Sokeri voi tuottaa aivoille samanlaista välitöntä mielihyvää kuin huumeet. Kuva Shutterstock
Sokeri voi tuottaa aivoille samanlaista välitöntä mielihyvää kuin huumeet. Kuva Shutterstock

Lue kuusi vinkkiä, miten pääset eroon sokerista.

Sokerinhimo on verrattavissa huumeriippuvuuteen, väittävät tuoreet yhdysvaltalaistutkimukset.­ Niiden mukaan­ sokeri voi koukuttaa käyttäjänsä yhtä pahasti kuin heroiini tai kokaiini.

– Sokeri voi todella tuottaa aivoille samanlaista välitöntä mielihyvää kuin huumeet, vahvistaa terveyskeskuslääkäri ja psykoterapeutti Outi Seppälä.

Sokeririippuvuudella tarkoitetaan himoa­ nopeita hiilihydraatteja sisältäviin ruokiin, joita ovat makeiden herkkujen lisäksi myös esimerkiksi perunalastut ja vaalea leipä. Ne hajoavat elimistössä nopeasti sokereiksi ja vapauttavat mielihyvää tuottavia hormoneja.

Seppälän mukaan sokeri- ja huumeriippuvuutta ei voi kuitenkaan suoraan verrata toisiinsa, sillä sokeri on ongelmana vähäpätöisempi.

– Liiallinen alkoholinkäyttö voi johtaa esimerkiksi työkyvyttömyyteen ja huumeet rikollisuuteen. Sokeririippuvuus ei aiheuta vastaavia seurauksia, eikä siihen sen vuoksi suhtauduta yhtä vakavasti.

Sokeririippuvuutta ei ole myöskään toistaiseksi diagnosoitu sairaudeksi, Outi­ Seppälä sanoo.

Ongelma sokeririippuvuudesta tulee, kun se alkaa hallita elämää. Ratkaisuksi Seppälä suosittelee ryhmämuotoista keskusteluhoitoa. Sellainen on esimerkiksi OA, eli Overeaters anonymous, joka­ on tarkoitettu pakonomaisesta ylensyönnistä kärsiville.

Eroon sokerinhimosta

1. Tee itsellesi vieroitusohjelma. Sovi itsesi kanssa, mitä saat syödä ja milloin. Herkuttelua ei kannata kieltää heti kokonaan.

2. Kerro ongelmasta läheisellesi. Häpeä vähenee, kun asian­ jakaa.

3. Hakeudu vertaistukiryhmään. Samassa tilanteessa olevilla on paljon annettavaa toisilleen.

4. Keksi uusia rentoutumistapoja. Kokeile esimerkiksi musiikki- tai urheiluharrastusta.

5. Älä osta kiusaajia kotiin. Harva jaksaa juosta kovin pitkälle sokerin perässä.

6. Älä nälkiinnytä itseäsi. Kun syö riittävästi kunnon ruokaa, herkkujen kaipuu vähenee.

Vinkit antoi terveyskeskus­lääkäri ja psykoterapeutti
Outi Seppälä.

Lisää aiheesta:

Tämäkin vielä! Sokeri vanhentaa ihoa

Tehokkaat vinkit: näin pääset irti sokerista

Iholla-sarjan Claudia Eve pääsi sokerista ja laihtui 30 kiloa

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla