Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Tänään lauantaina Narinkkatorilla konkreettisesti polkaistaan käyntiin hiilivapaat bileet. Katsojat nimittäin tuottavat Earth Hour:in kunniaksi järjestettävän keikan äänentoiston ja valojen vaatiman energian polkupyöriä polkemalla.

Oletko joskus pohtinut, miten voisit olla hauskasti hyödyksi? Entä oletko tuskaillut sitä, miksei mitään kivaa voi tehdä ilman sähköä? Kutkuttaisiko ajatus kuntoilun ja hauskanpidon yhdistämisestä?

Kävipä tuuri, nimittäin nyt on räätälöity tapahtuma juuri sinun makuusi!

Ympäristökeskuksessa on mietitty, mihin sähköä välttämättä oikeastaan tarvitaan. Ja tultu siihen tulokseen, ettei ainakaan huippubileiden järjestämiseen.

Niinpä tänään lauantaina Narinkkatorilla järjestetään sähkötön keikka Earth Hourin kunniaksi.

– Haluamme osoittaa, että kovan tason esiintyjiä sisältävä upea ja elämyksellinen keikka voidaan tuottaa hiilivapaasti pelkän polkuvoiman avulla, ympäristökeskuksen tiedottaja Jussi Karmala sanoo ja kertoo, että sähköttömän keikan idea syntyi lounaspöydän ääressä.

– Meillä on ympäristökeskuksessa paikallisen pelle pelottoman eli energia-asiantuntija Janne Käpylehdon rakentama polkupyörä, jota polkemalla voi ladata esimerkiksi kännykän tai läppärin. Lounaalla keksimme, että samalla systeemillä voisi tuottaa energian vaikka kokonaisen keikan äänentoistoon ja led-valaistukseen.

Ideasta ryhdyttiin toimeen. Lauantaina Narinkkatorilla järjestettävää keikkaa varten onkin rakennettu neljä polkupyörää, joiden avulla on tarkoitus mahdollistaa Suomen ensimmäinen polkuvoimalla tuotetulla energialla toteutettu musiikkitapahtuma.

– Suurempi ajatus taustalla on, että toivomme ihmisten kiinnittävän huomiota ilmastonmuutokseen, Jussi sanoo.

Koko tapahtuman onnistuminen on siis konkreettisesti riippuvainen yleisöstä – ja heidän reisilihaksistaan.

Keikan ja mahdollisten maitohappojen lisäksi innokkaille polkijoille on toki tarjolla pieni porkkanakin.

– Kovimmat polkijat palkitaan Korkeasaaren pääsylipuilla.

Hiilivapaa Earth Hour -keikka järjestetään Helsingissä Narinkkatorilla lauantaina 29.3. klo 19.22. Illan ohjelmassa on muun muassa tulishow ja Reino Nordin.

Earth Hour

Lauantaina 29.3. maailmanlaajuisesti vietettävä Earth Hour on WWF:n kampanja, jonka tarkoituksena on kiinnittää huomiota ilmastonmuutokseen.

Earth Hour:in ideana vähentää sähkönkulutusta sammuttamalla valot ja kaikki turha elektroniikka tunnin ajaksi klo 20.30–21.30.

Tänään Vain elämäässä nähtiin viimeinen artistipäivä. Sanni ja Cheek olivat kovia, mutta kuka oli sinun suosikkisi?

Tänä iltana nähtiin kauden viimeinen artistijakso Vain elämää -ohjelmasta. Jaksossa Kaija Koo puhui harvinaisen avoimesti elämästään, kuten järkyttävästä äidin huolesta ja antropofobiasta eli ihmispelosta. Mutta ennen kaikkea jaksossa kuultiin monia isoja hittejä. Kaksi oli ylitse muiden: Cheekin versio Surulapsi-biisistä ja Sannin versio Kuka sen opettaa -kappaleesta. Ja molemmista tulee takuuvarmasti hittejä.

Kuuntele esitykset kokonaan tästä.

Sanni: Kuka sen opettaa

Ennen esitystä Sannia jännitti, miten Kaija suhtautuu siihen, että hän teki biisistä täysin omannäköisensä.

– Halusin kanavoida biisissä sellaista voimaannuttavuutta, koska kaikki me käydään näitä juttuja läpi, Sanni mietti esitystä.

Sanni oli sen veran innossaan kappaleesta, että innostui tanssimaan esityksensä aikana pöydällä – ja sai muutkin artistit nytkymään.

”Omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan.”

Kaija ja Cheek kehuivat Sannia esityksen jälkeen, miten hienosti hän päivitti biisin.

– Tämä biisi osui mulla sellaiseen elämäntilanteeseen, kun omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan. Tuli se lapsen huoli, että mitenköhän nämä pärjää. Se on ollut mulle vaikeakin paikka, Sanni kertoi.

Cheek: Surulapsi

Cheekin valinta oli Surulapsi. Räppäri sanoitti kappaleen uusiksi ja kertoi, että hän teki siitä isä-poika-kappaleen.

”Olen aina halunnut ansaita faijan kunnioituksen.”

– Olen aina halunnut täyttää toiveet ja ansaita vanhempien ja varsinkin faijan kunnioituksen. Meidän viimeinen puhelu oli, kun faija sanoi, että mä oon ylpee susta. Se on aika levollinen juttu, mutta silti, en koskaan halunnut olla se surulapsi, Cheek kertoi.

Kaija liikuttui Cheekin avoimesta ja voimakkaasta tulkinnasta.

– Aina kun sä vedät, olet niin rehellinen! Se on kova juttu, Kaija kehui esityksen jälkeen.

Oliko Sannin tai Cheekin veto sinun suosikkisi – vai joku muu? Äänestä!

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin. Ensi viikolla Vain elämäässä nähdään Encore-jakso, jossa artistit saavat valita biisin kaikista maailman kappaleista.

Kysely

Mikä biisi oli suosikkisi Kaija Koon Vain elämää -päivänä?

Kaija Koota on tituleerattu esimerkiksi voimaeläimeksi, kansallisaarteeksi ja naiseuden puolestapuhujaksi. Kukapa meistä ei haluaisi olla ainakin himpun verran kuin hän!