Kalsarikännit-emoji, jonka ansiosta voimme olla ylpeästi suomalaisia. Kuva: This is Finland
Kalsarikännit-emoji, jonka ansiosta voimme olla ylpeästi suomalaisia. Kuva: This is Finland

2017 on Suomen vuosi, eikä nyt puhuta Suomi 100 -juhlavuodesta vaan Lennu-koirasta, kalsarikänneistä ja lasi-igluista.

Me suomalaiset emme ehkä ole aina itse uskoneet, että maamme on maailman paras – tai trendikkäin ja kiinnostavin. Mutta niin vain jopa rakkaassa länsinaapurissamme hehkutetaan nyt Suomea. Pakko kai tässä on alkaa polleaksi.

Ruotsalainen Café-sivusto julkaisi hiljattain artikkelin siitä, että Suomi on vuoden 2017 kuumin maa. Toimittaja Markus Thunberg tosin tunnustaa olevansa puoliksi suomalainen. Toisaalta suomalaisia väitetään aina vaatimattomiksi, joten jos suomalainen itse kehuu maataan parhaaksi, ehkä se on kaikkein vakuuttavin todistus asiasta. 

Ainakin näistä syistä 2017 on Suomen vuosi:

1. Vuoden sana on kalsarikännit

Suomi on kaunis kieli, ja nyt se tunnetaan maailmallakin. Kalsarikännit-termi herätti helmikuussa ihastusta kansainvälisessä mediassa hyvin laajasti.

2. Lonkero on keksitty Suomessa

Otetaan tähän heti toinenkin alkoholiaiheinen saavutus. Long drink -juomat eli lonkerot kehitettiin Suomessa vuoden 1952 olympialaisia varten, eikä niiden voittokululle näy loppua. On onnekasta, että lonkero keksittiin jo tuolloin – jos se keksittäisiin nyt, luuletteko, että hassu lonkero-sana vakiintuisi kuvaamaan uutta trendidrinkkiä?

3. Suomessa on Windows95man

Ruotsalaissivuston artikkelissa kehutaan taiteilija, dj ja esiintyjä Teemu ”Windows95man” Keisteriä. Jätämme Windows95manin kuvan nyt vain tähän. 

Kyllähän siinä jotakin suomalaista ja hienoa on.

4. Suomessa on parhaat lenkkarit

Senhän tietää Kanye Westkin, joka tallusteli menemään Karhun lenkkareissa Los Angelesissa.

5. Vuoden elokuva on suomalainen

Tom of Finland -elokuva on kerännyt kiitosta varsinkin Pohjoismaissa. Sen ohjanneelle Dome Karukoskelle povataan seuraavaksi ohjaukseksi Hollywood-leffaa

6. Suomi on kuuma hyvinvointikohde

Vapise hygge, meillä on skökke! No, skökkestä ei ehkä ole vielä kuultu ulkomailla, mutta brittilehti Evening Standardin mukaan Suomi on ”pohjoismaisen hyvinvoinnin uusi kuuma kohde”. 

7. Suomessa iglutkin ovat lasia

Iglut saattavat olla alun alkujaan inuittien juttu, mutta koska Suomi on lasimuotoilun huippumaa, meilläpä on lasisia igluja, Saariselällä. Ne on noteerattu ulkomaita myöten.

8. Suomi pyrkii kohti savuttomuutta

Tupakointi on pahaksi terveydelle, se tiedetään joka puolella maailmaa. Suomi on siinä mielessä edistyksellinen maa, että täällä on päätetty olla kokonaan savuttomia vuoteen 2030 mennessä. Helsingin Sanomien mukaan Suomi on maailman ensimmäinen maa, joka on kirjannut savuttomuustavoitteen lakiin.

9. Suomi on Euroopan paras matkailumaa

Lonely Planetin vuoden 2017 parhaiden matkakohteiden listalla Suomi sai kolmannen sijan. Ohi menivät vain Kanada ja Kolumbia, eli Suomi oli Euroopan ykkönen. Repikää siitä!

10. Suomella on söpöin koira

On presidenteillä ennenkin lemmikkejä ollut, mutta ei niin koomisen näköisiä otuksia kuin Sauli Niinistön ja Jenni Haukion Lennu-koira, joka on kerännyt runsaasti kansainvälistä huomiota.

Juttua muokattu 3.3.2017 klo 19.09. Tarkennettu kohtaa, jossa puhutaan igluista.  

Tunnesyöminen ja oman vartalon häpeily estivät radiotoimittaja Hanna Kinnusta olemasta se urheilullinen ja sisukas tyyppi, joka hän todellisuudessa on.

Kaksi vuotta sitten seisoin alasti peilin edessä ja mietin, kuka on vienyt minun kehoni. Raskausarvet ja kilot eivät olleet minun kroppaani, Radio Aallon Dynastiasta tuttu aamujuontaja Hanna Kinnunen muistelee.

Hanna oli juuri aloittanut kehosuhdekurssin, josta etsi apua tunnesyömiseen ja epämukavaan oloon. Kurssilla tehtiin harjoituksia, jotka opettivat kuuntelemaan kehon viestejä.

– Huomasin, etten pystynyt seisomaan peilin edessä minuuttia kauempaa. Tein harjoituksen vielä muutaman kerran, ja pystyin viimein hengittämään. Sitten aloin kiittää vatsaani ja rintojani, jotka ovat jaksaneet kantaa ja imettää kaksi lasta. Aloin keskittyä myönteisiin tunteisiin ja löytää viimein iloisen itseni.

Liian iso liikkumaan?

Hanna on aina ollut liikunnallinen. Hän aloitti tanssin kolmevuotiaana ja jatkoi kilpatanssia 14-vuotiaaksi SM-tasolle asti. Sitten nivelsiteet katkesivat ja tanssi jäi harrastukseksi. Pitkästä liikuntataustastaan huolimatta Hanna ei ole koskaan pitänyt itseään urheilullisena.

– Laihdutin ensimmäisen kerran 11-vuotiaana. Koulussa jotkut kiusasivat pyöreydestä. Ajattelin, että hoidan asian ja lenkkeilin salaa koko kesän. Laihdutus loppui, kun äitini havahtui muutokseen kesän lopussa. Olin hetken aikaa aivan liian taitava salaamaan ensin surun kiusatuksi tulemisesta ja sen jälkeen laihduttamiseni, Hanna kertoo.

Teini-iässä tanssivalmentaja haastoi Hannan kanssaan painonpudotuskisaan.

Toisen kerran Hanna kohtasi paineita laihduttaa, kun teini-iässä tanssivalmentaja haastoi hänet kanssaan painonpudotuskisaan.

– Hänen mukaansa parin kilon pudotus olisi auttanut lajissa pärjäämisessä. Tanssissa kilpailu oli kovaa, ja tunsin tanssijoita, joilla oli anoreksia tai bulimia. Lajista puuttui lapsen näkökulmasta tervettä suhtautumista urheiluun. En ryhtynyt laihdutuskisaan.

Tanssi pysyi säännöllisenä osana Hannan elämää aina kolmekymppiseksi asti. Hän tanssi kuubalaista salsaa, streetiä ja discoa ja myös opetti tanssimista.

– Rakastan tanssia ja olen ollut lahjakas oppimaan koreografioita. Silti mielessäni on kytenyt ajatus siitä, että en voi harrastaa lajia, jos olen tietyn kokoinen.

Suklaasieposta salikissaksi

Ruuhkavuosien myötä tanssiharrastus jäi lähes kokonaan, ja Hannan urheilut koostuivat satunnaisista kuntosalipyrähdyksistä.

– Vuosina 2006–2009 näyttelin Salatut Elämät -sarjassa ja olin reilusti ylipainoinen. Taustalla oli vaikea ero, jota hoidin tunnesyömällä. Myös raskauteni vaikuttivat suhteeseeni liikuntaan ja ruokaan, Hanna pohtii.

– Ensimmäinen lapseni syntyi vuonna 2010. Synnytys oli raju ja päättyi sektioon. Kun pääsin kotiin, kävelin 3,5 tuntia päivässä, koska halusin palavasti olla hyvinvoiva tuore äiti.

Vuonna 2012 syntyi toinen lapsi, ja jälleen Hanna hoiti väsymystä tunnesyömällä. Vasta muutaman vuoden kuluttua kehosuhdekurssille lähdettyään hän oivalsi, millaista liikuntaa ja ruokaa hänen vartalonsa kaipaa.

– Olin ollut monta vuotta surullinen, en oma iloinen itseni. Tajusin, että liikunnan tärkein tehtävä on tuottaa hyvää oloa ja energiaa ja ettei minun tarvitse mennä suklaakaapille, jos on paha tai väsynyt olo.

”Haluan, että lapsillenikin välittyy se, että minulla on terve suhde vartalooni.”

Tänä syksynä Hanna on treenannut salilla personal trainer Mikko Silvennoisen ohjauksessa. Liikuntarutiinin löytymiseen vaikutti se, että Hannan kilpirauhasesta löydettiin loppukesästä kasvain.

– Se oli hyvänlaatuinen, mutta se säikäytti, ja koin tarvetta laittaa asiat uuteen tärkeysjärjestykseen. Olen 37-vuotias ja jemmannut paljon suklaata ja karkkia itseeni. Nyt on aika pitää itsestä huolta, Hanna sanoo.

– Jotkut sanovat, että on luksusta maksaa pt:stä, mutta ei se ole. Tarvitsin jonkun, joka ymmärtää jahkailujani ja ruuhkavuosiani. Mikon laatima treeniohjelma ja ruokavalio tuntuvat luonnollisilta.

Hannalle tärkeintä treenaamisessa eivät ole pudotetut kilot. Siksi hän ei ole asettanut itselleen painotavoitteita. Tärkeintä on tehdä liikunnasta pysyvä elämäntapa.

Nykyään Hanna ei mieti, tarvitsisiko olla tietyn muotoinen voidakseen urheilla. Hän käy tanssimassa streetiä aina kun ehtii.

– Suhtaudun peilikuvaani rehellisesti, se on tällä hetkellä sellainen kuin on. Uskon ennen kaikkea hyvinvoivaan kehoon ja haluan, että lapsillenikin välittyy se, että minulla on terve suhde vartalooni. Nyt ajattelen, etteivät kilot määrittele kuntoani.

Hanna Kinnunen

Oulusta kotoisin oleva 37-vuotias Radio Aallon Dynastia-ohjelman aamujuontaja asuu Klaukkalassa miehensä ja 5- ja 7-vuotiaiden lastensa kanssa.

Työskennellyt näyttelijänä esimerkiksi Salatut Elämät -sarjassa ja Levottomat 3 -elokuvassa sekä toimittajana Yleisradiossa.

Kirjoittanut kehopositiivisuuteen kannustavan kirjan Valtavan ihana yhdessä Aino-Kuutamo Uusitorpan kanssa.

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.