Valvottaako? Niin monia muitakin. Kuva: Shutterstock
Valvottaako? Niin monia muitakin. Kuva: Shutterstock

Muisti pätkii, pumppu hakkaa, uni ei tule. Kokeile tavisnaisten keinoja.

Stressistä johtuvista muistihäiriöistä, sydänoireista ja unettomuudesta kärsii nykyään yhä useampi 30–40-vuotias. Yksi surullinen esimerkki on tanskalainen huippukokki Martin Sten Bentzen, jonka sydän petti hiljattain vain 32-vuotiaana. Kokin siskon mukaan Martin kuoli stressiin.

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan stressi on naisille jopa suurempi uhka kuin miehille. Stressaantuneet naiset altistuvat miehiä helpommin muun muassa sydänlihasiskemiaan, joka saattaa johtaa sydäninfarktiin. Naisilla stressi lisää myös veritulpan riskiä ja aiheuttaa enemmän kielteisiä tunteita kuin miehillä.

Kysyimme 30–40-vuotiailta naisilta, miten he ovat selvinneet stressin oireista ja lievittäneet niitä.

Ajoissa nukkumaan

”Kärsin unettomuudesta ja muistiongelmista. Herään usein kello 4–5 välillä ja valvon siitä tunnin tai pari. Selviän univajeesta, kun menen nukkumaan kello 21, kun olen jo tosi väsynyt. Näin varmistan sen, että voin valvoa yöllä sen pari tuntia. Teen silloin jotain rauhallista, kuten luen lehden ja juon kofeiinitonta teetä.

Muistiongelmiin ratkaisuni on se, että kirjoitan kaikki menot, sovitut asiat ja salasanat muistiin. Teen myös to do -listoja ja rankkaan ne: tee heti, tee tänään ja tee tällä viikolla. Työteon katkaisen pari kertaa päivässä jumpalla. Lisäksi kaappiin jemmaamani herkut pakottavat nousemaan tuolista työpäivän aikana.”

Asenne uusiksi

”Neljä vuotta sitten oli niin paha työstressi, että aloin unohdella perusasioita, kuten Suomen kansallislaulun nimen ja peruskertolaskut. Ongelma ratkesi niin, että pidin tavallista pidemmän talviloman ja lähdin kaukomaille, jossa ei voinut tehdä muuta kuin löhötä. Siellä tein suunnitelman, että en vain enää ota joitain työasioita niin jumalattoman vakavasti, eli työstin asennettani. Se ei ratkaissut ongelmaa kokonaan, mutta helpotti. Kaikkein paras lääke oli työpaikan vaihto.”

Muista hengittää!

”Stressi aiheuttaa minulle muistin pätkimistä, unettomuutta ja lopulta huimausta. Menen niin ylikierroksille, että alan suorittaa maanisesti miljoonaa asiaa yhtä aikaa. Reagoin myös vatsallani: se kipeytyy ja menee ihan jumiin.

Kun huomaan olevani ylirasittunut, sanon itselleni: hengitä. Se kun unohtuu aina tiukassa tilanteessa. Minua on auttanut myös nukkuminen, meditointi ja perheen kanssa vietetty vapaa-aika.”

Unirytmi kuntoon

”Työtilanteeni on niin kiperä, että unet ovat jääneet muutamaan tuntiin yössä. Jossain vaiheessa olin niin poikki, että kävin pyytämässä nukahtamislääkkeet lääkäriltä.

Silloin päätin, että unirytmi on pakko saada takaisin ja että unta on saatava seitsemän tuntia yössä. Useiden viikkojen ajan pidin kiinni siitä, etten istunut illalla koneella, käyttänyt älypuhelinta tai toljottanut televisiota. Lisäksi reippailin joka päivä. Lopulta nukkuminen alkoi taas sujua, enkä itse asiassa joutunut käyttämään nukahtamislääkkeitäkään kuin muutaman kerran.

Töissä kiire ja paine eivät ole hellittäneet missään vaiheessa, mutta kun sain unirytmini kuntoon, omat voimani ovat riittäneet paremmin.”

Tee-se-itse-meditaatiota

”Unohtelen jopa tuttujen ihmisten nimiä ja joskus ylävatsassa tuntuu hirveää polttelua. Olen saanut närästykseen apua reseptilääkkeistä, mutta dementialääkkeitä ei ole vielä kirjoitettu.

Olen ajatellut niin, että muistiin mahtuu vain kaikista tärkeimmät, muu valuu pois. Enkä sentään ole koskaan unohtanut hakea lastani päiväkodista.

Joskus työpäivän aikana teen alkeellista meditaatiota, kuuntelen musiikkia tai haen kahvilasta karkkia. Ne auttavat unohtamaan stressaavat asiat ja olemaan edes muutaman minuutin vain siinä hetkessä.”

Vesiherätys aamuun

”Kärsin stressin aiheuttamista rytmihäiriöistä runsaan vuoden. Sydän muljahteli, pulssi hyppi ja pahimmillaan rytmihäiriöistä seurasi lyhyitä tajuttomuustiloja. Samoihin aikoihin ylivilkas kilpirauhanen aiheutti ruokahaluttomuutta, laihtumista ja unettomuutta.

Oireita hillittiin aluksi levolla eli viikon sairauslomalla sekä betasalpaajilla. Pysyvän avun löysin homeopaatilta. Kävin kahdesti tulineulakäsittelyssä ja sain neuvoja aamurutiinien uudistamiseen. Nykyään aloitan aamun kahdella mukillisella kuumaa sitruunavettä ja vasta sen jälkeen syön aamupalan. Olen vähentänyt kahvin 2–3 kupilliseen päivässä ja alkanut huolehtia, että nukun riittävästi. Aamun vesistartti on ollut merkittävin apu elimistön jaksamisessa.”

Muuta?

Jaa omat vinkkisi jutun lopussa kommentointikentässä!

Lue myös:

Lähde ulos lounaalle, tulet onnellisemmaksi

Finnit ja muut iho-ongelmat kuntoon psykologin vastaanotolla?

Valvottaako stressi? Näin valmistaudut nukkumaanmenoon

Negatiivinen neurootikko oppi rennoksi – näin sinäkin pääset eroon stressistä

Alkaako kengännumerosi nelosella? Tervetuloa porukkaan!

En muista, missä vaiheessa jalkani venähti yli neljänkympin, mutta pitkään se on ollut kokoa 41. Varmasti jo teini-iässä siirryin kolmoskerhosta isokenkäisiin, sillä muistan hävenneeni suurta kalossiani. Nykyään olen asian kanssa sinut – ainakin suurimman osan ajasta. Maailmassa on asioita, joihin vain me isojalkaiset naiset olemme törmänneet.

 

 1. Kaupasta ei löydy kokoasi – eikä se ole loppuunmyyty. Kiitokset kaikille kenkävalmistajille, jotka teette naisten popoja kokoon 42 asti. Moitteet teille, joiden valikoimissa isoin koko on 40.
 2. Tuliaisostoksiisi ei kuulu kenkiä. Italian-reissulla ei kannata edes kysyä kokoja, vastaus on jo tiedossa.
 3. Huomaat, ettei bodyshamingin vastainen kulttuuri ole laskeutunut vielä varpaiden tasolle. ”Ai sulla on niin iso jalka! Pysyt hyvin pystyssä.” Asia saattaa myös olla omien korviesi välissä. Kenkäkaupassa sanot kokosi hiljaisella äänellä ”Nelkyt. Tai ehkä nelkytyks.”
 4. Kantapääsi kohtaavat kylmän lattian. Kylpylöiden ja hoitoloiden one size -lipokkaat on parempi pyytää miesten koossa.
 5. Joku luulee kenkiäsi miesten jalkineiksi. Asuin kimppakämpässä Thaimaassa, kun kaverini epäili, että joku on tuonut paikallisen ladyboyn yövieraaksi kotiimme. Olin jättänyt kuistille uudet kiilakorkosandaalini koossa 41.
 6. Kun pillifarkut tulivat muotiin, hikikarpalo nousi otsallesi. Kapealahkeisten housujen valtakausi on ollut isojalkaiselle totuttelemisen paikka. Kengät nimittäin näyttävät paljon isommilta pillifarkkujen parina. Myös cat-heelsit eli matalat piikkikorkkarit saattavat aiheuttaa tunteen, että jalkapöytäsi jatkuu ja jatkuu ja jatkuu...
 7. Teet mahtavia alelöytöjä. Jos jalkojen koko aiheuttaa hetkittäin harmitusta, myös ilonaiheita löytyy. Alennusmyynneissä on lähes aina jäljellä kokoa 41 huokeaan hintaan.
 8. Hurraat mielessäsi, kun pienempi koko mahtuu sinulle. Joidenkin merkkien valmistajat ovat jopa niin ajattelevaisia, että tekevät mitoituksestaan hieman väljää. Jotenkin se vain ilostuttaa, kun pohjaan on painettu yhtä pienempi numero.
 9. Voit ostaa popoja myös miesten osastoilta. Vastakkaisen sukupuolen valikoimat etenkin lenkkarimarkkinoilla ovat omaa luokkaansa. Niissä mallistoissa neljän kympin alkupää on pientä kokoa!

Suomalaisia kiinnostaa, miten tehdä limaa sekä miten saada unta ja rahaa.

10 miljardia. Sen verran Suomessa tehdään Google-hakuja vuodessa. Nyt Google on julkaissut tämän vuoden haetuimmat ihmiset ja asiat. Miten/kuinka-kategoriassa suomalaisia askarrutti eniten kysymys siitä, miten tehdä limaa. Toiseksi eniten googlattiin sitä, miten saada poikaystävä, ja kolmanneksi eniten sitä, miten saada unta. 

10 googlatuinta asiaa miten/kuinka-kategoriassa

 1. miten tehdä limaa
 2. miten saada poikaystävä
 3. miten saada unta
 4. miten laihtua nopeasti
 5. kuinka laihtua
 6. miten saada rahaa
 7. kuinka monta prosenttia
 8. miten selvitä erosta
 9. miten säästää rahaa
 10. kuinka nopeasti raskaaksi

Jotta säästyisit googlaamiselta, päätimme etsiä vastaukset googlatuimpiin asioihin puolestasi. Kas tässä, olkaa hyvät!

1. Miten tehdä limaa?

Vauva.fi:n toimitus on tehnyt helpot ja selkeät ohjeet liman valmistukseen. Vauvan ohjeilla liman saa valmistettua vain kahdesta raaka-aineesta – ja kaiken lisäksi vieläpä ilman partavaahtoa, liimaa ja piilolinssinestettä. Katso ohje:


2. Miten saada poikaystävä?

Sinkkuna olemisessa on ainakin 20 hyvää puolta. Mutta jos silti kaipaa kultaa kainaloonsa, maailman hauskimmalla naisella Amy Schumerilla on vinkki: kokeile deittisovellusta – mutta ole rehellinen.

Kun Amy itse oli ollut kolme vuotta sinkkuna, hän päätti kokeilla ystävän suosittelemaa ”luoville ihmisille suunnattua” deittisovellusta. Hän latasi sinne kaksi kuvaa: toinen oli lenkillä otettu meikitön räpsy, jossa hän irvistelee kuin olisi kuolemaisillaan, ja toinen oli kuva Tyttökultien Sophie-mummosta. Ding! 40 minuutin päästä häneen otti yhteyttä Ben Hanisch, chicagolainen huonekalusuunnittelija ja puuseppä. Kun pari tapasi ensimmäisen kerran, Amy oli tulossa akupunktiosta tukka öljyisenä ja kasvot punaisina. Siitä huolimatta – tai sen takia – pariskunta on seurustellut vuoden päivät.

3. Miten saada unta?

Aineenvaihdunta menee sekaisin. Mielialat vaihtelevat omituisesti. Herkuttelu lähtee käsistä. Muisti pätkii. Jatkuva univaje aiheuttaa monia vaivoja. Prisma Studion ja Helsingin yliopiston teettämän Väsy-kyselyn mukaan suomalaisten yöunet ovat lyhentyneet ja valtaosa kärsiikin univajeesta. Siksi ei ole ihme, että muutkin kuin kroonisesta unettomuudesta kärsivät ovat googlanneet uneen liittyviä kysymyksiä.

Olemme koonneet 14 + 8 vinkkiä, mitä kannattaa kokeilla, jos uni ei tahdo tulla.


4. Miten laihtua nopeasti? + 5. Kuinka laihtua?

Koomikko-poliitikko Lotta Backlund laihtui 30 kiloa ottamalla rennosti. Muusikko-kirjailija Kauko Röyhkä laihtui puolestaan 12 kiloa 5:2-dieetillä. Maskeeraaja-meikkaaja Mariela Sarkiman paino putosi 12 kiloa, kun hän teki pysyvän elämänmuutoksen. Laihdutukseen liittyvissä asioissa suomalaisia kiinnosti sekä se, miten laihtua nopeasti että miten ylipäätänsä voi laihtua.

Vastaukset näihin kysymyksiin löydät seuraavista jutuista.

 

Artikkeli jatkuu alapuolella
Näin selätät tunnesyömisen
Hyvä olo
Näin selätät tunnesyömisen

 

 

6. Miten saada rahaa? + 9. Miten säästää rahaa?

Heidi tienasi kuukaudessa lähes 2000 euroa nettikirppiksillä. Julia sai taas vuodessa säästöön lähes kymppitonnin. Mutta on niitä muitakin tapoja saada rahaa ja panna se poikimaan:

 

 


7. Kuinka monta prosenttia...?

Jos prosenttilaskut ovat hakusessa, esimerkiksi laskurit.fi-sivustolta löytyy apua.

8. Miten selvitä erosta?

Ero on tunnevuoristorata, josta selviät parhaiten ja nopeiten noudattamalla yhtä neuvoa: pysy mahdollisimman kaukana entisestä puolisostasi. Lue lisää:


10. Kuinka nopeasti raskaaksi?

Tästä google-hausta ei täysin selviä, mihin kysymyksellä on haettu vastausta. Mutta jos sillä tarkoitetaan sitä, miten nopeasti yhdynnän jälkeen voi tulla raskaaksi, vastaus löytyy esimerkiksi tästä jutusta:

Mikä on erikoisin asia, mitä sinä olet googlannut? Kerro kommenteissa!