Lintuhuppariin pukeutunut Rovion Peter Westerbacka nähtiin Slushin lavalla viime vuonna. Kuva: HS / Kalle Koponen
Lintuhuppariin pukeutunut Rovion Peter Westerbacka nähtiin Slushin lavalla viime vuonna. Kuva: HS / Kalle Koponen

Startup-tapahtuma Slush jatkuu vielä tämän päivän. Poimimme keskiviikon kiinnostavimmat puheenvuorot.

Euroopan suurin kasvuyritystapahtuma Slush kerää jopa 13 000 yrittämisestä ja sijoittamisesta kiinnostunutta kävijää kahdeksi päiväksi Helsingin messukeskukseen.

Väkisinkin tulee mieleen, että meininki on aika miehinen, kun on kyse sovelluksista, peleistä, isoista rahoista ja Piilaaksokin mainitaan siellä sun täällä. Suurin osa puhujista on tänäkin vuonna miehiä, mutta onneksi joukkoon mahtuu myös ilahduttavan monta naista! Eilen kuultiin esimerkiksi Yoga Retreat -pelin kehittänyttä Tiina Zilliacusta sekä suositun, naisille suunnatun Bloglovin-palvelun toimitusjohtajaa Joy Marcusia.

Kansainväliseen pöhinään pääsee kurkistamaan myös tänään nettilähetysten kautta. Kokosimme keskiviikon ohjelmasta kiinnostavimmat tärpit naisille.

Internetin äiti Teresa

Wikimedia-säätiön entinen johtaja, kanadalaisjournalisti Sue Gardner puhuu maailmanlaajuisen internetin tulevaisuudesta. Naista on kutsuttu ”koko maailman kirjastonhoitajaksi” sekä Internetin äiti Teresaksi, koska hän on ollut mukana tekemässä internetin ilmaisesta tietosanakirjasta Wikipediasta menestystarinaa. Suen mielestä kaikilla on oikeus päästä haluamaansa tietoon käsiksi. Vuonna 2011 talouslehti Forbes nosti hänet maailman sadan vaikutusvaltaisimman naisen joukkoon. Suen puheenvuoro kuullaan kello 11:20 vihreällä lavalla.

Onko startup-maailma tasa-arvoinen?

Sukupuolten välisestä tasa-arvosta Slushissa puhuu Mentimeter-yrityksen toimitusjohtaja ja perustajajäsen, ruotsalainen Johnny Warström. Hänen yrityksessään ajatellaan, että jokaisella on – sukupuolesta riippumatta – samat mahdollisuudet ja oikeus tulla kuulluksi. Onko näin sitten muualla tekniikkapainotteisessa startup-maailmassa? Jos ei vielä ole, niin Johnny ja hänen tiiminsä uskovat, että datalähtöinen työkulttuuri muuttaa kaiken. Keskustelua voi seurata esimerkiksi Twitterissä hashtagin #techeq kautta. Johnnyn puheenvuoro kuullaan kello 12:10 keltaisella lavalla.

Terveys ja teknologia

Slushin keskiviikkoiltapäivän teemana on terveys. Slushissa kuullaan uusimmat saavutukset terveyden ja sovelluskehityksen saralta. Esimerkiksi Vint-sovelluksen aj -treeniyhteisön takana oleva Louise Eriksson kertoo, miten digitaalisuus muuttaa kuntoilua. Mike LaVigne puolestaan esittelee Clue-sovelluksen, jonka kehutaan olevan yksi helppokäyttöisimmistä ja selkeimmistä kuukautiskierron seurantaan kehitetyistä sovelluksista tähän mennessä. Louise puhuu kello 17:15 ja Mike kello 16:30 mustalla lavalla.

Mitä kuuluu Uberille?

Uudenlainen taksipalvelu Uber tekee tuloaan myös Suomeen, ja kukapa tietäisi yrityksen tulevaisuuden suunnitelmista paremmin kuin Uberin Britannian, Irlannin ja Pohjoismaiden liiketoiminnasta vastaava Jo Bertram. Uber-älypuhelinsovelluksen avulla vapaat taksit näkee kartalta, ja autokyydin voi tilata helposti kännykästä. Suomessa toiminnan aloittamista hankaloittaa tiukka lainsäädäntö – muualla maailmassa myös taksikuskit ovat olleet kilpailusta näreissään. Helsingin Sanomien mukaan Uberin lanseeraus Helsinkiin tapahtuu tänään Slushissa. Jo Bertram puhuu vihreällä lavalla kello 17:25.

Slushin livelähetykset näet täältä.

Lue myös:

Pelialan naisia uhkaillaan törkeästi – tästä kaikki sai alkunsa

Joukkorahoitus onnistui – tavis-Barbie on kohta totta

Eikö strippari polttareissa innosta? Start up -yritys lanseeraa tasokkaat miespalvelijat

Tällaista on olla töissä pelifirmassa: pallomeri, kisailua ja vapaus huseerata

IS TV-LEHTI: Tokiossa työmatkalla oleva komea ja menestynyt Sebastian (Ebon Moss-Bachrach) edustaa kannattavaa firmaa, jolla pyyhkii erinomaisesti Japanissa. Vaikka bisnekset sujuvat, miehen menneisyydestä kumpuaa syvä suru.

Hotellilla hän jatkuvasti törmää mysteerisen kauniiseen Claireen (Elisabeth Moss). Heidän välillään on selkeää kemiaa. Kaksi vieraassa maassa kohtaavaa amerikkalaista päätyvät viettämään kiihkeän yön. Kaikki ei ole kuitenkaan siltä, miltä näyttää. Molempien menneisyydestä löytyy asioita, jotka ovat enemmän yhteisiä kuin kumpikaan voisi edes kuvitella.

Pääosaa esittävä Moss-Bachrach on näytellyt Girls-sarjassa. Moss on puolestaan nähty muun muassa The Handmaid’s Tale - ja Mad Men -sarjoissa.

Lyhytelokuvan takana ovat Girls-sarjaa tehneet Lena Dunham ja Richard Shepard.

– Halusin tehdä intiimin rakkaustarinan pienen työryhmän kanssa. Halusin, että se on jotain kaunista suoraan sydämestä. Olin onnekas, koska sain näin hyvät näyttelijät ja sijainti on yhtä romanttinen ja mysteerinen kuin tarina itsessään, Shepard on sanonut projektista.

Tokyo Project, HBO Nordic ma 11.12. alkaen

 

Näyttelijä Elisabeth Moss on television uuden kultakauden ykkösnainen. – Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin tv-sarjoja lopun elämääni.

Kun Elisabeth Mossin, 35, tähdittämää The Handmaid’s Tale -sarjaa käsikirjoitettiin, Donald Trumpin tie presidentiksi näytti vielä melkein mahdottomalta. Mutta sitten lähes koko maailman yllätykseksi Trump valittiin Yhdysvaltain johtoon ja The Handmaid’s Talesta tuli äkkiä pelottavan ajankohtainen.

– Me halusimme vain tehdä mahdollisimman hienon sarjan. Tapa, jolla The Handmaid’s Tale koskettaa nyt katsojia, tuntuu karmaisevalta, näyttelijä Elisabeth Moss kertoo cannesilaisen hotellin patiolla.

Moss esittää tulevaisuuteen sijoittuvassa sarjassa Offred-nimistä naista, joka on pakotettu synnytyskoneeksi. Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaaniin perustuva tarina on lähes kauhuelokuvamainen. Kun Trumpin valtaantulon jälkeen Yhdysvaltain hallinto ryhtyi ajamaan naisten oikeuksien rajoittamiseen tähtääviä lakeja, dystopia ei enää näyttänytkään etäiseltä.

Elisabeth Moss on sarjassa mukana myös tuottajana.

– Joskus taiteessa saavutetaan osin tiedostamattakin jotain olennaista tästä ajasta, hän sanoo.

Kahdeksan kuukauden avioliitto

Syyskuussa Moss valittiin arvostetussa New York Magazinessa television uuden kultakauden kuningattareksi. Mossin ansiolistalla ovat myös The Handmaid’s Talea edeltäneet Mad Men ja Top of the Lake, joiden naissankarit ovat monella tapaa edelläkävijöitä. Mad Menin Peggy Olsonin roolista Moss sai vuosien varrella peräti kuusi Emmy-palkintoa.

– Urallani ei ole ollut vaihetta, jolloin olisin joutunut todella taistelemaan ja torjumaan epätoivoa, Moss myöntää menestyksensä.

Mad Menin alkutaipaleella Moss näytti talkshow-esiintymisissään usein hieman hermostuneelta. Kiitosten ja palkintojen kertyessä varautuneisuus on kuitenkin vaihtunut lennokkuudeksi.

”Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut.”

Nytkin Moss hymähtelee usein haastattelun lomassa. Hän nauraa kertoessaan, kuinka vaikeaa on saada ylle Cannesin punaiselle matolle tarkoitettu iltapuku.

– Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut, Moss sanoo.

Top of the Lake -sarjan ohjannut Jane Campion on kuvaillut Mossia Mona Lisaa muistuttavaksi hahmoksi.

– Roolihahmoni Robin on ehkä monalisamainen. Hän kätkee tunteensa ja motivaationsa. Mutta en kai ole sellainen tosielämässä, Moss arvelee.

Yksityiselämästään Moss on ollut joka tapauksessa vähäsanainen. Viime vuonna hänen huhuttiin seurustelevan brittinäyttelijä Tom Hiddlestonin kanssa, mutta sitten Hiddleston alkoi tapailla laulaja Taylor Swiftiä. Syyskuussa Moss saapui Emmy-gaalaan seuralaisenaan oma äitinsä Linda.

Se tiedetään, että Moss meni vuonna 2010 naimisiin koomikko Fred Armisenin kanssa. Liitto kesti kahdeksan kuukautta. Myöhemmin Moss on kuvaillut suhdetta traumatisoivaksi ja itseään 15 vuotta vanhempaa Armisenia epänormaaliksi.

Mutta on Mosskin ristiriitainen hahmo. Hän kertoo olevansa feministi ja tekee hyväntekeväisyystyötä naisasia- ja perhesuunnittelujärjestöjen puolesta. Toisaalta hän kuuluu skientologiakirkkoon. Vaikka näyttelijä ei yleensä avaudu yksityisasioistaan, elokuussa hän yllättäen puolusti skientologiaa julkisesti. Taustalla oli Instagram-kommentissa esitetty kritiikki: miten autoritaarisesta maailmasta varoittavan The Handmaid’s Talen tähti voi kuulua lahkoon, joka kohtelee jäseniään kuin sarjan painajaismaailman hallinto? Moss vastasi lyhyesti ilmoittamalla, että uskonnonvapaus, suvaitsevaisuus ja tasa-arvo ovat hänelle tärkeitä.

Kylpytakissa töllön ääressä

Suomessa odotetaan yhä Top of the Laken toista tuotantokautta, joka valmistui melkein vuosi sitten. Ensimmäinen kausi esitettiin Ylellä, mutta toista kautta ei ole ostettu siitä yksinkertaisesta syystä, että se on niin kallis. Mossin nimestä voi nyt pyytää isoja rahoja.

Aikoinaan elokuvanäyttelijät olivat tähtiä, ja jos joku siirtyi televisioon, kyseessä oli askel alaspäin ja pysyvä arvonalennus. Moss on kiistatta tähti, mutta ei tee silti Hollywoodissa elokuvia oikeastaan lainkaan.

– Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin sarjoja lopun elämääni, hän kommentoi.

Mossilla on kuitenkin uusi työkenttä eurooppalaisissa elokuvissa. Näyteltyään parissa brittielokuvassa hän otti vastaan roolin ruotsalaisessa satiirissa. Ruben Östlundin ohjaama The Square voitti tänä vuonna Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun.

”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.
”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.

Moss nauraa muistellessaan, millaista oli lukea käsikirjoitus ensimmäisen kerran.

– Se oli aivan hullu! Yhdysvalloissa elokuvat ovat yleensä sellaisia, että ne on mahdollisimman helppo selittää. Perusidean pitää olla näppärä, jotta leffa ylipäänsä rahoitetaan. Media selittääkin ne sitten puhki.

Mossin roolihahmoja yhdistää eräs seikka: he pistävät luun kurkkuun turhantärkeille miehille.

– Minua kiinnostaa kaksinaismoraalisuuden paljastaminen huumorin keinoin. Saarnaamisella tavoitat vain samanmieliset. Ajattelutapojen muuttamiseen sen sijaan tarvitaan oivalluksia ja uusia näkökulmia.

Vapaa-ajan puutettaan Moss pahoittelee vasta päästessään mehustelemaan, miten hän sen käyttäisi.

– Luksusta on se, että saan olla vähän aikaa yksin. Joskus en halua nähdä ketään. Olen kylpytakissa ilman meikkiä ja katson televisiota. Sellainen on lomaa.

Näyttelijä syntyi 24.7.1982 Los Angelesissa Yhdysvalloissa.

Tunnetaan mm. rooleistaan tv-sarjoissa Mad Men, Top of the Lake ja The Handmaid’s Tale.

Saanut mm. parhaan naispääosan Golden Globen ja peräti kuusi Emmyä Mad Men -sarjan Peggy Olsonina.