Tuomas Kaario ui Suomenlahden yli sunnuntai-illasta maanantai-iltaan. Kuva: Ilta-Sanomat
Tuomas Kaario ui Suomenlahden yli sunnuntai-illasta maanantai-iltaan. Kuva: Ilta-Sanomat

Lohjalainen Tuomas Kaario, 42, teki suomalaista historiaa uimalla Suomenlahden yli ilman märkäpukua.

Kaksikymmentäkaksi tuntia uintia putkeen ilman märkäpukua. Monen mielestä Suomenlahden yli uiminen voi tuntua hullun hommalta, mutta lohjalaisen Tuomas Kaarion, 42, mielestä, urakka kannatti.

– Halusin kokeilla, pystynkö urakkaan ja onko se mahdollista, Tuomas perustelee vajaa vuorokausi uintiurakan jälkeen.

– Kidutus oli järjetön. Ihmettelen, että onnistuin, hän lisää.

Sivuaallokko oli vaikein

Tuomas aloitti uimisen sunnuntaina klo 22.45 Viron Rohuneemestä, Tallinnan pohjoispuolelta. Vaikein osuus matkalla oli rankka sivuaallokko kolmetoista kilometria ennen rantaa Porkkalanniemessä.

– Näin jo rannan, mutta en päässyt eteenpäin. Liikuin vain sivusuuntaan, hän kuvailee.

Aallokko ei helpottanut, mutta Tuomas sai onneksi uitua itsensä suojaisaan lahteen ja rantaan sivuaallokosta huolimatta. Hän ehti kuitenkin kauhoa vaikeassa aallokossa yksitoista kilometria. Hän nousi rantaan maanantaina klo 20.20.

Myönteinen yllätys urakassa oli se, ettei hypotermia iskenyt ollenkaan, sillä vesi oli koko ajan 23–24-asteista.

Kahden vuoden lihotuskuuri

Tuomas Kaario lihotti itseään kaksitoista kiloa kahdessa vuodessa ennen uintikoitostaan. Kuitenkin kaksi viikkoa ennen lähtöpäivää ruoka lakkasi maistumasta stressin ja jännityksen takia.

Uintipäivänä Tuomas sai kuitenkin syötyä aamupalan, ja vedessä maistuivat hyvin muun muassa pähkinöitä sisältävät pirtelöt ja urheilujuoma. Tuomas piti tankkaustauon paikallaan uiden puolen tunnin välein.

– Tauot kestivät korkeintaan minuutin. Paikallaan uiminen oli rankempaa kuin eteenpäin uiminen, sillä lihakseni alkoivat krampata heti, kun pysähdyin.

Muita taukoja Tuomas ei matkalla pitänyt. Tarpeensa hän teki mereen uinnin lomassa.

Hakattu olo

Nyt vajaa vuorokausi uintiurakan jälkeen Tuomas kuvailee oloaan hakatuksi. Häntä pyörryttää, niska on jumissa, lihakset särkevät ja vatsa on sekaisin.

– Olisi ollut järkevämpää mennä uimisen jälkeen heti sairaalaan tiputukseen kuin kotiin. Heräsin yöllä pahaan oloon ja yritin mennä vessaan, mutta jalat eivät kantaneet. Luulin, että henki lähtee.

Uinti ei kuitenkaan kaduta.

– Ehdottomasti kannatti lähteä. Ylitin itseni ja tein suomalaista uintihistoriaa.

Lue myös

Luolasukeltaja sukeltaa henkensä uhalla

Uutuussarja Farang imaisee mukaansa Thaimaan synkkään kuumuuteen.

IS TV-LEHTI: Ola Rapace näyttelee Malin Lind Lagerlöfin ja Stefan Thunbergin uudessa trillerisarjassa ruotsalaista rikollista, joka pakenee kotimaastaan Thaimaan lämpöön.

Koukuttavassa sarjassa Rickard elää Phuketin saarella ja puuhailee laittomuuksia. Perheensä hylännyt, rikostoverinsa kavaltanut mies ei voi palata koskaan enää Ruotsiin. Lomaheilanakin elantoaan ansaitseva mies säikähtää, kun tajuaa, että hänen tyttärensä on saapunut etsintäreissulle.

15-vuotias Thyra (Louise Nyvall) ei ole nähnyt isäänsä kymmeneen vuoteen. Rickard seuraa varjoista Thyran käänteitä, ja kun tytär sotkeutuu huumehankaluuksiin, kuohahtaa isänvaisto.

Tunnelma on synkkä, hikinen ja nuhruinen – siis vahvasti aito. Skandinoirin ja Thaimaan lämmön kontrasti on kiehtova.

Sarjassa katsotaan aurinkoisen lomasaaren pimeälle puolelle ja hämäräkujille. Tunnelma on synkkä, hikinen ja nuhruinen – siis vahvasti aito. Skandinoirin ja Thaimaan lämmön kontrasti on kiehtova.

Näin tumman ei tarinan alun perin tosin pitänyt olla. Tuottaja Anna Wallmark Avelin on kertonut, että Rapacen piti näytellä poliisia, joka ratkoo turistien aurinkorantapulmia kepeään sävyyn ja romanttisessa hengessä.

Ei tullut kepeää sävyä – tuli Farang, jossa paratiisielämä on vain päälle liimattua kulissia. Kahdeksanosaisen sarjan aikana isä ja tytär joutuvat hengenvaaraan. Vangitsevuutta lisää jokaisen jakson lopun cliffhanger, joka usuttaa katsomaan äkkiä lisää.

Farang, MTV3 su klo 22.30

Muusikko Jouni Hynynen on uudessa Facebook-profiilikuvassaan siilitukkainen. Parta sentään on jäljellä.

Kotiteollisuus-yhtyeen laulaja-kitaristi Jouni Hynynen on pitkään tunnettu pitkästä heviletistään. Nyt kuitenkin näyttää uhkaavasti siltä, että Jouni on luopunut kutreistaan. Hän vaihtoi julkisen Facebook-profiilikuvansa otokseen, jossa tukkaa on jäljellä vain muutaman millimetrin verran.

Kuvan kommenteissa muutosta ihmetellään ja epäillään. Osa kommentoijista ei ole meinannut tunnistaa Jounia, eikä ihme. 

”Joskus pitää aloittaa alusta,” Jouni on vastannut yhdelle kommentoineista. 

Jouni Hynynen vaihtoi Facebook-profiilikuvakseen tämän otoksen.

Vuonna 2011 Jouni kertoi televisiossa ajavansa hiuksensa pois, mikäli suomalainen kestävyysurheilu saadaan nousemaan entiseen loistoonsa. Tuolloin hän kertoi, että hänen tyttärensä oli alkanut itkemään kuullessaan isän mahdollisesta hiustenlähdöstä.

Ei tiedetä, johtuuko Jounin kuontalon lyhentyminen tällä kertaa suomalaisesta kestävyysurheilusta vai jostakin ihan muusta. Sitäkään mahdollisuutta ei voi sulkea pois, etteikö kyse olisi erittäin taidokkaasta maskeerauksesta.

Parta sentään näyttää olevan entisellään.

Napapiirin sankarit 3 -elokuvan ensi-illassa elokuussa Jouni Hynynen edusti vielä pitkätukkaisena. Vieressä Jounin vaimo, näyttelijä Mari Perankoski. Kuva: Sanoma-arkisto
Napapiirin sankarit 3 -elokuvan ensi-illassa elokuussa Jouni Hynynen edusti vielä pitkätukkaisena. Vieressä Jounin vaimo, näyttelijä Mari Perankoski. Kuva: Sanoma-arkisto