Jos uusi viikko tuntuu vaikealta, saatat kärsiä maanantaimasennuksesta ja sunnuntaisyndroomasta. Onneksi ne voi karkottaa helposti.

Hyvää huomenta, maailma! Aurinko paistaa talvitaivaalta, maanantai näyttää parastaan. Tästä viikosta tulee täydellinen.

Ai, ei... Onko tämä lähempänä totuutta?

Viime tinkaan työpaikalle, mahassa myllertää ja väsyttää, kahvinkeittimestä kylmää kahvia kaunistamaan ja suuren suuri haukotus.

Älä huoli, et ole yksin. Jos uusi viikko tuntuu vaikealta, saatat kärsiä maanantaimasennuksesta ja sen aiheuttavasta sunnuntaisyndroomasta. Monster.com-työnhakusivuston kyselyn mukaan kahdeksaa kymmenestä ahdistaa viikon loppuminen. Kyselyyn vastasi 3600 ihmistä.

Wall Street Journalin haastatteleman työpaikkoihin erikoistuneen psykiatrian asiantuntijan Jeffrey Kahnin mukaan uuden viikon alku saa osan ihmisistä nukkumaan huonommin ja käymään tulevan viikon tapahtumia läpi ahdistunein mielin.

Viikon annissa saattaa ahdistaa pelottava pomo ja häämöttävä deadline, mutta myös onnistuminen. Onnistumisesta "palkitaan" valitettavasti joskus lisätöillä tai kollegat saattavat kadehtia onnistujaa.

Sunnuntaisyndroomasta johtuvan maanantaimasennuksen voi kuitenkin Kahnin mukaan karkottaa helposti esimerkiksi meditoimalla, urheilemalla tai keskittymällä mukaviin asioihin, kuten ajanviettoon perheen kanssa, suosikkiohjelmaan televisiossa tai lämpimään kuppiin kaakaota.

Lue myös:

Tiuskitko kumppanillesi maanantaisin? Syy voi olla sosiaalinen jetlag

Miksi sunnuntai ahdistaa?

Kalastajan vaimo: Ainutlaatuinen maanantai

Avec Sofié: Se tavallinen sunnuntai

”Kuvaustilanteessa kisa välillämme oli täyttä totta, mutta se osattiin laittaa oikeisiin mittasuhteisiin sitten takahuoneessa. Olen itse älyttömän kilpailuhenkinen, mutta ihan hyvä häviäjä”, VOF-tuomari Anna Puu naurahtaa. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kuvaustilanteessa kisa välillämme oli täyttä totta, mutta se osattiin laittaa oikeisiin mittasuhteisiin sitten takahuoneessa. Olen itse älyttömän kilpailuhenkinen, mutta ihan hyvä häviäjä”, VOF-tuomari Anna Puu naurahtaa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Voice of Finlandin tähtivalmentajana jatkava Anna Puu rauhoittaa tahtiaan jättämällä keikkailun puoleksi vuodeksi.

Laulaja Anna Puu on kuulunut viime vuosina maamme suosituimpiin esiintyjiin. Viimeiset kaksi vuotta ja kaksi kuukautta hän onkin kiertänyt bändinsä kanssa Suomea ilman pidempiä taukoja.

Klubikeikkojen, festareiden ja konserttien lisäksi kahteen vuoteen on mahtunut muun muassa yksi kausi Voice of Finlandia sekä Vain elämää, jonka myötä keikkasettiin tuli uusia kappaleita. Koko ajan Anna on myös tehnyt uutta musiikkia.

– Tämä on ollut hulluin kaksi vuotta koskaan. Tuntuu, että en enää edes muista, mikä on tapahtunut missä kuussa ja minä vuonna. Ajantaju on ihan sekaisin, Anna kuvaili Voice of Finlandin seitsemännen kauden lehdistötilaisuudessa.

”Yritän nyt ottaa joulunajan hemmottelun, rentoutumisen ja suolakylpyjen kannalta, ja palaan sitten freesinä vuoden alusta Voicen.”

Nyt tilanteeseen on kuitenkin tulossa muutos. Anna tekee vuoden viimeisen keikkansa Tavastialla keskiviikkona, ja palaa keikkalavoille seuraavan kerran vasta ensi kesän festareilla.

Näin joulun alla Anna myöntää olevansa väsynyt. Varsinaista lomaa kevät ei kuitenkaan tule olemaan, sillä häntä työllistävät Voice of Finlandin kuvaukset, minkä lisäksi hän tekee uutta musiikkia ja levyä.

– Olen kyllä todella loman tarpeessa. Mutta yritän nyt ottaa joulunajan hemmottelun, rentoutumisen ja suolakylpyjen kannalta, ja palaan sitten freesinä vuoden alusta Voicen, Anna suunnittelee.

Ruotsin kruununprinsessa Victorian joulutervehdys on täydellistä katsottavaa.

No niin, unohdetaanpas Harry ja Meghan -huuma hetkeksi. On nimittäin perinteisen, ruotsalaisen joulutervehdyksen aika.

Kuten monena aiempana jouluna, hovi julkaisi myös tänä vuonna iloisen jouluiset videoterveiset kruununprinsessa Victorian perheeltä.

Videolla Victoria, prinssi Daniel sekä aina suloiset lapset Oscar, 1, ja Estelle, 5, koristelevat kuusta, laskevat mäkeä kotinsa, Hagan linnan pihalla ja riemuitsevat talvesta. Pikkuprinssi Oscar istuu haltioituneena Stigan kyydissä. Heillä on jopa idyllinen, luminen talvi. Täydellistä!

Eihän tästä voi tulla kuin hyvälle tuulelle. Todella hyvää joulua myös teille, rakkaat länsinaapurimme!