Lempikirja ja muutama post it -lappu – täydellinen nettihitti on valmis!

Vuodenvaihteessa syntynyt, yksinkertaisen nerokas Facebook-hitti Vaihtoehtoinen juonitiivistelmä on tähän mennessä kerännyt yli 15 000 käyttäjää muuntelemaan kirjojen nimiä ja keksimään mielikuvitusteoksille nokkelia juonikuvauksia. Erityisen paljon kävijät ovat muunnelleet klassikkoteoksia, kuten Väinö Linnan Tuntematonta sotilasta (muun muassa muotoihin Naton sotilas ja Maton tila), mutta myös vuoden 2014 Finlandia-voittaja, Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät, on innoittanut luovia lyhentäjiä (jos tiivistelmä esimerkiksi romaanista He imivät ei kiehdo, voit lukea alkuperäisen romaanin arvostelun täältä.)

Alta menet


Lena Anderssonin Omavaltaista menettelyä -teoksesta tökerösti paperilapuilla lyhennetty Alta menet kertoo ikuisen alisuorittaja-Esterin epäonnistumisista elämän eri osa-aluilla. Varhaiskeski-ikään ehtinyt Ester on elämänsä eri osa-alueilla alittanut niin monta rimaa, että päättää suosiolla siirtyä limboharrastuksen pariin. Loogista kyllä, hän saavuttaa lajissaan maailmanmestaruuden.

Keksitty romaani kuvaa epäonnistumiseen tottuneen naisen maailmaa herkkävaistoisesti ja niin hauskasti, että lukija alkaa jo toivoa teoksen olevan oikeasti olemassa. Erityiskiitokset se saa lohdullisesta sanomastaan: jokainen voi kääntää heikoimman puolensa vahvuudekseen.

Toi päivä, toi yö


 Kerrankin kansantajuisesti kirjoitettu parisuhdeopas! Pirjo Tuomisen Toinen silmä päivä, toinen yö -nimeä alun perin kantanut romaani on muokkautunut opaskirjaksi siitä, miksi kahden luonteeltaan täysin erilaisen ihmisen rakkaussuhde on täynnä vaikeuksia ja miten mahdolliset onnen karikot voidaan välttää. Harvinaisen suorasanainen teos ammentaa selvästikin Miehet ovat Marsista, naiset Venuksesta -klassikkokirjan perinteestä, mutta ei jaa eroja sukupuolten mukaan. Eikä kaikissa asioissa anna paljon toivoakaan: jos esimerkiksi toinen on päivä- ja toinen yöihminen, kannattaa ehkä mieluummin etsiä uusi puoliso kuin väkisin alkaa rustata vuorokausirytmejä uusiksi.

Terin oltava


Toisin kuin voisi kuvitella, muunnos Malcolm Mackayn dekkarista Lewis Winterin on kuoltava ei kerro yhtään mitään stailisti Teri Niitistä, vaikka hänen tyyli- ja jopa kuntoiluvinkkinsä ansaitsisivat omat teoksensa. Terin oltava on traaginen tarina taitoluistelijaksi pakotetusta nuoresta naisesta, joka viettää enemmän aikaa jäällä kuin tavallisella maalla. Rankka kehityskertomus opettaa, ettei menestys merkitse mitään, jos lajia ei ole itse valinnut.

Valitut teokset on noukittu satunnaisotannalla toimituksen kirjahyllystä. Kaikkia alkuperäisiä teoksia ei ole luettu.

Täältä löydät Me Naisten arvostelut oikeasti ilmestyneistä kirjoista.