Lintuhuppariin pukeutunut Rovion Peter Westerbacka nähtiin Slushin lavalla viime vuonna. Kuva: HS / Kalle Koponen
Lintuhuppariin pukeutunut Rovion Peter Westerbacka nähtiin Slushin lavalla viime vuonna. Kuva: HS / Kalle Koponen

Startup-tapahtuma Slush jatkuu vielä tämän päivän. Poimimme keskiviikon kiinnostavimmat puheenvuorot.

Euroopan suurin kasvuyritystapahtuma Slush kerää jopa 13 000 yrittämisestä ja sijoittamisesta kiinnostunutta kävijää kahdeksi päiväksi Helsingin messukeskukseen.

Väkisinkin tulee mieleen, että meininki on aika miehinen, kun on kyse sovelluksista, peleistä, isoista rahoista ja Piilaaksokin mainitaan siellä sun täällä. Suurin osa puhujista on tänäkin vuonna miehiä, mutta onneksi joukkoon mahtuu myös ilahduttavan monta naista! Eilen kuultiin esimerkiksi Yoga Retreat -pelin kehittänyttä Tiina Zilliacusta sekä suositun, naisille suunnatun Bloglovin-palvelun toimitusjohtajaa Joy Marcusia.

Kansainväliseen pöhinään pääsee kurkistamaan myös tänään nettilähetysten kautta. Kokosimme keskiviikon ohjelmasta kiinnostavimmat tärpit naisille.

Internetin äiti Teresa

Wikimedia-säätiön entinen johtaja, kanadalaisjournalisti Sue Gardner puhuu maailmanlaajuisen internetin tulevaisuudesta. Naista on kutsuttu ”koko maailman kirjastonhoitajaksi” sekä Internetin äiti Teresaksi, koska hän on ollut mukana tekemässä internetin ilmaisesta tietosanakirjasta Wikipediasta menestystarinaa. Suen mielestä kaikilla on oikeus päästä haluamaansa tietoon käsiksi. Vuonna 2011 talouslehti Forbes nosti hänet maailman sadan vaikutusvaltaisimman naisen joukkoon. Suen puheenvuoro kuullaan kello 11:20 vihreällä lavalla.

Onko startup-maailma tasa-arvoinen?

Sukupuolten välisestä tasa-arvosta Slushissa puhuu Mentimeter-yrityksen toimitusjohtaja ja perustajajäsen, ruotsalainen Johnny Warström. Hänen yrityksessään ajatellaan, että jokaisella on – sukupuolesta riippumatta – samat mahdollisuudet ja oikeus tulla kuulluksi. Onko näin sitten muualla tekniikkapainotteisessa startup-maailmassa? Jos ei vielä ole, niin Johnny ja hänen tiiminsä uskovat, että datalähtöinen työkulttuuri muuttaa kaiken. Keskustelua voi seurata esimerkiksi Twitterissä hashtagin #techeq kautta. Johnnyn puheenvuoro kuullaan kello 12:10 keltaisella lavalla.

Terveys ja teknologia

Slushin keskiviikkoiltapäivän teemana on terveys. Slushissa kuullaan uusimmat saavutukset terveyden ja sovelluskehityksen saralta. Esimerkiksi Vint-sovelluksen aj -treeniyhteisön takana oleva Louise Eriksson kertoo, miten digitaalisuus muuttaa kuntoilua. Mike LaVigne puolestaan esittelee Clue-sovelluksen, jonka kehutaan olevan yksi helppokäyttöisimmistä ja selkeimmistä kuukautiskierron seurantaan kehitetyistä sovelluksista tähän mennessä. Louise puhuu kello 17:15 ja Mike kello 16:30 mustalla lavalla.

Mitä kuuluu Uberille?

Uudenlainen taksipalvelu Uber tekee tuloaan myös Suomeen, ja kukapa tietäisi yrityksen tulevaisuuden suunnitelmista paremmin kuin Uberin Britannian, Irlannin ja Pohjoismaiden liiketoiminnasta vastaava Jo Bertram. Uber-älypuhelinsovelluksen avulla vapaat taksit näkee kartalta, ja autokyydin voi tilata helposti kännykästä. Suomessa toiminnan aloittamista hankaloittaa tiukka lainsäädäntö – muualla maailmassa myös taksikuskit ovat olleet kilpailusta näreissään. Helsingin Sanomien mukaan Uberin lanseeraus Helsinkiin tapahtuu tänään Slushissa. Jo Bertram puhuu vihreällä lavalla kello 17:25.

Slushin livelähetykset näet täältä.

Lue myös:

Pelialan naisia uhkaillaan törkeästi – tästä kaikki sai alkunsa

Joukkorahoitus onnistui – tavis-Barbie on kohta totta

Eikö strippari polttareissa innosta? Start up -yritys lanseeraa tasokkaat miespalvelijat

Tällaista on olla töissä pelifirmassa: pallomeri, kisailua ja vapaus huseerata

Kuva ja video: Nelonen
Kuva ja video: Nelonen

Mira Luodin Vain elämää -päivänä kuultiin Dannyn vahva tulkinta yhdestä PMMP:n suosituimmista kappaleista.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään PMMP-yhtyeestä tutun Mira Luodin päivää. Torstaina oman tulkintansa Miran tuotannosta esittivät Arttu Wiskari, Danny ja Kasmir.

Danny tulkitsi jaksossa PMMP:n koskettavan Lautturi-kappaleen. Biisi on Miralle hyvin henkilökohtainen.

– Lautturi on Paulan isälleen kirjoittama laulu, mutta myös itsellekin isäni menettäneenä hyvin koskettava ja kaunis laulu, Mira kertoi.

Saman kappaleen on tulkinnut aiemmin Vain elämää -ohjelmassa Jenni Vartiainen. Sarjan kolmannella kaudella Jenni esitti kappaleen Paula Vesalan päivänä.

Danny kertoi valinneensa kappaleen sen syvällisyyden takia.

– Valitsin laulun, jossa teidän sielujen syvyys todella tuli esille suorastaan pelottavalla tavalla. Hyvin tyylikkäästi ja kauniisti tehty se maailma, Danny kertoi ennen esitystä.

Katso Dannyn veto kokonaisuudessaan tästä: 

Dannyn tulkinta kappaleesta iski ja kovaa. Mira herkistyi Dannyn tulkinnasta jo ennen ensimmäistä kertosäettä. Myös muut artistit seurasivat esitystä kyyneleet silmissään.

– En voinut olla miettimättä sitä, kuinka monta ystävää ja elämän rakkautta sinä olet joutunut saattamaan haudan lepoon. En tiedä, miten pystyit laulamaan sen, Kasmir sanoi esityksen jälkeen Dannylle.

Kappaleen kuultuaan Vain elämää -artistit istuvat hiljaisina ja liikuttuneina pöydän ääressä. Mira totesi, että esitys veti hänet sanattomaksi. Kameroille hän kertoi Dannyn tulkinnan herättäneen paljon muistoja:

– Tuli itsellekin kova ikävä. Mietin omaa isää, veljeä ja isovanhempia. Uskon, että rakkaat ihmiset toivat voimaa tähän hetkeen. Tästä jää hieno muisto, Mira sanoi.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Semijees! Jätän tämän vain tähän.

Olemme todenneet moneen otteeseen, että kyllä on suomen kieli ihmeellinen.

Kielemme pysyy rakastettavan samanlaisena vuodesta toiseen, ja toisaalta se kehittyy huimaa vauhtia. Kieltämme on vuosien varrella piristetty lukemattomilla erihienoilla sutkautuksilla ja perin ajatuksia herättävillä sanonnoilla.

Mutta jos hyvää niin huonoakin! Jokaisella vuosikymmenellä suomen kieleen pesiytyy hämmentävän paljon muotisanontoja. Eli siis ylikäytettyjä kaskuja, jotka kiertävät kulovalkean tavoin suusta suuhun ja aiheuttavat samalla tuskastunutta kyllästymistä.

Listasimme 9 tämän hetken piinallisinta muotisanontaa, joiden soisimme jo kernaasti siirtyvän historian havinaan:

1. Tehdä matka itseensä. ”Jos joku vielä sanoo tekevänsä ’matkaa itseensä’, puolestani saa ihan jäädäkin sinne.”

2. Jätän tämän vain tähän. ”Minkä ja mihin? Sano suoraan hyvä ihminen!”

3. Ihan sama. ”En todellakaan usko, että on.”

4. Taklata. ”Kaikkea nykyään taklataan, kun ihan vain yritetään estää jotain. Miksi ihmeessä?”

5. Kuka ottaa kopin tästä? ”Työelämän rasittavin kiertoilmaus.”

6. Speksit. ”Tarkoittaa siis yksityiskohtia. Voitaisiinko puhua ihan niistä itsestään?”

7. Semi. ”Semijees, semisiisti, semisti. Kaikki yhtä hämmentäviä sananparsia minulle.”

8. Tätä pitää vielä jumpata. ”Käytetään silloin, kun mitä tahansa asiaa pitää kehittää. Tulee ihan liikaa mieleen jotkut ylipirteät jumppapirkot.”

9. Menikö tunteisiin? ”Aivan varmasti meni.”

Mitkä muotisanat tai -sanonnat ärsyttävät sinua? Kerro kommenteissa!