Tietyt aineenvaihduntatuotteet veressä voivat kertoa, onko perusterve ihminen vaarassa sairastua vakavasti.

Uusi tutkimus paljastaa, että yksinkertaisella verikokeella voi ennustaa, millainen on riskisi kuolla seuraavan viiden vuoden aikana.

Suomalais-virolaisessa tutkimuksessa seurattiin 17 000 henkilöä viiden vuoden ajan. Tuona aikana heidän verinäytteistään mitattiin yli sadan aineenvaihduntatuotteen pitoisuuksia. Analyysissä selvisi, että neljällä näistä aineenvaihduntatuotteista oli selkeä yhteys vuosien aikana sattuneisiin kuolintapauksiin.

Kuolleisuutta ennustaneet aineenvaihduntatuotteet olivat seuraavat sanahirviöt: albumiini, sitraatti, alfa-1 hapan glykoproteiini ja VLDL-partikkelit. Ne ovat sinänsä normaaleja aineenvaihduntaan liittyviä aineita, mutta ratkaisevaksi nousi niiden määrä tai koko kehossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuloksissa otettiin huomioon myös muut riskitekijät kuten ikä, tupakointi ja lihavuus. Löydökset ennustivat siis kuolleisuutta myös perusterveillä ihmisillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Erityisen mielenkiintoisen löydöksestä tekee se, että nämä merkkiaineet yhdistyvät hyvin erilaisiin kuolinsyihin, kuten syöpään ja sydän- ja verisuonitauteihin. Vaikuttaisikin siis siltä, että ne kertovat jotakin elimistön yleisestä pahoinvoinnista, sanoo dosentti Johannes Kettunen Helsingin yliopistosta.

Vielä ei kuitenkaan kannata rynnätä varaamaan aikaa laboratoriotutkimuksiin.

– Runsaasti lisätutkimuksia kuitenkin vaaditaan, ennen kuin nämä löydökset voidaan siirtää käytännön lääkärintyöhön, Kettunen kertoo.

Tulevaisuudessa verikokeen perusteella voi olla mahdollista löytää sairastumisriskissä olevat, muuten terveiltä vaikuttavat ihmiset ja ohjata heidät ajoissa hoitoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla