Kukapa nyt ei haluaisi filttereitä, lisää värejä ja tekstilleen tilaa! Tässä viisi vinkkiä Snapchat-käyttäjille.

Suomalaiset ovat löytäneet Snapchatin! Eikä se ole mikään tuhmien kuvien hautausmaa, vaan ihan oikea, eläväinen sosiaalinen media. Aikuiset (ja teinitkin) jakavat siellä ajatuksiaan, hetkiään, mielipiteitään.

Moni on jo koukuttunut snäppiin, eikä suotta. Sitä on kehuttu rehellisemmäksi kuin mitään muuta sosiaalista mediaa. Jotain intiimiä siinä on. Snapchatissa ihmiset puhuvat kipeistä elämäntilanteista, eroista, masennuksesta, sairauksista, mutta myös ihanasta arjesta. Ja huumoriakin löytyy! Yksi asia tosin on valitettava: Snapchat on käytettävyydeltään aivan surkea. Se ei ole millään tavalla intuitiivinen – niin kuin hyvän sovelluksen luulisi olevan – vaan sitä joutuu opettelemaan perusasioista alkaen.

Jotta käytöstä saisi kaiken irti, pitää tietää muutama pieni jippo. Tässä alla viisi arkea helpottavaa tai hauskuuttavaa. Ne kerättiin Snapchat-käyttäjiltä.

1. Väriä ja leimoja

Kukapa nyt ei haluaisi tehdä kuvasta tai videosta mustavalkoista ja läntätä siihen vielä aikaleimaa? Snapchat tarjoaa käyttäjilleen muutamia erilaisia värifilttereitä ja tietoja, kuten kuvanottohetken nopeuden, lämpötilan, kellonajan, paikan ja pari muuta. Ne saat käyttöösi ottamalla kuvan ja videon ja sen jälkeen pyyhkäisemällä oikealle tai vasemmalle. Jos haluat kaksi niistä kerrallaan käyttöön, pidä toista sormea näytöllä ja pyyhi toisella. Kolmatta et valitettavasti saa. Sori!

Kaksi filtteriä ja teksti. Tältä näyttää valmis kuva.

2. Mustaa ja valkoista, kiitos

Otan kuvan välipalastani, mutta seuraajia ilahduttaakseni haluan piirtää klementiineille hymynaamat. Niiden on oltava mustaa ja valkoista, mutta piirustustyökalun värisäädin ei tarjoa sellaista. Älä huoli! Snapchatin laajempi värivalikko on piilotettu. Voit etsiä haluamasi värin käyttöön liikuttelemalla sormea näytön läpi. Näin: Otettuasi kuvan paina oikealla yläkulmassa olevaa kynän kuvaa. Sen jälkeen paina sormesi värivalikon päälle ja lähde liikuttamaan sitä ympäri näyttöä. Musta löytyy alareunasta, valkoinen aivan vasemmalta. Vähän hankalaa? Katso tämä Youtube-video. Löydät siltä opastuksen piilotetun värivalikon käyttöön, mutta muutaman muunkin, muun muassa vinkin numero 3.

Lisävinkki: piirtäminen helpottaa, jos hankit älypuhelimen näytöille tarkoitetun kynän. Niitä saa ostettua esimerkiksi Clas Ohlsonilta alle viidellä eurolla.

3. Lisää tilaa tekstille

Normaalisti Snapchatiin voi lisätä yhden rivin verran tekstiä (päivitys 12.5.2016: tekstiä voi lisätä kahden rivin verran) – PAITSI että tämänkin säännön voi kiertää. Jos sinulla on paljon asiaa ja haluat kertoa sen kuvassa tekstillä, tee näin: Avaa puhelimellasi Notes-sovellus. Paina rivinvaihtoa muutaman kerran, vaikkapa neljä. Sen jälkeen kopioi kaikki tyhjät rivit pitämällä sormea alhaalla niiden kohdalla ja painamalla Select all ja Copy. Avaa taas Snapchat, ota kuva tai video. Paina ylhäältä oikealta löytyvää tekstityökalua. Näytölle ilmestyy tumma palkki. Pidä sormea palkin kohdalla ja paina Paste. Tadaa! Rivimääräsi lisääntyvät. Nyt pääset kirjoittamaan sen verran tekstiä, kun olet Notesissa tyhjiä rivejä tehnyt.

4. Vaihda kameraa lennossa

Haluatko näyttää seuraajillesi jotain muuta kuin omaa naamaa? Saat vaihdettua kameran suuntaa lennossa täpäyttämällä näyttöä kaksi kertaa kuvatessasi. Kuvatessa toisen sormen pitää tietenkin olla kiinni joko kuvausnapilla tai puhelimen sivuilta löytyvillä äänensäätönapeilla, joten pientä taiturointia tämä vaatii.

5. "Hauskat" filtterit

Ihmiskasvot tunnistavat filtterit ovat yksi Snapchatin tuoreimmista uudistuksista. Hirveän hauskaa! Paitsi ettei oikeasti ole. Vaan ihan kamalaa. Jos kuitenkin haluat, saat ne käyttöösi tähtäämällä kameralla vaikkapa omaan naamaasi (älä yritä ottaa videota tai kuvaa liian läheltä) ja pitämällä sormella kasvoistasi kiinni. Kun kamera tunnistaa kasvosi, ilmestyy sen kohdalle kehikko ja filtterivalikko aukeaa kuvan alareunaan. Sieltä sitten kokeilemaan!

Muun muassa aktiivinen snäppääjä, käsikirjoittaja-ohjaaja ja elämäntapavalmentaja Katri Manninen (kutrinet) ja nimimerkit lindusius, kalenterikarju, ruotsalainenh ja minthefin auttoivat jutunteossa jakamalla snäppäystä helpottavat vinkkinsä. Vinkit testattiin iPhonella.

Harkitsetko vasta Snapchatiin liittymistä? Kirjoitimme ohjeet sen käyttöön kesällä. Löydät ne täältä: Muutakin kuin peniskuvia: aikuiset liittyvät nyt joukolla Snapchatiin.

Tee Me Naisten eeppinen kaupunkivisa ja selvitä, oletko karavaanaritason Suomi-tietäjä.

Viihdytkö tutuissa nurkissa vai tunnetko jokaisen niemennokan ja notkelman? Olemme koonneet kymmenen kuvaa suomalaisista ikoneista ja monumenteista, jotka liittyvät johonkin tiettyyn suomalaiseen kaupunkiin.

Osaatko yhdistää kuvan oikeaan kaupunkiin?

 

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.