Lempikirja ja muutama post it -lappu – täydellinen nettihitti on valmis!

Vuodenvaihteessa syntynyt, yksinkertaisen nerokas Facebook-hitti Vaihtoehtoinen juonitiivistelmä on tähän mennessä kerännyt yli 15 000 käyttäjää muuntelemaan kirjojen nimiä ja keksimään mielikuvitusteoksille nokkelia juonikuvauksia. Erityisen paljon kävijät ovat muunnelleet klassikkoteoksia, kuten Väinö Linnan Tuntematonta sotilasta (muun muassa muotoihin Naton sotilas ja Maton tila), mutta myös vuoden 2014 Finlandia-voittaja, Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät, on innoittanut luovia lyhentäjiä (jos tiivistelmä esimerkiksi romaanista He imivät ei kiehdo, voit lukea alkuperäisen romaanin arvostelun täältä.)

Alta menet


Lena Anderssonin Omavaltaista menettelyä -teoksesta tökerösti paperilapuilla lyhennetty Alta menet kertoo ikuisen alisuorittaja-Esterin epäonnistumisista elämän eri osa-aluilla. Varhaiskeski-ikään ehtinyt Ester on elämänsä eri osa-alueilla alittanut niin monta rimaa, että päättää suosiolla siirtyä limboharrastuksen pariin. Loogista kyllä, hän saavuttaa lajissaan maailmanmestaruuden.

Keksitty romaani kuvaa epäonnistumiseen tottuneen naisen maailmaa herkkävaistoisesti ja niin hauskasti, että lukija alkaa jo toivoa teoksen olevan oikeasti olemassa. Erityiskiitokset se saa lohdullisesta sanomastaan: jokainen voi kääntää heikoimman puolensa vahvuudekseen.

Toi päivä, toi yö


 Kerrankin kansantajuisesti kirjoitettu parisuhdeopas! Pirjo Tuomisen Toinen silmä päivä, toinen yö -nimeä alun perin kantanut romaani on muokkautunut opaskirjaksi siitä, miksi kahden luonteeltaan täysin erilaisen ihmisen rakkaussuhde on täynnä vaikeuksia ja miten mahdolliset onnen karikot voidaan välttää. Harvinaisen suorasanainen teos ammentaa selvästikin Miehet ovat Marsista, naiset Venuksesta -klassikkokirjan perinteestä, mutta ei jaa eroja sukupuolten mukaan. Eikä kaikissa asioissa anna paljon toivoakaan: jos esimerkiksi toinen on päivä- ja toinen yöihminen, kannattaa ehkä mieluummin etsiä uusi puoliso kuin väkisin alkaa rustata vuorokausirytmejä uusiksi.

Terin oltava


Toisin kuin voisi kuvitella, muunnos Malcolm Mackayn dekkarista Lewis Winterin on kuoltava ei kerro yhtään mitään stailisti Teri Niitistä, vaikka hänen tyyli- ja jopa kuntoiluvinkkinsä ansaitsisivat omat teoksensa. Terin oltava on traaginen tarina taitoluistelijaksi pakotetusta nuoresta naisesta, joka viettää enemmän aikaa jäällä kuin tavallisella maalla. Rankka kehityskertomus opettaa, ettei menestys merkitse mitään, jos lajia ei ole itse valinnut.

Valitut teokset on noukittu satunnaisotannalla toimituksen kirjahyllystä. Kaikkia alkuperäisiä teoksia ei ole luettu.

Täältä löydät Me Naisten arvostelut oikeasti ilmestyneistä kirjoista.

Radiopersoona Kimmo Vehviläinen poseerasi Instagram-kuvassaan ilman vihkisormusta jo huhtikussa. Nyt hän on vahvistanut, että avioliitto Johannan kanssa on päättynyt eroon. 

Kimmo Vehviläisen avioliitto vaimonsa Johanna Vehviläisen kanssa on päättynyt eroon. Pari oli yhdessä 10 vuotta. Naimisiin he menivät vuonna 2016. Jo ennen naimisiinmenoa pari erosi kahdesti. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Seiska

Kimmo vahvistaa Me Naisille tiedon pitävän paikkansa. 

– Kyllä tieto erosta pitää paikkansa. Olen jo sanonut kaiken sanottavan, minulla ei ole enempää tästä aiheesta, Kimmo kommentoi Me Naisille. 

Seiskalle Kimmo paljasti, että pariskunta oli eronnut jo kevättalvella.

– Nyt alkukesän aikana asioita laitetaan käytäntöön, Kimmo kertoi Seiskalle. 

Kimmo oli yksi suosikeista tuoreessa Selviytyjät Suomi -julkkisversioissa. Kimmo pääsi kilpailussa finaaliin. Kun Selviytyjissä kilpailijat saivat kirjeet kotoa, Kimmo ei pystynyt tunteidensa vallassa lukemaan rakkaudentäyteistä kirjettä Johannalta.

Kimmo kertoi Seiskalle kokeneensa itsensä yksinäiseksi Selviytyjien kuvauksissa. Hän kävi kuvausten aikana puhumassa pahasta olostaan psykologi Laura Stenroosin kanssa. 

Johanna-vaimon Selviytyjät-ohjelman kuvauksiin lähetetystä kirjeestä välittyi rakkaus ja ikävä aviomiestään kohtaan.

Päivitetty 10:39 Oikea naimisiinmenoaika 

Maarit Feldt-Ranta on sairastanut mahasyövän kahteen otteeseen. Nuorempana hyvin kilpailuhenkinen nainen liikkuu nyt ennen kaikkea pysyäkseen terveenä.

Joka aamu kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta, 50, astuu vaa’alle. Sitten hän katsoo alastonta peilikuvaansa ja toteaa itselleen: Olenpa aika simpsakka viisikymppinen!

– Tykkään itsestäni ja olen onnellinen ihan siitä, että olen kasassa, mahasyövän kaksi kertaa sairastanut Maarit sanoo.

Oman painon tarkkailu ei ole ulkonäkökeskeisyyttä. Painon heittely on yksi ensimmäisistä oireista, jos syöpä olisi uusinut taas. Siksi se on Maaritille välttämättömyys.

– Se on ihan hyvä rutiini eikä ahdista, koska tunnen oloni kotoisaksi kropassani. Voin oikein hyvin, Maarit sanoo.

Maarit painaa 30 kiloa vähemmän kuin ennen sairastumistaan. Painon putoamiseen vaikuttivat vaikeat syöpähoidot ja se, että ensimmäisessä leikkauksessa ruoansulatuskanavasta otettiin osa pois. Maarit pystyi syömään aluksi vain lusikallisia soppaa.

Toipumista nopeutti Maaritin hyvä peruskunto. Lääkäri totesi, että jos kävelet sairaalan käytäviä, pääset vielä nopeammin kotiin.

– Ja minähän kävelin. Kun pääsin kotiin, laahustin ulkona potkukelkan kanssa, jotta pääsin liikkeelle. Siitä se lähti.

Viime kesänä Maarit juoksi Jukolan viestissä reilun kymmenen kilometrin matkan.

– Se meni melko helposti. Se kertoo siitä, että minulla on edelleen hyvä kunto, vaikka sisuskaluja on lähtenyt.

”Minun on liikutettava kehoani väkisin, jotta se pysyy kunnossa tässä iässä.”

Maarit on ollut aina hyvin liikunnallinen. Nuorempana hän oli hyvin kilpailuhenkinen ja harrasti tosissaan muun muassa uintia ja myöhemmin käsipalloa.

Nykyään Maarit vannoo arkiliikunnan nimeen: hän polkee kaupunkifillarilla kokouksesta toiseen tai jää kaksi pysäkkiä liian aikaisin pois bussista, koska joukkueurheilu tai jumppatunnit ovat nykytilanteessa mahdottomia.

Myös syy liikkua on muuttunut. Jos ennen liikkeeseen ajoi voitontahto, nykyään Maarit liikkuu, jotta pysyisi terveenä.

– Minulla ei ole mitään suurta liikunnanhimoa, vaan olen rationaalinen ja ymmärrän, että minun on pakko liikkua. Istuminen tutkitusti tappaa, ja minun on liikutettava kehoani väkisin, jotta se pysyy kunnossa tässä iässä.

Maaritilta on syöpähoitojen yhteydessä poistettu kokonaan vatsalaukku. Miten se on vaikuttanut syömiseen? Entä mitkä ovat Maaritin Top 3 -liikuntalajia? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 21/18. Digilehden voit lukea täältä.