Miehestään juuri eronnut eurokansanedustaja Riikka Manner, 30, kulutti viikon aikana yli 1400 euroa.

Kuva Karoliina Paatos

Riikka Mantereen kuukausitulot ovat 7 956 euroa, josta käteen jää verojen jälkeen noin puolet. Hän saa myös 4 299 euroa verotonta kulukorvausta edustus- ja toimistomenoihin sekä viiden poliittisen avustajansa netti- ja puhelinkuluihin. Eurooppa-päiviltä parlamentti maksaa 304 euron päivärahaa. 

Manner piti viikon päiväkirjaa menoistaan. Mihin rahat kuluivat?

Maanantai

 • Taksi 40 €
 • Kahvi, virvoitusjuoma ja yskänpastilleja 7,30 €
 • Hedelmiä ja sipsipussi 2,60 €
 • Illallinen hotellissa 18 €

"Lähden heti aamusta taksilla Helsinki-Vantaan lentokentälle, sillä edessä on neljä työpäivää Strasbourgissa, Ranskassa."

Tiistai

 • Aamukahvit ja tuoremehut kahdelle 4,10 €
 • Lounasleipä ja tuoremehu 6,40 €
 • Kahvi 1 €
 • Illallinen hotellissa 15,80 €

"Olen huomannut, että minulta kuluu Belgiassa ja Ranskassa paljon vähemmän rahaa kuin Suomessa. Teen parlamenttitalolla 13–15-tuntisia työpäiviä ja minulla on usein iltatilaisuuksia, jotka maksan kulukorvauksilla. Ihania vaatekauppoja ja ruokapuotejahan täällä olisi vaikka millä mitalla, mutta minulla ei ole aikaa käydä niissä. Opiskeluaikoina haaveilin aina sellaisesta tulotasosta, ettei kaupassa tarvitsisi laskea jokaista senttiä. Nyt minulla on hyvät tulot, mutta tämän reissaamisen takia myös isot menot."

Keskiviikko

 • Kaksi kahvia, omena ja vesipullo 4,50 €
 • Leipä ja vesipullo 5,05 €
 • Vuokra 675 €

"Maksan Brysselin-yksiöni vuokran nettipankissa. Asunnot Brysselissä ovat Helsingin hintatasoa ja Strasbourgin hotelleihinkin menee monta sataa euroa kuussa. Saamme toki Euroopan parlamentilta 304 euroa päivärahaa jokaista siellä vietettyä päivää kohti.

Avioeron takia asumisjärjestelyihini Suomessa tulee muutoksia, mutta vielä en tiedä, miten ne vaikuttavat elinkustannuksiini. Uskon pärjääväni silti ihan hyvin, sillä olen säästänyt jo vuosia pahan päivän varalle."

Torstai

 • Kolme hotelliyötä 320 €
 • Taksi lentokentälle 39 €
 • Virvoitusjuoma 2,50 €
 • Tuliaiset pojalle 30 €
 • Bussilippu 5,60 €

"Tänään meillä on lyhyt päivä parlamentissa ja pääsen lentämään Suomeen jo alkuillasta. Maksan hotelliyöpymiset ja tilaan taksin lentokentälle. Lentolipuista minun ei tarvitse huolehtia, sillä parlamentin oma matkatoimisto tilaa ne.

En yleensä hukuta poikaani tuliaisiin, mutta nyt ostan hänelle Pariisin lentokentältä leikkiauton ja Eiffel-tornin miniatyyrin."

Perjantai

 • Auton tankkaus 50 €
 • Ruokaostokset 70 €
 • Apteekista lääkekuuri 35 €

"Ajelen yhdeksäksi Helsinkiin, jossa osallistun kokoukseen eduskuntatalolla ja Paavo Väyrysen vaalikampanjan starttiin ravintola Apollossa.

Kotimatkalla tankkaan auton ja teen viikonlopun ruokaostokset Klaukkalan Citymarketissa."

Lauantai

 • Kaksi puseroa 30 €
 • Ruokaostokset 40 €

"Minulle ei tulisi mieleenikään tuhlata vapaapäivää kauppakeskuksen hälyssä. Siksi täydennän tänäänkin jääkaapin nopeasti lähikaupassa ja poikkean samalla Klaukkalan Seppälään ostamaan pari peruspaitaa."

Sunnuntai

"Auto on jo valmiiksi tankattu, joten pakkaan pojan ja itseni autoon ja lähdemme ajelemaan synnyinseudulleni Varkauteen. Yövymme isäni luona ja syömme hänen loihtimiaan herkkuja, joten rahaa ruokaan ei tänään mene."

Viikon menot: 1401,85 €

Riikka Manner - näin kulutan

Mihin rahaa menee eniten?

"Asumiskuluihin, sillä joudun pitämään työni vuoksi Brysselissä vuokra-asuntoa. Klaukkalassa minulla on miehen kanssa yhä yhteinen rivitalo, jonka asuntolainaa lyhennämme. Myös liikkumiseen menee paljon rahaa, sillä Suomessa ollessani kierrän työn puolesta maakunnissa ja maksan bensakulut itse."

Mistä pihistät?

"En pihistä varsinaisesti mistään, mutta en ehdi rahaa oikein kuluttaakaan. Varsinkin Strasbourgin ja Brysselin päässä elämä menee kokouksissa istuessa."

Mistä et tingi?

"Hyvästä ruuasta. Rakastan kokkailua ja satsaan kotimaisiin elintarvikkeisiin. Ostan usein luomua."

Mihin säästät?

"Minulla on pahan päivän varalle säästötili, jonne siirrän joka kuukausi rahaa sen verran kun sitä sattuu yli jäämään. Säästän myös lapselleni pientä pesämunaa."

Mitä olisit tällä viikolla ostanut, jos sinulla olisi ollut enemmän rahaa?

"En kaipaa lisää rahaa, sillä muut tekijät ovat minulle elämässä tärkeämpiä. Yksi rajoittava tekijä on aika. Jos sitä olisi ollut enemmän, olisin ehkä lähtenyt poikani kanssa pienelle lomamatkalle."

Hyönteisruoka on saapunut Suomeen ja siitä povataan maailman ruokakriisin pelastajaa. Mutta miltä se maistuu? Vai maistuuko miltään?

”Hieman makea”, ”jännä jälkimaku”, ”yksinään vähän tunkkainen”, ”mielenkiintoisella tavalla huokoinen”.

Näin Me Naisten raati kuvaili Belgiassa kasvatettujen ja uunissa paahdettujen kokonaisten kotisirkkojen makua hyönteisruokatestissä.

Granolassa kotisirkat olivat silmällä selvästi havaittavissa kaurahiutaleiden, siementen, omenan ja puolukkajauheen seassa, mutta rapsakka suutuntuma katosi muun rouskeen sekaan eikä sirkkoja aamiaisjugurtissaan mitenkään maistanut tai tuntenut. Moni piti sirkkamysliä perushyvänä granolana.

– Ei tämä minua ällötä millään tavalla. Hyvää on, kommentoi yksi raatilainen.

– Nyt ollaan syvästi omien ennakkoluulojen kanssa tekemisissä, myönsi toinen, mutta pisteli reippaasti kipollisen sirkkagranolalla ryyditettyä jugurttia menemään.  

– En ostaisi maun takia. Ei mitenkään ihmeellinen, kommentoi kolmas.

Onko liian madventuresia vai maistuisiko sirkkamysli?
Onko liian madventuresia vai maistuisiko sirkkamysli?

Hyönteisruoan trendikkyys näkyykin tällä hetkellä sirkkaruoan hinnassa. Pieni 200 gramman paketti granolaa maksaa noin 9 euroa. Hintaa nostaa ehkä myös se, että kotimaisten sirkkojen kasvatus on vasta alussa ja sirkat tuodaan Suomeen muualta Euroopasta.

Trendin aallonharjalla

Suomessa jyllää tällä hetkellä pienimuotoinen hyönteisruokabuumi.

Fazerin leipomosta kerrotaan, että he eivät ole aina saaneet sirkkajauhoa Hollannista niin paljon ja nopeasti, kuin heidän leipurinsa sitä taikinaansa tarvitsisivat. Kaikki sirkkaleivät menevät ja illalla kyselijöille pitää tarjota 'ei oota'.

Se ei ole ihme.  Hyönteisleipä maistuu nimittäin pelkän Oivariinin kanssa erinomaiselta. Sen sirkkajauhopitoisuus on kolme prosenttia, ja kuulostaa hämmästyttävältä, että yhteen pieneen leipään on silti käytetty 70 kotisirkkaa.  

Näyttää ja maistuu vastaleivotulta leivältä, mutta sisältää 70 kotisirkkaa jauhettuna. Kuva: Fazer
Näyttää ja maistuu vastaleivotulta leivältä, mutta sisältää 70 kotisirkkaa jauhettuna. Kuva: Fazer

– Olin vähän varautunut, ennen kuin laitoin leivän suuhuni, mutta tämähän on hyvää, testiryhmäläinen kehuu.

– Siemenet tekevät leivästä rapsakan. Kivalla tavalla vähän pähkinäinen ja paahteinen maku.

– Leipä on niin hyvää, että unohdin sirkat kokonaan. Olen pääosin kasvisyöjä, joten en ehkä kuitenkaan ota sitä jokapäiväiseen käyttöön.

Hyönteisten tunteet

Sirkkaleipää ja sirkoista valmistettuja einespihvejä mutustellessaan voikin miettiä tuntevatko hyönteiset ja sattuuko niihin.

Ympäristön kannalta hyönteissyöntiä pidetään kuitenkin niin paljon parempana ratkaisuna kuin perinteistä lihansyöntiä, että sen myötä vegaanius on saanut uuden muodon: entovegaani sallii ruokavalioonsa hyönteiset ja hyönteisperäiset tuotteet, mutta ei lihaa, kalaa tai maitotuotteita.

Ilmeisesti kaikki valmistajatkaan eivät pidä kotisirkkoja liharuokana, sillä kaupan einesaltaassa myytävät sirkkajauheella ryyditetyt pihvit on nimetty kasvispihveiksi. Ne sisältävät 83% kasviksia ja 4,6% kasvatetun kotisirkan jauhetta, ja saavat raadilta kehuja.

– Tämähän on miellyttävä tuttavuus einespihvien joukossa.

– Tuhti, ruokaisa, täyttävä eikä lainkaan kuiva. Kiva, että pinaatti, parsakaali ja kaikki ainekset  – paitsi kotisirkka – maistuvat.

Hyönteispihvit voittavat pinaattiletut ja monet kasvispihvit niin maussa kuin proteiinipitoisuudessa.
Hyönteispihvit voittavat pinaattiletut ja monet kasvispihvit niin maussa kuin proteiinipitoisuudessa.

Testasimme tuotteet: Fazer Sirkkaleipä 250g, 3,99e, Veljekset Mattilan Sirkka-kasvispihvit 300g, 3,98e ja Samu sirkkagranola 200g, 8,90e

Illan Suomi Love -jaksossa Simo haluaa yllättää tyttärensä Hennan. – Haluan sanoa hänelle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään.

Lauantai-iltana esitettävässä Suomi Love -jaksossa kempeleläinen Simo haluaa ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Simo kertoo jaksossa, että hänellä on aina ollut läheiset välit tyttäreensä.

– Henna on aina ollut isän tyttö. Ehkä isältä saa joitain asioita helpommin periksi, Simo kertoo Suomi Love -jaksossa hänen ja tyttärensä suhteesta.

Keväällä 2014 Simo sai kuulla ilouutisen, kun Henna ja tämän puoliso Jani kertoivat odottavansa lasta.

– Se oli todellinen ilouutinen. Todella mahtava tunne, Simo muistelee.

”Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain.”

Kesän edetessä Henna alkoi kuitenkin saada erikoisia oireita. Simo ajatteli niiden liittyvän raskauteen.

– Kun vaikeudet jatkuivat, Henna hakeutui kesäkuun lopulla OYKSiin. Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain. Se oli valtava isku perheelle ja kaikille, Simo kertoo ohjelmassa liikuttuneena.

Samana päivänä, kun Henna sai tietää kasvaimesta, hän ja Jani saivat toisenkin uutisen. He saivat tietää, että syksyllä syntyvä lapsi on tyttö.

– Hennalla oli elokuun alussa ensimmäinen leikkaus, ja tyttö kasvoi mahassa. Sitten 1.lokakuuta syntyi Emppu-tyttö sädehoitojen keskellä.

”Hän ei anna periksi.”

Simon mukaan kasvain on yhä olemassa.

– Mutta kun Hennan luonteen tietää, niin hän ei anna periksi. Hän on ollut koko ajan sillä asenteella, että kyllä täältä tullaan.

Simo haluaa yllättää tyttärensä Haloo Helsingin Vapaus käteen jää -kappaleella. Kappale on Hennalle tärkeä – ja se oli myös Hennan ja Janin hääkappale vuonna 2015.

”Haluan sanoa Hennalle, että isä välittää omasta tyttärestään.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.

Suomi Love TV1:llä la kello 21.15.