsä oli ”ihan siedettävä silloin, kun joi, muuten ei”. Hän muistelee kirjassa erästä joulua, jolloin isällä ja pojalla tuli riita.

– Muistojen äärellä saa toisaalta aina miettiä, mikä on totta ja mikä ei – mikä on jälkeenpäin lisättyä. Muisti on petollinen kapistus. Itse
muistan, että joskus murrosikäisenä tulee isän kanssa riita joulutähden asennosta tai jostain, haen kirveen ja yritän lyödä sillä isää, Olli kertoo kirjassa.

Ollin mukaan hänen äitinsä ei muista kyseistä välikohtausta.

– Mutta oikeastaanhan se on toisarvoista, oliko mukana kirves vai ei. Ilmapiiri oli joka tapauksessa tuo.

Ei tiedä, minne haudattu

Olli on aikaisemminkin puhunut vaikeasta isäsuhteestaan. Viime vuonna hän kertoi Vain elämää -ohjelmassa, ettei tiedä, minne isä on haudattu.

– Mä olin hänen ainoa läheinen, ja mulle tuli 1998 syksyllä soitto Satakunnan keskussairaalasta, että isänne on aivokuollut. Menin hänen luo, sanoin isälle, että kaikki on ok, että kyllä mä sua ymmärrän, että näin on käynyt. Sitten ne otti piuhat irti. Mä en edes tiedä, minne hänet on haudattu. Hän testamenttasi ruumiinsa ja hänet polttohaudattiin, Olli kertoi ohjelmassa.

Tuolloin Olli kertoi myös pelänneensä isäänsä aina.

– Sitä aina odotti kädet ristissä, että voi kun isä olisi kännissä, niin se olisi mukavampi. Meillä oli todella huonot välit, ja pelkäsin häntä helvetisti.

Arno Kotro, Olli Lindholm: Olli – Yhden miehen varietee on juuri ilmestynyt.

 

Mitä tähden lupaavat sinulle tällä viikolla?

OINAS 21.3.–19.4.

Nyt tarvitaan pitkän tähtäimen suunnitelmaa! Sortteeraa elämäsi oikein kunnolla ja pidä mielessä, mistä nautit eniten. Ihmissuhteesi ovat nyt vaarassa ajautua karille ellei niitä hoivaa muun muassa keskustelulla. Muista myös kuunnella. Hanki kotiin jotain sellaista, mihin sinulla on varaa!

HÄRKÄ 20.4.–20.5.

Vaivalla ansaitsemistasi rahoista kannattaa nyt pitää kiinni. Voisit jopa laatia sijoitussuunnitelman tai säästää seuraavaa lomamatkaasi varten. Sama pätee rakkauteen. Tee hyvä suunnitelma siitä, miten etenet. Rakkautta ei voi ostaa, mutta sen ansaita! 

KAKSONEN 21.5.–21.6.

Nyt ei ole vihan aika, eikä toisia kannata yrittää muuttaa! Mutta itseäsi voit muuttaa, ja positiivinen käänne onkin jo näkyvissä. Pyydä apua, kun tarvitset sitä ja ole myös rehellinen siinä, mitä toivot. Pyri nyt tavoitettasi kohti vakain askelin. Kun on tahtoa, on myös keinot! 

RAPU 22.6.–22.7.

Nyt on aika laittaa kotona paikat kuntoon! Vietä myös enemmän aikaa lasten tai muiden rakkaiden seurassa. Matkusta sukulaisten tai vanhojen ystävien luo, äläkä pelkää ottaa ensimmäistä askelta, jos yhteys on päässyt katkeamaan. 

LEIJONA 23.7.–22.8.

Tarkista pankkitilisi saldo! Olet antelias, mutta nyt on syytä laittaa kukkaron nyörit tiukemmalle. Jos haluat auttaa ystäviäsi, tarjoa mieluummin työpanostasi kuin rahaa. Tee vain oma osuutesi, mutta älä ylireagoi, äläkä suurentele! 

NEITSYT 23.8.–22.9.

Tunne-elämäsi kuohuu nyt kerta kaikkiaan yli! Pelkäät, että joku yrittää manipuloida sinua. Tee tahtosi selväksi ja ota etäisyyttä. Keskity mieluummin sinua inspiroivien ihmisten seuraan. Harrastakaa yhdessä jotain luovaa. Parin päivän loma tekisi hyvää!

VAAKA 23.9.–22.10.

Nyt on liikkeellä joko läheisiisi liittyviä salaisuuksia tai jotain sinua koskevaa väärää informaatiota, joka voi vaikuttaa sinun ja esimiehesi väleihin. Epävarmuus kalvaa sinua. Ole varovainen myös kotona, mutta älä silti ajattele, että sinulla olisi aina velvollisuus olla samaa mieltä. 

SKORPIONI 23.10.–22.11.

Muiden ihmisten auttaminen on ihailtavaa. Ryhdy siis toimeen! Samalla opit ymmärtämään myös ihan toisenlaisesta taustasta kotoisin olevia ihmisiä. Saat vapaaehtoistyöstäsi myös tunnustusta. Hoida silti myös kotiasi, niin saat luovuutesi liikkeelle.

JOUSIMIES 23.11.–21.12.

Tunteesi johdattelevat sinut nyt väärille raiteille. Jos jokin ei tunnu oikealta, on viisaampaa perääntyä ennen kuin syntyy isompaa vahinkoa. Keskity kuitenkin tekemään muutoksia, jotka lähentävät sinua puolisoosi, lapsiisi tai vanhempiin sukulaisiisi. Uskalla tehdä asioita eri tavalla kuin ennen. 

KAURIS 22.12.–20.1.

Pidä hommat liikkeessä, mutta älä sorru ajattelemaan, että sinun pitäisi tehdä niidenkin työt, jotka eivät tee omaa osuuttaan. Jos haluat saavuttaa jotain, vältä tunteiden näyttämistä. Jos taas konflikti on väistämätön, jatka matkaa omaan suuntaasi. 

VESIMIES 21.1.–19.2.

Rakkaus voittaa kaiken! Lupaus, jonka tällä jaksolla saat, vie sinua lähemmäksi tavoitettasi. Ole valmis työskentelemään päämääräsi eteen, mutta pidä samalla silmät auki ja mieli avoimena. Lähipiirillesi tapahtuu jotain tunteisiin vetoavaa.  

KALAT 20.2.-20.3.

Pelaa avoimin kortein silloin kun kyse tunteistasi. Vain sillä tavoin saat selville, mikä on asemasi ja mitä päätöksiä sinun on tehtävä. Luovuuteesi perustuvalla idealla on mahdollisuus myös ansaita rahaa. Jos ryhdyt toimeen, lopputuloksena saat sekä mainetta että kunniaa.