Jamari Helander kertoo olevansa päämäärätietoinen ohjaaja, joka haluaa pitää kaikki langat käsissään. Kuva: Panu Pälviä.
Jamari Helander kertoo olevansa päämäärätietoinen ohjaaja, joka haluaa pitää kaikki langat käsissään. Kuva: Panu Pälviä.

Samuel L. Jackson ja Onni Tommila ovat Big Gamen päätähdet.
Samuel L. Jackson ja Onni Tommila ovat Big Gamen päätähdet.

Kalleimman suomalaisleffan ohjaaja Jalmari Helander paljastaa, että päätähti vaati kuvauspaikalle luksusasuntovaununsa, oman kokin ja stuntmiehen.

Maailmantähtien diivailusta liikkuu värikkäitä legendoja. Supertähdet ovat tottuneet saamaan luksusta ja osaavat esittää mitä mielikuvituksellisimpia vaateita.

Järvenpääläinen ohjaaja Jalmari Helander, 38, tietää, millaista on työskennellä starojen kanssa. Pian ensi-iltansa saava Big Game on Suomen historian kallein elokuva 8,5 miljoonan euron budjetillaan. Sen toisessa pääosassa nähdään Hollywood-tähti, Oscar-ehdokas Samuel L. Jackson, 66.

Jacksonin mukana Jalmarin elokuva sai kansainvälistä julkisuutta, lisää rahoittajia ja vahvaa osaamista, mutta tähden mukana seurasi myös oma kokki, stuntmies sekä asuntoauto takkoineen.

– Aloitin kuvauspäivät aamukahvilla Samuelin asuntoautossa takkatulen loimussa. Siellä oli kieltämättä vähän huvittavaa istua, Jalmari muistelee.

– Mutta oli myös ihmeellistä saada työskennellä niin kokeneiden ja kovien tekijöiden kanssa. Kun Jacksonin stuntmies vaikkapa tarjosi ideaa toimintakohtaukseen, oli pakko todeta, että perhana, tästä tulee parempi kuin olin kuvitellut.

Samainen stuntmies temppuilee rytinäkohtauksissa myös näyttelijä Will Smithin puolesta.

Jalmari myöntää, että oli niitäkin päiviä, kun hän ja Jackson kävivät tiukkoja keskusteluja siitä, miten kohtaus kuuluisi tehdä. Tähdellä saattoi olla käsitys, mistä kulmasta häntä kannatti kuvata; ohjaajalla taas tarkka suunnitelma, miten tarinan kuului edetä kuva kuvalta.

– Kun kummallakin on tottumuksensa ja tapansa tehdä sekä kova tahto puolustaa mielipidettään, tilanteet eivät ole helppoja. Mutta pääasiassa kaikki meni hyvin ja tärkeintä oli, että Jacksonilla ja Onnilla oli hyvät välit.

Jalmari suhtautuu toiseen pääosan esittäjäänsä Onni Tommilaan erityisen lämpimästi. Pian 16-vuotias Onni on paitsi Jalmarin näyttelijälöytö jo edellisen elokuvansa Rare Exportsin ajalta myös hänen siskonpoikansa. Onnin äiti on lavastaja Ida Helander-Tommila ja isä näyttelijä Jorma Tommila.

– Vaikka Onni osaa muuten olla aikamoinen koheltaja, oli hienoa nähdä, miten ammattimaisesti hän toimi kuvauksissa. Jackson selvästi kunnioitti Onnia, ja he pelasivat hyvin yhteen. Pojasta on kasvanut loistava näyttelijä.

Big Gamessa nähdään liuta muitakin ulkomaisia näyttelijöitä, muun muassa Täydelliset naiset -sarjan Felicity Huffman. Tähtikaartin Ray Stevenson saapuu Suomeen elokuvan ensi-iltaan. Jacksonia kemuissa ei nähdä: mies kuvaa parhaillaan Quentin Tarantinon seuraavaa pätkää. Tähden liikuttelu Suomeen henkilökuntineen tietäisi myös tuntuvaa laskua tuotannolle.

Lue lisää:

Suomalaisohjaaja sai Täydelliset naiset -tähden elokuvaansa

Hollywood-tähti suomalaisessa erämaassa – katso Big Game -leffan vauhdikas traileri

Chamath Palihapitiyan mukaan Facebookin luojat eivät ymmärtäneet, millainen Facebookista tulisi – ja nyt kaduttaa. 

Facebookin varhaisiin johtajiin kuuluva Chamath Palihapitiya varoittaa ihmisiä sosiaalisesta mediasta. Aiheesta uutisoi Suomessa Kauppalehti.

Palihapitiya puhui marraskuussa maineikkaassa Stanfordin yliopistossa siitä, miten rahalla voi muuttaa maailmaa, ja kertoi samalla katuvansa sitä, millaisen monsterin Facebookin tekijät loivat. 

– Luulen, että jossakin syvällä, syvällä mielemme sopukoissa tavallaan tiesimme, jotakin pahaa voisi sattua, Pahilipityia sanoo videoidussa Stanfordin-puheessaan.

Palihapitiya kuitenkin sanoo, etteivät Facebookin luojat ymmärtäneet, millainen Facebookista tulisi. Nykyinen somejättiläinen repii Palihapitiyan mielestä sosiaalisia kudelmiamme kappaleiksi. 

– Ollaan siinä pisteessä, että tarvitaan kunnon tauko joistakin näistä työkaluista ja asioista, joihin tukeudutte. Lyhytaikaiset, dopamiinivetoiset palautekoukut, jotka olemme luoneet, tuhoavat yhteiskunnan toimintaa.

Somettomuus luo jännitteitä

Palihipitiya luettelee sosiaalisen median vaikutuksia yhteiskuntaan: Kunnioittavaa ja ymmärryksen lisääntymiseen tähtäävä keskustelu on vähissä, samoin yhteistyötaidot. Harhaanjohtavat tiedot ja valetotuudet sen sijaan kukoistavat. 

Hän suositteleekin, että sosiaaliseen mediaan pidettäisiin etäisyyttä. Itse hän ei somea käytä, eivätkä käytä hänen lapsensakaan. Hän kertoo selanneensa Facebook-feediään alle kymmenen kertaa viimeisen seitsemän vuoden aikana. 

Palihapitiya ei kuitenkaan elele hiljaiseloa eristäytyneenä vaan on nykyään pääomasijoittaja Piilaaksossa. Miten hän siis pärjää ilman somea?

– Se on luonut valtavasti jännitteitä sosiaalisissa ympyröissäni, hän myöntää.

Palihapitiya kertoo luopuneensa somen käytöstä, koska ei halunnut tulla ”ohjelmoiduksi”. Valitettavat esimerkit eri puolilta maailmaa osoittavat, että ihmisiä voidaan manipuloida sosiaalisessa mediassa. 

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****