Jotkut (eivät varmaan yli 20-vuotiaat) henkilöt saattavat olla niin slay, että he ovat ”born to slay”. Kuva: Shutterstock
Jotkut (eivät varmaan yli 20-vuotiaat) henkilöt saattavat olla niin slay, että he ovat ”born to slay”. Kuva: Shutterstock

Kuinka vahvistaa teinin itsetuntoa? Esimerkiksi sanomalla, että hänen kulmakarvansa ovat ”on fleek AF”.

Muinaisina aikoina suomalaisteinit lainasivat hokemansa tv-ohjelmista ja mainoksista, mutta nykyään valta on vloggaajilla ynnä muilla somepersoonilla. Suosittuja sanontoja yhdistää paitsi tausta kansainvälisessä somemaailmassa myös positiivisuus. Trendaavat sanat ovat kehuja, myönteisiä iskulauseita tai hellittelynimiä.

Suosituimmista sanonnoista pääsee kohtalaisen hyvin kärryille katsomalla Youtubesta pari My Day -videota Suomen eturivin vloggaajilta. Kokosimme viimeisimmät trendihokemat nyt muotoon, joka ei sisällä liikkuvaa kuvaa. 

1. slay

Jos sinun täytyy joskus harhauttaa milleniaalia, sen voi tehdä näin: pyydä häntä selittämään, mitä slay tarkalleen ottaen tarkoittaa. Slay on kätevän monikäyttöinen sana, sillä se tarkoittaa yhtäältä ei oikein mitään ja toisaalta kaikenlaista mahtavuutta. Yleiskielellä slay voisi olla esimerkiksi upeaa, tai jos oikein kalkkiksia ollaan, käännös voisi kuulua ”sinä rulaat”.

Sanakirjanmukainen merkitys slaylle on surmata tai tappaa. Slayn sijaan voi siis myös sanoa, että joku on killing it, eli hoitaa homman mahtavasti. Luontainen ympäristö slaylle on esimerkiksi suositun kauneustubettaja Henry Harjusolan videoilla.

 

I visited @hennasnailss at @spalotus_tikkurila and now my nails are killing it! 💅🏻

Henkilön Henry Harjusola (@henryharjusola) jakama julkaisu

Vloggaaja Henry Harjusolan Instagram-kuvaan on jätetty yli 200 slay-kommenttia. 

2. SOS

SOS-huudahduksen aikakausi saattaa lähetä loppuaan, sillä osa sanontaa aktiivisimmin käyttäneistä vloggaajista on jo hillinnyt sossitteluaan merkittävästi. SOS merkitsee edelleen juuri sitä, mitä se on aina ennenkin merkinnyt: apua! Nuorten ja vloggaajien käytössä SOS voidaan heittää väleihin, joihin kävisi myös jokin irrallinen kirosana, OMG, Herra isä! tai muut päivittely. 

Usein SOS kuitenkin esiintyy positiivisessa yhteydessä: kun jokin asia on hiuksianostattavan ihanaa tai jännittävää, voi sanoa SOS.

3. + 4. On fleek / Mintissä

Kun jokin asia on mintissä tai on fleek, se on täydellinen, parasta A-luokkaa tai viimeisen päälle. Mintissä tai on fleek ovat tyypillisesti meikki, hiukset tai kynnet. Koska kulmakarvojen karvantarkasta muotoilusta on Instagramissa tullut ihan oma taiteenlajinsa, termiä voi käyttää erityisesti silloin, kun kuvailee jonkun upeita kulmakarvoja.

Tosin kun on nähnyt muutamat kunnon Instagram-kulmat, ymmärtää, että alle puolessa tunnissa syntynyt kulmakarvameikki on harvoin on fleek. Jatkuvasti mintissä olevia kulmia voi tavoitella esimerkiksi microbladingilla, joka on uusin kulmakarvatrendi.

Fleek-sanan alkuperää ei ole pystytty täysin jäljittämään, ja ilmeisesti kulmakarvojen kuvailu onkin tälle sanalle toistaiseksi ainoa käyttökohde.

5. Bae 

Bae pääsee listalle, koska se on yhä käytössä, vaikka onkin niin vanha juttu, että Me Naiset kirjoitti siitä jo vuonna 2015. Baella ei enää kannata yrittää tehdä vaikutusta teiniin, mutta jos haluaa olla joten kuten ajan tasalla, voi lakata sanomasta rakkaitaan raksuiksi ja alkaa kutsua heitä baeiksi. Bae voi olla suomalaiselle vaikea lausua, mutta sen merkitys on melko selkeä: bae on rakas, erityinen, tärkeä, beibi.

Baen on sanottu viittaavan myös sanoihin before anyone else, ennen ketään muuta. Baen ääntämys riippuukin siitä, mitä pitää sanan alkuperänä. Lyhenteeseen viitatessa sana äännetään kirjain kerrallaan [bii ei ii], muutoin vain [bei].

6. AF

Mitä hokemaa sitten käyttääkin, sen perään voi hyvin lisätä kirjainyhdistelmän AF tukemaan sanomaa. AF on lyhenne sanoista as fuck, suomeksi siis v*tun. Jos siis on tarpeen ilmaista, että joku tai jokin on aivan uskomattoman slay, suorastaan slay toiseen potenssiin, voi kommentoida yksinkertaisesti: SLAYYYY AF ja heittää muutaman emojin perään.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.